Mire jók a nootropikumok?

Posted by Szexvital.hu 2023-03-07 0 Hozzászólás

Vajon mire jók a nootropikumok? Felpörgetik az agyunkat, vagy akár az ADHD esetében is segítségünkre lehetnek?

Mi az a nootropikum?

Bizonyos élethelyzetekben szükségünk lehet rá, hogy az agyunk jóval többet bírjon, mint egy sima hétköznap során. Ilyen lehet egy vizsgaidőszak, egy új munkahely, vagy egy saját vállalkozás beindítása. Lehet, hogy fiatal korunkban ez még fel sem merül, de később sajnos már nem megy olyan könnyedén az új ismeretek elsajátítása és a szellemi frissesség fenntartása.

Idővel tehát az agyunknak is szüksége lehet teljesítmény fokozókra. Azonban ne gondoljunk egyből rosszra, hiszen vannak olyan nootropikumok, amelyek a maguk természetes valójában állnak mellénk és segítenek az agyunknak abban, hogy jobban tudjon teljesíteni, azonban mindezt úgy, hogy nem gyakorolnak ránk káros hatást.

A természetes nootropikumok olyan gyógynövények, hatóanyagok, illetve étrend-kiegészítők, amelyek javítják a kognitív teljesítményt, jó hatással vannak az agyra, viszont nincsenek káros mellékhatásaik. Természetesen arra ügyelni kell, hogy ha valamelyik összetevőre allergiások vagyunk, nem szedhetjük őket.

Miért jók a természetes nootropikumok?

A természetes nootropikumokra számíthatunk, ha gyorsabban szeretnénk tanulni, és jobban szeretnénk koncentrálni. Sőt, még a stresszt is képesek csökkenteni, és a memóriánkat is javíthatják. Mivel több lesz általuk az energiánk, így a kreativitásunk is szárnyalni fog. A legtöbb gyógynövénnyel pedig egészen biztosan találkoztál már a patikában, sőt, lehet, hogy még az otthonodban is.

A Gingko Biloba például az agy vérellátását fokozva fejti ki hatását, aminek következtében javul a szellemi teljesítőképesség. A macskakarom segíti a neuronok fokozott termelését, ezzel javítva a memóriát. A süngomba rendszeres fogyasztása megerősíti az idegrendszert, így sokkal jobban fogunk tudni koncentrálni, és még a memóriánk is fantasztikus lesz.

Nootropikummal az ADHD ellen?

Léteznek úgynevezett okos gyógyszerek, melyeket legális drogoknak is neveznek. Ilyen például az először 1964-ben kifejlesztett Piracetam, a Ritalin, az Adderall, és a Modafinil. Utóbbi készítményeket főként az ADHD-s, valamint a demenciával, illetve narkolepsziával küszködő betegek kezelésére fejlesztették ki.

Az Adderall és a Ritalin kiváló a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar kezelésére. Azt, hogy agyserkentő hatásuk is van, csak jóval később fedezték fel, és nem nootropikumok, hanem amfetaminszármazékok. Hatásuk szerint megnövelik az agyban a dopamin mennyiségét, amik az ADHD-val kezelt betegeknél éberséget, tiszta elmeállapotot eredményez.

Azonban, ha nem rendeltetésszerűen alkalmazzuk őket, akkor szedésük nagyon komoly egészségügyi problémákat képes okozni, így például okozhatnak agresszív viselkedést, hallucinációkat is.

A Piracetam az első szintetikus nootropikum, melyet 1964-ben fejlesztettek ki, és melynek hatóanyaga fokozza az agy vérellátását, így növelve az agy teljesítőképességét. Azonban, amikor okos gyógyszerekhez nyúlunk a természetes nootropikumok helyett, mindig mérlegelnünk kell, hogy bizonyos mellékhatások jelentkezhetnek a pozitív hatások mellett. Ezért hát egyáltalán nem véletlen, hogy ezeket a gyógyszereket csakis orvosi rendelvényre lehet beszerezni.

Mi az az ADHD?

A figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar (attention deficit hyperactivity disorder, ADHD) neurológiai természetű veleszületett vagy fejlődési rendellenesség, melynek vezető tünete a figyelemzavar, kísérő tünetei a hiperaktivitás, feledékenység és a gyenge impulzuskontroll. [1]

Fő tünetei az éretlen figyelmi funkciók, a fokozott mozgásigény, valamint az impulzív viselkedés. E három különböző arányban ötvöződhet egymással. [2]

Az ADHD nem régóta ismert kórkép, így sajnos többen is megkérdőjelezik betegség mivoltát. Pedig aki szenved benne, vagy akinek a családjában, ismerettségi körében van ADHD-s beteg, az egészen biztosan nem vitatja, hogy valóban betegségről van szó, melyet nagyon fontos időben felismerni és kezelni. Az ADHD pontos biológiája még kutatott terület, azonban annyi bizonyos, hogy genetikai hátterű, örökölhető, és veleszületett állapotnak gondolják. Az is egészen biztos, hogy kulcsszerepe van az agy egy területének, a prefrontális kéreg eltérő működésének az ADHD kialakulásában.

