Szilveszteri babonák és nagy újévi fogadalmak

Posted by Szexvital.hu 2021-12-10 0 Hozzászólás

A szilveszter története

Az újév ünnepe sokáig nem december 31-ére esett. Volt idő, mikor december 24-én ünnepelték, de előfordult az is, hogy vízkeresztkor, azaz január 6-án tartották. Csak néhány évszázada, 1691 óta tartjuk az óév búcsúztatását december 31-én.

A szilveszter I. Szent Szilveszter pápáról kapta a nevét, akit 314-ben választottak a keresztény egyház vezetőjének és 335-ben, december 31-én hunyt el Rómában. Évbúcsúztató és évköszöntő ünnepségeket már az ókori mezopotámiaiak és egyiptomiak is tartottak. Ezek az ünnepségek mindig zajosak voltak, hiszen a lármával, a kolompolással próbálták meg elűzni az ártó szellemeket. Ez a hagyomány még ma is él, bár manapság a kolompokat felváltotta a petárda, a tűzijáték és a trombita.

Mint minden fontos ünnephez, ehhez is tartoznak babonák. Ezeket régebben nagyon komolyan vették, és igencsak sokféle volt belőlük. Manapság már megfogyatkozott a számuk, és kevesen hisznek bennük, mégis, a biztonság kedvéért mindannyian megfogadunk belőlük egyet vagy kettőt.

Szilveszteri babonák

 • A hagymakalendáriumot leginkább vidéken használták, és a jövő évi időjárást jósolták meg vele. A hagymát megtisztították és 12 szeletre vágták, amelyekbe sót tettek. Amelyik szelet nedves lett, arra a hónapra sok csapadékot vártak.
 • A házasodni vágyók számára is fontos volt ez a nap. A legkülönfélébb jóslásokkal próbálták meg kideríteni, ki, mikor és kivel fog házasságot kötni a következő esztendőben. Az egyik legkedveltebb jóslási mód az ólomöntés volt. Ekkor a kiöntött ólom formájából próbáltak meg a jövendőbeli férj foglalkozására következtetni. Gombócokkal is jósoltak férjet maguknak a lányok. Ekkor minden gombócba tettek egy névvel ellátott papírt, és amelyik gombóc először jött fel a forrásban lévő víz felszínére, az abban szereplő nevű ifjú lett a lány jövendőbelije.
 • Az sem volt mindegy, hogy mit ettek aznap. Malacot lehetett enni, hiszen az az orrával kitúrta a szerencsét. Ellenben a csirke elkaparja azt, így szárnyasokat nem szabad szilveszterkor fogyasztani. A halról megoszlottak a vélemények. Egyesek szerint azok, akik vízparton laknak, nyugodtan ehetnek halat, hiszen annyi pénzük lesz a következő évben, ahány pikkely van a hal hátán. Viszont, akik szárazföld mellett élnek, kerüljék el, mert a hal elúszik a szerencséjükkel. A malac farkának meghúzása pedig hatványozottan hozhatja meg az általa kitúrt szerencsét.
 • A lencsefőzés azért népszerű, mert úgy tartják, annak, aki lencsét eszik ilyenkor, jövőre sok pénze lesz.
 • Az év végére megfáradt háziasszonyok számára is tartogat pár kellemes babonát az óév búcsúztatása, hiszen dologtiltó nap volt, így kerülni kellett a házimunka elvégzését.
 • Még a szemetet sem volt szabad kivinni aznap, mert úgy vélték, azzal a szerencsét is kidobják. Éppen emiatt nem volt szabad kölcsönkérni, sem adni ezen a napon, mert az szintén a szerencsét volt hivatott kivinni a házból.
 • A hiedelem szerint az év utolsó napján nem szabad teregetni sem, mert az halált hoz a következő évben.
 • Orvost hívni és orvoshoz menni sem szerencsés, mert aki ezt teszi, arra az egész újévben betegség vár.
 • Az volt a hiedelem, hogy ahogyan az újév első napját töltik, úgy fog telni az egész év, így nagyon meg kellett gondolni, ki mit csinál aznap. Éppen ezért kerülték a vitákat is, mert az az egész újévre bevonzotta volna a veszekedést.
 • Habár korábban a kéményseprőket is kerülni kellett, idővel ez megváltozott, és a velük való találkozás szerencsét hozott.
 • Az sem mindegy, hogy ki lép be elsőként a házba az újév napján. Ha női látogató jön, az elviszi a szerencsét, így gondoskodni kell róla, hogy egy férfi látogató megelőzze őt, mert az szerencsét hoz.
 • Az újévbe nem lehet átmenni úgy, hogy tartozásunk van valaki felé. Azt meg kell adni, hogy ne vigye el a szerencsénket.
 • Ha édességet eszünk újév napján, az megédesítheti az egész évünket.
 • Akit újév napján megcsókolunk, az egész évben szeretni fog minket.

