A „semmi doboz”, avagy a férfiagy megközelítése

Posted by Szexvital.hu 2022-04-28 0 Hozzászólás

Vajon tényleg ennyire különbözik a nők és a férfiak agya? És valóban létezik, hogy a férfiagy képes semmire sem gondolni?

Mi az a „semmi doboz”?

Sok hölgy számára lehet ismerős, amikor a párjuk csak „néz ki a fejéből”, és látszólag a világon semmire sem gondol. Ezalatt a női agy folyamatosan ezerrel pörög, és próbálja megfejteni, milyen borzasztó gondolatok zajlanak le éppen élete párjának fejében. Természetesen a „Min gondolkodsz?” örök kérdése mindig elhagyja a női ajakat az adott pillanatban, és a válaszul érkező „Semmire” igazán hihetetlennek tűnik. Így jönnek sorra az egyre türelmetlenebb kérdések, miközben az adott férfi valószínűleg egyáltalán nem érti, mit nem lehet azon nem érteni, hogy ő éppen valóban „semmire” nem gondol.  

De, mint tudjuk, a nők és a férfiak rengeteg mindenben különböznek, így hát ne várjuk el, hogy egy nő el fogja fogadni ezt a választ. Hiszen a legtöbb nő fejében mindig jár valami. Nem is egy dolog. Sőt, rengeteg gondolat, érzés, megérzés cikázik benne minden egyes pillanatban, és olyan talán még soha nem is fordult vele elő, hogy semmire se gondoljon. Így hát a válasz mögött titkokat keres. Pedig a titok a genetikában rejlik. A férfiak agyában ugyanis állítólag valóban működik az úgynevezett „semmi doboz”.

 

 

Az örök különbség férfiak és nők között

A férfiak és a nők gondolkodása nagyban eltér egymástól. A férfiak lineáris módon gondolkodnak és képesek arra, hogy szétválasszák a dolgokat. Mark Gungor [1] szerint a férfiagy kis dobozokból épül fel. Ezekben a dobozokban különálló, őket foglalkoztató témák vannak, mint például a pénz, a kocsi, a munka, a család, a gyerekek, és a sort még folytathatnánk a végtelenségig. Ha egy férfivel beszélgetni kezdünk egy adott témáról, ő azt a képzeletbeli dobozt fogja kinyitni az agyában, amelyben az ezzel a témával kapcsolatos gondolatait őrzi. El fogja mondani, mire gondol, mit érez, anélkül, hogy bármilyen átfedés lenne egy másik témakörrel, egy másik érzéssel kapcsolatban. Órákig is el tud beszélgetni az adott témáról anélkül, hogy bármilyen másik témára térne át.

Amint másik téma kerül sorra, ezt a dobozt bezárja, és kinyitja az újabb témával kapcsolatos dobozt. Ezzel szemben a nők agya olyan, mint egy nagy gombolyag. Minden mindennel összefügg. Ha pedig ez nem lenne elég ijesztő egy férfi számára, a nők gondolatait nagyon nagy mértékben irányítják az érzelmeik. Sokszor jut eszükbe valamiről valami egészen más. Ezek a hirtelen ugrások pedig nagyon ijesztőek lehetnek azok számára, akiknek az agya teljesen szeparálja a különféle témákat, gondokat. Ha pedig nem találjuk az összefüggést, akkor nem fogjuk érteni a felénk irányuló, számunkra teljesen témafüggetlen, hirtelen jött kérdéseket sem.

Bár nagyon praktikus, hogy egyszerre sok mindenre is tudnak koncentrálni a nők, előfordulhat, hogy olyan dolgok mögött is összefüggést fognak feltételezni, amelyek mögött valójában semmilyen kapcsolat nincs. Olyan pedig elő sem fordulhat, hogy ne gondoljanak semmire, hiszen bármi, amit megpillantanak, vagy meghallanak, gondolatok ezreit fogja felidézni bennük, amelyek összefüggésben vannak az adott pillanatban látott, hallott dolgokkal. Legalábbis számukra. Mert egy férfi számára valószínűleg örök rejtély, hogy miért említ meg valamit a nő akkor, amikor az az adott pillanatban nem szemmel látható, nem kézzel fogható, és a férfi számára még csak véletlenül sem merül fel témaként.

