A fibromyalgia nyomában – amikor sajnos a fájdalom az úr

Posted by Szexvital.hu 2019-08-07 13 Hozzászólás

A fibromyalgia az egyik legrejtélyesebb, és egyben legfájdalmasabb betegség. Diagnosztizálása akár 3-5 évet is igénybe vehet, mert a tünetei alapján egyelőre nem lehet elsőre egyértelműen beazonosítani – annyira sok a variáns. Most eláruljuk, hogy mire figyelj, ha egyszerűen mindened fáj!

Tartalomjegyzék:

A modern orvosi eszköztár ellenére, a fibromyalgia az egyik legnehezebben diagnosztizálható betegségek közé tartozik. Egészen félelmetes, de emiatt még ma is gyakran félrediagnosztizálják a betegeket, így olykor hónapokig, vagy akár évekig nem is azt a betegséget kezelik, amit valójában kellene.

Ennek egyik legfőbb oka többek között az, hogy a betegséget kísérő tünetegyüttes rendkívül sokféle jellemzőt produkál, ráadásul keletkezésének okáról még ma sem sokat tudnak az orvosok, ezért a felderítése is problémás.

A nem túlságosan biztató kezdet

A fibromyalgia egyik első és sajnos leginkább megérezhető tünete az állandó fájdalom. De nemcsak az időnként a karban, vagy a lábban megjelenő, hanem az egész testen végigvonuló, el nem múló, makacs fájdalom. Ami minimum 3 hónapig tart, és mivel a fibromyalgia elsősorban az izmokban és az inakban lép fel, így az emberi mozgást is igen erősen tudja hátráltatni.

Talán nem nehéz elképzelned, hogy milyen komplikálttá teszi az életedet az, ha nem tudsz kikelni reggel az ágyból, vagy nehézzé válik a lépcsőn közlekedés, esetleg már a séta is gondot okoz. Arról nem is beszélve, hogy még a kutyád után sem tudsz szaladni, ha esetleg túl messzire kóborolna el a parkban. És ez még csak a kezdet…

fibromyalgia-tunetei-es-kezelese-1

Egyébként már a betegség elnevezése is erre utal: „fibro-my-algia” – vagyis izomrost fájdalom a szó szerinti fordítása. A fibromyalgia legfőbb tünetei a következők:

 • Kiterjedt fájdalom: a derék felett, és a derék alatt egyaránt jelentkező, legalább 3 hónapig tartó tompa fájdalom.
 • Fáradtság: a fibromyalgiában szenvedő emberek gyakran ébrednek nagyon fáradtan, akár még akkor is, ha sikerült egy-egy hosszabb alvást beiktatni a szoros napirendbe. Az alvási időszakot ugyanis gyakran megzavarja a fájdalom, vagy az olyan rendellenességek, mint például az alvási apnoe, vagy a nyugtalan lábak szindróma. 
 • Kognitív nehézségek lépnek fel: ezt általában „fibro ködnek” nevezik, mivel rontja az összpontosítási képességeket, és a mentális feladatokra való koncentrációt, illetve memóriaproblémákat okoz rövid, és hosszú távon is.

A Mayo Clinic tanulmánya [1] szerint, a fibromyalgiával gyakran együtt jár még:

 • az irritábilis bélszindróma,
 • a migrén, illetve más típusú fejfájások, 
 • depresszió, szorongás,
 • petefészekciszta,
 • a fájdalmas hólyag szindróma,
 • ízületi rendellenességek, például: reuma, ízületi kopás, stb. 

Mi áll a betegség hátterében? Az orvosok is csak tippelnek!

Egyelőre még nem jött rá az orvostudomány arra, hogy pontosan mi válthatja ki a fibromyalgiát a pácienseknél. A fentebb már említett Mayo Clinic tanulmányában is csak tippelni tudtak.

