Kolin - A koncentrációt és motivációt segítő vegyület

Posted by Gr3nT 2018-06-29 2 Hozzászólás

A kolin bitartarát javít a tanulási készségeken és elősegíti a megfelelő agyműködést, támogatja a koncentrációt és motivációt, valamint csökkenti a fáradság érzetet. 

A kolin bitartarát egy kolin molekula borkősavval kombinálva. A kolin borkősavhoz való kötődése növeli annak biohasznosulását (tehát fokozza a molekula véráramba kerülésének sebességét és mértékét). A kolin (2-Hidroxi-N,N,N-trimetiletánamin-klorid) egy jelentős neurotranszmitterünk, az acetilkolin (ACh) legfőbb alkotóeleme. 

Az acetilkolin felel az agyban lezajló zavartalan kommunikációért, sőt, valójában a test valamennyi sejtje közötti kommunikációhoz szükség van rá.  

A kolin hozzájárul az új ismeretek elsajátításához, a memória megfelelő működéséhez, a pihentető alváshoz, de ezen kívül még az egyensúlyérzék, stabilitás és a mozgás terén is szerepet játszik. Az agynak ahhoz, hogy megfelelően működjön, szüksége van kolinra. 

Amikor nincs megfelelő mennyiségű kolin a szervezetünkben, az agy „guberáló üzemmódra” kapcsol és elkezd más idegsejtek sejthártyájából kolint magához venni. Az agy, ilyen módon megkísérli fenntartani a normális acetilkolin szintet és elkezd más sejteket lerombolni. 

Ez rövid távon működőképes ugyan, mert az agy ezzel a technikával képes megfelelően működtetni a memóriát és az egyéb funkciókat, azonban hosszú távon sejtiszintű károkat is okozhat a kolinhiány. 


Amiben segít a kolin: 

 • Az agy energiával való ellátása: A kolin bitartarát javítja a hangulatot és növeli a mentális energiát. Szükségünk van rá az éberség és a tiszta gondolkodás fenntartásához.
 • Neurotranszmitterek megfelelő működése: A kolin bitartarát élénkíti a memóriát. Amint az agyba kerül, serkenti egy jelentős neurotranszmitter, -az acetilkolin- termelését.
 • Az agyműködés optimalizálása: A kolin bitartarát hozzájárul az új agysejtek képződéséhez és fokozza az agy sérült sejthártyákat regeneráló képességét.
   

Ebből a cikkből megtudhatod:

 • Mi a kolin pontosan
 • Kolin bitartarát vs. CDP-kolin vs. Alpha GPC: Mi a különbség köztük?
 • Hogyan fejti ki hatását a kolin bitartarát az agyban 
 • Az agyműködés természetes hanyatlása  a kor előrehaladtával
 • A kolin bitartarát mint segítség 
 • Mit várhatunk a kolin használatától
 • A kutatás 
 • Javasolt adagolás
 • Lehetséges mellékhatások
 • Milyen formában kapható
 • Szakértői ajánlás a szellemi teljesítmény fokozásához

Mi a kolin pontosan

A kolin bitartarát egy borkősavhoz kapcsolódott kolin molekula. E szellemi teljesítményfokozónak a borkősav fokozza a biológiai hasznosságát és hatékonyságát. 

A Nemzeti Orvostani Intézet Élelmiszeri és Táplálkozási Bizottsága (USA) létfontosságú tápanyagnak határozta meg a kolint 1998-ban. Mindezt azért, mert a testünk gyorsabban használja fel a szervezetünkben megtalálható kolint, mint ahogy azt megtermeli, így szükségünk van további kolin kinyerésére élelmiszerekből vagy táplálékkiegészítőkből. 

A kolin a következő élelmiszerekben található meg: hal, marhahús és marhamáj, csirkemáj, tojás, tőkehal, brokkoli, mandula, mogyoróvaj és tej. 

