Űzd el a stresszt és a depressziót természetes úton! A Rhodiola Rosea csodahatásai

Posted by Szexvital.hu 2019-10-08 3 Hozzászólás

Sokszor elfelejtjük, hogy a természet milyen csodaszereket nyújt nekünk. Hányszor fordult elő, hogy egy gyógytea helyett inkább a gyógyszeres dobozért nyúltál? Most megismerkedhetsz egy fantasztikus növénnyel, amit ismertebb nevén Illatos rózsásvarjúhájnak hívnak.

Mit tud ez az ősi gyógynövény?

A Rhodiola Rosea L.-t (aranygyökér, rózsagyökér, sarkvidéki gyökér) több ezer éve használják a hagyományos orvoslásban. Elsősorban száraz homokos talajban, magasan a tengerszint felett nő Európa és Ázsia sarkvidéki területein.

A növény 12-30 hüvelyk magas, sárga virágokat növeszt. A görög Dioscorides orvos fedezte fel először a „rodia riza” gyógyászati alkalmazását kr. e. 77-ben a De Materia Medica-ban.

Ez az ősi gyógynövény-adaptogén figyelemreméltó antidepresszáns és szorongásgátló tulajdonságokkal rendelkezik. Bebizonyosodott, hogy van olyan jó, mint sok vényköteles gyógyszer a depresszió és szorongás kezelésére, és minden bizonnyal a szervezet számára is jobb megoldás lehet.

A Rhodiola Rosea összesen 140 vegyületet tartalmaz a gyökereiben és a rizómában. A lényegi alkotóelemek közé tartozik a rosavin, a rózsafüzér és a gyanta, amelyek együttesen rosavins néven ismertek.

A Rhodiola Rosea nootropikumként való működéséhez bizonyos vegyi anyagoknak jelen kell lenniük a készítményben, ezek közé tartozik a rozavin, a rozarin, a kolofon, a salidrosid és a tirozol (ezek közül az első 3 csak Rhodiola Rosea-ban található), a gyógynövény hatékonyságához ezen vegyszerek szinergikus kombinációja szükséges. A jó minőségű Rhodiola Rosea extraktumnak legalább 3% rosavint és 1% salidrosidot. Továbbá az imént felsorolt két segédösszetevőt kell tartalmaznia ahhoz, hogy nootropikumként funkcionáljon, ezekre az arányokra mindenképp ügyeljünk a vásárlás előtt.

Miért épp a Rhodiola Roseát válasszuk?

Szervekkel, szövetekkel, sejtekkel és enzimekkel végzett tanulmányok azt mutatják, hogy a Rhodiola Rosea kivonatok olyan adaptív hatásúak, amelyek neuroprotektív, szívvédő, fáradtsággátló, antidepresszív, anxiolitikus, nootropikus és élettartam-meghosszabbító tulajdonságokkal rendelkeznek. A Rhodiola Rosea adaptogénként is ismert, ez azt jelenti, hogy segít a testnek alkalmazkodni a stresszhez, mind mentális, mind fizikai szempontból.

Hogyan működik a Rhodiola Rosea az agyban?

A Rhodiola Rosea többféle módon serkenti az agy egészségét és működését. Ezek közül kettő különösen kiemelkedik.

  • A Rhodiola Rosea javítja a hangulatot. A nootropikus közösség jelentései és a klinikai vizsgálatok adatai azt mutatják, hogy a Rhodiola Rosea elősegíti a kiegyensúlyozott hangulat kialakulását és fenntartását.

Egy placebo-kontrollos vizsgálatban 18-70 éves férfiak és nők vettek részt. Mindegyiküket enyhe vagy közepesen súlyos depresszióban diagnosztizálták.

Az egyik csoport napi két 340 mg-os Rhodiola Rosea kivonatot (SHR-5) kapott, a második csoport pedig az első csoport napi kétszeresét kapta. A harmadik csoport placebót fogyasztott.

Az SHR-5 kivonat hatékonyságát depressziós panaszok enyhítésére a kísérlet első és 42. napján mérték. A kutatócsoport arról számolt be, hogy az A és B csoport depresszív tünetei jelentős mértékben enyhültek, különösen az álmatlanság és a tesztalanyok érzelmi stabilitásában volt számottevő javulás.

A kutatócsoport az eredmény láttán arra a következtetésre jutott, hogy a Rhodiola Rosea kivonat erős antidepresszáns tulajdonságokkal rendelkezik enyhe és közepesen súlyos depresszióban szenvedőknél.

