Dopamin fokozó kiegészítők: Pörgesd fel a boldogsághormonod természetesen!

Posted by Gr3nT 2017-11-19 0 Hozzászólás

Mai témánkban a biztonságos és természetes dopamin fokozására alkalmas étrend–kiegészítők mutatjuk be, melyekkel hatékonyan kezelhetőek a depresszió, pánikbetegség, szorongás és memóriazavar tünetei.
 

A dopamin egy az agyunkban található neurotranszmitterek, ingerületátvivő anyagok közül, feladata pedig egyebek mellett agyunk jutalmazó mechanizmusának működtetése a gyönyör érzet kiváltásával.
 

Agyunk megfelelő dopamin szintjének fenntartása nélkülözhetetlen, hisz motivációnk, mentális energiánk és általános hangulatunk mind eme neurotranszmittertől függ, hiánya esetén pedig könnyedén egészségtelen pótcselekvésekbe kezdhetünk pl.: drogozásba, alkohol fogyasztásba, szerencsejáték függőségbe stb.
 

Írásunkban 16 olyan természetes dopamin termelést segítő összeevőt, étrend–kiegészítőt ismertetünk, melyekkel biztonságosan emelhetjük dopamin szintünket!
 

 

 

Hogyan segítenek a természetes étrend–kiegészítők?
 

A dopamint tartalmazó készítmények egytől egyig potens gyógyszerek melyeket főként sokkos állapot, szívroham, rendkívül alacsony vérnyomás stb. kezelésére alkalmaznak ezért beszerzésük és használatuk szigorúan kontrollált, gyógyszertárakban vényre sem kaphatóak.
 

Szerencsére dopamin szintünket természetesen és biztonságosan is növelhetjük, hisz a lent olvasható étrend–kiegészítők olyan természetes vegyületeket, növényi származékokat és aminosavakat tartalmaznak melyek természetes módon segítenek dopamin szintünk egészséges fenntartásában.

 

Gyógynövényes kiegészítők:
 

A gyógynövények már évezredek óta segítik az emberiséget a mindenféle nyavalyák leküzdésében és életminőségünk javításában.

A lent olvasható étrend–kiegészítők mind olyan gyógynövényekből készülnek, melyek természetes módon növelik szervezetünk dopamin (boldogsághormon) szintjét.
 

1. Mucuna Pruriens:
 

A Mucuna Pruriens (bengáli bársonybab) egy évszázadok óta ismert gyógynövény melyet főként kedélyjavítóként alkalmaznak.

A babban található L-dopa egy dopamin prekurzor mely szedése segíti a dopamin szintézisét, valamint javítja a memóriát és a libidót is növeli.
 

A parkinson-kortól szenvedőek az étrend–kiegészítő szedését megelőzően feltétlenül konzultáljanak kezelőorvosukkal, mivel a bengáli bársonybab negatívan befolyásolja számos gyógyszer hatékonyságát.
 

2. Ginkgo Biloba:
 

Az egyik legnépszerűbb gyógynövény, a Ginkgo Biloba méltán vezeti számos nootropikum piactér eladási listáját hisz szedése javítja a memóriát, segíti a koncentrációt, valamint a pánikbetegség és a depresszió kialakulásának kockázatát is csökkenti.
 

A ginkgo hosszú távú szedése javítja a dopamin és szerotonin szintézisét, valamint csökkenti a szervezet kortizol szintjét így védve a szervezetet az akut stressztől.
 

3. Bakopa (Bacopa Monnieri):
 

A Bacopa Monnieri (Kislevelű bakopa) az ájurvéda növény melyet évezredek óta használnak „agytonik”-ként javítja a memóriát, koncentrációt és a tanulékonyságot.
 

Adaptogén gyógynövény lévén a bakopa hatékonyan veszi fel a küzdelmet az akut stresszel szemben is, a szerotonin és dopamin egyensúlyának fenntartásával, valamint a kortizol (stresszhormon) csökkentésével a bakopa az egyik leghatékonyabb természetes stresszoldó.
 

4. Rhodiola Rosea:
 

A Rhodiola Rosea (Illatos rózsásvarjúháj) egy adaptogén gyógynövény mely segít mind a pszichikai, mind a pszichológiai stressz feldolgozásában, emellett szedése növeli a szervezet szerotonin, dopamin és norepinefrin szintjét is.
 

Ha gyakran szenvedsz kesze-kusza zavaros gondolatoktól (brain fog) vagy rossz koncentrációtól, a Rhodiola Rosea lehet számodra a legideálisabb étrend–kiegészítő.
 