 

Kolin - A koncentrációt és motivációt segítő vegyület 1Az acetilkolin neurotranszmitter képzéséhez kolinra van szükségünk, valamint a foszfátidil-kolin (PC) alakításánál a sejthártyák képzésében is szerepet játszik. 

Valójában a kolin olyannyira lényeges a kognitív folyamatok és idegi funkciók terén, hogy e nélkül nem lennénk képesek mozogni, gondolkodni, aludni vagy bármire is emlékezni. 

Számos emberen és állaton végzett kísérlet mutatott rá, hogy a kolin fokozza az agyműködést. 
 


Kolin bitartarát vs. CDP-kolin vs. Alpha GPC: Mi a különbség köztük? 

A kolin egy vízben oldódó tápanyag és az összetétele hasonlít a B-vitaminok összetételéhez. 

A kolin bitartarát, a CPD-kolin, a kolin-citrát és az Alpha GPC mind kolin források.

Kolin bitartarát: A kolin egy gazdaságos formája, körülbelül súlyának 40%-át kolin teszi ki. Tehát 1 g kolin bitartarátban 400 mg tényleges kolin található. Azonban nem hatol át olyan könnyen a vér-agy gáton, így nem fogjuk a teljesítményfokozó jótékony hatást ugyanolyan szinten tapasztalni, mint az Alpha GPC vagy a CDP-kolin esetén. 

CDP-kolin (citridin-5 –difoszfokolin): A CDP-kolin tömegének a kolin csak 18%-át teszi ki. Az emberi test a kolint természetes úton alakítja át CDP-kolinná . Ezt követően továbbalakítja foszfatidilkolinná (PC), ami segíti a sejthártyák működését és az acetilkolin képzését. 

Alpha GPC: Tömegének körülbelül 40%-át a kolin teszi ki és könnyen áthatol a vér-agy gáton. Az Alpha GPC természetesen fordul elő az agyban a foszfatidilkolin (PC) melléktermékeként. Amikor az agynak több kolinra lenne szüksége, azonban az agyban fellelhető kolin alacsony szintű, a sejthártyákból bont le PC molekulákat és Alpha GPC-vé alakítja azt. 

A test és az agy hálás, ha kolint veszünk magunkhoz, ugyanis ezáltal nem kényszerül a saját sejtjeit pusztítani ahhoz, hogy kolinhoz jusson. 


Kolin - A koncentrációt és motivációt segítő vegyület 2Hogyan fejti ki hatását a kolin bitartarát az agyban

A kolin bitartarát számos tekintetben javítja az agy egészségét és működését. Azonban kettőt különösen fontos kiemelni: 

1. A kolin bitartarát növeli az acetilkolin szintet, ami a memóriával és teljes agyműködéssel összeköttetésben álló neurotranszmitter. 

A kolin bitartarát az acetilkolin egyik elővegyülete. Fontos tulajdonsága, hogy javítja az idegsejtek közötti kommunikáció hatékonyságát az agyban. Az idegi szabályozásban megnőtt hatékonyság fellendíti a memória működését, a tanulás képességet, a kognitív folyamatokat és a szellemi tisztaságot. 

Egy holland kutatócsoport megpróbálta meghatározni, hogy a kolin bitartarát vajon hatással van-e a mozgáskoordinációra és a vizuális észlelésre. A tanulmányon egy 28 személyből álló csoport dolgozott, akik a kutatás céljából, mindannyian elfogyasztottak fejenként 2 g kolin bitartarátot vagy az azt helyettesítő placebot. 

A kolin bitartarát illetve a placebo elfogyasztása után 1 óra 10 perccel a résztvevők egy céltábla közepét próbálták eltalálni. Azok, akik a kolint fogyasztották, nemcsak sokkal pontosabbak voltak, mint azok, akik csak a placebot használtak, hanem gyorsabbak is. 

A kutatók azt a következtetést vonták le, hogy a kolin javít a precizitáson, gyorsaságon és az alaposság tekintetében is hatékonynak bizonyul. 

