Adaptogének: A stresszűző gyógynövények

Posted by Gr3nT 2017-07-24 0 Hozzászólás

Mindennapjaink során számos stresszhelyzettel kell szembenéznünk melyek hatékony levezetése elengedhetetlen agyunk egészségének megőrzése érdekében. Bár sokunk tisztában van az akut stressz hosszútávú következményeivel, rohanó világunkban sajnos ritkán engedhetünk meg magunknak pihenőnapokat mely során a felgyülemlett stresszt levezethetnénk, itt válnak segítségünkre az adaptogén gyógynövények.

 

Mai írásunk az adaptogének előnyeivel és mechanizmusával foglalkozik.

 

 

Mi is az a stressz? 

A stressz egy vészreakció mely célja a szervezet homeoszátisának állandó fenntartása krízishelyzetben. A stresszhelyzet kialakulása során a következő élettani hatások figyelhetőek meg:

 • felgyorsult, erősödő szívverés
 • agy, vázizmok és szív ellátó ereinek kitágulása
 • hugy- és a nemi szervek ellátó ereinek összehúzódása
 • a test pillanatnyilag nem szükséges funkcióinak szüneteltetése (pl. éhségérzet)
 • kitágult pupillák
 • emelkedett vércukorszint
 • fokozódó légzés
 • a lép összehúzódása mely során több vörösvérsejt kerül a keringésbe 

Mint láthatjuk, a stressz egy teljesen természetes vészreakció mely elősegíti minden magasabb rendű szervezet túlélését, legyen az állatt vagy ember. A probléma ott kezdődik, hogy a stressz mértékét csak az ingerület befolyásolja, a stresszor nem, ez azt jelenti hogy pl. a baleset következtében elszenvedett stressz, mely túlélési esélyeinket javítja, hatásmechanizmusában megegyezik azzal a stresszel melyet egy ártalmatlan szituáció, pl. családi veszekedés okoz. Bármi is legyen a stresszor, szervezetünk mindig egy „hormonfröccsel” fog reagálni melyet a mellékvesékben termelődő kortizol követ, normalizálva testünk hormonháztartását.

 

A krónikus stressz

Felgyorsult világunk egyik súlyos negatívuma a stresszhelyzetek számának drasztikus növekedése, egymást érik a munkából, közlekedésből stb. fakadó stresszes szituációk melyek következtében szervezetünknek egyszerűen nincs ideje a normalizációra ami idővel az akut stressz kialakulásához vezet.

 

A krónikus stressz következményei:

 • romló kognitív funkciók
 • pánikroham és depresszió
 • súlyingadozás
 • álmatlanság
 • gyengülő immunrendszer

Ha ez mind nem lenne elég, az „University of California” kutatói megállapították hogy a krónikus stressz hosszútávon megváltoztatja a neurális hálózatokat, vagyis károsan befolyásolja agyunk struktúráját, működését!

 

 

 

 

 

 

A krónikus stressz hatása az agyra

A kortizol elengedhetetlen szervezetünk stressz utáni normalizálódása érdekében, ugyanakkor a gyakori stresszhelyzetek miatt kialakuló, állandóan megnövekedett kortizolszint következtében a hippokampusz és az amigdala között új idegpályák alakulnak ki melyek „használata” automatizálódik, felkészítve agyunkat az állandó stresszhelyzetre. Bár ez eleinte pozitívumnak hangozhat, a probléma az hogy az evolúció során agyunk egyszerűen nem így fejlődött ki a stressz kezelésére, az idegpályák eme kialakulása miatt agyunk számos más, a prefrontális kéregben elhelyezkedő,  jól működő neurális pályát is átépít, így rontva a memóriát és a tanulás készségét.

 

Ezek az elváltozások permanensek, ezért érdemes minél előbb megismerkedni az adaptogén gyógynövényekkel.

 

Mik azok az adaptogének?

Az emberiség már évezredek óta használ gyógynövényeket számos baj és betegség kezelésére, melyek közül sok a mai gyógyászatban is megállja a helyét, ezen időtállt növények között pedig adaptogén gyógynövényeknek nevezzük azokat, melyek különösen hatékonyak a stressz csillapításában (pl. ginzeng, kasvirág, aranygyökér stb.).

 

Az adaptogének rendszeres szedése a következő pozitívumokkal jár:

 • ingerületátvivő anyagok szabályozása
 • agysejtek kommunikációjának javulása
 • az agyi vérellátás javulása
 • az agyhullámok modulálása
 • agysejtek védelme
 • méregtelenítő hatás (nehézfémek és toxinok)
 • javuló neuroplaszticitás
 • magasabb BDNF és idegnövekedési faktor

A növényi adaptogének, ahogy nevük is sejteti, segítik szervezetünk stresszhez való adaptációját, legyen a stresszor hangzavar, toxinok, betarthatatlan határidők vagy bármi már.

 

Ha ez nem lenne elég, a legtöbb növényi adaptogén nootropikum is egyben, ezért szedésuk a stressz elleni védelem mellett javítja kognitív funkcióinkat is.

