A cicák szeretik, te jól alszol tőle, mi az? Természetesen a valeriána!

Posted by Szexvital.hu 2020-01-16 0 Hozzászólás

A valeriána olyan gyógynövény, amelynek pozitív hatásai miatt nemcsak a macskák rajonganak érte, hanem mi, emberek is. Azonban ahogy egyetlen gyógynövény – vagy ebből készült étrendkiegészítő – fogyasztásával, úgy ezzel sem szabad túlzásba esni, mert a gyógyhatások mellett, azért negatív vonzata is lehet a túlzott macskagyökér bevitelnek. Ismerd meg velünk, hogy mik lennének ezek!

Ha azt szeretnéd, hogy a cicád szemmel jól látható módon hízelegjen, vesd be a macskagyökeret, vagyis elterjedtebb nevén a valeriánát. Beszédes már maga az elnevezés is és nem véletlenül: a gyógynövény barna gyökerének annyira jellegzetes illata van, hogy szó szerint magukhoz vonzzák a macskákat – akár még az utca másik végéből is.

Úgyhogy ne lepődj meg, ha azt látod, hogy a cicád esetleg egyből rástartol a növényre, vagy a belőle készült tablettára és minden további felhajtás nélkül, egyszerűen dorombolni kezd neki. Azonban vigyázz a kis kedvencedre, mert esetükben a macskagyökér komoly függőséget is okozhat.

De mi is az a valeriána?

A macskagyökér olyan gyógynövény, amelynek hatásait már több mint 2000 évvel ezelőtt felismerték és aktívan használták is a korabeli gyógyítók. Hippokratésznak köszönhetően pedig már a Kr. e. 400 körüli időkből vannak arról megbízható írásos emlékeink[1], hogy az ókori görögök és rómaiak többek között szorongáscsökkentésre és a Kr. e. 2. század óta alvászavarra is alkalmazták.

Ezzel szemben az indián telepesek például por formájában használták, egész pontosan a bőr felszínén keletkezett sebeket gyógyították vele. A II. világháború alatt pedig a stressz oldására osztogatták a katonák között a valeriána készítményeket.

A növénynek egyébként hazánkban 4 fajtája található a közel 250 alfaj közül. Jellegzetes illatáról, barna gyökeréről, illetve fehér vagy rózsaszín virágjáról lehet felismerni és persze arról, hogy elég magasra megnőhet. A valeriána ugyanis a 1,5 méteres magasságot is elérheti, a virágzására pedig nyár elején, május-június környékén lehet számítani.

 

 

Így hat a szervezetünkre a macskagyökér

A macskagyökérben számos olyan vegyület található, ami pozitív élettani hatásokkal bír az emberi szervezetre. Ezek közé tartozik például a valeriánsav, az izovaleriánsav, illetve olyan antioxidánsok, mint a heszperidin és a linarin.[2]

Ezeknek a vegyületeknek köszönhető, hogy a valeriána kölcsönhatásba tud lépni a GABA (gamma-amino-vajsav) nevű kémiai anyaggal, ami az agyban, valamint az idegrendszerben létrejövő impulzusokat szabályozza. Ha például túlságosan alacsony a GABA-szint, annak olyan következményei lehetnek, mint például az alvászavar, a szorongás, a krónikus stressz.

A macskagyökérben lévő valeriánsav azonban meggátolja azt, hogy az agy GABA-szintje a kritikus mérték alá süllyedjen, ezért érezzük magunkat sokkal nyugodtabbnak, békésebbnek egy-egy valeriána tabletta elfogyasztása után. Gyakorlatilag enyhe nyugtatóként hat ránk, mivel a már fentebb is említett heszperidin és linarin antioxidánsok szedatív hatásúak, illetve javítják az alvás minőségét.

Emellett a valeriána még az agy szerotonin szintjére is jó hatással van: a valeriánsav gondoskodik arról, hogy ez a boldogsághormonunk mindig a megfelelő szinten legyen és így könnyebben tudjuk kezelni a félelemkeltő vagy stresszes helyzeteket.

