Így evickélj boldogan a munkád és a magánéleted között

Posted by Szexvital.hu 2018-10-26 0 Hozzászólás

Kimondhatatlanul vágysz arra, hogy megtaláld az egyensúlyt a karriered, és a magánéleted között? Sokunk karriere azon a keserű áron fejlődik, hogy mindennapjainkon a munka veszi át az uralkodó szerepet, és a magánélet erősen a háttérbe szorul. Ez viszont hosszú távon sok szempontból káros. Mi azt tanácsoljuk, hogy maradj a realitás talaján, és ne csak a munkában, hanem a magánéletedben is találd meg a boldogságot. 

Ha a személyes életed rendben van, az azt jelenti, hogy jut időd magadra, a családodra, a barátaidra, és a közös hobbikra. Ha pedig erre törekszel, akkor nem mellékesen a munkádban is produktívabb leszel. 

Ébresztő!

Ha te is érintett vagy a non-stop munka szindrómában, akkor itt az ideje felébredned. 

Biztosan nincs egyensúlyban az életed, ha az alábbiakat tapasztalod:

  • a munkahelyi leveleiddel fekszel és kelsz, szabadidődben is a munkán jár az eszed
  • otthon is folytatod a melód, vagy pedig rendszeresen túlórázol a munkahelyeden
  • hétvégén is dolgozol, a munkádat tekintve 120%-on égsz

Vigyázz, mert mindez előbb, vagy utóbb, de garantáltan kiégéshez vezet. Ha pedig kiégsz, kevesebbet bírsz majd dolgozni, csökken a munkád minősége, gyakran hibázol, elkezdesz szorongani, magányossá válsz, és többé nem találod az örömöd az életben.

Az ebédszünet márpedig kell

Csak azért kihagyni az ebédet, mert éppen nem bírsz, vagy nem akarsz leállni a munkával, nevetséges, hiszen szünetre, és ételre is szüksége van a testednekSajnos még az sem megoldás, ha az asztalodnál eszel, hiszen közben munka e-maileket olvasol, és a feladataidon gondolkodsz. Kész katasztrófa. 

Egy normális ebédszünethez jogod van, és számtalan előnnyel kecsegtet. Szóval ha déltájban korog a gyomrod, állj fel az íróasztalodtól, és menj ki az irodai étkezőbe, vagy egy közeli étterembe. Már egy fél órás ebédszünet is csodákat művel, és jóllakottan, kipihenten fogsz neki újra a munkának.

Zárd be az e-mail fiókod

De ha azt nem is, legalább az értesítéseket kapcsold ki az okostelefonodon.

Természetesen rendkívül hasznos lehet azonnal reagálni egy fontos e-mailre ahelyett, hogy halasztanánk reggelig. A probléma viszont az, hogy ha egyszer elkezded megválaszolni a fontos e-maileket, akkor a szokásoddá válik, és nem tudsz tőle szabadulni. 

Ha már beleestél ebbe a hibába, akkor annyit tegyél meg, hogy kapcsold ki az értesítéseket a telefonodon, és az este folyamán csak egyetlen alkalommal nézz rá a levelekre, és csak akkor válaszolj, ha ég a ház. Minden más várhat reggelig, hiszen téged vár az otthoni pihenés. 

Menj el egy coach-hoz

A coachokat szokás szidni, de egy beszélgetés a karrieredről aranyat érhet. Nem csak a munkádról lesz szó, megtanulhatsz jobb időbeosztást csinálni, és így megtalálhatod a munka és a magánélet régóta keresett egyensúlyát. Ha jut idő a személyes életedre is, akkor sokkal elégedettebb leszel, kevésbé stresszes, és persze így a munka is olajozottabban megy majd. 

Túlórák? Felejtsd őket

A tévhit az, hogy extra órák vállalásával jobban fogsz dolgozni, és nagyobb eredményeket érsz el. A helyzet viszont az, hogy nem hiába 40 órás egy munkahét: ez a legoptimálisabb a számodra termelékenység szempontjából. Figyeld csak meg, ha az egyik nap nagyon ráhúzol, annak másnap tutira meglesz a böjtje.

Hidd el, van más módja is annak, hogy eredményesebb legyél, nem kell halálra dolgoznod magad.

A munkaidőd természetesen fix, és vállalkozóként is tisztában vagy vele, hogy naponta mennyit kell leraknod az asztalra, hogy fenntartsd azt, amit kiépítettél. Ami azonban ezen túl van, a józan eszedre van bízva. Ha akarod, élhetsz kényelmesebben is, de ez csak rajtad, és a döntéseiden múlik.

Ha túl sokat dolgozol, már csak amiatt is folyton ideges leszel, hogy le kell mondd a randikat, találkozókat, edzéseket. A végén egy robotnak fogod magad érezni, és az élettől is elmegy majd a kedved. Ezt akarod?

egyensuly-munka-es-maganelet-kozott-1

A munka a munkahelyre való

Túl sok ember viszi haza a munkáját. Ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy dolgoznak is otthon, de azt igen, hogy ahelyett, hogy élveznék a pihenést, bizony az agyuk a munkán jár. Nagy kár.

Amit csak tudsz, szervezz át

Ha folyamatosan túl vagy terhelve, kérdezd meg magadtól, hogy tényleg megéri-e. A túl sok munka senkinek sem tesz jót, hiszen nem csak stresszes és fáradt leszel, de az önbecsülésed is a béka feneke alatt lesz. 

