Szita az agyad? Segít a memóriapalota!

Posted by Gr3nT 2018-05-21 1 Hozzászólás


Rosszul emlékszel a nevekre és a telefonszámokra? Ne félj, te is rendelkezel egy egészen kivételes vizuális és térbeli emlékezőtehetséggel, csak fel kell ébresztened magadban. Ha megtanulod alkalmazni a memóriapalota módszerét, akkor semmit sem felejtesz el többé (csak amit akarsz).


De mi is az a memóriapalota?

Egy szuper memorizációs eszköz, mely során alaposan beindítod a képzeleted, és gyakorlod a képzettársítást.

A latin memória tanulmányok szerint egy olyan ősrégi módszer, mely során egy elképzelt építményt telepakolsz a megjegyzendő dolgokkal. De nem ám csak úgy egyszerűen, hanem a lehető legszokatlanabb köntösben: szexisen, furán, és bizarr módon. 

A régi szónokok térbeli kifejezéseken keresztül tanulták meg a mondandójukat. Minden egyes témakört, amiről beszélni szerettek volna, elhelyeztek a memóriapalotájukban, és amikor eljött az ideje, akkor előhúzták.


 Akkor lássunk is neki!

1. Jegyezd meg az alapépületet

Ne feledd, ez sosem fog változni. Tipp: a legjobb, ha a lakásod lesz az, aminek minden zegét-zugát jól ismered már. Persze lehet a nyaralód, a munkahelyed, vagy a nagyi háza is. A legjobb, ha alapvetően rend van benne, így könnyebb lesz a további munka.

Hihetetlen, de Dr.Yip Swee Chooi malajziai memóriabajnok a saját testét használta fel palotaként, és így sikerült megtanulnia az 56000 szavas kínai-angol Oxford szótárat.


2. Most jöhetnek a megjegyzendő dolgok

Alkoss minél részletesebb képet a megjegyzendő dolgokról, és pakold tele vele a palotádat. 

A feladatod tulajdonképpen az, hogy összepárosítsd a megjegyzendő listád tételeit az épület egyes helyiségeivel.

A többség számára az működik, ha történetet kreál a memorizálni kívánt dolgokkal.

Tipp: minél extrémebb és abszurdabb a feladvány, annál jobb. Persze ki-ki vérmérsékletének megfelelően alakítsa a listát.


3. Legyen egy képzeletbeli útvonalad

A memorizálás során haladj módszeresen, szobáról szobára, egy meghatározott, fix sorrendben. A legjobb, ha mindig ugyanazt a sorrendet választod.


4. Végezz egy rövid próbát!

Sétálj helyiségről helyiségre, és ha könnyen eszedbe jutnak a memorizálni készült dolgok, akkor szuper munkát végeztél. Ha mégsem, akkor se keseredj el, próbáld meg az egyes tételeket sokkal szokatlanabb köntösben elképzelni.

Ha elég alapos vagy, akkor még napok múltán is emlékezni fogsz a dolgokra.

„Az edzésben tartott izom mérete megnő, és egyre könnyebben képes megismételni a mozgást. (...) Ahogy a mozgások becsiszolódnak a motorikus idegrendszerbe, úgy csiszolódhatnak be mentális funkciók is az agyba. Az észleletek, gondolatok és képzetek megőrzése és reprodukálása az agyunkat felépítő szerves anyag egyik funkciója.” Douwe Draaisma


Miért működik?

A memóriapalota azért működik, mert megdolgoztatja az agyadat, és a kialakított képek, rövidítések alapossá tesznek.

Ne aggódj, ha nehezedre esik az emlékezés, valójában ezt is tanulni kell. Az első és legfontosabb, hogy figyelj oda azokra a dolgokra, amikre később emlékezni szeretnél. Ha belegondolsz, ez automatikusan így van azokban az esetekben, amikhez erős kötődésed van.

De mi van akkor, ha olyan információt kell megjegyezned, amely egy cseppet sem érdekes? Hát tedd azzá, alakítsd át, tedd értelmessé, színessé és szagossá. Hol hasznosíthatod? 

Például vizsgahelyzetben, egy-egy tétel kidolgozásához, bevásárlásnál, vagy akár prezentáció tartásához. Van, aki a német igeidőket is így tanulja, de remek lehet akkor is, amikor nincs kéznél papír, ceruza, és ne adj isten telefon sem.

Tanulj meg te is beszédeket, telefonszámokat és bevásárlólistákat memorizálni a memóriapalota módszerével!

Ha szeretnéd támogatni a memóriádat, ajánljuk az alábbi gyógynövényeket és étrend-kiegészítőket, amelyek javítják az emlékező képességet és segítik enyhíteni a feledékenységet:

Ha szeretnél még több érdekes dolgot megtudni az agy és a memória működéséről, akkor olvasd el ezeket a cikkeket:

1 Hozzászólás

Megyeri Csilla:
2020-12-07, 06:48:30
Válasz

Rendkívüli módszer , most kezdem tanulni, mert rettenetesen feledékeny lettem. Alig tudok tanulni. Régen rendkívüli memoriam volt , pokolian szenvedek most ettől. Meg tanulom, másnap még emlékszem, de egy hét múlva már nem. Az itt ajánlott gyógynövények közül melyik a legjobban illeszkedő az en memória zavaromra? Köszönom .

Hozzászólás