Törd meg a hosszú koncentráció átkát, és nyerj új erőt! Avagy motivációra fel! II. rész

Posted by Gr3nT 2018-05-18 1 Hozzászólás

Legyen szó akár tanulásról, akár munkáról, a hosszas, szünetek nélküli koncentrálás igencsak lefárasztja az embert. Nézzük, milyen trükkök léteznek arra, hogy fokozzuk a központi idegrendszer aktivitását, és ne érezzük magunkat egy kifacsart citromnak. Valahol lennie kell még egy kis energiának és motivációnak. 


Szenzációkeresők és depressziósok

A dopamin magas szintje megmagyarázza a szenzációkeresők viselkedését. Ők azok, akiknek extra motivációjuk van a cselekvésre. Gondolj például az extrém sportolókra, vagy a nagyon sikeres zenészek színpadi produkciójára. 

A depressziós emberek viszont azért érzik úgy, hogy nem csinálnak semmit, mert alacsony a dopaminszintjük.

Ez az energia és motivációhiány összefügg néhány egészségügyi problémával: gyakran társul mellé mentális fáradtság, Parkinson-kór, sclerosis multiplex és fibromyalgia.


Jár a jutalom?

A Vanderbilt University kutatócsapata megállapította, hogy azoknak, akik hajlandóak jutalmakért dolgozni, magasabb a dopamin szintje az agy motivációval és jutalmazással kapcsolatos két területén (striatum és ventromedialis prefrontális kéreg).

Az úgynevezett munkakerülők viszont az agy anterior insula területén büszkélkedhetnek magasabb dopaminszinttel. Ez a terület vesz részt az érzelmekben és a kockázatérzékelésben. Ők azok, akiket a dopamin arra hajt, hogy csökkentsék a munkatempót még akkor is, ha emiatt kevesebb pénzt keresnek.

 

hosszú távú koncentrációGlutamát AMPA receptorok és a motiváció

Kiderült, hogy nem a dopamin az egyetlen neurotranszmitter, amelynek köze van a motivációhoz. 2014-ben a kutatók speciális jelölőanyagok és címkézési vegyületek felhasználásával felfedezték, hogy a glutamát neuronjai az agy egy meghatározott régiójában (dorsal raphe nucleus), a dopamin-jutalmazási útvonalon aktiválják a dopamin-neuronokat.

A glutamát receptorok kapcsolódnak a neurális kommunikációhoz, a memória kialakulásához és a tanuláshoz. Amikor az agy ezen területén (dorsalis raphe nucleus) stimulálják a glutamát AMPA receptorokat, az végeredményben aktiválja a dopamin jutalmazási rendszert.Hogyan növeljük a motivációnkat?

Mindezidáig azt hittük, hogy úgy teszünk szert extra motivációra, ha növeljük az általános dopaminszintet az agyban. De ez nem igaz. 

Ha túl sok a dopamin, akkor a felesleg átalakul noradrenalinná. Ekkor nagyon ingerlékenyek vagyunk, és könnyen meglehet, hogy nem fogunk tudni aludni.

A megoldás a glutamát AMPA receptorok stimulálása, és az ezáltal felszabaduló dopamin-idegsejtek.


Nyúlj nootropikumhoz!

Biztosítsd azt a táplálékot az agyad számára, amelyre szüksége van. Az agyad kifejezetten kiéhezett, ha például könyvet szeretnél írni, vagy szárnyalni vágysz a karrieredben.

Az alábbi nootropikumok garantáltan növelik a motivációt. Ezek olyan kiegészítők, amelyek befolyásolhatják a glutamát AMPA receptorát, modulálják a fő neurotranszmitterek hatékonyságát, és befolyásolják az agyi motivációs folyamatot.

 • Aniracetám - A nootropikumok racetam-családjának ezen tagja nagyon jól ismertek a szorongás és a depresszió kezelésében. 

  Ez a zsírban oldódó ampaktin nootropikus hatással van az agy acetilkolinszintjére. Aktiválja a D2 és D3 dopamint és az aniracetam modulálja az AMPA receptorokat. Segíti a memóriát, és a motivációt.
   