 

 

A babonák nem állnak meg a határnál, így sok nemzetnek vannak saját hagyományai is erre a napra vonatkozóan.

Svájcban úgy tartják, hogy pontban 12-kor 12 sört kell meginni, hogy az újévben szerencsénk legyen. A görögök minden órát felhúznak a házban, amikor beköszönt az újév, míg az olaszok lencsét tesznek a pénztárcájukba, és a megunt dolgaikat egyszerűen kiteszik az ablakon.

Az angolok nem akasztják ki előre a jövő évre vonatkozó naptárat, mert az szerencsétlenséget hoz, míg a japánok szalmaköteget kötnek a bejárat fölé, hogy azzal tartsák távol az ártó szellemeket.

Az újévi fogadalmak nyomában

A régi lezárása és az új kezdete új reményt jelent, még akkor is, ha azzal azért tisztában vagyunk, hogy az életünk nem fog megváltozni egy nap alatt. Ennek ellenére sokan érzik úgy, hogy az újévvel jött el az ideje annak, hogy valamiben változtassanak. Így ez az újévi fogadalmak ideje is.

Sajnos a legtöbb újévi fogadalom azonban elég rövid életűnek bizonyul, és csupán az emberek 10%-a képes pár hónapnál tovább küzdeni azért, hogy el is érje azt, amit kitűzött magának.

Mark Griffith, a Nottingham Trent University professzora a viselkedéses függőségek szakterületével foglalkozik. [1] Kutatási és tapasztalatai alapján az eredményes fogadalmak titka az életmódváltás. Azonban ez a legnehezebb, hiszen a mindennapi életünkben rengeteg berögzült szokásunk van, amelyeken igazán nehéz változtatni. Griffith összeszedte azokat a buktatókat, amelyek meg tudnak akadályozni minket abban, hogy újévi fogadalmainkat véghez tudjuk vinni.

 • Fontos, hogy már az elején tisztázzuk magunkban, hogy mit is várunk az újévtől és semmi esetre se válhassunk a  „hamis remény szindróma” áldozataivá. Ez akkor történik meg, amikor valaki irreális elvárásokat támaszt a viselkedés megváltoztatásának valószínűsíthető sebességére, mértékére és következményeire vonatkozóan.
 • Általában a legtöbben a dohányzásról való leszokást, az egészségesebb életmódot, a gyakoribb mozgást jelölik meg újévi fogadalmuk tárgyaként. Fontos, hogy ezek a célok reálisak legyenek. Nem teljesíthető célokat teljesen felesleges kitűznünk magunk elé, hiszen azokat képtelenség teljesíteni, így csak újabb kudarcélményünk származik belőlük. Hosszú távú cél esetén tűzzünk ki kisebb célokat. A rövidebb szakaszok sokkal könnyebben kezelhetők, és több sikerélményt nyújtanak.
 • Egyszerre egy célt tűzzünk ki, és annak megvalósításán dolgozzunk.
 • Együtt mindent könnyebb. Vonjuk be szeretteinket is a célunk megvalósításnak lépéseibe, hogy a gyenge pillanatainkban társaink legyenek, és segítsenek abban, hogy ne adjuk fel.

Ahhoz, hogy az újév jókedvvel teljen, próbáld ki a Jobb hangulat csomagot!


[1]https://mindsetpszichologia.hu/az-ujevi-fogadalmak-pszichologiaja-hogyan-erjuk-el-amit-szeretnenk

Hozzászólás