12 BDNF fokozó nootripkum: Idegpálya építés, természetesen

Posted by Gr3nT 2017-08-09 0 Hozzászólás

Az elmúlt években megjelent kutatások kimutatták azt, amit sok neurológus már régóta sejtett: agyunk életünk során folyamatosan új idegpályákkal bővül valamint képes a már meglévő, régi idegpályákat „átírni” a hatékonyabb működés érdekében.

Ezen új idegpályák kialakulása folyamatos, az új gondolatok, memóriák és megtanult készségek pedig mind újdonsült idegpályáikon „tárolódnak” melyek dependensek BDNF készleteinkre.

Mai témánk a BDNF fokozó nootropikumok rövid ismertetése.

Na de mi is az a BDNF?

A BDNF az úgynevezett Brain-Derived Neurotrophic Factor, vagyis idegi növekedési faktor egy természetesen előforduló protein mely a központi idegrendszer és perifériás idegrendszer bizonyos neuronjaira hatva segíti a neuronok karbantartását, differenciálódását valamint új neuronok és szinapszisok formálódását.

A BDNF a neuroplaszticitás elengedhetetlen része, idegi növekedési faktorunk nootropikumokkal való „turbózása” pedig nemcsak a kognitív funkcióink javulásával jár, hanem agyunk egészségének hosszútávú megőrzésével is.

 

A BDNF funkciói

A BDNF protein természetes módon megtalálható az emberi szervezetben hála a BDNF géneknek, feladata pedig széles körű: a sejthalálozás szabályozása, neurogenezis elősegítése, dendritek növekedésének fokozása valamint egyéb létfontosságú proteinek allokációja.

A BDNF felszabadulása során a neuronok dendriteik segítségével összefonódnak más neuronokkal és szinapszisokkal így megformálva az új idegpályát. Ez a „huzalozási” folyamat elengedhetetlen az új emlékek, információk tárolásához, az elégtelen BDNF faktor pedig számos negatív következménnyel jár.

A BDNF protein szintjének csökkenése memóriazavart, tanulási problémákat és depressziót idéz elő, de hála a nootropikumok pozitív hatásának, ma már könnyen és kockázatmentesen gondoskodhatunk agyunk optimális BDNF szintjéről.

BDNF növelő nootropikumok

A lent felsorolt nootropikumok különösen hatékonyak a BDNF bármely korban való fokozására, ezért nootropikum csomagunk hasznos tagjai lehetnek.

 

1. Ashwagandha

Az egyik legerősebb adaptogén, az álombogyó hatékonyan veszi fel a versenyt a stresszel szemben. Az álombogyókból készült kivonat segíti az axonok és dendritek regenerálódását, szinapszisok rekonstrukcióját és a neurodegeneratív betegségtől szenvedő idegpályák visszaállítását.

Ezen hatásokat az ashwagandha részben BDNF növelő hatásának köszönheti, hosszútávú szedése pedig segíti az agy optimális BDNF szintjének fenntartását.

 

2. Bakopa

Az ayurvéda gyógyászat egyik fő gyógynövényeként, a bakopa a BDNF fokozása mellett javítja a memóriát valamint antidepresszáns hatású is.

Klinikai tesztek bizonyítják hogy a bakopa növeli a koncentrációkészséget, javítja a rövidtávú memóriát valamint szorongásoldó tulajdonsággal is bír. Egy indiai kutatás továbbá arra az eredményre jutott hogy a bakopa hosszútávú, rendszeres szedése elősegíti az előagy neurogenezisét.

3. DHA (Omega-3)

Az omega-3 telítetlen zsírsavak pozitív hatásai sokak számára ismertek, ugyanakkor hajlamosak vagyunk megfeledkezni a DHA kognitív hatásairól.

Agyunk szürkeállományának jelentős részét teszi ki a DHA. A DHA szabályozza agyunk jelzéseit valamint befolyásolja az idegátvivő anyagok szintjét, így javítva a memóriát, a figyelmet és a tanulékonyságot.