A kutatás során a résztvevők pupilla méretét is vizsgálták. Eredményeik szerint a pupilla méretbeli változása azzal magyarázható, hogy a kolin bevitel megváltoztatja a kolinerg funkciókat az idegrendszerben.

2. A kolin bitartarát javítja a memóriát. Kutatók és egészségügyi szakemberek hosszú ideje rájöttek, hogy a kolin hiányban szenvedő emberek memóriája igencsak rossz. 

A chicago-i Északnyugati Egyetem kolin hiányban szenvedő embereket tesztelt. Egy sor memória tesztet adtak fel nekik és az eredményeik átlagon alulinak minősültek. 

Később, a felmérés részeként a résztvevők egyik csoportjának kolint adtak, a többieknek pedig placebot. 24 hét elteltével mindkét csoport újra elvégezte a memóra tesztet. 

Azok az emberek, akik kolint kaptak, jelentős fejlődést produkáltak a memória teszten. Viszont, azon a csoport alanyai, akik a placebot kapták, ugyanolyan rosszul teljesítettek, mint az eredeti teszt során, amire számítani is lehetett. 


Az agyműködés természetes hanyatlása  a kor előrehaladtával

Ahogy öregszünk, megváltoznak az agyi kémiai folyamataink és szervezetünk energiafelhasználása is:

 • "Ködös", zavart agyműködés
 • Fáradság vagy energiahiány
 • Képtelenség az új ismeretek elsajátítására 
 • Emlékezetkiesés és csökkent visszaemlékezési képesség
 • Szórakozottság és ingerlékenység
 • Rossz egyensúlyérzék

Ezek a változások bármely korban bekövetkezhetnek. A testünk állapota az általunk elfogyasztott élelemtől függ (ahogy persze attól is, hogy mit nem fogyasztunk), a magunkhoz vett folyadékmennyiségtől, életstílusunktól, a levegő minőségétől stb. 

A kolin bitartarát segít ellenállni a kognitív hanyatlásnak, hozzájárul, hogy jobban teljesítets a munkában vagy az iskolában azáltal, hogy növeli az acetilkolin szintet és segít megőrizni a sejthártyák épségét. 


A kolin bitartarát mint segítség 

Több száz kutatás bebizonyította, hogy a kolin: 

 • megszünteti a "Ködös", zavart agyműködés
 • növeli az energiaszintet  
 • segíti a tanulást
 • javítja a memóriát és segít emlékezni  
 • segít koncentrálni és csökkenti az ingerlékenységet 
 • javítja a fizikai teljesítményt 
 • megszünteti a fáradság érzetet

A kolin bitartarát egy vízben oldódó vegyület. Miután megemésztjük, belép a véráramba és áthatol a vér-agy gáton. Amint elér az agyba, fokozza az ingerületátvitelt és regenerálja az idegsejteket. 

A kolin bitartarát javítja az agyi funkciókat és a memóriát azáltal, hogy serkenti az acetilkolin termelést, továbbá segít megelőzni azt, hogy az agy felélje az idegsejteket.


 
Kolin - A koncentrációt és motivációt segítő vegyület 3Mit várhatunk a kolin használatától?

A kolin bitartarát szedésének hatására elsősorban a gondolkodási képességünk fellendülésére számíthatunk, továbbá a kedélyállapotunk javulására és az energiaszintünk megemelkedésére.

A kolin bitartarát befolyásolja az acetilkolin szintet az agyban. Ez a jelentős neurotranszmitterünk hatással van a memóriára, a kognitív folyamatokra, az emlékezetre és a tanulásra. 

Az alacsony szintű a kolin zavart agyműködést okozhat és képtelenné tehet a tiszta gondolkodásra, továbbá a hangulat romlásához és egyéb irritációkhoz is vezethethet. 

Ha bármilyen racetám-családba tartozó szellemi teljesítményfokozót használsz és fejfájást tapasztalsz, akkor nagy eséllyel kolinra van szüksége a szervezetednek.  