Mindenesetre a lehetséges okok között tartják számon:

 • a genetikai hajlamot: a tapasztalat ugyanis azt mutatja, hogy ha a családon belül felüti a fejét ez a betegség, akkor ez valamilyen sajátos genetikai mutáció miatt történhet meg,
 • fertőzések: voltak olyan páciensek, akiknél valamilyen fertőzés váltotta ki a fibromyalgiát,
 • trauma: ez lehet fizikai – például autóbaleset –, vagy érzelmi trauma, elhúzódó stresszes időszak esetén.

Mindenesetre a fájdalom hátterében a központi idegrendszer zavart működése áll. Idegstimuláció hatására ugyanis jelentősen megnő az agyban a neurotranszmitterek – vagyis a fájdalmat jelző vegyi anyagok – szintje. 

Emellett túlságosan jól működik a fájdalomemlékezet: az agyban lévő fájdalomreceptorok külön memóriát építettek ki maguknak, így az idegsejtek sokkal érzékenyebbé váltak az olyan ingerekre, mint a nyomás, a hideg, a feszültség vagy bármely más terhelés. Ezeket a szervezet fájdalomként azonosítja.

Az eddigi esetek alapján a kutatók további kockázati tényezőket is megállapítottak. Ezek közé tartozik például a nem is: nőknél ugyanis hatványozottabban fordul elő a fibromyalgia, mint a férfiaknál, főként a változókorban lévő hölgyek tarthatnak ettől a betegségtől.

Ahogy már említettük, kockázatot jelenthet egyébként még az is, ha a családban egy rokonnál már diagnosztizálták a betegséget, de veszélyesnek bizonyulnak az ízületi rendellenességek is. Reuma, lupus vagy degeneratív ízületi gyulladás esetén ugyanis nagyobb valószínűséggel alakul a fibromyalgia is.

A diagnózishoz több lépcsőn át vezet az út

Korábban a pácienst némileg megkínozva, csak úgy diagnosztizálták ezt a betegséget, hogy 18 speciális fájdalompontot vizsgáltak meg a testén: arra voltak kíváncsiak, hogy erős nyomás hatására ezek közül hány fog fájni, és mekkora lesz a fájdalom mértéke. Ha 11 ponton érezhető fájdalommal jár a nyomás, akkor nagy valószínűséggel fibromyalgiáról van szó.

Ezzel szemben ma már szélesedett a diagnózis felállításának köre: a fájdalompontos méréseken kívül, még abban az esetben lehet erre a betegségre gyanakodni, ha legalább 3 hónapja tart a kiterjedt fájdalom, amit egyébként semmilyen betegség nem indokolna. 

A láthatatlan betegség

Bár a fibromyalgia kimutatására nincsen külön vérvizsgálat, azért hasznos lehet lefuttatni egy teljes körű vérvizsgálatot is, hiszen úgy sokkal nagyobb az esély a pontos diagnózisra, ha más betegségeket közben ki tudunk zárni. 

Éppen ezért érdemes kérni egy teljes vérképelemzést, nézzenek például vérsüllyedést, pajzsmirigyműködést, ciklikus citrullinált peptid tesztet, és azt is mérjék fel, hogy mennyire magas a rheumatoid faktor. 

Mivel az orvosok még mindig keveset tudnak erről a betegségről, gyakran előfordul a páciensekkel, hogy csak szimulációnak tekintik a felpanaszolt fájdalmat, mivel se a röntgen eredmények nem mutatják ki a betegséget, és ahogy említettük, a laboratóriumi vizsgálatok is inkább a többi betegség kizárásában segítenek.

A gyógymódok változatos tárháza

Mivel a fibromyalgia igazán titokzatos betegség, a javasolt terápiák is igen változatosak lehetnek. A gyógyszeres kezeléssel csökkenthető a fájdalom, míg az antidepresszáns szerek a depresszió, a szorongás, a fáradékonyság, illetve az alvászavarok oldására lehet jó. Azonban antidepresszánsok helyett érdemes inkább a megfelelő vitaminokat és gyógynövényeket választani.

fibromyalgia-tunetei-es-kezelese-2

Emellett segíthet a betegség legyőzésében a mozgás, a minél egészségesebb életmód, és az olyan alternatív gyógymódok illetve mozgásformák, mint az akupunktúra, a jóga, a masszázsterápia, vagy épp a tai chi. És persze az elegendő alvás! Hiszen ahogy korábbi cikkeinkben is írtuk, az agynak is szüksége van időnként a lekapcs gombra!