 

 

 

 

A legjobb adaptogén nootropikumok

A kövkezeő adaptogének nootropikum tulajdonságokkal is rendelkeznek, ha a stresszel szembeni védelem és agyad karbantartása mellett kognitív funkcióidat is javítani szeretnéd, érdemes kipróbálnod a következő szuper adaptogén gyógynövényeket.

 

Panax ginseng (Ázsiai ginzeng):

 

 

 

A Panax ginzeng stimuláló hatása mellett növeli a GABA ingerületátvivő anyag szintjét az agyban, javítja a kognitív funkciókat és az agy vérellátását, valamint hatékony antidepresszáns is. Ha egy önmagában is igen hatékony adaptogént szeretnél, az a Panax ginzeng tökéletes választás lehet számodra.

 

Panax quinquefolius (Amerikai ginzeng):

 

 

 

Sok „agyhekker” kedvenc adaptogénje, a Panax quinquefolius ugyanolyan pozitívumokkal bír mint az ázsiai ginzeng, csupán enyhébb stimuláló hatással bír, ezért kombinálása más nootropikumokkal különösen hatásos.

Ha nootropikumjaidat csomagban szeded, akkor az amerikai ginzeng jobb választás számodra az ázsiai ginzengnél.

 

Centella asiatica (Ázsiai gázló, Gotu Kola):

 

 

 

Egy különösen előnyös adaptogén hallgatók számára, a Centella asiatica elősegíti a dendritek és axonok növekedését, véd az oxidatív stressz ellen, lassítja az acetilkolin lebomlását valamint szorongásoldó hatással is bír. Közeledik a vizsgaidőszak és szeretnéd kihozni magadból a maximumot? Az ázsiai gázlót neked találták ki!

 

Whitania somnifera (Álombogyó, Ashwagandha):

 

 

Kutatások bizonyítják hogy az álombogyó segít a szorongás és stressz oldásában, csökkenti a szervezet kortizolszintjét, védve agyunkat az akut stressz okozta károktól, valamint növeli a GABA és szerotonin receptorok hatékonyságát.

 

Eme pozitívumok mellett az ashwagandha segíti az axonok, dendritek és szinapszisok regenerálódását, ezért ez az adaptogén különösen ajánlott a krónikus stressztől szenvedők számára.

 

Melissa officinalis (Citromfű, Lemon Balm):

 

 

 

A citromfű szorongásoldó hatását a GABA transzamináz enzimek elnyomásával, antidepresszáns kvalitását a mitogén aktivált protein kináz kaszkádok szabályozásával fejti ki. Emellett a Melissa officinalis jó antioxidáns forrás is a benne található eugenol miatt, valamnit a szabad gyökök megkötésével hatékony védelmet biztosít az agysejtek számára is.

 

Sokan úgy tartják hogy a citromfű pozitív hatásai a Xanaxéhoz hasonlítható, ám ezen állítások tudományos alapja nem bizonyított.

 

Ginkgo biloba (Páfrányfenyő):

 

 

  

Monoaminoxidáz-gátlóként a Ginkgo Biloba növeli agyunk dopaminszintjét, így oldva a szorongást, javítja az agysejtek glükóz és oxigénszintjét, valamint a szabad gyökök megkötésével véd az oxidatív stressztől is.

 

A Ginkgo Bilobáról ugyanakkor érdemes tudni, hogy hatása csak a szedést követő harmadik héten kezd el érezhetővé válni, ezért ezt az adaptogént csak a türelmeseknek ajánljuk.

 

Bacopa monnieri (Kislevelű bakopa):

 

 

 

A sokak által az adaptogének királyának nevezett kislevelű bakcopa méltán viseli eme rangos jelzőt, hisz sok vényköteles antidepresszánsal ellentétben a Bacopa monnieri nemcsak a stressz elnyomásában, de a stressz következtében kialakuló fizikai és pszichikai tünetek megelőzésében is hatásos.

 

Egy indiai kutatás továbbá arra az eredményre jutott, hogy a bakopa szorongásoldó hatékonysága a benzodiazepinével vetekedett annak mellékhatásai nélkül, valamint az általános kognitív funkciók javulása is kimutatásra került.

 

Rhodiola rosea (Illatos rózsásvarjúháj):

 

 

 

A rhodiola rosea aktív komponensei, a rosavin, szalidrozid és a tyrosol visszafordítja a krónikus stressz miatt megsérült neuronok eredeti állapotát, növeli az agy szerotonin és béta-endorfinszintjét így kifejtve stresszoldó hatását, valamint segít a fáradékonyság leküzdésében és javítja az általános kognitív funkciókat is.

 

Intergálj egy adaptogént nootropikum csomagodba!

Ha nootropikumjaidat te is előre összeállított csomagként szeded, a maximális hatékonyság elérése érdekében ügyelj arra hogy csomagon egy adaptogént is tartalmazzon.

 

A megfelelő adaptogén megfelelő csomaghoz való csoportosítása felerősíti a racemát és kolin étrendkiegészítők hatékonyságát így elérve vásárolt termékeid maximális teljesítőképességét.

Hozzászólás