7 tipp, mellyel növelheted a motivációd a munkában és a tanulásban

Posted by Szexvital.hu 2018-10-26 0 Hozzászólás

"Soha sem fogod megkapni, amit akarsz, ha nem harcolsz érte.”

Veled is előfordult már, hogy leültél a számítógéped elé, hogy kidolgozz egy projektet, majd két óra múlva rájöttél, hogy egy fikarcnyit sem haladtál vele? Vajon mi történhetett?

Ha te sem érzed mindig motiváltnak magad abban, hogy elérd a céljaid, bizony rosszul csinálsz valamit. Ne félj, mindannyian érezzük magunkat úgy néhanapján, hogy a motivációnk épp búvárkodik egy tenger fenekén, de szerencsére vannak rá módszerek, hogy a felszínre hozd a saját motivációd.

A kutatások azt mutatják, hogy az agyunkat kétféle motiváció irányíthatja. Célunk elérését vezérelheti belső, és külső motiváció is. A belső motiváltság erős, hiszen a jutalmat is magunktól kapjuk. A külső motiváltság általában szintén jutalomért, vagy egy büntetés elkerüléséért buzog bennünk. Mindkét típus hasznos lehet: a belső motiváció kiválóan működik hosszú távon, a külső viszont akkor jön jól, ha az adott feladat (lásd munkahelyi) abszolút nem érdekel bennünket.

motivacio-novelese-munkaban-es-tanulasban-1

Így tartsd fenn a motivációd, győzd le a halogatást, és legyél sokkal produktívabb, mint valaha!

1. Lásd magad előtt az egész képet

Ragadd meg, és ne engedd el. Fontos, hogy akármit csinálsz, lásd, hogyan illeszkedik be a nagy tervbe. Ez mélyebb jelentést ad majd az apró-cseprő feladataidnak.

Próbálj arra gondolni, hogy a munka, amit csinálsz, milyen hozzáadott értéket ad az ügyfeleidnek, illetve neked, valamint arra, hogy az üzleti világ milyen hatással van a világra. Így sokkal jobban kapcsolódsz majd az egészhez, és sokkal motiváltabb is leszel.

Tipp: ha egy igen hosszú projektben van részed, amelynek nem látod a végét, örülj minden egyes kis eredménynek, és ünnepeld meg őket. Meglátod, ettől sokkal vonzóbb lesz a meló.

Ha nem a száz fokos, égig érő létrát látod magad előtt, hanem egyszerre mindig csak egy célt akarsz elérni, könnyebb lesz megmásznod a létrafokokat.

2. Ne gondold túl

Azok, akik hajlamosak túl nagy feneket keríteni valaminek, azok képesek olyan problémákat előre vetíteni, amik be sem fognak következni. Ez persze felnyomja a stressz szinted, és a vérnyomásod, és meggátolja, hogy úgy igazán motivált lehess.

A kutatások kimutatták, hogy a krónikus stressz és a szorongás zsugorítja az agyméretet. A nyugodt elme viszont képes jobban összpontosítani és így könnyebben megoldani a problémákat.

A túlcifrázás ellenszere az, ha a célodat kis, egyszerű részekre bontod, így nem tűnik majd annyira bonyolultnak, és hatalmasnak. Ha pedig azt látod, hogy a részcélok elérése könnyedén megy, akkor a motivációd is felélénkül, hiszen záros időn belül el tudod érni az adott célt, és ez kellő sikerélménnyel lát majd el.

3. Küzdd le a mentális blokkokat

Semmi sem olyan elkeserítő, mint egy mentális blokk, amely úgy viselkedik, mintha ragasztót öntenél az agyadba. A mentális blokk időszakában beragadsz egy negatív gondolkodási hurokba, és a kreatív folyamatoknak befellegzett.

Ahhoz, hogy leküzdd, próbáld meg egy másik aspektusból vizsgálni az adott feladatot, és kérdést. Gondold át, mit tudsz tenni a megoldás érdekében, és ne hajtogasd azt, hogy tuti képtelen vagy megcsinálni. Vegyél egy mély lélegzetet, és engedd azt, hogy rád találjon egy "aha" pillanat, amikor a tudatalattid megadja a választ.

Tipp: a nap elejére olyan feladatokat időzíts, amelyeket hamar megcsinálsz, és könnyen győzelmet aratsz. Így néhány perc alatt jó teljesítményt érhetsz el, ami megadja a kezdő löketet a továbbiakra. Milyen feladatokra gondolunk? Például néhány telefonhívás elintézésére, e-mailek megírására, és az asztalodon lévő papírok szelektálására.

A néhány könnyű feladat után viszont nincs könyörület, válaszd ki a listádon lévő legrettegettebb feladatot, azt, amit a legkevésbé szeretsz. Ha ezt kipipálod, hidd el, a napod többi része már olyan könnyednek fog hatni, mintha hintáznál egy játszótéren.

motivacio-novelese-munkaban-es-tanulasban-2

4. Mondd, mit érzel a feladattal kapcsolatban?

Mielőtt belekezdenél egy feladatba, vizsgáld meg, hogy érzed magad. Rettegsz tőle? Már előre látod, hogy unalmas lesz, vagy hogy nagyon nehezen csinálod meg? Ez a beállítottság megöli a motivációd, és már azelőtt csírájában elfojtja az inspirációd, mielőtt a kisujjad is mozdítottad volna az ügy irányában.

