A trigger pontok megnehezíthetik az életed

Posted by Szexvital.hu 2021-07-28 0 Hozzászólás

A stressz és a feszültség sajnos mindennapos társa életünknek. Habár megszüntetni, kiiktatni sajnos nem igazán tudjuk, kénytelenek vagyunk foglalkozni vele, mert kezeletlenül elhatalmasodhat rajtunk, és nagyon sok testi baj forrása lehet.

Mik azok a trigger pontok?

A test különböző területein jelentkező fájdalmak gyakori kiváltó oka lehet a trigger- vagy tenderpontok létrejötte. Ezekre jellemző, hogy az izmokban, vagy az izom és az ín átmeneténél kialakulva, vagy más helyekre kisugározva, erős fájdalmat okoznak.

Ezek tulajdonképpen kis csomók, amelyek fokozzák az izmok feszességét, így azok nem képesek ellazulni, folyamatosan össze vannak húzódva. Ez az állapot kezelés nélkül akár éveken át is eltarthat.

A kiinduló, elsődleges trigger pontok létre tudnak hozni másodlagos trigger pontokat is, amelyek lehet, hogy az adott ponton nem okoznak panaszt, azonban az adott zónában különféle blokkokat tudnak előidézni. Ezek a pontok zavarják az izomkoordinációt, és az erőkifejtést. Emellett nagyon sokszor fejtenek ki fájdalmas hatást, mint amilyen a gerincfájdalom, vagy akár a fejfájás.

A fej- és a nyakfájás oka lehet rossz testtartás is, de a legtöbb esetben ezt is a feszültség okozza. A belső feszültség ugyanis az izmokra is kihat. Nem véletlenül használják a feszült szót, hiszen ilyenkor akaratlanul is megfeszítjük minden egyes izmunkat, és minden egyes idegszálunkkal behódolunk a minket ért külső támadásoknak, amelyeket leginkább a stressz okozza.

A fej- és a nyakfájás nagyon gyakori kifejeződése a fasciális zavarnak, és még a krónikus fejfájásban szenvedők esetében is gyakran beszélnek izomfeszültségből eredő fájdalomról. Sajnos a feszes izmok szinte fojtogatják az ereket és az idegeket. [1] A hosszútávú görcsös állapot pedig deformitáshoz vezethet.

A trigger pontokon kívül vannak úgynevezett tapadási pontok. Ezek a folyamatos feszítő állapot miatt kialakuló érzékeny területek. Sajnos idővel ezek is degeneratív ízületi állapotokat tudnak okozni.

Ezek a feszültségpontok azért jönnek létre, hogy a szervezetünket megvédjék és megakadályozzák az egészséges egyensúly felborulását.

 

 

A masszázs segíthet

Ha a test különböző pontjain jelentkezik fájdalom, akkor sok esetben a masszázs segíthet azok enyhítésében, vagy megszüntetésében. Természetesen ez egészen addig hozhat enyhülést, míg az újabb feszültség ismételt fájdalmat nem vált ki.

A fájdalmak okozója azonban nem minden esetben a stressz, hanem lehet egy helytelen testtartás következménye is, amely egy rossz szokásból alakult át beidegződéssé. Sokszor azonban az is elég hozzá, hogy egy mozdulatot sokszor kelljen ismételnünk. Ilyenkor az adott terület izmai és ízületei jóval terheltebbek, mint a test többi területe. A regeneráló masszázs ilyenkor nagyban segíthet, hogy visszaálljon a természetes állapot.

A masszázs minden esetben tökéletesen személyre szabott, hiszen nincs két ugyanolyan állapot. Mindig az aktuális testi és lelki helyzethez kell igazítani a kezelést. Fontos, hogy a masszázs hatékony, de kíméletes legyen, hiszen így nem csupán a testi, hanem a lelki megkönnyebbülés is velejárója lesz.

A masszázs nem csupán az izmokat és a keringést frissíti fel, hanem az idegrendszerre is kiváló hatással van. Fizikai és neurohormonális hatása elősegíti a fájdalom csökkentését és az esetleges betegségek gyógyulását. Felgyorsítja a felépülést, és megakadályozza a kevésbé használt izmok sorvadását.

A kezelések célzottan a trigger pontok feloldására vannak kifejlesztve. A hatás általában már az első kezelés alkalmával jelentkezik, de természetesen ez is, mint minden, állapot és egyénfüggő.