5. Közönséges Gyömbér (Zingiber Officinale):
 

A Zingiber officinale (közönséges gyömbér) szedését nemcsak kellemes íze, de jótékony hatásai miatt is érdemes fokoznunk.
 

Erős antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatása mellett a gyömbér számos ingerületátvivő anyag szintjét, így a dopamin és szerotonin szintjét is növeli szervezetünkben.
 

6. Panax Ginseng:
 

A Panax Ginseng (ginzeng) A tradicionális kínai gyógyászat egyik fő gyógynövénye.

A ginzeng hatékonyan veszi fel a harcot a depresszióval szemben hála dopamin és szerotonin reguláló tulajdonságának.
 

A ginzeng emellett kiváló afrodiziákum is, tehát ha o8lyan étrend–kiegészítőt keresel mely kognitív funkcióid javítása mellett nemi életedet is felpezsdíti, a ginzeng a neked való választás.
 


 

7. Szurokfű (Origanum Vulgare):
 

Az Origanum Vulgare (szurokfű) egy közkedvelt fűszernövény mely fő aktív komponense a karvakrol.

A karvakrol egy potens antibakteriális, gyulladáscsökkentő, antioxidáns és neuronvédő terpénvegyület mely növeli a prefrontális kéreg és a hippokampusz dopamin és szerotonin szintjét.
 

A szurokfűből készült olaj továbbá lassítja a dopamin lebomlását, valamint növeli az agy alfa és béta hullámait.
 

8. Káva (Piper methysticum):
 

A Piper methysticum (káva) egy Dél-Csendes-óceáni gyógynövény mely leveleiből az őslakosok már évszázadok óta agyserkentő tonikot készítenek.
 

A tudománynak köszönhetően ma már tudjuk, hogy a káva kedéllyavító, alvásjavító és stresszoldó hatása mellett növeli az agy dopamin szintjét is.
 

Ellazító hatását a káva agyunk GABA szintjének növelésével éri el, ezért szedése különösen ajánlott az inszomniától szenvedőek számára.

A káva szedése a parkinson-kórtól szenvedőeknek tilos.
 

 

Aminosav kiegészítők:
 

Az aminosavak a proteinek építőkövei, továbbá számos neurotranszmitter, így a dopamin, prekurzorai is. A következő három aminosav segíti növelni dopamin szintedet.
 

1. L-Tirozin:
 

Okkal említjük az L-Tirozint listánk legelején, ez a nem esszenciális aminosav a dopamin prekurzora (olyan vegyület, amelyből biokémiai folyamatok során jelentős szerepű végtermék alakul).

Nem esszenciális létének köszönhetően szervezetünk képes szintetizálni eme aminosavat, ugyanakkor nem feltétlenül elegendő mennyiségben.
 

L-tirozint főként a proteinben gazdag ételek tartalmaznak, ezért vegetáriánusok számára az L-Tirozint tartalmazó étrend–kiegészítők szedése különösen ajánlott.

 
 

2. SAM-e:
 

A SAM-e (S-Adenozil-L-Metionin) egy a szervezetben természetesen előforduló vegyület mely étrend-kiegészítőként való szedését főként a depressziótól szenvedőknek ajánljuk.

A depressziót főként az alacsony szerotonin szint okozza, ugyanakkor kutatások bizonyítják, hogy az alacsony dopamin szint is hozzájárulhat a depresszió kialakulásához.
 

A SAM-e a szervezetbe jutva növeli a dopamin, szerotonin és egyéb kedélyjavító neurotranszmitterek szintjét a szervezetben, hatékonysága pedig számos antidepresszánséval vetekszik.
 

3. L-Theanin:
 

Az L-Theanin a zöld, fekete és fehér teákban előforduló aminosav mely kedélyjavító hatása mellett növeli a tanulékonyságot és javítja az emlékezetet is.

A zöld teák kedvelői biztosan ismerik azt a nyugodt de tiszta fókuszt melyet egy bögre jó minőségű zöld tea elfogyasztása okoz, eme hatást a tudósok az L-Theaninnak tudják be.
 

Ha étrend–kiegészítő helyett inkább teával fedeznéd L-theanin beviteled, gondoskodj róla hogy naponta legalább 3 bögre jó minőségű teát fogyasztasz.

 

Természetesen szintetizált étrend–kiegészítők:
 

Az alábbi étrend–kiegészítők aktív komponenseit természetes vegyületekből szintetizálják.
 

1. Kurkumin:
 

A kurkumin az indiai kurkuma legfőbb aktít összetevője, mely növeli a dopamin és szerotonin szintézisét szervezetünkben.