A valeriána pozitív hatásai

Kutatások igazolják, hogy a macskagyökér segít az álmatlanságban – inszomniában – szenvedőkön és a további alvászavarokon is. Hatásmechanizmusa alapján minimum 15-20 perccel lerövidíti az elalváshoz szükséges időt, ezen kívül pedig az alvás minőségét is javítja azáltal, hogy hosszabbá teszi a pihentető mélyalvási fázist.

Igaz, ennek érzékeléséhez az is kell, hogy egyrészt huzamosabb ideig – akár 4 hétig is – szedd a valeriánát, amit ajánlatos olyan étrendkiegészítők formájában beszedni, amit komlóval vagy citromfűvel kombináltak – ezek fokozzák ugyanis a valeriánsav hatását. Másrészt 2 órával elalvás előtt kell bevenni a kapszulát, így a többi altatóval szemben kevésbé gyorsan fejti ki a hatását.

Azonban a valeriána rendszeres szedés mellett segít még:

 • a menopauza tüneteinek, többek között a hőhullámok gyakoriságának csökkentését,
 • a szorongás és a hozzá kapcsolódó tünetek enyhítését,
 • a depressziós tünetek csökkentését,
 • a menstruációs rendellenességek, valamint a premenstruációs szindróma fizikai, illetve érzelmi tüneteinek csökkentését,
 • az epilepszia kezelését,
 • az ADHD kezelését.

Igaz, a fenti betegségekkel kapcsolatban egyelőre csak kisebb létszámú kutatásokat folytattak, így ezek eredményét egyelőre némi fenntartással kell kezelnünk. További, nagyobb létszámú és szélesebb körű vizsgálatokra van szükség a pontos „diagnózishoz”.

 

 

Így szedd – okosan – a valeriánát…

… hogy tényleg ne legyen baj.

Orvosi javallat[3], hogy egyetlen valeriána tartalmú készítményt se szedjünk egyszerre 28 napnál tovább, emellett az adagolásának mértéke a feldolgozás módjától is függ. Például:

 • macskagyökérkivonat esetén legfeljebb 400-900 mg-ot ajánlott fogyasztani,
 • etanolos valeriána kivonat esetén 600 mg a maximális hatóanyag mennyiség,
 • a friss vagy szárított macskagyökérből 2-3 gramm fogyasztható,
 • ha pedig citromfűvel vagy komlóval kombinált étrendkiegészítőt fogyasztasz, annak a hatóanyaga maximum 325-500 mg között legyen.

Emellett, ha a következő tünetek valamelyikét tapasztalod, azonnal hagyd abba a szedését és fordulj az orvosodhoz:

 • fejfájás,
 • gyomorrontás,
 • májpanaszok,
 • nyugtalanság,
 • elvonási tünetek,
 • reggeli álmosság,
 • szívpanaszok.

Kiknek nem ajánlott a macskagyökér?

Vannak olyan kizáró okok, amik fennállása esetén nem ajánlott szedni a valeriánát, mivel még nem folytattak le olyan kutatásokat, amik teljes mértékben feltérképezték volna a macskagyökér hatását például terhes vagy szoptató nőknél, valamint 3 évesnél fiatalabb gyermekeknél.

Emellett azzal sem árt tisztában kell lenned, hogy a valeriána előre nem látható kölcsönhatásba léphet más nyugtatókkal, illetve altatókkal, amik módosíthatják a macskagyökér hatásmechanizmusát. Főleg akkor, ha időnként még egy kis alkoholt is utána küldesz, ezért soha ne szedd együtt más nyugtatókkal együtt, illetve egy pohár itallal kísérve. 

 

De ha úgy érzed, hogy enyhe nyugtatóra van szükséged vagy szeretnél jobban, mélyebben aludni és nappal is aktívabb lennél, nyugodtan tegyél egy próbát a Valeriánával – biztosak vagyunk benne, hogy nemcsak a macskádra lesz jó hatással!

 

 


Hozzászólás