Ha stresszes vagy, sokat szorongsz mostanában, akkor változtass rajta! A Gotu Kolával enyhítheted a szorongást és növelheted a koncentrációs képességedet, míg az Ashwagandha a stressz oldásában segít neked. Tedd próbára őket!

[1] Mayo Clinic tanulmánya a fibromyalgiról

13 Hozzászólás

dr. Szüle Zoltánné/ÁGNES:
2019-12-03, 19:11:43
Válasz

Ezt a betegséget ne kutassa a szakma, mert csak az tudja, aki végigélte... Keresek olyan fibromyalgiásokat, akikkel összevethetnénk a betegség elemeit. Gyógyszerei: ALGOPYRIN és homeopátia + elképzelhetetlen mennyiségű türelem.

Csilla:
2020-04-06, 20:37:26

Szia

Nagy Miklós:
2021-03-16, 10:41:39

Kedves Ágnes! Egy 10 éve fennálló, igazi kiváltó okkal alá nem támasztható végtagfájdalmam van. REngeteg vizsgálaton vagyok túl, de semmi nem hozott eredményt. Fájdalmaim viszont erősödnek. Gyanús, hogy akár fibromyalgiás lehetek a leírtak szerint. Szivesen konzultálnék Önnel. Üdv, Miklós

Császár Gabriella:
2021-04-07, 14:07:53

Kedves Ágnes! Lassan 3 éve élek a testszerte állandósult fájdalommal,izzadási rohamokkal,izomzat tremorral. A járványügyi helyzet nem tette lehetővé,hogy a súlyosbodó tünetekkel járhassak kivizsgáltatásra.... Antidepresszánsokat és a lángoló időszakban semmit sem csillapító fájdalom csillapítót szedek (csak felhalmozza a vizet a szervezetem) 52 éves vagyok... Szörnyen szenvedek!

Mészáros Kata:
2020-04-12, 13:20:18, agyserkentő
Válasz

Sziasztok! Val.színűleg én is ebben a cipőben járok (fibromyalgia), tanácsokat szívesen fogadnék, és kinek milyen tünete van! Üdvözlettel Kata

Tamás Erzsébet:
2021-04-05, 20:14:40

Nagyon rég szenvedek évek óta egyik helyről a másikra küldtek.Németországban a fiam elvitt és ott fedezték fel Aludni már az altatókkal sem bírok 24 éve alvás zavarom van és egyre gyengülő a memóriám.Nagy fájdalmam van az izmokban .,most egy éve már a IBS is diagnosztizálták.Nagyon drága a kezelések vitaminok étrendkiegészitök masszázs stb.de már nem bírom . Meditálok éjszakánként hogy eltudjam viselni az állapotom.

EMCSIKE:
2020-04-16, 09:28:37
Válasz

ÉN IS SZENVEDEK BENNE DIAGNOSZTIZÁLTÁK FIATAL KOROMBAN, DE SEMMIT NEM TUDNAK ADNI MIT AJÁLANAK?