A Rhodiola Rosea segít megvédeni agyunkat a krónikus stressz következményeitől.

A krónikus oxidatív stressz agyi ködösséget okozhat, és megnehezíti a fókuszálást, valamint befolyásolhatja az iskolai és a munkahelyi teljesítményt is. A Rhodiola Rosea serkenti az idegrendszert, így védve agyunkat az oxidatív stressz hatásaitól, számos tanulmány arra a következtetésre jutott, hogy a Rhodiola Roseából készült extraktumok rendszeres használata serkenti az oxidatív stressz által sérült idegsejtek regenerációját, továbbá ösztönzi az ép idegsejtek fejlődését és esetleges növekedését.

Egy kínai állatkísérlet, egyéb gyógynövények mellett, a Rhodiola Rosea lehetséges regeneratív hatását kutatta a krónikus stressz miatt kialakult depresszió okozta neuronsérülések kezelésére. A kísérlet során 50 patkányt 5 csoportra osztottak: normál kontroll, kezeletlen, negatív kontroll, pozitív kontroll és a Rhodiola Rosea-val kezelt csoportok. A kutatócsoport megállapította, hogy a Rhodiola Rosea-val kezelt csoportban a hippokampuszban található neuronok száma megnövekedett, és idővel a normál szintre is visszaállt. A tanulmány arra a következtetésre jutott, hogy a Rhodiola Rosea elősegíti az idegi őssejtek proliferációját és differenciálódását a hippokampuszban, és szerepet játszhat a hippokampusz sérült idegsejtjeinek megmentésében.

Miért érdemes Rhodiola Rosea extraktumot használni?

A krónikus stressz és a kortizol idővel károsíthatja az agyát. A berkeleyi kaliforniai egyetem idegtudós kutatói szerint a krónikus stressz az agy felépítésében és működésében hosszú távú változásokat vált ki.

A krónikus stressz megváltoztatja az ideghálózatokat, valamint a kortizol olyan dominóhatást hoz létre, amely a hippocampus és az amygdala közötti vezetékekre van hatással. Ez a stressz által okozott, megváltozó „huzalozás” negatívan hat az agyra, rontja a mentális funkciókat és akár állandósulhat is.

Leegyszerűsítve: a krónikus stressz sajnos úgy tűnik, hogy „átkapcsol egy kapcsolót” az agy őssejtjeiben, és olyan sejtté alakítja őket, amely megakadályozza a prefrontalis kéreghez történő kapcsolódást. Ez a tanulási folyamatok és a memória rovására megy, hosszútávon továbbá szorongást és depressziót is eredményezhet.

A hatásmechanizmus egyszerűen és tömören:

  A krónikus stressz csökkenti az agy szerotonin és noradrenalin szintjét

  Az agy megváltozott belső kémiája miatt romlanak a mentális funkciók

 A romló memória és koncentráció hatására a mindennapi feladatok elvégzése egyre nehezebbé válik, a frusztráció idővel szorongást és depressziót eredményezhet

A depresszió hatására tovább csökken a szerotonin és noradrenalin szint, a kör bezárul

Hogyan segít a Rhodiola Rosea?

A Rhodiola Rosea a krónikus stressz okozta károsodást csökkenti az agyban, ami segít egészségesen tartani azt, továbbá javítja a test és az agy reagálását a stresszre.

A Rhodiola Rosea enyhíti a stresszt azáltal, hogy kiegyensúlyozza a test stressz-válasz rendszerét, és segít szervezetének visszatérni a nyugodt állapotba azáltal, hogy pozitívan befolyásolja a kulcsfontosságú agyi transzmittereket, mint például a szerotonin, noradrenalin és a béta-endorfin (opioid neuropeptid). Továbbá a Rhodiola Rosea a C-reaktív protein és a szabad gyökök által okozott károk megelőzésében és helyreállításában is segíthet.

A Rhodiola Rosea az idegsejtek védelmét és regenerációját is biztosítja stressz idején. Segít az ATP szintézisében és újraszintetizálásában.

A Rhodiola Rosea nootropikumként

Egy, az örmény állami orvosi egyetemen végzett kutatás során a kutatók 56 egészséges, fiatal orvosból álló csoportot toboroztak, a cél a tesztalanyok fáradtság hatására romló mentális funkcióit mérte, főként az asszociatív gondolkodás, a rövidtávú memória, a számítás, a koncentrációképesség és az audiovizuális észlelés sebessége kapott kiemelt figyelmet a kutatás során.

