Gotu Kola - a tanulás gyógynövénye

Posted by Szexvital.hu 2019-02-05 1 Hozzászólás

Az ázsiai gázlót (Gotu Kola/Centella Asiatica) gyakran nevezik a tanulás gyógynövényének, mivel a koncentrátuma felgyorsítja és elősegíti az agysejtekben lévő axonok és dendritek növekedését, fokozva a memóriát és a koncentrációt.

Az ázsiai lápvidékeken őshonos növényt az ájurvéda gyógyászat évezredek óta használja a különböző mentális problémák, pl: depresszió, krónikus fáradság, álmatlanság, epilepszia stb. kezelésére, valamint a legendárium szerint rendszeres fogyasztása a hosszú élet elérésének egyik kulcsa. Európában és az Egyesült Államokban a gotu kolát főként a visszeres panaszok, felületi hámsérülések és egyéb bőrbetegségek pl. a pikkelysömör kezelésére használják.

No de miért is érdekes számunkra ez a növény a nootropikumok szempontjából?

Kutatások bizonyítják, hogy a gotu kola kivonat rendszeres szedése:

 • fokozza a neurogenezist: Az ázsiai gázló elősegíti az agysejtek növekedését és a dendritek ágazódását, növelve a neuroplaszticitást
 • csökkenti az oxidatív stressz okozta károkat: Amellett hogy a gotu kola segíti az agy neuronjainak védelmét a toxinok, nehézfémek és mesterséges tartósítószerek ellen, a szabad gyököket is segít feloldani így védve az oxidatív stressztől.
 • nootropikum hatás: A gotu kola késlelteti az acetilkolin lebomlását, így javítva a memóriát és a tanulékonyságot, valamint segít az alzheimer-kór megelőzésében

A gotu kola különösen hatékony az időskori elbutulás és kognitív degradáció késleltetésében, egy kutatás pedig kimutatta, hogy az alzheimertől szenvedő betegek tünetei szignifikánsan javultak a gotu kolából készült extraktum szedésének köszönhetően.

A gotu kola hatásmechanizmusa

A gotu kola többféle módon javítja az agyműködést, ezekből azonban kettőt érdemes különösen kiemelni.

Dendritek és axonok növekedésének fokozása

gotu-kola-a-tanulas-gyogynovenye-1

A fenti képen neuron (idegsejt) egyszerűsített vázlatát láthatod

A fent látható képen egy neuron egyszerűsített rajzát láthatjuk. A fa gyökereihez hasonlító dendritek feladata a más neuronoktól jövő jelek fogadása, míg az antennához hasonlító axon ezen jelek elküldéséért felel. Neuronjaink axonjai és dendritei életünk során folyamatosan változnak, ezt nevezzük plaszticitásnak, minél változékonyabb agyunk, annál könnyebben vagyunk képesek új információk befogadására és tárolására.

A probléma akkor kezdődik, mikor neuroplaszticitásunk különböző okokból csökken. Ilyen kiváltó ok lehet például fokozott oxidatív stresszhatás, egészségtelen táplálkozás, neurális sérülés vagy egyszerűen csak az idő múlása miatt csökkenni kezd, ilyenkor siet a segítségünkre a gotu kola. A portlandi „Oregon Health & Science University” kutatóinak kísérlete kimutatta, hogy az állatok neuronsérülései gyorsabban gyógyultak a rendszeres gotu kola kivonat szedésének hatására, egy másik kísérlet pedig igazolta, hogy a rendszeres szedése az ázsiai gázló kivonatának 105%-al a neuronok dendritnövekedését.