Tamás Erzsébet:
2021-04-05, 20:16:46

Hasonló a helyzetem.Semmi nem használ

PAE:
2020-09-19, 18:22:04, -
Válasz

Nekem (2017) 3 hónapon belül diagnosztizálták, de már csak mankóval tudtam járni. A bokáim bedagadtak, mindenem fájt. Állandóan pisilnem kellett. Mintha egy hangya kolinia akart volna belülről felfalni. Remegtem, fájt a hasam alja, a hátgerincem, a csuklóm, térdem, a fejem... Nem aludtam eleget, vadhajnalban már ki kellett másznom az ágyból, mert zavart a fájdalom. Nehezen viseltem el egyes zajokat, erősebb fényeket, a hőmérséklet változást. Időnként rángatóztak az izmaim is, a fogaimat is mindig szorítottam. Elalvás előtt égető,viszketés tört rám.... A reumatológus felírt Cymbalta-t, Efferalgan-t, D-vitamint, Brufen-t, akupuntúrás kezelést, melegvizes tornát, filbormyalgia-gyógytornát. Azóta a Cymbalta-t leváltottuk Lyrica-ra. Jobban vagyok. Orvosi canabis-t is használok, de csak akkor, amikor már semmi sem segít, mert hivatalosan még nem felírható erre a betegségre. A legjobb tünetkezeléshez tartozik az elfoglaltság, a nevetés, a stressz-mentes környezet, a zene, a művészetek. Nekem az is sokat segít, ha nem eszek liszttel készült ételeket, és rendszerességet gyakorlok mindenben. Mindig ugyanabban az időben étkezni,, majdnem minden reggel tornázni, stb, stb. Talán nem véletlenül a nők szenvednek leginkább ebben a betegségben. Ciklus idején tényleg meg kell nyomni a túlélés gombot. És ugye nem utolsó sorban a gyógyszeres kezelésnek mellékhatása is van, az egyik ilyen legrosszabb, a nemi - érzékenység elvesztése, vagy a ködös, kábult állapotok. Előbb-utóbb kiderül, hogy mi okozza pontosan, ahogyan az is, hogy nem kell egy életen keresztül tartson. A https://www.medicalnewstoday.com oldalon olykor cikkeznek aktuális kutatási eredményekről.

Klózerné Benkovics Krisztina:
2020-10-05, 22:21:18, Kriszti
Válasz

Sziasztok Én 5 éve keresem a megoldást a fájdalmaimra. Teniszkönyökkel indultam aztán most már az autóimmun gyanúnál járok.. De csak találgatások vannak. Diagnózis volt a : A TOS szindróma, Polymyalgia rheumatica ( csináltak izombiopsziát e miatt aminek az lett az eredménye, hogy : " minor aspecifikus elváltozások láthatóak a szövettanban") Sjögren szindrómára is gyanakodtak ( mivel elég szárazak a szemeim viszont a nyáltermelődésemmel nincs gond ) most a Rheumatoid arthritisnél járunk ( a nagymamám testvére Arthritis - es volt) A laboreredményemben nincs nagy eltérés egyedül a vérsüllyedésem magasabb 28- as. A felkaromból indult a fájdalom ( tele van csomókkal és úgy érzem lángol, ég az izmom, nagyon hamar elfáradnak, erőtlenek kisebb megterhelésre is pl. Teregetés, étel behabarás, fogmosás, takarítás, a munkáról nem is beszélve. Soron dolgozok. Monoton, egyoldalú mozgást végzek állva. Két napnál tovább nem bírok egy munkafokyamatot ezért ha tehetem máshová kérem magam) Most már fáj a könyököm, tenyér éle, ujjaim sokszor merevek főleg reggel, csípőm főleg alvás közben mikor egyik oldalról a másikra fordulok, és a sarkam, lábujjaim "párnácskái" Most már mentálisan is kihat rám. Türelmetlen, feszült vagyok e miatt. Sosem aludtam jól de most meg főleg.. Csak telnek múlnak a napok, hónapok, évek.. Vizsgálatáról vizsgálatra járok.

Tóth Tibor:
2020-11-15, 14:49:48
Válasz

Idős Anyám küzd ezeknek a szörnyű tüneteknek mindegyikével . Nem tudom milyen gyógyszerek segítenének ? Valakinek van ötlete hogyan lehetne enyhíteni a szenvedést ? Azt örömmel fogadom .

