Ne engedd, hogy túlpörögjön: a Te agyadnak is szüksége van a „lekapcs” gombra! – 2. rész

Posted by Szexvital.hu 2019-07-19 0 Hozzászólás

Kiégés, stressz, csökkenő kreativitás, digitális függés, teljesítménykényszer: mind-mind olyan kórtünet, ami az agyban kezdődik és szinte biztos, hogy te sem kerülheted el. Szeretnéd tudni, hogyan győzheted le mégis őket?

Egyre több az olyan pillanat, amikor úgy érzed, hogy már megint egy újabb bőrt húznak le rólad, és olybá tűnik, hogy hiába mozgatsz meg hegyeket… Egyszerűen sehogy sem tudod úgy alakítani az életedet, hogy a végén ne érezd magad egy kifacsart citromnak.

Tartalomjegyzék:

Mert teljesíteni kell: mindig, mindenhol

Talán még sosem nehezedett akkora elvárás rád, rám, a gyermekedre, a családodra, a főnöködre, a munkatársaidra, mint manapság. Nem lehet ugyan mindent a digitális fejlődésre fogni, de az azért kijelenthető, hogy mégiscsak nagy szerepet játszik abban, hogy ennyire felgyorsult az életünk.

Meg kell felelned a családodban rád rótt szerepeknek, ott van még a házimunka is, és a munkahelyeden sem ártana teljesítened – főleg, ha sikeres karriert szeretnél építeni. Ez mondjuk sosem volt másként, csak az elvárt teljesítmény az, ami időközben meghatványozódott. Annak viszont, hogy minden fronton kihozd magadból a maximumot, az egyik legfontosabb szerved, az agyad látja a kárát.

Mert mindig a pihenésre, feltöltődésre szánt szabadidőből csípsz le egy keveset, aminek rövid- és hosszú távon is káros következményei lehetnek az agyadra nézve. Hogy csak néhányat említsünk: csökkenő koncentrálóképesség és kreativitás, Alzheimer-kór, illetve Parkinson-kór is felütheti a fejét, ha nem engeded meg magadnak azt a „luxust”, hogy eleget pihensz. Bővebb infót erről a korábbi cikkünkben találsz!

Miért van szükséged a digitális detoxra?

Az okostelefon és a többi digitális eszköz az elmúlt évek során az életünk szerves, nélkülözhetetlen része lett. Reggel a telefon az első, amit megnézel, és éjszaka sem tudsz igazán megválni tőle, ugye? 

Mindez azért van így, mert például okostelefon-használat közben az agyad dopamint termel, ami az agyad jutalomközpontjának aktiválásáért felelős hormon. Ezért jellemzi a telefonhasználatot örömérzet, egy kis „tiltott” öröm, ami az élettani kockázatai mellett, még komoly függőséget is okoz. 

Erre vonatkozó vizsgálatokat folytattak le az American Psychological Association munkatársai is, még 2017-ben. A publikációból [1] kiderült, hogy például az amerikai felnőttek 86%-a érzi úgy, hogy túl sok időt tölt el a telefonjával: e-mailezik, üzenetküldő appokon keresztül kommunikál, és az olyan közösségi média platformokon lóg, mint a Facebook, a Twitter, és az Instagram. 

Ez viszont nemcsak a pihenéstől vesz el időt, de az okostelefon-függők körében markánsan magasabb volt a stresszfaktor is. Ennek pszichológiáját jól írja le az amerikai tudományos újságíró, Catherine Price is, a How to break up with your books című könyvében, ahol olyan témákat vett górcső alá, mint például a nyerőgép-mechanizmus, a FOMO-szindróma, az inger-éhség, vagy épp az újdonságkeresés. Ezek mind hozzájárulnak ahhoz, hogy úgy érezd, már létezni sem tudsz a telefonod nélkül. És akkor a fizikai tünetekről még nem is beszéltünk!

az-agynak-is-szuksege-van-pihenesre-II-1

Pedig az okostelefonból, illetve az összes többi digitális kütyüből érkező kék fényről már a Harvard kutatói is bebizonyították az egyik tanulmányukban [2] , hogy nincs jó hatással se a pihenésre, se az emberi szervezetre. Igaz, a kék fénynek időnként pozitív hatásait is tapasztalhatjuk magunkon – nappal kifejezetten serkentőleg hat, gyorsítja a reakcióidőt és fokozza a hangulatot –, éjszaka mindenképpen csínján kell bánni vele. 

Mert egyszerűen nem hagyja pihenni az agyadat: egyrészt megzavarja az alvási ciklust szabályozó melatonin-termelést, ami megnehezíti az elalvást, másrészt az egyik kísérletük alapján, még a vércukorszint is megemelkedik, ezzel párhuzamosan pedig a diabétesz kockázata is megnövekedik. 

A Toledoi Egyetem kutatói sem mentek el a téma mellett: nekik azt is sikerült kimutatniuk, hogy a kék fény a szemre is káros hatással van. Tanulmányukban [3] kifejtették, hogy megfelelő védelem nélkül a kék fény akadály nélkül jut el a szem éleslátás-központjáig, a sárga foltig. Itt olyan szinten "gyilkolja" a retina létfontosságú sejtjeit, ami olyan komoly látásproblémákhoz vezethet, mint a homályos látás, illetve a vakság. Már a folyamat neve sem valami biztató: úgy hívják, hogy makuladegeneráció. 

