Szex a recept az agyi teljesítőképességed növelésére

Posted by Szexvital.hu 2019-03-13 0 Hozzászólás

A jó mentális állapot fenntartásához bizony a szeretkezés is hozzájárulhat. Te is vágysz az optimális agyműködésre, és fejlett intelligenciára? Akkor a szex az egyik legütősebb megoldás a cél érdekében.

Az agy egy valóságos vegyi üzem, és szerencsére van módunk arra, hogy megteremtsük az optimális állapotát. 

A szex okosít

Szexre nem csak a testünknek, hanem az elménknek is szüksége van. Kell ahhoz, hogy egészséges legyen a tudatunk.

A nemi hormonok már csak olyanok, hogy összefüggésben állnak az agy jutalmazási központjával, legyünk akár férfiak, vagy nők. 

A testi örömök átélése kapcsán az agy dopamint, egyfajta jutalomvegyületet bocsát ki. Azaz magyarul egy jó szeretkezés után sokkal boldogabb leszel, mint előtte.

szex-az-agyi-teljesitokepesseg-novelesehez-1

A szex jótékony hatásai az elmédre

  • fokozza az agyi egészséget
  • hatására kevésbé romlik a memória
  • lassítja az öregedéssel járó folyamatokat
  • stimulálja az agyat
  • hatására gondolkodást serkentő vegyületek termelődnek az agyban

El a pornótól! 

Ám a szex ne legyen egyenlő a pornóval, hiszen a pornófüggőség kóros elváltozásokat okozhat az agyban. Ezen ugyan lehet vitatkozni, és meg is teszik a kognitív pszichológia mesterei, de az biztos, hogy a munkamemóriát igencsak megzavarja, ha munkaidőben pornográf képeket nézegetsz. Az ok igazából egyszerű: egyszerre nagyon nehéz több dologra figyelni.

A pornószínészek akkor most okosak?

A helyzet az, hogy a megjátszott szex pont ellenkező hatást vált ki, mint a valódi…

Mi a helyzet az alkalmi szexszel?

Korunk társadalma már nem ítéli el az alkalmi kapcsolatok létesítését, ám az is igaz, hogy egy férfi esetében sokkal könnyebben szemet hunyunk a tény fölött, ha előnyben részesíti az ilyesféle kapcsolatokat.

Ugyan az alkalmi szex közben ritka a negatív lelki hatás, utána már busásan érkezik a szégyen, a csalódottság, a szomorúság, és önértékelési zavar.

Az alkalmi szex a romantikus kapcsolatokkal ellentétben rombolja a mentális egészséget.

Ha tehát ha csak azért mennél bele hasonló kapcsolatba, mert mindenki ezt csinálja, inkább hallgass a belső hangodra.

Agysejteket növel a szex – Hurrá, de mi köze van ehhez az egereknek, és a patkányoknak?

Marylandi kutatók felfedezték, hogy a szexelő középkorú patkányoknak e tevékenység hatására javultak a kognitív képességeik, és a hippokampusz (a hosszú távú memóriáért felelős agyterület) működése is. Ráadásul a szöuli Konkuk Egyetem a kutatói azt is kinyomozták, hogy az egerek szexuális aktivitása csökkentette a krónikus stressz negatív hatásait a memóriára.

Ám ne hidd azt, hogy a napi egy szeretkezés elég

Ugyan a szex kényezteti az agysejtjeinket is, de csak akkor maradhatnak életben ezek az új agysejtek, ha rendszeresen használjuk őket, azaz tanulunk, és mentálisan tréningeljük őket.

„Az emberek minden kapcsolata a világgal az öt érzéken keresztül történik. (...) Nem számít, hogy a szex erejében a bölcsességet vagy a gyönyört keresed: az élmény így is, úgy is mindig teljes lesz. Mert ez az egyetlen olyan emberi tevékenység, amely egyszerre érinti - vagy legalábbis kellene, hogy érintse - mind az öt érzéket.” Paulo Coelho

Egy bölcs tanács, amit érdemes megtartani

  • akárhány éves is vagy, maradj szexuálisan aktív, hiszen így kevésbé romlik majd a memóriád, és az agyad is egészséges lesz (az időskori szex is fejleszti a memóriát)

Fejleszti a kritikus gondolkodást

Már a szexen való gondolkodás is előnyös, szóval fantáziálj bátran.

Szexfüggőség

Mint minden fajta öröm esetében, a szextől is meg lehet részegülni, azaz túlzásba lehet vinni. Az oka egyszerűen az, hogy a függő elkezdi hajszolni a dopamint.

Erre az egyik megoldás a testmozgás lehet, mely ugyanúgy kiváltja a dopamin termelődését, és így segít kigyógyulni a függőségből.

Az EQ és a szex kapcsolata

Egyébként a szex tényleg okosít, de az is igaz, hogy a magasabb IQ-val, illetve EQ-val rendelkezőknek több is a kedvük a szexhez.

Az érzelmi intelligencia nem más, mint az érzelmeink figyelésének és kezelésének képessége. Akinek magas az EQ-ja, kevesebb problémája van az orgazmussal. Az a nő tehát, aki magas érzelmi intelligenciával bír, azaz jobban ki tudja fejezni a vágyait, és a kívánságait, több orgazmussal is dicsekedhet élete során.

Ám vigyázat: a szexhiány ingerlékenységet okoz, és bizonytalanná tesz.

szex-az-agyi-teljesitokepesseg-novelesehez-2

Stimuláld az agyad!

A szex segít a memória felturbózásában.

Az ausztráliai Wollongong Egyetemen Mark Allen vezetésével több mint hatezer, 50 év feletti ember adatait vizsgálták meg. Az információik kiterjedtek az étrendjükre, az egészségükre, a jólétükre, valamint a társadalmi-gazdasági helyzetükre. Memóriafeladatokat kellett elvégezniük, majd a kutatók rákérdeztek, hogy milyen gyakran élnek szexuális életet. A tesztet két év elteltével megismételték. Az eredmény lehengerlő: azok, akik fokozottabb szexuális aktivitásról számoltak be, jobb emlékezőképességgel rendelkeztek.

A rendszeres összebújás bónusz hatásai:

Magabiztosság -vidámság, energikusság. A reggeli szeretkezés megadhatja a nap lendületét, és felér egy önbizalombombával.

Csökkenti a stresszt – szeretkezés közben az agyunkban oxitocin termelődik, amelynek gyógyító hatása van.

Fájdalomcsillapítás – az agy megkezdi a béta-endorfinok termelését, így kialakul a kötődés érzése, csökken az esetleges fájdalom, és sokkal tisztábban tudunk gondolkodni.

Tartsd karban a memóriád szexszel, és kiegészítésképp alkalmazz olyan gyógynövényeket és étrend-kiegészítőket, melyek javítják a memorizáló képességet.

Korábbi cikkünk a témában:  A szerelem az örök.

Hozzászólás