Napi rutingyakorlatok az agyműködés fejlesztésére

Posted by Szexvital.hu 2018-11-21 0 Hozzászólás

Vannak olyan naponta végezhető gyakorlatok, amelyek segítik az agyműködést. Tarts velünk, tanuld meg ezeket, és értsd meg, hogyan lehet egészségesebb az agyműködésed!

Az egészséges agy fogalmát sokféleképpen meg lehet közelíteni. Ebben a tanulmányban azt fejtik ki a szakemberek, hogy az egészséges életmódot követő emberek esetében jelentősen csökken a demencia kialakulásának kockázata. 

A helyzet tehát az, hogy akik a következő tulajdonságokkal rendelkeznek, bizony 60 százalékkal kisebb valószínűséggel számolhatnak kognitív károsodás vagy demencia kialakulására: 

  • nem dohányoznak
  • optimális BMI-vel rendelkeznek
  • egyáltalán nem, vagy csak kevés alkoholt fogyasztanak
  • sok gyümölcsöt és zöldséget fogyasztanak
  • rendszeresen sportolnak

Az egészséges táplálkozáson és a rendszeres testmozgáson túlmenően is tehetsz magadért: saját edzésprogramot alakíthatsz ki az agyad számára.

Ha elsőként a számítógépes játékok jutottak az eszedbe erről, akkor van egy rossz hírünk: ausztriai kutatók szerint a játékok nem különösebben hatékonyak az agy teljesítményének javításában.

Az agyi egészséghez hozzátartozik a kiegyensúlyozott, alacsony zsírtartalmú és koleszterin szintű étrend, mely gazdag antioxidánsokban. A jó táplálkozás mellett a rendszeres testmozgás az, amely hozzájárulhat még az egészséges érrendszerhez, és agyi funkciókhoz. 

Arra is figyelj, hogy ne ülj naphosszat a TV előtt, és ne csak passzív tevékenységekben vegyél részt, hiszen az agy egészségi állapota ezt igencsak megsínyli. 

Az agyműködés erősítésére irányuló gyakorlatok sok újdonságot és kihívást rejtenek magukban. Olyan apróságokra gondolunk, mint például hogy másik útvonalon járj a munkába, próbáld megjegyezni a dalszövegeket, vagy hogy az egyes tárgyakat tanuld meg a másik kezeddel megfogni.

A reggeli újság remek kiindulópont. Az olyan egyszerű játékok, mint például a Sudoku, a szójátékok, vagy a képregények rengeteget segíthetnek. 

Élesítsd a szellemi képességeidet a következő gyakorlatokkal! 

A mentális edzésprogramok megakadályozzák a memóriád elvesztését, és élesítik az elmédet. 

agymukodest-fejleszto-gyakorlatok-1

Ezekkel a gyakorlatokkal fejleszd az agyműködésed

Próbálj meg memorizálni

Készíts egy listát bármiről, és próbáld meg megjegyezni. Tedd félre, és egy órával később próbáld meg visszamondani. Mennyi elem maradt meg belőle?  Minél nagyobb szellemi stimulációt szeretnél elérni, annál nagyobb kihívást jelentő listát állíts össze. Ebben a gyakorlatban sokat segíthet a memóriapalota módszer.

Hadd szóljon a zene

Tanulj meg játszani egy hangszeren, vagy kezdj el járni kórusba. A tanulmányok azt mutatják, hogy még az öregedő elme számára is hasznos, ha valami új és komplex dolgot tanulsz meg.

Matekolj fejben

Ha kell, írd le tollal egy papírra, vagy a laptopos jegyzetedbe, és számolás közben akár járkálhatsz is, így még jobban megtornáztatod az agyadat. 

Fordítsd a dolgokat fejjel lefelé

Amikor a dolgokat úgy nézed, ahogyan kell, akkor az agyad verbális része gyorsan felcímkézi, és máshová irányítja a figyelmedet. Ám amikor fejjel lefelé szerepelnek, akkor megpróbálja értelmezni a rejtélyes formáját, a színeket, stb.

Tegyél egy próbát: fordítsd meg a családodról készült képet, az asztali órád, vagy a feliratos naptárad.

Menj el egy főzősuliba. 

Tanulj új recepteket. Ismerj meg új ízeket, színeket, illatokat, és évezd, ahogyan az agyad különböző részei igénybe vannak véve.

Sajátíts el egy idegen nyelvet

A magnóhallgatás is stimulálja az agyad. A gazdag szókincs csökkenti a kognitív hanyatlás kockázatát.

Rajzolj egy memóriatérképet

Például minden egyes alkalommal, amint hazaérsz egy idegen helyről, próbáld meg fejben vagy papíron lerajzolni a vázlatos térképét.

agymukodest-fejleszto-gyakorlatok-2

Változtass a reggeli rutinodon

Az agyi képalkotó vizsgálatok azt mutatják, hogy az új feladatok kipróbálása, bevétele a napi rutinba bizony fokozza az agy különböző területeinek aktivitását. Az aktivitás mindig csökken, ha a feladat rutinszerű, vagy automatikusan végezhető.

Tipp: ha eddig reggeli előtt öltöztél fel, cseréld fel a sorrendet, vagy sétáltasd új útvonalon a kutyát. 

Kihívás az ízlelőbimbóidnak

Étkezés közben próbáld meg azonosítani az étel egyes összetevőit, beleértve a finom fűszernövényeket és fűszereket is. Próbálj ki új ételeket, és ízeket. 