Ezért fontos, hogy ne feszítsd túl a húrt

Ha figyelmesen olvastad ezt, és az előző cikket, láthatod, hogy mind fizikai, mind mentális szempontból szüksége van az agyadnak a pihenésre. Ezzel nemcsak a stresszfaktort csökkentheted jelentősen az életedben, de új lendületet adhatsz a kreativitásodnak, illetve a teljesítőképességednek is.

És hogy mivel tudod a legjobban feltölteni az elemeket? Ez természetesen személyfüggő, de azért van néhány jó tippünk:

1) Aludj minimum 7-8 órát. 

Egy felnőttnek ugyanis ennyi időre van szüksége ahhoz, hogy kipihenje a nap fáradalmait. Amennyiben van rá lehetőséged, érdemes úgy időzítened, hogy éjfél előtt is tudj aludni egy keveset, a feltöltődés szempontjából ezek az órák a legértékésebbek. Az sem árt, ha lefekvés előtt fél-egy órával már kikapcsolod a tv-t, és a telefont sem veszed a kezedbe, így az agyad is megszabadul az ingerektől, fokozatosan lecsendesedik, hogy fel tudjon készülni a pihenésre.

2) Sportolj, mozogj sokat

Dr. Szöszinek és néhány kutatónak köszönhetően tudjuk, hogy a mozgás endorfint termel, ami a köztudatba boldogsághormon néven vonult be. Ez felel a jó közérzetért, az örömteli pillanatok megéléséért, azért, hogy egyáltalán jól érzed magad a bőrödben. A valóságban azonban ez egy gyűjtőfogalom, ami az endogén opioid peptideket takarja, és az agyalapi mirigyekben, valamint a hipotalamuszban termelődik. Méghozzá izgalmi állapot, nevetés, a kulináris örömök, és hát igen, az orgazmus hatására. Mondta esetleg valaki, hogy nincsenek élvezetes mozgásformák?

3) Irány a természet!

Amellett, hogy a kirándulás is remek mozgásforma, még a természet szépségében is gyönyörködhetsz: nemcsak a szemednek lesz kedves a látvány, hanem a lelkednek is. Ha megengeded magadnak, hogy elvessz egy kicsit az erdőben, a friss levegőn kívül a napfény is megteszi majd a magáét. Garantáltan nyugodtabban, kiegyensúlyozottabban fogsz kilépni a rengetegből. 

az-agynak-is-szuksege-van-pihenesre-II-2

4) Az olvasás csodákra képes

A változatosság kedvéért nem árt, ha nem a képernyőt bámulod, mert a könyvek lapjain is rengeteg kaland vár rád. Ráadásul ezzel az agyad is aktívan pihen: olvasás közben ugyanis nemcsak magát a tevékenységet végzed, hanem a fantáziádat is élénken használod. Megpróbálod magad elé képzelni a szereplőket, filmszerűen vetíted le lelki szemeid előtt a történetet, és jó esetben, érzelmileg is bevonódsz a kalandokba. Vagyis épp a kreativitásodnak adsz egy hatalmas lökést.

5) A tested egy templom, étkezz ennek megfelelően

Persze időnként nem árt egy kicsit bűnözni, de ha az agyad számára is megfelelő táplálékot keresel, akkor ideje olyan ételeket fogyasztanod, amikben sok az Omega-3 zsírsav. Ilyenek például a halfélék, az olajos magvak, a dió. Persze az antioxidánsokról sem szabad megfeledkezni, úgyhogy jöhet minden zöld, és főként a bogyós gyümölcsök!

6) Vízben az egészség

Tudtad, hogy az emberi agy 73%-át alkotja víz?  Ennek függvényében talán nem meglepő, hogy nagy szüksége van erre a folyadékra a megfelelő működéshez. Bebizonyították, hogy már 2%-os vízcsökkenés is elég ahhoz, hogy romoljon a koncentrálóképességed, a memóriád, és egy kis fejfájás is kialakuljon. Szóval vízivásra fel!

7) Pihenj, pihenj, pihenj

Abból se csinálj lelkiismereti kérdést, ha időnként egyszerűen nincs kedved semmihez sem. Alex Soojung-Kim Pang, a Stanfordi Egyetem egyik vendégprofesszora könyvében [4] kifejtette, hogy a kevesebb munka egész jó hatással lehet a teljesítményre is. Ahogy írja, így volt ez Charles Darwin, Stephen King és Maya Angelou esetében is: naponta alig pár órát töltöttek munkával, mégis egész sokra vitték, nem igaz?

[1]   American Psychological Association: Stress in America 2017

[2]   Harvard Health Publishing, Harvard Medical School: Blue light has a dark side

[3]   University of Toledo: UT Chemists discover how blue light speeds blindness

[4]   Alex Soojong-Kim Pang: Why you get more done when you work less?

A fenti tippek mellett természetesen még mindig adhatsz egy kis pluszt az agyadnak. Mondjuk egy kis Gotu Kolával doppingolhatod a kreativitásodat, a Gingko Bilobával a koncentrációképességednek tehetsz nagyon jót, míg a Memolife Max a memóriádat turbózhatja fel! 

Hozzászólás