A kutatás 

A Framingham-tanulmány egy hosszú távú, kardiovaszkuláris tanulmány, amit Framingham város lakóin végeztek Massachusetts államban. 1948-ban 5209 felnőttel kezdték a kutatást és jelenleg a harmadik generációs résztvevőknél tart. 

A Framingham Utódok tanulmánya során 1391 nem demens alanyt vontak be a kutatásba, mely 36-86 éves korú személyekre terjedt ki. A résztvevőknek ki kellett tölteni egy étkezési szokásokról szóló kérdőívet és MRI agyi vizsgálaton is átestek. 

A tanulmány két részből állt: volt egy 1991 és 1995 közötti, majd 1998 és 2001 közötti periódus. 

Tesztelték a verbális és vizuális memóriát, a szóbeli tanulási képességet és a kognitív funkciókat, továbbá MRI vizsgálattal monitorozták a résztvevők agyhullámait. 

A tanulmány kimutatta, hogy azok a lakosok, akik több kolint vittek be a szervezetükbe, ehhez kötődően jelentős mértékben jobb tanulási teljesítményt produkáltak. 

Tehát a kolin bitartarát segít a mozgásban és az izmok teljesítőképességének fokozásában is.

Továbbá a kolin bitatarát fokozza a szellemi erőt és a koncentrációs képességet, amik mind meghatározó szereppel bírnak a fizikai aktivitás és a sportban elért teljesítmény terén. 

A kolin az anyagcserére és az agyban lévő neurotranszmitterekre gyakorolt jótékony hatásával javítja a reakcióidőt, általa kevesebb időre van szükségünk feldolgozni a kapott információkat. 

A kolin hozzájárul az energiaszintünk növeléséhez, megfelelő kedélyállapotunkhoz és segít a gyorsabb regenerálódásban egy edzés után. Továbbá, jelentős az izom funkciók szempontjából is, megoldás a kimerültség ellen, valamint megakadályozza az edzést követő izomfájdalmakat. 

Amikor mozgatjuk izmainkat, kolinra van szükségünk az acetilkolin neurotranszmitter aktiválásához (ACh). Ugyanis, az ACh jeleket küld az izmoknak, melyek ezek a jelek által képesek mozgásba lendülni. 


Javasolt adagolás

Az ajánlott napi kolin bitartarát mennyiség 500 mg-tól 3000 mg-ig terjed. 

Magasabb mennyiséget is fogyaszthatunk, mert ez egy vízben oldódó vegyület és ennek a kolin ilyen formában csak egy adott mennyiségben fog áthatolni a vér-agy gáton. 

Más zsírban oldódó változatai, mint az Alpha GPC és a CDP-kolin könnyedén átjutnak a vér-agy gáton és elérik a sejteket, így elegendő belőlük egy alacsonyabb mennyiség. 


Lehetséges mellékhatások

A fent ajánlott mennyiség fogyasztása akár hosszabb időszakra is jótékony hatásúnak és biztonságosnak bizonyul. Habár a kolin bitartarát nem számít mérgezőnek, ha túl sok van a szervezetben, kiválthat mérgező hatást. 

Ha alvási zavarokat, fejfájást, hasmenést, magas vagy alacsony vérnyomást, émelygést, homályos látást vagy mellkasi fájdalmakat észlelünk, természetesen hagyjuk abba a kolin bitartarát szedését. 


Milyen formában kapható?

A kolin bitartarát kapszula vagy por formában van jelen a piacon. A kapszulák általában 500 mg kolin bitartarátot tartalmaznak. Sok szellemi teljesítményfokozó kapható a piacon, aminek összetételében szerepel a kolin bitartarát, és elérhető néhány ilyen vitamin jellegű termék is. 
 

Kolin - A koncentrációt és motivációt segítő vegyület 4Szakértői ajánlás a szellemi teljesítmény fokozásához


500-3000 mg kolin bitartarát naponta.