Az „University of California” egyik kutatása kimutatta, hogy a DHA képes az agy BDNF szintjének visszaállítására egy traumatikus eseményt követően is.

 

4. Ginzeng

Az ázsiai civilizációk a ginzenget már évezredek óta használják pozitív hatásai miatt, nootropikum tulajdonságai miatt pedig számunkra is hasznos lehet. A legtöbb „neurohacker” a ginzeng szedését követően jobb memóriáról, tanulékonyságról és éberségről számol be.

Egy kutatás kimutatta hogy a ginzeng eme pozitív hatásait az ideg növekedési faktor (NGF) fokozásával éri el, valamint a hosszútávú szedést követően a ginzeng kivonat effektíven akadályozta meg a BDNF szint csökkenését.

 

5. Gotu Kola

Egy Kínában végzett kutatás megerősítette a már eddig is ismert tényt, a gotu kola fokozza a dendritek és axonok formálódását így járulva hozzá a javuló memóriához.

Ugyanez a kutatás továbbá megállapította, hogy a gotu kola szedése számottevően javította a tesztalanyok BDNF szintjét is.

 

6. L-theanin

Az L-theanin egy, főként oolong és zöld teában megtalálható aminosav, mely nootropikumként javítja a tanulékonyságot és a koncentrációt, valamint kedvfokozó és szorongásoldó hatással is bír.

 

Egy tokiói kutatás az L-theanin hatásmechanizmusának kutatása során kimutatta hogy az L-theanin szorongásoldó hatását az előagy BDNF szintjének növelésével érte el.

 

 

 

 

7. Magnézium L-treonát

A magnézium elengedhetetlen a szervezet számos elektrokémiai funkciójának lebonyolításához melyek között főként az izomtat összehúzódásai, szívritmus és az idegfunkciók ismertek.

Kutatások bizonyítják, hogy a magnézium L-treonát könnyedén képes áthaladni a vér-agy gáton (a többi magnéziumhoz viszonyítva) melyet követően növeli NMDA receptorok kommunikációjának hatékonyságát, valamint növel ia szinaptikus plaszticitást is így elősegítve az új idegpályák formálódását.

 

8. N-acetil-cisztein

A NAC egy erős antioxidáns mely hangulatjavító, szorongásoldó, memóriajavító tulajdonságokkal is bír valamint segít a kényszeres viselkedések csökkentésében is.

Kutatások bizonyítják, hogy a NAC növeli az agy dopaminszintjét valamint elősegíti a glutation szintézisét is, fokozva az ideg növekedési faktort.

 

9. Rhodiola Rosea

Az illatos rózsásvarjúháj egy adaptogén gyógynövény, mely már évszázadok óta ismert a tradicionális orosz és skandináviai gyógyászatban.

A növény ismeretes kedvjavító, éberségfokozó, szorongásoldó, antidepresszáns és koncentráció segítő tulajdonságai miatt, a benne található szalidrozid pedig növeli az agy BDNF szintjét.

 

10. Pterostilbene

A pterostilbene egy, a polifenolok osztályába tartozó antioxidáns mely nagy mértékben fordul elő áfonyában.

Ez az erős antioxidáns stimulálja a BDNF protein felszabadulását így növelve a neuroplaszticitást, valamint szorongásoldó és memóriajavító tulajdonságokkal is bír.

 

11. Rezveratrol

A rezveratrol egy polifenol melyet bizonyos növények termelnek fokozott stressz hatására (pl. sérülés, kártevők stb.)

A pterostilbenéhez hasonlóan a rezveratrol is növeli a BDNF szintet, valamint javítja az agy cirkulációját és javítja a memóriát.

 

12. Kurkuma

A kurkuma növeli a BDNF szintet, javítja a kognitív funkciókat, antidepresszáns, gyulladáscsökkentő és javítja a libidót is.

A kurkuma pozitív hatásait főként a benne található, polifenolnak, a kurkuminnak köszönheti.

Hozzászólás