Marika:
2020-12-27, 23:06:31, Fibromyalgia
Válasz

Bajan elek, es ez a hideg idojaras sok fajdalmat okoz, de az is lehet, hogy az idojaras es a korom elrehaladta hozzajarul. Flridaban eltem hsszu evekig. Kb. huszonnyolc evvel ezelott Floridaban allapitotta meg a reumatologus orvosom a fibromyalgiat. A bal felso karomban kezdodott, merev izom fajdalommal es kb. hat honap utan bemelyedes lett rajta, ami mai napig is meg van. A combjaimban hirtelen szurast , vagy mintha vekony kest fogatnanak. Nagyon eros ez a fajdalom. A jobb labom feje ugy el kezdett fajni, hogy nem tudtam telen csizmat huzni, igy sport cipoben jartam, es gumirozott zoknit hasznaltam, Evekkel ezelott is sokat hasznaltam kezre is, meg labra is felvaltva, mindket labfjre. Mar a lab ujjaim is neha fajnak. Mivel mar autom nincs eleg sokat gyalogolok, amit nem banok, csak a cipekedest nehezen birom, meg szerencse, csak az elso emeletre kell cipelnem. Az unnepek alatt nagyon nagy fajdalmakon kellett keresztul mennem. A gyomor szajam kegyetlenul fajt. Nem lett volna szabad mandarint enni vacsora utan. Meg szekrekedesem is volt. Ket oldalan az izmok nagyon fajtak, amikben bab nagysagu valami van, amit kint a Sebesz nem tudta, hogy mi az, azok is fajnak, az izmok meg egyfolytaban gorcsolnek mostanaban. Csak hanyatt tudtam fekudni ugy kuraltam ki a refluxot, hogy reggel ehgyomorra kammilla tea, keeto evokanal extra szuz oliva olaj es egy gyenge reggeli. Negy napmulva a feflux elmulott, a szekrekedest megoldottam, lagyitval, es ma csodalatosan erzem magam. Sokat pihentem az fel oldotta az izom gorcsot, persze en szedek Magneziumot B6-al. Szerintem ez segit az izmoknak. El alvas elott veszek be pici vizzel 3 mg Melatonint, TV-t le halkitom 23 orakor en mar alszom reggel hetig. Gyogyszert meg ezidaig nem szedek a fibromyalgiara. Accupuncturat ketszer ot alkalommal kaptam, mivel harminc nyolc eve derek fajasom van, a kezeles nekem derek fajassal jart. Masszirozasra jartam egy evig minden honapban egyszer, az nagyon nyugtato volt. Itthon is voltam mar massziroztatni, de ez nem nyugtat le es nem elvezem. Hianyzik a felhomaly es halk zene, beszelgetes nelkul. Sok etel kiegeszitot szedek ami az izuletekre kellene, hogy hasznaljon,de nekem nem hasznal mar semmi. Refluxom is van. Ezert fel emelem az agyam fejreszet, ez jo a refluxnak, de a derekamnak nagyon nem jo. Mindket terdemben porc kopas van. Erre szedek mar negy honapja kollagen peptide II, Kurkumat is evek ota. A terdeimet kenem mehbalzsammal amiben van mehmereg is. Szedtem a mehpempot is mehmereggel. Mar kaptam hyaluronik sav inekciot mindket terdben felulre, nem a resbe es ezert nem hasznalt nekem. Ortopedus nincs erre kikepezve, amit en nem tudtam. A terd fajdalom ez is resze a fibromyalgianak. A kezeim is fajnak. A bal huvelyk ujjamba kb. hat honaponkent cortisont lidokainnal kaptam kint. Aggodom a sziv izom miatt. Tavaly keresztul mentem minden fele sziv vizsgalaton es minden rendben van. Ez meg nyugtato.

Csécsei Ilona:
2021-01-23, 01:54:42
Válasz

2015-ben lettem beteg 2018-ban írta le egy orvos papírra Fibromyalgia. Május 12-én van a Nemzetközi napja. Én ekkor meg fogok emlékezni róla.