A testünk magától nem termel kolin bitartarátot, azonban a kolin egyes fajtái jelen vannak a testünkben és az agyunkban, például az Alpha GPC és a CDP-kolin. Ezért a kolin bitartarát, mint szellemi teljesítményfokozó használatát javasoljuk. 

A testünk magától nem termel kolin bitartarátot, azonban a kolin egyes fajtái jelen vannak a testünkben és az agyunkban, például az Alpha GPC és a CDP-kolin. 

Néhány kolin fajtát élelmiszerekből ugyan kinyerhetünk, de kutatások kimutatták, hogy étkezésink során nem jutunk megfelelő mennyiségű kolinhoz. 

A kolin bitartarát különösen azoknak segítség, akik korhoz kötött kognitív hanyatlást tapasztalnak. Tanulmányok bizonyították, hogy a táplálékkiegészítőként szedett kolin segít megállítani vagy visszafordítani az olyan agyi elváltozásokat, mint az Alzheimer kór és egyéb kognitív rendellenességek, különösen a betegség korai vagy középső szakaszában. 

Kezdésnek 500 – 1000 mg mennyiséget ajánlunk. A kolin bitartarát jó kiegészítés a racetám családhoz taroztó szellemi teljesítményfokozó szerekhez. 

A piracetám például hatással van az acetilkolin receptorokra, így ha piracetámot vagy kolin bitartarátot halmozunk fel szervezetünkben, még inkább fokozódik az acetilkolin aktivitása. 

Ha szűkösek a lehetőségeink anyagilag, de kolinra van szükségünk, a kolin bitartarát egy remek választás, ugyanis ez a kolin legmegfizethetőbb változata, különösen, ha nagy kiszerelésben és por formájában vesszük. Az egyetlen hátránya, hogy többet kell belőle fogyasztani, mint az Alpha GPC-ből, vagy a CDP-kolinból. 

Magyarországon számos webáruházban vásárolhatsz kolin étrendkiegészítőt, ha megbízható forrást keresel kattints ide.

Feldolgozott tanulmányok és kutatások:

 • Ulus I.H., Wurtman R.J., Mauron C., Blusztajn J.K. “Choline increases acetylcholine release and protects against the stimulation-induced decrease in phosphatide levels within membranes of rat corpus striatum.” Brain Research 1989 Apr 10;484(1-2):217-27.  (Forrás)
 • Hollenbeck C.B. “An introduction to the nutrition and metabolism of choline.” Central Nervous System Agents in Medicinal Chemistry. 2012 Jun;12(2):100-13. (Forrás)
 • Naber M., Hommel B., Colzato L.S. “Improved human visuomotor performance and pupil constriction after choline supplementation in a placebo-controlled double-blind study.” Scientific Reports 2015 Aug 14;5:13188. (Forrás)
 • Buchman A.L., Sohel M., Brown M., Jenden D.J., Ahn C., Roch M., Brawley T.L. “Verbal and visual memory improve after choline supplementation in long-term total parenteral nutrition: a pilot study.”Journal of Parenteral and Enteral Nutrition. 2001 Jan-Feb;25(1):30-5. (Forrás)
 • oly C., Massaro J.M., Seshadri S., Wolf P.A., Cho E., Krall E., Jacques P.F., Au R. “The relation of dietary choline to cognitive performance and white-matter hyperintensity in the Framingham Offspring Cohort.” The American Journal of Clinical Nutrition 2011 Dec;94(6):1584-91 (Forrás)
 • Sanders L.M., Zeisel S.H. Choline – Dietary Requirements and Role in Brain Development Nutrition Today 2007; 42(4): 181–186.  (Forrás)

2 Hozzászólás

Metz Zsuzsa:
2021-04-16, 23:11:25
Válasz

Nagyon koszonjuk! Talan a súlyos MS sel kuzdo fiam állapotán is tudunk segiteni ezekkel.

Tóth Ildikó:
Válasz

Ebben sokat tudok segíteni először is az enzimkezeléssel. Írjon az e-mailcímemre.

Hozzászólás