 • Jód - Ez az esszenciális nyomelem tirozinnal kombinálva T 4 és T3 pajzsmirigyhormonokat képez. A pajzsmirigyhormonok hatással vannak az agy és a test minden sejtjére. Az agyon belül a T 4 szelénné alakul, amely befolyásolja a génkifejeződést azáltal, hogy szabályozza a sejteken belüli metabolizmust. Aktiválja a dopamint, a noradrenalin és az epinefrint.

  Mégis nagyon valószínűtlen, hogy a jódot bármilyen motivációt fokozó nootropikumos listán látnád. De egy nem megfelelően működő pajzsmirigy, amely gyakran a nem elegendő jódbevitel okoz, rossz kognitást, nehéz tanulást, memóriaproblémákat, depressziót, szorongást és hiányzó motivációt okoz. 
   
 • Nefiracetám - Ez a zsírban oldódó racetám szerkezetileg hasonló az aniracetamhoz. A nefiracetám idővel növeli a neuronokban lévő kalciumcsatornákat. Jelenléte kritikus a hosszú távú memória kialakításában. 

 • Noopept - Ez a racetám családhoz tartozó peptid szintén nootropikus eredetű.  Fokozza az energiát, az észlelést, a memória kapacitását, fejleszti a logikus gondolkodást, valamint fokozza a hangulatot és a motivációt.

  A Noopept növeli az Alpha és a Beta agyhullámokat is. Nyugodtabbá és kreatívabbá válsz általa. Könnyebben elkapod a flow hullámát. Tele leszel innovatív döntésekkel.
   
 • Oxiracetam - Ez a vízben oldódó nootropikum növeli az acetilkolin és az ATP szintézist az agysejtekben. 

  Jelentősen javítja az észlelést, a memóriát, az érzékelést, a reflexeket és a motiváció
   
 • Fenilpiracetám - Ez a vízben oldódó racetam-osztályba tartozó nootropikus vegyület serkentő hatásáról ismert. Növeli az acetilkolin (ACh), az NMDA, a GABA és dopamin receptorok sűrűségét az agyban. Befolyásolják a memória kialakulását, a megismerést, az alvást, a hangulatot és a motivációt. 

  Befolyásolja az Alpha és Beta agyhullámokat.Záró megjegyzések a motivációról

Ha valaha is érezted magad mentálisan lecsapoltnak egy vizsga után, vagy egy intenzív tanulási periódusban, volt súlyos vitád a partnereddel, vagy oldottál meg üzleti problémát, akkor tudod, hogy jól jönne valamilyen segítség. A jó hír az, hogy a nootropikumok segíthetnek.

A mentális fáradtságnak számos oka van. A kimerült neurotranszmitterek okozhatnak fáradtságot, és még számos egyéb problémát is. A mentális fáradtság másik oka lehet az adenozin-trifoszfát (ATP) hiánya. Mindez neurodegeneratív betegséghez vezet.

A nem kiegyensúlyozott hormonmennyiség, vagy az elégtelen agyi keringés (oxigén és tápanyaghiány miatt) szintén vezethet fáradtsághoz.

Látható tehát, hogy a rendelkezésre álló mentális energiamennyiség közvetlen hatással van a kognitív teljesítményre.

Dobd fel magad a koncentrációt, energiát, és memóriát fejlesztő gyógynövény tartalmú készítményeinkkel!

További tanulmányozásra ajánljuk:
[Qi J., Zhang S., Wang H.L., Wang H., de Jesus Aceves Buendia J., Hoffman A.F., Lupica C.R., Seal R.P., Morales M. “A glutamatergic reward input from the dorsal raphe to ventral tegmental area dopamine neurons.” Nature Communications. 2014 Nov 12;5:5390 ]
(Correa M., Salamone J.D. “THE MYSTERIOUS MOTIVATIONAL FUNCTIONS OF MESOLIMBIC DOPAMINE” Neuron 2012 Nov 8)

1 Hozzászólás

irénke:
2018-05-24, 10:46:30
Válasz

KEDVES BALÁZS! Nagyon tetszenek a cikkeid, és számomra nagyon hasznosak. Köszönöm szépen. További szép napot kívánok. pappné, irénke

Hozzászólás