Ha pesszimista vagy, ne csodálkozz rajta, hogy nem halad a szekér. Végezz egy kis agyméregtelenítést, és gyomláld ki a negatív gondolatokat. 

Ami segít: képzeld el, hogy éppen dolgozol/tanulsz, és baromira élvezed. Így kevésbé fog fenyegetőnek tűnni. Gyakorold ezt gyakran, és azt fogod észrevenni, hogy pozitívabb, és eredményesebb vagy, mint valaha.

Tipp: olyan munkát végezz, és olyasmit tanulj, amelyet valóban élvezel, és jó is vagy benne. Persze, könnyű ezt mondani, de tény, hogy csak magadnak teszel vele jót. Így sem lesz mindig egyszerű a motiváltságod szinten tartása, de lényegesen könnyebb, mintha nógatni kellene egy olyan munkára, amitől alapból hányingered van.

Ha nem tudod megtenni, hogy felmondasz, és álomkarrierre váltasz, próbáld ki az alábbiakat:

  • adj le pár olyan részfeladatot, amit nem élvezel, és megkeserítik az életedet
  • vállalj több olyan feladatot, amit kimondottan szeretsz, és így ellensúlyozhatják a gyűlölteket
  • ne félj nemet mondani, ha úgy érzed, túl vagy terhelve

Oh, és majd elfelejtettük: hinned kell magadban, hiszen hiába bátorítanak mások, ha te nem látod magadban az erőt, és az elhivatottságot. Tartsd észben, hogy "a hajtómű te magad vagy.”

"Sikerem titka az, hogy hiszek magamban, hiszek másokban, és hiszek abban, amit csinálok." (Andrew Carnegie)”

motivacio-novelese-munkaban-es-tanulasban-3

5. Idézd fel a dicső múltat

Egy másik módja annak, hogy megragadd a természet adta motivációdat, ha visszaidézel olyan szituációkat, amelyekben sikeresen valósítottad meg a céljaidat. Ezek erőt neked a jelenlegi feladataidban is.

Ne csak úgy futólag gondolj rá, szinte érezd a főnököd kézszorítását, és halld, ahogyan a munkatársaiddal egy kocsmában ültök, és koccintotok a sikerre. A visszaemlékezés így a vesszőparipáddá válik.

6. Tarts szünetet

Frissen és éberen persze hogy motivált vagy, ám ahogyan a peregnek a percek és órák, sokat csökkenhet a motivációs szinted. Ha munka és tanulás közben apró szüneteket tartasz, feltöltheted a motivációs tankod, és újult erővel roboghatsz át a feladatok tömkelegén. 

Sőt, a legtöbb ember úgy működik, hogyha tudja, hamarosan szünete lesz, akkor keményebben és gyorsabban dolgozik. Többek között ez a válasz arra, hogy péntekenként miért nő meg a termelékenységi szint.

Jutalmazd magad!

Néhány szakértő úgy gondolja, hogy a jutalmak inkább gátolnak, mintsem segítenének, de próbáld ki, számodra hátha működőképes lesz a motivációs problémákkal kapcsolatban.

Mielőtt belekezdesz egy feladatba, találj ki egy jutalmat, amit akkor kapsz meg, amikor elkészültél vele. Ez lehet egy jó bögre kávé, egy gyors séta a parkban, pár percnyi magazin olvasás...bármi, amihez kedved van, és kiszakít a mókuskerékből. 

motivacio-novelese-munkaban-es-tanulasban-4

7. Ne terheld túl magadat

Túl sokat vállalsz magadra? Akármennyire is motivált vagy, a nap még mindig csak 24 órából áll, és szükséged van alvásra, pihenésre, a családodra, és a hobbijaidra. A helyzet az, hogy túl sok feladatot zsúfolunk bele egyetlen napba, és aztán csodálkozunk, hogy a dolgok nem mennek simán. A mi tippünk az, hogy inkább vedd lazábbra a napi ütemtervedet, hiszen bármi történhet (akár csak az, hogy nem vagy jó passzban aznap, akár egy családi válság), és borul a nap.

+1 Érd el az agyad naturális csúcsteljesítményét az ES 7 Agyserkentő Tablettával!

Hétfőtől péntekig 20%-ot engedünk minden ES 7 árából, így nemcsak a szellemi teljesítményed fokozhatod, de még pénzt is spórolhatsz.

Tehát a 30 db-os kiszerelés 3499Ft helyett 2799Ft, a 60 db-os kiszerelés pedig 5999Ft helyett 4799Ft! :)

Le ne maradj! A kedvezményes ár csak a Nov. 30.-ig leadott rendelésekre vonatkozik. 

Neked mennyire fontos, hogy jól működjön a memóriád?

Hozzászólás