Csilivel a fejfájás ellen

Posted by Szexvital.hu 2022-07-25 1 Hozzászólás

Vajon valóban működik, vagy csak egy városi legenda? És vajon miért a fejfájás a magyarok népbetegsége?

Miért népbetegség a fejfájás?

A fejfájás sajnos már mindannyiunk életét megkeserítette párszor, legyen szó az enyhébb változatról, vagy a napokig tartó migrénről. A legtöbben nem törődünk vele, hiszen szerencsére nem túl gyakori vendég nálunk, azonban vannak olyan életszakaszok, amikor meg tudja keseríteni az ember életét. Ilyenkor általában bekapunk egy vény nélkül kapható tablettát, és már rohanunk is tovább. Pedig sok esetben a fejfájás egy figyelmeztető jel, amit jóval komolyabban kellene vennünk.

Akiket már komolyan megijesztett egy-egy erősebb fejfájás, azok orvoshoz fordulnak vele, hiszen a tünetek mögött betegségek egész sora állhat. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy minden esetben valamilyen komoly bajt kell sejteni a tünetek mögött. Az emberek nagy többségének ugyanis ahogy jött, úgy is múlik el a fejfájása.

Azonban vannak olyan élethelyzetek, amelyek során gyakrabban fordul elő. [1] Akár egy átmeneti idegi megterhelés, stressz, kimerültség, vagy influenzás, lázas betegség típusos kísérő tünete is lehet a fejfájás, de ilyenkor a kiváltó ok vagy betegség megszűnésével a panasz is elmúlik. Azonban vannak olyan fejfájások is, amelyek visszatérnek, vagy akut formában jelentkeznek és ezekkel bizony kell foglalkozni.

Hazánkban népbetegségnek számít a fejfájás, hiszen a lakosság fele érintett valamelyik típusában. A legismertebb fejfájás a migrén, amely közel másfél millió honfitársunk életét keseríti meg rendszeresen.

 

 

Ezt tegyük, ha gyakran fáj a fejünk

Ha túlságosan erősen, vagy gyakran fáj a fejünk, először is érdemes a háziorvost felkeresni. Ő el fogja tudni dönteni, hogy van-e szükség további vizsgálatokra, vagy némi életmódváltással orvosolható a dolog.

A tüneti fejfájások az összes fejfájás 5–10%-át, idősebb korban 20%-át teszik ki. A fejfájás kiváltója lehet lázas állapot, vérszegénység, anyagcserezavar, melyre a laboratóriumi vizsgálatokkal könnyen fényt lehet deríteni.

A vérnyomással is összefügghetnek a panaszok, így, ha van otthon vérnyomásmérőnk, nem árt a fejfájás alkalmával megmérni a vérnyomásunkat, és feljegyezni azt. Egyes gyulladások, daganatos betegségek és autoimmun betegségek kísérőtünete is lehet. Azonban az esetek nagy részében saját magunk vagyunk a panasz okozói.

Mitől fájhat a fejünk?

Természetesen mindannyian ismerjük a viccet, amelyben a feleség folyton fejfájásra panaszkodik a hálószobában… Persze ez is lehet egy ok, ám a valós okok között bőven találunk olyat, amelyiken szintén nagyon könnyen tudunk változtatni.

  1. Ha nem iszunk eleget, attól sajnos megfájdulhat a fejünk. De nem csak a fejünk fájhat a dehidratáltságtól, hanem rosszabb lehet a kedvünk, és még koncentrálni sem fogunk tudni olyan jól, mintha kellő mennyiségű vizet fogyasztunk. Így, mielőtt a gyógyszeres doboz után nyúlnánk, hogy egy pohár vízzel bevegyük a fájdalomcsillapító tablettát, próbáljuk ki a vízivást tabletta nélkül. Nagy esélyünk van rá, hogy segíteni fog.
  2. A szemünk is lehet a hibás. Ha rossz a látásunk, azt előbb-utóbb abból is észre fogjuk venni, hogy gyakrabban fog fájni a fejünk. De nem kell ehhez az, hogy rosszul lássunk. Ha túl sokat ültünk a monitor előtt, vagy túlságosan is sokat nyomkodtuk a mobilunkat, szintén megfájdulhat a fejünk.
  3. A stressz természetesen a fejfájás okozója is lehet. És ehhez társulhat még a kialvatlanság is. Így próbáljuk meg először is jól kipihenni magunkat, így a világot is jobb színben fogjuk látni, és a fejfájás is ritkább vendég lesz nálunk.
  4. Az időjárási frontok is okozhatnak fejfájást. Még akkor is, ha úgy gondoljuk, ez nem lehet az oka, hiszen korábban soha nem hatottak így ránk a frontok. Azonban korral sajnos érzékenyebbé válhatunk erre is. Ilyenkor a jó megoldás, ha előre figyeljük az előrejelzéseket, és megpróbáljuk kialudni magunkat, sok folyadékot iszunk, és kerüljük a fizikai megterhelést.
  5. Ha nem vigyázunk magunkra, legyengül az immunrendszerünk, és a fejfájás is gyakrabban jelentkezik. Ha egészségesen táplálkozunk, rendszeresen kint tartózkodunk a friss levegőn és nem élünk mozgásszegény életmódot, jóval kisebb az esélyünk arra, hogy megfájdul a fejünk. A szabad levegőn amúgy is ritkábban jelentkezik a fejfájás, ha pedig kerüljük az alkoholfogyasztást, a dohányzást, a túlzott koffein fogyasztást és a zsíros, megterhelő ételeket, már sokat tettünk azért, hogy szervezetünk jóval egészségesebb legyen, minket pedig ritkábban érhessen utol a fejfájás.