Molnár Veronika:
2021-01-24, 22:44:28
Válasz

Üdvözlök Mindenkit! Nekem kb. 8 éve volt a fibromyalgiam. Ugyanezeket éltem át. Nekem sem ismerték fel először. Szteroidokkal akartak tömni a reuma orvosok. BE NE SZEDJE SENKI!!!!! Álandositja a fájdalmat. Van a zyflamend nevű 10 gyógynövényből készült természetes gyulladáscsökkentő, van a Magneter ágy nevű magyar nagyszerű találmány. Szaunázás, úszás, séta, gyógytorna, kiropraktika. Glutén, és tej, tejtermék mentes táplálkozás. Nekem ezek segítettek meggyógyulni. Kb. három évembe telt, de túl vagyok rajta. A diétát már nem mindig tartom. De a havi 1szauna a masszázs, és a heti1 jóga és 1 erdei séta azóta elengedhetetlen az életemből, ahhoz, hogy fenn tarthassam az egészségi állapotomat.Ja, és köszönet a körzeti orvosomnak, aki együtt működött velem és segítségemre volt az alternatív gyógymódok kiválasztásában. Ezeken kívül még vitaminok, coralcalcium, magnézium, algák, spirulinák fogyasztása. Akkor, is és most is. Most már azért mérsékeltebben. Remélem tudtam segíteni. Mindenkinek mielőbbi gyógyulást, és jó egészséget kívánok!

Tamás:
2021-04-14, 16:57:03

Kedves Veronika! Köszönöm a részletes leírásod! Édesanyám kűzd ezzel a betegséggel és ahogy túrtam a netet szinte sehol nem találtam rá akármilyen kézzelfogható megoldást, de most végre van mibe kapaszkodni! Én is egyébként a tejmentes diétát ajánlottam neki mert szerintem az (is) lehet az egyik fő ludas a dolog mögött, de a többi amit írtál azt is mind megpróbálom vele végigvinni. Nagyon fura, hogy 90%-ban a nőket érinti ez a betegség, valami hormonra tudok még ebből kifolyólag gondolni. Köszi és gratulálok is, hogy sikerült ebből kikeveredned! Tomi

Erika:
2021-04-06, 21:47:56
Válasz

Üdvözletem Mindenkinek. Sok éve küszködöm a fibromyalgia tüneteivel. Szinte biztos vagyok benne hogy ez a problémám, de még orvos nem diagnosztizált. Esetleg tudna valaki ajánlani specialistát? Nagyon köszönöm.

Judit:
2021-08-21, 08:46:33
Válasz

Kedves Tamás Erzsébet! Ha lehetséges, szeretném felvenni Önnel a kapcsolatot. Üdvözlettel:Judit

Csécsei Ilona:
2021-08-28, 05:03:47
Válasz

Kedves mindenki! 6 éve élek ezzel a betegséggel, Fájdalom mindörökké! Viszont keresem a többi Magyoroszágon élő beteget, hogy május 12-én tüzzetek fel lila szalagot. Május 12 az ápolók napja, de én szeretném ha a betegek feltennének magukra a lila szalagot, mert sok orvos kinevet azt mondja hipohonder. Ám én a talpamtól a fejem búbjáig fájok....Jelenleg pragiolát szedek, de az antidepresszáns nem segít. Talán még a Ludiomil segített, de az már Magyarországon nem kapható. Egyszerűen nem tudok napi 8 órát talpon lenni. Nagyon sokat kell pihennem. Mert ha a talpam a talpi bőnye nem fájna, akkor még úgy ahogy de tehetném a dolgom. Ezt gondolom. Teszek-veszek 60 percet de aztán le kell feküdnöm pihenni hogy aztán megint tehessek valamit. Bár már le lettem százalékolva rokkantsági ellátást kapok (50 000.-), de már a munkámat nem tudom úgy elvégezni. Ennyi pénz mellett dolgozni kellene.

Csécsei Ilona:
Válasz

Ágnes még nekem nem írtál

Hozzászólás