A siker kesernyés íze

Posted by Gr3nT 2018-04-15 0 Hozzászólás


A sikert olykor a keblünkre ölelhetjük, máskor viszont hatalmas karrierkrízisek rázzák meg az életünket. Ez a valóság. A szorongást sosem volt olyan nehéz elkerülni, mint manapság. Vajon mi a felelős mindezért?

A szenvedésünk fő oka a sznobizmus, ami ráadásul globális jelenség. Először is nézzük, mi is a sznobizmus. Sznobnak azt az embert nevezzük, aki csak néhány dolog alapján állapítja meg, hogy milyen ember vagy valójában.


Aggódáspiramis a munkahelyen

Miért aggodalmaskodunk annyit a karrierünk miatt? Hiszen manapság viszonylag könnyű megélni. Az ok többnyire az úgynevezett munka-sznobizmus, mely meghatározza a helyünket a társadalmi ranglétrán.

Ma divat aszerint megítélni másokat, hogy mivel foglalkoznak, és hogy mit tesznek le az asztalra. Sőt, az is megesik, hogy a foglalkozásunk alapján dönti el, hogy mennyire fognak minket szeretni. Pedig nem az állásunk dönti el, hogy milyen emberek vagyunk.

Nézzünk a kulisszák mögé! Nem anyagi javakért küzdünk elsősorban, hanem az érzelmi jutalmakért. A megbecsülésért. Azért vásárolunk drága, presztízsértékű dolgokat, mert végtelenül szeretetéhesek vagyunk.

 Hatalmasak az elvárások

Még soha nem voltak ilyen magasak az életünkben elért eredményeinkkel kapcsolatos elvárások. A kaszt-rendszer elavult, már mindenkinek van lehetősége bejutni valamilyen magasabb pozícióba. Eltűntek a hierarchiák, egyenlőek vagyunk.

A kudarc azért is olyan félelmetes, mert félünk, hogy így az emberek nem fognak bennünket értékelni. Gúny tárgyai leszünk, és elveszíthetjük az állásunkat is.


Az irigység nem alszik

Az irigység a társadalmunk uralkodó érzelme. Hogy miért? Azért, mert az egyenlőség miatt akivel tudunk azonosulni, azt bizony irigyeljük. Hiszen akár mi is lehetnénk a helyében. Jó példa erre az osztálytalálkozó. Ha nem érzed magad túl sikeresnek, és vetsz arra egy pillantást, hogy a veled egy korú emberek mit értek el, siralmasan fogod magad érezni.

Emögött a viszonylagos társadalmi egyenlőség mögött azért komoly egyenlőtlenségek vannak, és ez számos stresszes helyzetet képes szülni. 


A magazinok hazudnak?

Az újságosok magazinjai, a könyvesboltok kínálata azt sugallja, hogyha igazán akarjuk, és teszünk is érte, akkor bármit el tudunk érni.

Briliáns technikákat kínálnak, és azt állítják, némi önfejlesztésbe vetett energiával le tudjuk vetkőzni az önbizalomhiányt, és hegyeket mozdíthatunk meg.


A meritokrácia kérdése

A meritokratikus társadalom egy hatalmas eszménykép. Egy olyan hely, ahol kellő tehetség, energia és képesség birtokában olyan magasra törhetünk, amilyen magasra csak szeretnénk. Létező dolog ez, és valóban mindig miénk az irányíts? Aligha.

Tényleg mindenki azt érdemli az élettől, ahol tart? Megtapsoljuk a magas pozícióban lévő embereket, hogy milyen ügyesek, és vesztesnek hívjuk a szegényeket? Régebben a szerény anyagi helyzetben lévőket szerencsétlennek hívták. Ma vesztesnek. Azért ez nagyon elgondolkodtató. Emiatt a téves felfogás miatt érezzük a saját kudarcunkat annyira megsemmisítőnek.

Az ilyen kudarcok miatt nagyobb meg az öngyilkosságok száma a fejlett individualista országokban, mint bárhol másutt a világban.

A meritokratikus társadalom felé lehet igyekezni, de elérni teljes képtelenség. Lehetetlen úgy minősíteni az embereket, ahogyan kellene, hiszen rengeteg kiszámíthatatlan dolog van jelen az életünkben.


Te ismered mások igazi értékét?

Elgondolkodtató: mindenkinek van egy, vagy több, számodra ismeretlen oldala, és emiatt nem biztos, hogy látod az adott személy valódi értékét. 


Az önimádók társadalma

Hősök vagyunk, istenek. Ez pedig nagyon megterhelő.
Holott, az az igazság, hogy nem lehetünk sikeresek mindenben. Pláne nem egyszerre. Nem lehet meg mindenünk, amit akarunk. A sikernek mindig van ára.

Ki találta ki, hogy mi a siker? A helyzet az, hogy generációról generációra örököljük meg a fogalmát. Persze a reklámok és a marketing is hozzáteszi a maga részét.

Neked van saját siker fogalmad, olyan, ami valóban a tiéd, és nem más gondolatát ismételgeted? Ha a saját elképzeléseidre hagyatkozol, sokkal boldogabb lehetsz. Vedd kezedbe az életed irányítását!

Céljaid elérésében segítségedre lehetnek a tanulást, kreativitást, és koncentrációt támogató gyógynövényes készítményeink:
 

Hozzászólás