A kurkumin közkedveltségét főként annak köszönheti, hogy számos antidepresszáns mellett is nyugodtan szedhető étrend–kiegészítő.
 

Ha a kurkumin mellett döntünk, érdemes beszerenünk egy piperint tartalmazó étrend–kiegészítőt is, mivel e két komponens megtöbbszörözi egymás jótékony hatásait.
 


 

2. Berberin:
 

A berberin egy több növényből is kinyerhető, de a leggyakrabban a Kaliforniai kakukkmákból kinyert vegyület, mely meggátolja olyan enzimek felszabadulását, melyek zavarják a tirozin dopaminné válását.
 

Egereken végzett kísérletek kimutatták, hogy a berberin hosszútávú szedése 50%-al növeli a kísérleti egyed dopamin szintjét.
 

3. Rezveratrol:
 

A rezveratrol egy polifenol mely főként a vörösborban található.
 

A rezveratrol antioxidáns és gyulladáscsökkentő tulajdonságai mellett hatékony neuronvédő is, valamint segít a dopamin szabályozásában is. Dopamin szabályozó tulajdonságának köszönhetően továbbá a rezveratrol segíti az addiktív anyagokról való leszokást is.

 

Antioxidánsok:
 

Dr. Datis Khazarrian nagysikerű könyve, a "Why Isn't My Brain Working?" egy teljes fejezeten keresztül ismerteti, hogy miért kell antioxidánsokkal védenünk feketeállományunkat, agyunk azon részét, ahol a dopamin szintetizálódik, laikusként ugyanakkor elég annyit tudnunk, hogy az antioxidáns étrend–kiegészítők szedése javítja a dopamin szintetizálódásának mértékét.
 

1. Citikolin:
 

A Citikolin egy természetesen előforduló vegyület, amelyet eleinte csupán a stroke kezelésére használták, nootropikum tulajdonságainak köszönhetően ugyanakkor manapság már széles körben elterjedt.

A citikolin szedésének hatására az agy energiaszintje megemelkedik, dopamin és acetylkolin szintje növekedik valamint védettsége az öregedéssel és a toxinokkal szemben is megerősödik.
 

Ez a vegyület megtalálható például a földimogyoróban, a karfiolban, valamint a csokoládéban és a kávéban, amelyek fogyasztásával megvédhetjük elménk frissességét.
 


 

2. Foszfatidil-szerin:
 

A foszfatidilszerin egy, az agyban természetesen előforduló foszfolipid, mely étrend–kiegészítőként való szedése javítja a memóriát, a koncentrációt, a tanulékonyságot, valamint segít az ADHD tüneteinek kezelésében is.

Ezek mellett a foszatidilszerin gyorsítja az agyban keletkező toxinok kiürülését, valamint segít a kortizol regulálásában is.
 

Magas koncentrációban találhatjuk meg például a kukoricában, csirke szívben, makrélában.

 

Esszenciális tápanyagok melyek növelik a dopamin szintünket:
 

Amennyiben szervezetünk természetes mikrotápanyag szükséglete nincs fedezve, úgy az ideális működésen kívül a stresszorok és a dopamin csökkentett működésén sem kell meglpődnünk.
 

Ezek az ásványi anyagok és nyomelemek felelnek több biológiai funkciért is, mely szervezetünkben végigmennek, ezért pótlásuk erősen javasolt.
 

Az egészséges dopamin szint fenntartásához nélkülözhetetlenek az alábbi tábanyagok:

Eme tápanyagok a változatos és egészséges táplálkozással könnyedén fedezhetőek, ha erre nincs módunk vagy lehetőségünk, akkor érdemes beszereznünk olyan kiegészítőket amelyek fedezik ezeket a szükségleteket.

 

A dopamin és a koffein kapcsolata.
 

Kevés hatóanyag növeli dopamin szintünket úgy mint a koffein, nem hiába ez a legkedveltebb stimuláns a világon.
 

A mérsékelt koffeinfogyasztás a dopamin fokozása mellett számos egyéb pozitív hatással is jár, ugyanakkor könnyedén áteshetünk a ló tulsó oldalára.

A koffein habitusformáló tulajdonsága miatt azon étrend–kiegészítők szedése nem ajánlott, melyek fő aktív komponense a koffein.
 

A koffein továbbá élénkítő hatását az adenozin neurotranszmitter elnyomásával éri el, (ez az ingerületátvivő anyag jelez nekünk mikor elfáradunk) mely rövidtávon ugyan előnyös, de abúzus esetén könnyedén vezethet szervezetünk leépüléséhez.
 

A lényeg: ne vigyük túlzásba a koffeint és gondoskodjunk a megfelelő pihenésről.

Hozzászólás