Öregedésgátló tippek - I. rész

Posted by Szexvital.hu 2018-12-20 0 Hozzászólás

A fiatalító tippjeink legtöbbje a mitokondriumokat, azaz a test erőközpontjait célozzák meg. Minél jobban működnek, annál több energiával bírsz. Ám az életkorod előrehaladtával egyre kevesebb van belőlük, és a teljesítményük is csökken, így be kell nekik segíteni. 

A gyors öregedés leggyakoribb oka a krónikus, alacsony fokú gyulladás. A gyulladást sok minden okozhatja, nem csak bakteriális vagy vírusos fertőzések, hanem a környezeti ártalmak, és akár mi magunk is. 

Az enyhe gyulladás gyakori okai:

• Helytelen táplálkozás

A feldolgozott élelmiszereket, cukrokat, kémiai adalékanyagokat, növényvédő szereket, allergéneket (amelyekre érzékeny vagy, pl. glutén, laktóz) stb. tartalmazó táplálék nem túl előnyös a szervezetednek. Ha ezeket túladagolod, akkor egy ideig nem biztos, hogy jelent problémát, de előbb-utóbb ki fog ütközni.

•Folyamatosan zabálsz

Ha egész nap csak eszel, a testednek nagyon kevés lehetősége van arra, hogy megszabaduljon a „hulladéktól”, amelyek főként a feldolgozott élelmiszerekből erednek.

Túledzed magad

A testednek egyszerűen jut ideje arra, hogy pihenjen.

Kevés alvás, és relaxálás

A kortizol ugyan kis mennyiségben segít vészhelyzetben, de ha állandóan jelen van a szervezetedben, csak rombol. Aki pedig sokat stresszel, hamarabb öregszik, és nagyobb eséllyel hal meg egészen fiatalon.

Az öregedésgátló stratégiák a következőkre összpontosítanak: 

1. a gyulladás csökkentése

2. a károsodások helyreállítása

3. a mitokondriális funkció javítása (ha ez a funkció javul, akkor pipát tehetsz az első két pont mellé is)

A mitokondriumok csodája, hogy antioxidánsokat termelnek a károsodás enyhítésére. Minél hatékonyabban működnek, annál több antioxidánst termelnek. Segíts nekik!

oregedesgatlo-tippek-1

Anti-aging stratégiák a javából

1. Fehérje böjt

Próbáld ki, hogy hetente egyszer kevesebb, mint 15 gramm fehérjét fogyasztasz. A fehérje böjt előhívja a sejtes önemésztést (autofág), amely során a tested önmaga emészti meg, és távolítja el az elöregedett, vagy károsodott sejtrészeket. A fehérje böjt egyúttal támogatja a mitokondriális funkciót és annak hatékonyságát is.

2. Átmeneti böjt

A kalóriabevitel korlátozása segíthet lelassítani az agy öregedését. Ha alacsony a BDNF szinted (agyi eredetű neurotróf faktor), akkor nagyobb a kockázata az Alzheimer-kór és más degeneratív agyi megbetegedések kialakulásának, ám a böjt segít az arányának a növelésben. 

A titok, hogy este hat órakor ejtsd meg az utolsó étkezést, és reggel nyolckor egyél újra. A korai vacsora ráadásul javíthatja az alvás minőségét.

oregedesgatlo-tippek-2

3. Ketogén diéta

A ketogén étrend magas zsírtartalmú, és alacsony szénhidráttartalmú, és elérhető vele, hogy a test zsírégető módba kerüljön. Ebben az állapotban a testzsírból termelődnek ketonok azért, hogy biztosítsák az energiádat.

A tudományos tanulmányok szerint a ketonok hasznosak a szervezet sejtjeinek "oxidatív stressz" ellen való védelmében, amely köztudottan az öregedés egyik velejárója.

Tipp: kövess alacsony szénhidráttartalmú étrendet (maradj napi 75 gramm szénhidrát alatt), és alkalmanként tarts olyan periódusokat, amikor a szénhidrátot 25 gramm alá csökkented. 

4. Kerüld a gyulladást okozó táplálékok

Gyulladásos folyamatot indíthat el:

•Cukor: feldolgozott cukrok, fehér cukrok, cukorszirupok stb.

Kereskedelmileg előállított növényi olajok

•Gabonafélék. Tartalmaznak fitinsavat, lektineket, glutént és mikotoxinokat. Onnan veheted elsőként észre, hogy nem jó neked, ha felpuffad tőle a hasad. 

5. Kollagén 

Ahogy öregedsz, csökken a kollagén termelésed, és egyre több ránccal számolhatsz. A kollagén fontos összetevője a csontoknak és az ízületeknek, így szedésével megerősíted és fenntartod az az életkor előrehaladtával romló állapotú szövetek egészségét. 

6. MCT olaj

Javítja az agyműködést, antimikrobiális hatása van, és segít a zsírégetésben. Továbbá javítja a kognitív folyamatokat, és a koncentráció szintjét.

A kaprilsav (C8) közepes láncú triglicerid (MCT). Az MCT-k rövidebbek a normál zsíroknál, és könnyebben termelnek ketont. Ezek a ketonok olyan tiszta energiát szolgáltatnak, amelyet a mitokondriumok könnyen feldolgozhatnak.

Te milyen öregedésgátló tippeket vetsz be? Írd meg nekünk és a többi olvasónak kommentben. :)

Hozzászólás