Citromfű - Gyógynövény a mentális zavarok ellen

Posted by Szexvital.hu 2019-02-20 0 Hozzászólás

A citromfűvet (Melissa officianis) már több mint 2000 éve termesztik a mediterrán régió népei. A növény csodálatos gyógyító hatásáról először a hírhedt bronzkori görög természetfilozófus, az idősebb Pliny számolt be, aki főként gyulladásokra, emésztési zavarokra, sebfertőtlenítésre ajánlotta.

Első nootropikumként való alkalmazása a 16. századi botanikus, John Gerard nevéhez köthető. Az idő előre haladtával a növény egyre nagyobb népszerűségnek kezdett örvendeni. Főként mentális zavarokat gyógyítottak a belőle készült teával, de a 17. századra kamillás vízzel vegyítve  csodavízként árulták, mely javította a memóriát, enyhítette a melankóliát és segített a szoruláson.

Modernkori kutatások megállapították, hogy a citromfű szignifikáns regeneratív hatással van az agyra, javítja a transzaktív memóriát és segíti az agy fehérállományának védelmét.

A citromfűtea manapság főként Franciaországban hódít, ahol a természetgyógyászok kedvelt kúrája a megfázás, alacsony vérnyomás, álmatlanság és emésztési zavarok ellen.

citromfu-gyogynoveny-a-mentalis-zavarok-ellen-1

Nootropikumként használva a citromfű számos előnnyel bír

1. Lassítja az acetilkolinészteráz termelődését

Az acetilkolénszterán enzim felelős az agyban található neurotranszmitter, az acetilkolin lebomlásáért, minél magasabb agyunk acetilkolin szintje, annál jobban javulnak általános kognitív funkcióink.

2. Neuronvédő hatás

A citromfű magas antioxidáns tartalma segít a szabad gyökök detoxikálásában, így javítva kognitív képességeinket.

3. Stressz és szorongásoldó

Szorongáscsökkentő tulajdonságainak köszönhetően a citromfű akadályozza a Gaba-transzamináz felszabadulását, ez az enzim felelős a GABA neurotranszmitter lebomlásáért, a magasabb GABA szint javuló kedélyállapotot eredményez.

citromfu-gyogynoveny-a-mentalis-zavarok-ellen-2

A citromfű hatása az agyra

A citromfű koncentrátum tartós szedése számos előnnyel bír, ezek közül kettőt érdemes kiemelni:

Javítja a memóriát

A citromfű megnöveli az agy egyik fő neurotranszmitterének, az acetilkolinnak szintjét, így az agyban található neuronok kommunikációja könnyebbé, hatékonyabbá válik. A használt vagy felesleges acetilkolint az agy később egy acetilkolinészteráz elnevezésű enzimmel lebontja.

A citromfű pozitív hatással van az Alzheimer-kortól szenvedők agyára is. Az Alzheimer egyik fő tünete a túlzott acetilkolinészteráz szint, ami gátolja a neuronok megfelelő kommunikációját, ebben az esetben válik igazán hasznunkra a citromfű egyik fő komponense, a rozmaringsav. A rozmaringsav gátolja az acetilkolinészteráz túlzott szintetizálódását, valamint növeli az agy vérellátását, védve a neuronokat a sejthaláltól.

Oldja a stresszt

A citromfű hatékonyan oldja a stresszt azáltal, hogy elősegíti a glutamátgátló GABA szintetizálódását az agyban. Bár a glutamát egy létfontosságú anódja a glutaminsavnak, ami ösztönzi a neuronokat az aktivitásra, a tartósan túl magas glutamátszint előbb-utóbb sejthalálhoz vezet, részben ezért is mondják, hogy a stressz képes ölni.

A citromfű emellett eugenolt is tartalmaz, amely segít fenntartani az egészséges glutamát egyensúlyt az agyban.

Akkor is szükségem van citromfű kivonatotra, ha teljesen egészséges vagyok?