Finomítsd a kéz, és a szem koordinációdat

Kezdj bele egy új hobbiba, lehetőleg egy olyanba, amely fejleszti a motorikus képességeidet. Ilyen a kötés, a rajzolás, a festés, vagy egy bonyolultabb puzzle összeállítása stb.

Vágj bele egy új sportba

Ajánlottak azok a fajták, amelyek egyszerre mozgatják meg a tested és a lelked. Ilyen a jóga, a golf, vagy a tenisz.

Nyisd ki a kocsid ablakát. 

A hippokampusz az agyad azon része, amely feldolgozza az emlékeket, és részt vesz szagok, hangok és látnivalók társításában, valamint a mentális térképek készítésében.

Ha kinyitod a kocsid ablakát, akkor új szagokat, és hangokat azonosíthatsz az útvonalon. A másik szuper dolog, amit tehetsz az agyadért, az a túrázás. 

Játssz a szavakkal

Mondj egy szót, majd hozz létre egy újat annak a kezdő, vagy a végbetűjével. 

Tudtad? Az agyi folyamatok egészséges állapotban való tartása megakadályozhatja a szívbetegségeket is. Az agyi wellnessé a jövő.

Moss fogat a nem domináns kezeddel. 

Ha tehát jobbkezes vagy, akkor a bal kezeddel. A kutatások kimutatták, hogyha az agyad ellenkező felét használod, akkor az igencsak fejlesztik az elmédet. 

Zuhanyozz csukott szemmel

Nem is olyan egyszerű, mint ahogyan hangzik, hiszen csukott szemmel gondolkodnod kell azon, hogy melyik irányba fordítsd a csapot, hogy ne legyen túl forró a víz, és az sem lesz teljesen tiszta, hogy hol találod a tusfürdőt. 

agymukodest-fejleszto-gyakorlatok-3

Cserélj széket

A legtöbb családban mindenkinek megvan a maga helye. Pedig ha helyet változtatsz, teljesen új színben láthatod az adott helyiséget. Ha mondjuk az irodában nem a saját asztalodhoz ülsz, akár sokkal kreatívabb is lehetsz.

Ismerd meg az orrod igazán

Valószínűleg már megtanultad, hogy a reggeleket párosítsd a kávé illatával. Azonban ha bevetsz egy új illatot, például a vaníliát, a citrust vagy a borsmentát, akkor új idegi utakat fedezhetsz fel. 

Tipp: tartsd a kedvenc illóolajod az ágyad mellett egy teljes hétig. Lélegezd be többször a reggel folyamán, például éredéskor, vagy fürdés, és öltözködés után. 

Tapints, és fejlődj

Az agyad vizuális jelek alapján különbözteti meg az egyes objektumokat. A tapintással szerzett azonosítás során nő az egyes agykérgi területek aktivitása, és erősebb szinapszisok alakulnak ki közöttük. 

Tipp: tegyél egy kis pohárba pénzérméket, és mondjuk amikor dugó van, csak tapintás útján próbáld meg kitalálni, hogy épp milyen érmét fogsz a kezedben.

Mutass 10 dolgot

Kényszerítsd arra az agyad, hogy helyettesítsen hétköznapi tárgyakat. Mondjuk a légycsapóra hasonlít a golfütő, egy pálca, egy dobütő, egy mikrofon, vagy egy kenu lapát is. 

Szkenneld át a szupermarketet

Az üzleteket úgy tervezték meg, hogy a leginkább nyereséges, azaz hasznot hozó elemek legyenek a szem szintjén, így amikor vásárolsz, akkor tényleg nem látsz mindent egyszerre.

Agyi gyakorlat: állj meg minden sorban, és nézd meg alaposan a polcokat fentről lefelé. Észre fogod venni, hogy eddig eléggé hanyagoltad az alsóbb és a felsőbb polcokat. Ne csak nézegesd a termékeket, hanem vegyél is le egyet-egyet, nézd meg az összetevőket, fedezd fel. Nem muszáj megvenned, bőven elég, hogy kitágítod a nézőpontodat. 

Kezdj bele egy csoportos művészi projektbe

A művészeti tevékenységek aktiválják az agykéreg nem-verbális és érzelmi részeit. Amikor művészeti tevékenységekben veszel részt, akkor felszabadítod az agyad a logikus, lineáris gondolkodás alól, mely egyébként is lefoglalja a nap legnagyobb részében.

agymukodest-fejleszto-gyakorlatok-4

Próbáld meg szélesíteni a kapcsolataidat

Ha nagyon magadba forduló életet élsz, az súlyos negatív hatással van az általános kognitív képességeidre. Szomjas vagy? Akkor ne vedd irányba az automatát, hanem vegyél italt egy büfében egy dolgozótól. 

Olvass másként. 

Amikor hangosan olvasol fel valakinek, vagy épp csak magadnak, vagy épp lassabban/gyorsabban attól, ahogyan szoktál, akkor alaposan munkára fogod az agyadat. 

Próbáld ki az agyserkentő termékeit, és fejleszd a memóriád, a kreativitásod, és a koncentrációd

Az agygyakorlatok serkentik az agyterületek közötti kapcsolatot, serkentik a memóriát, és felveheted velük a harcot az öregedés hatásaival szemben. Próbáld ki őket, és érezni fogod a különbséget!

Hozzászólás