Ha tehát legközelebb rád szeretnének bízni egy olyan feladatot, amiről tudod, hogy a magánéleted lemondásával jár, mondj nemet. Ki tudja, lehet, hogy valamelyik munkatársad nagyon fog neki örülni. 

Tipp: mielőtt elfogadsz egy új munkát, gondold át alaposan, hogy nem-e fizetsz érte túl nagy árat.

Természetesen minden munkahelyen vannak húzósabb időszakok, de ha azt veszed észre, hogy hetek óta nem pihentél egy jót, gondolkodj el a jövődön. Ha fontos számodra, hogy valóban megéld az életed, akkor a munkahely váltás is egy szuper opció lehet. 

egyensuly-munka-es-maganelet-kozott-2

Tedd a magánéleted az első helyre

Az egyértelmű, hogy a munka fontos, és hogy időt kell fektetni a karrieredbe, de ez soha nem mehet a személyes életed kárára. Ha úgy alakítottad ki a napi rutinodat, hogy a munka áll az első helyen, és alig látsz ki belőle, akkor itt az ideje nagyobb hangsúlyt fektetni az otthoni életedbe. 

Hidd el, ez jó hatással lesz a karrieredre is. Ha nem hiszed, járj utána.

Ugye nem akarsz magányos lenni?

Mindannyian beleborzongunk, ha arra gondolunk, hányszor kell nemet mondani egy szerettünknek, vagy a gyerekünknek egy-egy kérésére, csak mert tovább dolgozunk. A keserű vég sajnos az, hogy elsikkadnak az emberi kapcsolataink, megritkulnak a hívások, és a család is megtanul nélkülünk élni. 

Pedig az ember társas lény, és nem arra teremtetett, hogy a munkatársain kívül másokkal ne barátkozzon, és csakis az ágya és a munkahelyi íróasztal közötti utat ismerje.

egyensuly-munka-es-maganelet-kozott-3

Gondolj az egészségedre, tarts szünetet!

„Az eredményes munkának első feltétele a testi egészség.”

A napi 8-10-12 órás monitor előtt való gubbasztás többek között hátproblémákhoz, nyaki problémákhoz, csukló-, és kézfájdalomhoz, keringési zavarokhoz, és stressz felhalmozódáshoz vezet. Munka közben mindenképp tarts óránként 10-15 perces szüneteket, sétálj egy jót (akár csak a folyosón), végezz pár tornagyakorlatot, vagy amihez épp kedved van.

Nem titok, hogy monitoros meló a látásod is nagy mértékben ronthatja, ezért munka közben is nézz fel olykor, pihentesd a szemed, és nézz a távolba. 

Szemproblémára utalhat, ha szédülsz, homályos látsz, fáj a fejed, megváltozik a színérzékelésed, kettős látásod van, és ha hamar fárad a szemed. Ha pedig nem szeretnél találkozni a száraz szem szindrómával, ne felejts el gyakran pislogni.

A túlzott koncentráció mentális fáradtsághoz vezet, és ha nem tartasz szünetet, hibát-hibára halmozol majd, nő a reakcióidőd, és sokkal lassabban fogsz tudni dolgozni.

Szóval a stratégiai szünet tartása nem hanyagság, nem bűn, hanem olyan feltöltődés, amelynek a munka részének kell lennie.

Ötletek szünetre:

  • sétálj, és beszélgess közben telefonon a barátnőddel
  • hallgass zenét
  • tervezd meg a hétvégédet

Merj nagyot álmodni!

Igen, ez szép mondás, de gyakran átesünk a ló túloldalára. Ha előléptetésért harcolsz, és agyondolgozod magad, ne akarj otthon négy fogásos vacsorát főzni, tanulni a gyerekkel, és moziba menni a pároddal egy és ugyanazon a napon. A jó, és reális időbeosztás olyan drága kincs, amelyet az önismeret útján lehet igazán elkészíteni.

Sokan újoncként is törtetnek, és a maximumot nyújtják, csak azt felejtik el, hogyha nem vigyáznak, ez lesz a rájuk kiszabott norma a későbbiekben is.

egyensuly-munka-es-maganelet-kozott-4

Nem csak a munka a fontos, hanem a lelked is

A munkán túl az is lényeges, hogyan érzed magad fizikálisan, lelkileg, érzelmileg és spirituálisan. Ha valamelyik „láb” inog, akkor az kihatással van a többire is. Gyakran találkozunk azzal a jelenséggel, hogy egy szingli munkaerő mindenét beáldozza a munkába, aztán pedig csodálkozik, hogy a következő párja nem tolerálja azt, hogy sosincs rá ideje. 

Neked most hová tolódik a súlypont az életedben? Sikerült megtalálnod az egyensúlyt a munkád, és a magánéleted között?

Sajnos könnyű beleragadni a munka mókuskerekébe, és elfelejteni, hogy van egy másik életünk is az iroda falain túl. Te ne kövesd el ezt a hibát, és áldozz rendszeresen a pihenés oltárán! Csak annyit kell tenned, hogy megtöröd a napi rutint, és rendet teszel végre az életedben. Próbáld ki, és élj teljesebb életet!

Alvás közben gyakran felriadsz, és a munkádon filózol? Akkor jól fognak jönni a jobb és mélyebb alvást segítő gyógynövények és étrend-kiegészítők.

Észrevetted magadon a kiégés jeleit? Akkor az életmód változtatáson kívül (legalább átmenetileg) a hangulatodat is javítanod kell.

Hozzászólás