A trigger faktorok és a megoldás

A migrénes rohamok kiváltóoka is nagy többségében a trigger. Nem hiába halljuk sokszor az orvosoktól, hogy életvitelünk megváltoztatásával a sorsunkon is képesek vagyunk változtatni. Azonban az életvitel megváltoztatása egyáltalán nem egyszerű. A legtöbben folyamatos stressznek vannak kitéve a munkahelyükön, és gyakran az otthonukban is. Ez pedig hatással van a fizikai, a lelki és a szellemi állapotukra is.

Megoldás lehet egy úgynevezett trigger napló vezetése. Ebben azt javasolják, hogy írják le a napi tevékenységüket és jelöljék meg, mikor alakult ki náluk fej-, vagy egyéb fájdalom. Így a napló segítségével könnyen vissza lehet keresni, mely tevékenységek, vagy helyzetek idézik elő az adott beidegződést, amely fájdalomhoz vezethet. Ezeket később tudatosan elkerülhetik, vagy ha ezt nem lehet, akkor viselkedésterápiával tudják feloldani az általuk okozott stresszhelyzetet.

Önmagunk figyelése a rossz szokásaink felismerésében, elismerésében, és leküzdésében is segít. Nagyon sokszor saját magunk előtt is rejtegetjük káros beidegződéseinket, holott a korai felismerés segít elkerülni azt az állapotot, amikor ezek már olyan szinten veszik át az uralmat életünk felett, hogy az már csak nagyon nehezen állítható meg és fordítható vissza.

Ha úgy érezzük, egyedül nem vagyunk képesek felismerni ezeket, akkor szükségünk lehet egy külső tükörre. Ez pedig nem egy tárgy, hanem egy személy kell, hogy legyen. Olyan valaki, akiben feltétel nélkül megbízunk és tudjuk, hogy jót akar nekünk. Aki előtt ki merjük teregetni a szennyest, és őszinték merünk lenni. Mert őszinteség nélkül, ha saját magunknak sem ismerjük be, hogy baj van, nem érkezik segítség. Ha nem akarunk az ismerőseink közül választani, akkor forduljunk szakemberhez. Ez nem a gyengeség jele, sőt! Nagyon nagy akaraterő kell ahhoz, hogy belássuk, van valami, amin szeretnénk, sőt, amin kell változtatnunk, és ehhez segítséget kell igénybe vennünk.

Minél tovább halogatjuk, annál több testi és lelki tünetünk lehet, és annál jobban veszélyeztetjük a társas kapcsolatainkat is. Mert amit sokszor rejtegetünk, az a közvetlen környezetünk számára lehet, hogy nagyon is látható, érezhető, és sokszor negatív érzésekkel is társul.

Az automatizmusaink, szokásaink, akár jók, akár rosszak, az életünk részei. Gyakran észre sem vesszük őket, tudomást sem veszünk róluk, így, mivel automatikussá váltak, nagyon nehéz megváltoztatni őket.

Annak ellenére, hogy az automatizmus létezésével tisztában van a tudomány, a jelenség vizsgálatára eddig nem fejlesztettek ki módszereket. Azonban vannak olyan természettudományos módszerek, amelyekkel vizsgálhatóak az idegrendszeri és pszichológiai folyamatok. Ehhez fontos feltárni, mi is az, ami meghatározza a szokás jellegű viselkedést és annak megváltoztatását, illetve fontos tudni, hogy milyen idegrendszeri és pszichológiai folyamatok zajlanak a háttérben.

Amikor felismerjük, hogy baj van, az az első, és az egyik legfontosabb lépés, amely segítségével ki tudunk lábalni a nehéz helyzetekből. Ekkor azonban türelmesnek kell lennünk. Nem a tökéletességre kell törekednünk, hanem a lassú, apró kis lépésekre, amelyek megtétele minden egyes alkalommal könnyít a jelenlegi helyzetünkön. Amik kis lépésnek tűnnek, óriási hatást válthatnak ki pozitív irányba. Elkapkodni pedig nem érdemes, mert a tartós változáshoz idő és türelem kell. A jót is tudni kell megszokni, és értékelni. Mert csak akkor tudhatjuk a hátunk mögött a régi rosszat, ha érezzük, hogy az óriási erőfeszítéseink, amelyeket a javulásért tettünk, jó irányban változtatták meg mindennapjainkat.

 

Harcolj a stressz ellen a Jobb hangulat csomaggal!

 

[1]http://round-earth.com/HeadPainIntro.html

Hozzászólás