Bár a citromfű egy remek nootropikum, egyik fő előnye a krónikus stressz által okozott károk enyhítése és regenerációja. Ha azon szerencsések közé tartozol, akik nem szenvednek túlzott stressztől, könnyedén találhatsz számodra hasznosabb nootropikumot webshopunkban.

Szomorú tény sajnos, hogy Magyarország felnőtt lakosságának több mint fele szenved a túlzott stressztől, ha te is ebbe a csoportba tartozol, érdemes lehet kipróbálnod a citromfűvet.

Stressz, a csendes gyilkos

A rossz vérellátás és a pánikbetegség mellett az egyik legfőbb károkozója agyunknak az oxidatív stressz és a szabad gyökök.

A mai világban egyre gyakoribb tünetegyüttes a következő:

1. A krónikus stressz felborítja agyunk kémiai egyensúlyát, toxinok és szabad gyökök szabadulnak fel, melyek könnyedén átjutnak a vér-agy gáton, az új memóriák formálódása és visszahívásuk képessége romlik
2. A felszabadult toxinok és szabad gyökök megkezdik rombolásukat, további neuronokat pusztítva, az acetilkolin szintje a normális alá esik.
3. Csökkenni kezd az agy BDNF* szintje
4. Általános kognitív képességeink a megszokott alá romlanak, problémamegoldó és emlékezőkészségünk csökken további stresszt és szorongást eredményezve

Ahogy láthatjuk, a krónikus stressz előbb-utóbb lerontja a neuronjaink közötti kommunikációt, így rontva kognitív funkcióinkat.

citromfu-gyogynoveny-a-mentalis-zavarok-ellen-3

Hogyan segít a citromfű?

A citromfű regeneráló és stresszoldó hatását főként a benne található rozmaringsavnak és eugenolnak köszönheti. Míg a citromfű egyéb komponensei növelik az agy GABA szintjét így csökkentve a magas glutamát miatt előforduló károkat, addig a rozmaring antidepresszáns hatásának köszönhetően javul az agyi eredetű növekedési faktor.

Az eugenol erős antioxidánsként semlegesíti a szabadgyököket, csökkentve az oxidatív ártalmakat és segít megvédeni neuronjainkat a jövőbeli stressz okozta károktól.

Milyen érzés citromfűvet szedni?

A citromfű stresszoldó hatása már a beszedést követő néhány percen belül jelentkezik, a nyugodtság érzete mellett könnyebbé válik a koncentráció.

A citromfű hosszantartó, rendszeres szedése nootropikum hatásai mellett segíti csökkenteni a szétszórtság érzetét és a kényszerbetegség tüneteit is enyhíti.

Ajánlott dózis

  • koncentrátum formájában: 2-3x300mg/nap
  • tea formájában: 1-2x2g/nap

A citromfű reggeli szedését főként a szorongás érzetének csökkentésére ajánljuk. Esti fogyasztása pedig a jobb relaxációt és alvást segíti elő.

Fontos: Az ajánlott dózis függ a nemtől, testtömegtől és egészségügyi körülményektől, a termékeken található ajánlott dózist mindig tartsuk be!

citromfu-gyogynoveny-a-mentalis-zavarok-ellen-4

Lehetséges mellékhatások

A gyógynövény szedésének szerencsére csak ritkán vannak mellékhatásai, de jó ha észben tartjuk a lehetséges tüneteket, hiszen az Agyserkentő csapatánál a biztonság az első.

A citromfű szedése vényköteles szorongásoldók, antihisztaminok, izomlazítók, rohamoldók mellett nem javaslott. Továbbá pajzsmirigy problémáktól szenvedők számára a citromfű szedése szintén nem ajánlott.

Van tapasztalatod a citromfűvel vagy más gyógynövénnyekkel kapcsolatban? Írd meg hozzászólásban a többi olvasónak.

Hozzászólás