Miért fontos a prefrontális kéreg?

A prefrontális kérek segíti a mozgássorok megtervezését és kivitelezését, a figyelem irányítását és fenntartását. De felel még a munkamemória és a kontrollfunkciók kialakulásáért is. Működésében pedig fontos szerepet játszik két, idegsejtek közti ingerületátvivő neurohormon, a szerotonin és a dopamin, melyek egyensúlya az ADHD kórkép esetében eltolódott.

Az, hogy kinél milyen mértékben észlelhetők a működési zavarból adódó tünetek, nagy mértékben eltérő. Egyes esetekben már csecsemőkorban megjelennek a zavarok. Ilyenkor a csecsemő szinte alig alszik, folyamatosan nyugtalan és ingerlékeny, és bár valószínűleg nagyon fáradt lehet, mégis úgy tűnik, soha nem fárad el.

Erre pedig leggyakrabban a közösségbe kerüléskor vagy az iskolakezdéskor derül fény. Sok esetben a szülőnek azért nem szúr szemet korábban az eltérő viselkedés, mert ő is hasonlóképpen viselkedett gyermekkorában.

Van azonban olyan szintje az ADHD-nek, amikor már gyógyszeres kezelésre van szükség. Sok esetben ugyanis funkcióromlással jár együtt, így a gyermek lemarad társaitól, mely hatására idővel elveszíti motivációját a tanulás iránt. Szintén fontos és kezelendő probléma lehet, ha a gyermek számára komoly nehézségeket jelent a közösségbe történő beilleszkedés. Nem elég, hogy gyakran jelentkezés nélkül kiabálják be a válaszokat a tanórákon, gyakran keverednek konfliktusba a környezetükkel, és szabályozatlan indulataik miatt ez gyakran fajul tettlegességig. Az ADHD-ban szenvedő gyerekek egyre több kritikát fognak kapni, amelytől önértékelésük is csorbát szenved, így egyre inkább kívülállónak érzik magukat. Ezért is fontos, hogy megfelelő kezelést kapjanak.

A tapasztalat az, hogyha időben felismerik és megfelelően kezelik az ADHD-t, mindezek a veszélyek elkerülhetők. 6 éves kor alatt extrém ritka esetben kapnak az ADHD-s betegek gyógyszeres kezelést. Általában kitolják azt az iskola megkezdéséig. Ebben az életkorban még rengeteget segíthetnek a különböző mozgásfejlesztések, melyekkel szerencsés esetben teljes mértékben kiválthatók a gyógyszerek.

Sokan azt gondolják, hogy az ADHD-ban szenvedő gyerekeket egyszerűen lenyugtatják gyógyszerek segítségével, de szerencsére ez nem így van. A gyógyszer feladata lehetővé tenni a fent már említett prefrontális kéreg szabályos működését, mégpedig a szerotonin- és dopamin rendszer egyensúlyának helyreállításával.

Magyarországon két célzottan ADHD-re kifejlesztett készítmény is létezik, melyek javítják a figyelmi funkciókat és segítik fékezni az impulzivitást. A gyógyszerek mellett nagyon hasznos lehet a rendszeres sport és a viselkedésterápiás módszerek bevezetése is.

Természetes módszerekkel az ADHD ellen

Természetesen senkinek nem javasoljuk, hogy az orvosi kezelést elhagyva, vagy kikerülve saját kezébe vegye az ADHD kezelését. Azonban az orvossal konzultálva, számos természetes megoldás is kínálkozhat, amely segíthet az ADHD tüneteinek kezelésében.

1. Az ADHD-s gyerekek szervezetében több az Omega-6 zsírsav, mint az Omega-3. A cél, hogy előbbiből kevesebb, utóbbiból több legyen, így az Omega-3 zsírsavak szedése nagyon hasznosnak bizonyulhat.

2. Szintén számos kutatás igazolja, hogy az idegrendszeri fejlődési rendellenességek kialakulása és a D-vitamin hiánya között szoros összefüggés van, így az ADHD-s gyerekek állapota jelentősen javulhat, ha pótoljuk a D-vitamint.

3. A dopamin egy agyi vegyület, aminek előállításához vasra van szüksége a szervezetnek, így a vaspótlás is sokat segíthet.

4. Mint ahogyan a cink szintén létfontosságú az agy megfelelő működéséhez.

5. A ginzeng a hiperaktivitás és a figyelemzavar tüneteit mérsékelheti, míg a melatonin segíthet az ADHD okozta alvászavarok leküzdésében.

6. A L-Theanin növeli a dopamin és a GABA szintjét az agyban, ezzel pedig csökken a szorongás, nő a koncentrációs képesség.

Így hát érdemes a kezelőorvossal konzultálni, és a természet erejét is bevetni az ADHD-val szemben.

Engedd, hogy igazán elemében legyen az agyad az ES 7 Agyserkentő tablettával!

 

[1] https://hu.wikipedia.org/wiki/Figyelemhi%C3%A1nyos_hiperaktivit%C3%A1s-zavar

[2] https://gyogyhirek.hu/adhd-gyogyszer/

 

Hozzászólás