Ezzel szemben a férfiak agyában működik a „semmi doboz”, amely számukra a tökéletes nyugalom és kikapcsolódás doboza. Nem úgy a nők számára, hiszen a legtöbben nem hisznek ennek a doboznak a létezésében, hiszen soha nem tapasztalhattak meg hasonlót. A „semmi doboz” kapcsol működésbe például horgászás közben, vagy amikor a férfi csak ül, és néz a semmibe. De akkor is, amikor folyamatosan kapcsolgatja a TV-t. Valóban elmondható, hogy nem csinál semmit, és nem gondol semmire.

Azonban, amennyiben párkapcsolatban él, vagy legalábbis egy hölggyel van egy társaságban, ezt a dobozt nem tudja kiélvezni, hiszen valószínűleg folyamatosan kérdésekkel fogják őt bombázni. A legtöbb esetben ennek az az oka, hogy a nő fél attól, hogy a csend mögött valami borzalmas titok lappang, vagy a férfi nagyon rossz véleménnyel van róla, és már arra sem méltatja, hogy ezt a tudomására hozza. Sok párkapcsolat ment már tönkre amiatt, hogy a férfi túl sokat nyitogatta a „semmi dobozát”, míg a nő tökéletesen félreértette a hallgatást.

A megoldás

A titok nyitja, mint az esetek legnagyobb többségében, itt is a helyes kommunikációban, az őszinteségben és a bizalomban rejlik. Ha a férfi az adott pillanatban elmondja, hogy semmi nem jár az agyában, csupán szeretne relaxálni egy kicsit, a nő valószínűleg meg fog nyugodni, és miután megtapasztalhatja, hogy akárhányszor is fordul ez elő, nem követi világégés, vagy szakítás, egy idő után bele fog ebbe nyugodni, és békén fogja hagyni a párját.

De nem csupán a nők életét nehezíti meg a nemek gondolkodása közötti különbség. A férfiak sem értik meg mindig a nők gondolkodásmódját. Fárasztó számukra, hogy a nők többsége hosszasan beszél bizonyos problémákról, amelyeken ők pillanatok alatt túl tudnak jutni. Az is fárasztó lehet számukra, hogy a nők gyakrabban hoznak fel bizonyos gondokat, megoldandó problémákat olyan élethelyzetekben is, amelyek az adott pillanatban éppen nem merülnek fel. De mivel a gondolataikban nagyon is összefügg minden mindennel, így a nők számára nem léteznek dobozok és aktuális helyzetek. Ha valami foglalkoztatja őket, akkor az minden cselekvésükben, minden gondolatukban helyet kap, egészen addig, míg azt meg nem tudják oldani.

A másik nagy különbség, hogy míg a férfiak általában azzal beszélik meg szívesen a problémáikat, akitől megoldást, segítséget várhatnak, ezzel szemben a nők szívesen beszélnek szinte bárkivel az őket érintő problémákról, mert megkönnyebbülést okoz számukra, az együtt gondolkodás pedig akár nem várt megoldásokat is eszükbe juttathat. Így egy férfi, amikor stressz éri, nem szívesen beszél róla, hanem inkább a „semmi dobozától” vár megnyugvást. A nők ezzel szemben a stressz levezetésének érdekében is szívesen beszélnek az adott problémáról, még ha ez nem is nyújt megnyugvást számukra.

Természetesen ezek sem érvényesek mindenkire, és minden helyzetre. Egészen biztosan vannak olyan hölgyek, akik képesek teljes mértékben kikapcsolni, és vannak olyanok a férfiak táborában is, akik szeretik kibeszélni a gondjaikat. Azonban, ha tisztában vagyunk vele, hogy milyen alapvető különbségek vannak a nők és a férfiak gondolkodása között, talán meg tudjuk előzni, hogy találgatásokba bocsátkozzunk, és feszültséget generáljunk, ha valaki túl sokat beszél, vagy éppen nem szólal meg egy adott pillanatban.

Segítsd a koncentrációdat a FLOW Focus and Memory kapszulákkal!

 

[1]https://themindsjournal.com/the-reason-men-and-women-think-so-differently-this-guy-nails-it/

Hozzászólás