Javuló kognitív funkciók:

Nem véletlen műve az a tény, hogy az ájurvéda gyógyászat évezredek óta használja nagy sikerrel a gotu kolát, hisz rendszeres szedése növeli az agy acetilkolin szintjét. Az acetilkolin az agy egyik neurotranszmittere, ezért fontos szerepe van az agy különböző részeinek hatékony kommunikációjában. Egy tájföldi dupla randomizált kísérlet során 28 tesztalanynak adagoltak placebot vagy gotu kolát 250mg, 500mg és 750mg dózisban 2 hónapon keresztül, az eredmény bebizonyította, hogy a gotu kolát kapó tesztalanyok kognitív funkciói és memóriája szignifikánsan javult.

gotu-kola-a-tanulas-gyogynovenye-2

Miért érdemes gotu kola kivonatot szedni?

Akármilyen egészségtudatosan élünk, az idő vaskerekeit csak lassítani tudjuk, itt válik a segítségünkre a gotu kola. Tudományos tény, hogy az idő múlásával agyunk tömegének 5-10%-át elveszítjük, ez a folyamat a huszas éveink közepétől kezdődik és halálunkig tart.

Egy hét éven keresztül, 1352 felnőtt tesztalanyon végzett framinghami kutatás megállapította, hogy a sejthalálozás tovább gyorsulhat, ha egészségügyi problémákkal küzdünk, például:

 • diabétesz
 • magas vérnyomás
 • elhízás
 • dohányzás

Ha szeretnénk a legtovább megőrizni agyunk plaszticitását, ezekre a problémákra mindenképp szánjunk fokozott figyelmet.

Természetesen a gotu kola sem egy mindent megoldó csodaszer, de szedésével a folyamat drasztikusan lassítható, hiszen ez a praktikus gyógynövény:

 • javítja a memóriát és a kognitív funkciókat
 • növeli a neurotranszmitter acetilkolin szintjét
 • javítja az agy vérellátását
 • csökkenti az oxidatív stressz okozta károkat
 • gyorsítja az agy neuronjainak regenerálódását
 • elősegíti a szabadgyökök eltávolítását

Milyen érzés gotu kolát szedni?

"Körülbelül két éve szedek gotu kola koncentrátumot napi 450mg-os dózisban, alább a személyes tapasztalatom olvasható, ugyanakkor érdemes nem elfelejteni, hogy a gotu kola hatása személyenként és a dózis mértékétől függően változhat.

A szedés megkezdését követő egy hónap után kezdtem el először érezni a hatást, javult a koncentrációkészségem, a gondolataim nem kalandoznak el folyamatosan, ezért javult a produktivitásom, valamint a késő estébe nyúló gép előtt töltött órákat is jobban viselem. Különösen stresszes időszakokban képesebb vagyok racionálisabban átlátni a helyzetet, ez óriási javulás régi pánikbeteg önmagamhoz képest."

Ajánlott dózis:

Standardizált extraktumoknál az ajánlott dózis 50-250mg maximum naponta háromszor. A standardizált extraktumok ismertetőjelei a 40%-os asiaticoside, 30%-os madecassic és 1-2%-os madecassoside tartalom.

Ha ateroszklerózistól szenvedünk, a napi ajánlott dózis 1x90-180mg

Tinktúraként (1:2 w/v, 30% alkohol) alkalmazva napi 30-60 csepp

Ezek a dózisok általánosak, egyedi körülményeinket nem veszik figyelembe.

gotu-kola-a-tanulas-gyogynovenye-3

Lehetséges mellékhatások:

A gotu kola szedésének szerencsére csak ritkán vannak mellékhatásai, de jó ha észben tartjuk a lehetséges tüneteket, az agyserkentő csapatánál a biztonság az első.

Külső alkalmazás esetén bőrpírt, égető érzést, bőrallergiát okozhat.

Belső alkalmazás esetén a lehetséges mellékhatások a következőek:

 • fejfájás
 • szédülés
 • aluszékonyság
 • hasi fájdalmak

Ne használj gotu kolát, ha bármilyen májbetegségtől szenvedsz, vagy bármilyen gyógyszert szedsz a májadra.

1 Hozzászólás

Horváth Ilona:
2019-03-25, 15:48:47
Válasz

Kérdésem: használható-e a Gotu Kola idős személy esetében, aki véralvadásgátló gyógyszert (syncumar) szed???

Hozzászólás