A teszteket éjszakai szolgálat előtt és után végezték el, egyenként 3 hetes időszakonként. A fiatal orvosok az első 2 hétben Rhodiola Rosea kivonat-tablettát vagy placebót kaptak. Ezt követte egy 2 hetes "kiürülési" időszak, majd további 2 hetes kezelés Rhodiola Rosea kivonat tablettával vagy placebóval.

A kutatócsoport statisztikailag szignifikáns javulást talált a kognitív teszteken az első 2 hét során. Az alanyok nem jelentettek mellékhatásokat, és a fiatal orvosok általános fáradtsága csökkent a stresszes körülmények között.

Rhodiola Rosea antidepresszánsként

Egy „Phytomedicine”-ben közzétett tanulmány a Rhodiola Rosea hatékonyságát vizsgálta a depresszió kezelésére gyakran felírt gyógyszer „sertralin” -hoz képest a súlyos depressziós rendellenességeknél.

Ez a vizsgálat 57 depresszióval diagnosztizált embert vizsgált. 12 héten át standardizált Rhodiola Rosea kivonatot, sertralint vagy placebót kaptak. A vizsgálat során 3 különböző pontozásos tesztet használtak.

A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a Rhodiola Rosea gyengébb antidepresszáns hatást fejtett ki, mint a sertralin, ám „szignifikánsan kevesebb mellékhatást eredményez, és jobban tolerálható”.

A kutatócsoport arra a következtetésre jutott, hogy annak ellenére, hogy a Rhodiola gyengébb hatóanyagú, „kedvezőbb kockázat-haszon arányt mutat az enyhe és közepesen súlyos depresszióban szenvedők számára”.

Adagolási megjegyzések

A Rhodiola Rosea ajánlott adagja 150-200 mg naponta.

Keressen egy olyan kivonatot, amely szabványosítva tartalmazza a rosavinokat és a salidrosideket 3:1 arányban. Ez utánozza azoknak a vegyületeknek az arányát, amelyek a Rhodiola Rosea gyökérében természetesen előfordulnak.

A tapasztalatok alapján úgy tűnik, hogy a napi 1000 mg-nál nagyobb dózis alkalmazása nem jár további haszonnal.

Lehetséges mellékhatások

A Rhodiola Rosea egy természetes adaptogén és gyógynövény, amelyet évezredek óta használnak sikeresen. Nem mérgező, és biztonságosnak tekinthető. Nagyon kevés mellékhatást jelentettek.

Az ajánlottnál magasabb adagok szájszárazságot, émelygést, gyomorpanaszokat, fejfájást, álmatlanságot és fogyást okozhatnak.

Mivel a Rhodiola Rosea monoamin-oxidáz-gátlóként (MAOI) működik, ne használja, ha MAOI-gyógyszereket szed! (A MAOI olyan antidepresszáns, amelyet bipoláris zavar, pánikbetegség, társadalmi szorongásos zavar és PTSD kezelésére használnak.)

A MAOI gyógyszerek befolyásolják az agy szerotonin szintjét. Tehát a MAOI-k Rhodiola Rosea-val történő együttes alkalmazása szerotonin szindrómát okozhat.

 

Te is elbúcsúznál a stressztől? Akkor felejtsd el a gyógyszereket és próbáld ki a Rhodiola Rosea kapszulát a nyugalmad biztosítása érdekében!

3 Hozzászólás

Éva Bajnócziné Rácz:
2021-02-04, 10:48:17
Válasz

Szeretném megkérdezni, hogy mely Rhodiola Rosea termékek felelnek meg összetételükben, megbízhatóságukban, tisztaságukban a fentebbi cikkben jelzett elvárásoknak minden szempontból. Depresszióban, állandó feszültségben vagyok érintett, és nem szeretnék újra gyógyszert szedni. A válaszát előre is nagyon köszönöm. Tisztelettel: Bajnócziné Rácz Éva.

Angyalka:
2021-03-28, 15:07:50

Szia, Próbáltad a rhodiolat ?

Beszprémy József:
2021-04-17, 18:28:47
Válasz

Én már használom pár éve és nagyon jó ,örülök hogy megismertem ezt a csodálatos gyógynövényt !

Kalina Jánosné:
2022-03-03, 23:34:19
Válasz

Pánik betegség kezelésre is jó

Hozzászólás