Fáj a fejed? Egyél chilit!

Ahogyan azt korábban írtuk, ha a fejfájás nagyon gyakran, vagy hirtelen fellépően, nagyon erősen jelentkezik, természetesen orvoshoz kell fordulni vele. Azonban, ha csak néha egy kicsit fáj a fejünk, bevethetünk a vény nélkül szedhető gyógyszerek mellett némi természetes segítséget is. Ugyanis mind a vényköteles, mind a vény nélkül szedhető fájdalomcsillapítók sok-sok mellékhatással bírnak, így érdemesebb inkább a természet segítségét kérni.

A chili például remek megoldás lehet, ha hirtelen elkezd fájni a fejünk. Az erős paprikában található kapszaicin ugyanis felgyorsítja az anyagcserét, és fájdalomcsillapító hatása is van.

A kapszaicin a paprika belső falán lévő ereknél termelődik, és onnan terjed szét a termés többi részébe. A parikában ugyanis, mint ahogyan ezt már sokszor tapasztalhattuk, a legerősebbek a magok. Ezek ugyanis elraktározzák a csípős molekulákat. Az pedig, hogy melyik paprika mennyire erős, attól függ, hogy milyen fajtájú, és hogy milyen körülmények között termesztették. Minél melegebb vidéken termesztik, annál magasabb benne a kapszaicin, és annál erősebb a paprika.

A kapszaicin az érző receptorokra hat, ingerli a fájdalom- és hőérzékelésért felelős idegvégződéseket, és ezáltal képes megszüntetni a fájdalmat. Manapság már kaphatóak kifejezetten kapszaicin tartalmú orrspray-k is, amelyek nagyon hamar képesek felszívódni a nyálkahártyán keresztül, így igazán gyorsan képesek elmulasztani a fejfájást.

A kapszaicin ráadásul nem csak ennyire képes. Amellett, hogy csökkenti a fájdalmat, az  anyagcserét is felgyorsítja. Így hát nagyon jó barátja a fogyókúrázóknak is. Ezen kívül lassítja a rákos sejtek növekedését, sőt, egyes vizsgálatok során bizonyossá vált, hogy némelyiket még elpusztítani is képes.

A kapszaicin antioxidáns és erős méregtelenítő is egyben, és bár első hallásra nem is gondolnánk, még az erős gyomorbántalmak esetén is bevethető. Ennek oka, hogy fokozza a gyomor nyálkahártyájának vérellátását, ezzel gyorsítva fel a gyógyulást. Sőt, még nátha esetén is kiváló, hiszen segítségével jóval hamarabb képes feloldódni az orrban felgyülemlett váladék, és így sokkal gyorsabban képesek felszabadulni a légutak.

Nem véletlen, hogy nem csak enni szokták, hanem némely bőrre kenhető krém alapanyagául is szolgál, mely nem csupán érzésteleníti a bekent felületet, de segít az izületi gyulladások esetén is. Azonban a túlzott fogyasztása hasmenést okozhat, így legyünk vele óvatosak.

 

Kerüld el a stresszt, és így csökkentsd a fejfájás esélyét a FOCUS GABA kapszulával!

 

[1] http://medicalonline.hu/gyogyitas/cikk/fejfajas

1 Hozzászólás

Taplalekkiegeszitok24:
2022-10-22, 23:55:38, taplalekkiegeszitok24.hu
Válasz

Végül néhány cikk a vonatkozó tartalomról. Néha az a benyomásom, hogy az internetes bejegyzések egyre gyakrabban hasonlítanak egy lengyelországi politikai vitára... Szerencsére még mindig van remény. Várom a továbbiakat!

Hozzászólás