Szokás, vagy függőség?

Posted by Szexvital.hu 2022-06-22 0 Hozzászólás

Vajon hol a határ? És vajon mindenkinek az életében kialakul függőség? Ha igen, vajon mitől függhetünk, és hogyan szabadulhatunk meg tőle?

Mit jelent a viselkedési függőség?

A viselkedési függőségek a szenvedélybetegségek külön csoportját alkotják, és ezen esetekben az érintettek nem valamilyen kémiai anyagtól függenek, hanem egy viselkedési mintázattól. [1] A függőség esetén az adott viselkedés uralni kezdi az adott egyén életét, mindennapjait, egy idő után akár a teljes irányítást is átvéve az élete felett. A legtöbb esetben a betegség mögött az önkontroll és az önszabályozás zavarai állnak.

Gyakori tünet, amikor egy külső szemlélő által teljesen felesleges cselekedet, vagy cselekedetek egész sora jelenik meg a beteg viselkedésében. Sajnos ezek a cselekedetek idővel egyre gyakrabban fordulnak elő, és egyre hosszabb ideig tartanak, így nagyon nehéz velük együtt élni. Sőt, gyakran a mindennapi munkát és a legalapvetőbb napi rutinfeladatok elvégzését is veszélybe sodorják.

A viselkedési függőségeknek általában két oka van. Az egyik az impulzivitás, vagyis a kockázatkeresés, a másik pedig a kompulzivitás, vagyis a kockázat kerülése. Amikor pedig ezek a cselekedtek átveszik az irányítást az életünk felett, már addikcióról beszélhetünk. Ide soroljuk például a kóros játékszenvedélyt, a munkamániát, az internetfüggőséget, de a kényszeres vásárlást is. Sokaknál fizikailag ártó viselkedésben nyilvánulnak meg ezek a kényszeres cselekedetek, így sor kerülhet körömrágásra, saját hajuk kitépésre, és saját maguknak okozott szándékos sérülésekre is.

A kémiai addikció során az ebben szenvedő bizonyos kémiai szerektől válik függővé, így drog-, vagy alkoholprobléma léphet fel. A kémiai és a viselkedési addikciók sajnos gyakran járnak együtt. Sok esetben társulnak a kényszeres viselkedések alkoholfüggőséggel is, hiszen a beteg az alkohollal próbálja elnyomni a káros viselkedések által benne keltett feszültséget. A betegek nagyon sok esetben küzdenek depresszióval, hangulatingadozásokkal is.

 

 

Egyre gyakoribb az internetfüggőség

Ahogy a világ változik, úgy változnak a függőségek is. Az internet elterjedésével, a folyamatos információáradattal és a közösségi oldalakon történő jelenléttel megnőtt az internettől függők száma is. Bár elsőre azt gondolhatnánk, hogy ezzel nem igazán kell foglalkozni, hiszen kevésbé ártalmas, mint a drogtól, vagy az alkoholtól való függőség, ez sajnos nem így van.

Természetesen nem kell rögtön megijedni, és függőnek gondolni magunkat, ha naponta többször is ránézünk a telefonunkon a különböző weblapokra. Mivel a telefon a legtöbbünk zsebében jóformán egész nap ott lapul, ráadásul a tanuláshoz és a munkához is használjuk, nagyon gyakran tudunk rátekinteni. Azonban, amikor ez a rátekintés már a napunk nagy részét kitölti, sőt, egy lépést sem teszünk a telefonunk nélkül, valamint szorongani kezdünk nélküle, akkor érdemes komolyan venni a függőség tényét.

Amikor már a társas kapcsolataink rovására is megy, mert még egy társaságban sem a jelennel és jelenlévőkkel foglalkozunk, hanem folyton a telefonunkon szörfözünk, elmondhatjuk, hogy függővé váltunk.

Akik veszélyben vannak

A viselkedési függőség szempontjából veszélyeztetettebbek azok, akik gyermekkorukban kevesebb figyelmet kaptak. Ők a biztonságot keresik, sokszor sajnos függőségig fokozva ezt. Azonban azok is veszélybe kerülhetnek, akik éppen ellenkezőleg, túlságosan is nagy figyelmet kaptak, hiszen a családi fészekből kikerülve már korántsem annyi figyelem irányul feléjük, mint amennyiben részük volt, és mint amennyire szükségük van ahhoz, hogy rendben legyen az önértékelésük. Ők azért válhatnak az internettől, leginkább is a közösségi oldalaktól függővé, mert folyamatosan visszajelzést várnak a posztjaikra, így megszerezve azt a figyelmet és elismerést, amihez gyerekkorunkban hozzászoktatták őket.

Azonban a legtöbb viselkedési addikció mögött genetikai és neurobiológiai okok is állnak. Például a kényszeres vásárlók körében nagy az aránya azoknak, akiknek a szülői mintájában is volt kényszeres vásárló. A kényszeres játékosoknál sokszor a túlzott győzni akarást is otthonról hozzák, míg a munkamániásoknál is nagy szerepet játszanak a nevelési tényezők, így például a jutalmazás hiánya.

A viselkedési függőség tünetei

Amikor valakinek viselkedési függősége van, az adott viselkedés ismétlése segít csökkenteni a benne lévő feszültséget. Sok esetben úgy érzi, ha az adott cselekvéssort nem végzi el, akkor az valamilyen negatív hatással lesz rá, vagy szeretteire. Így hiába tudja, hogy amit tesz, nem jó, mégis kénytelen végig csinálni. Ha megpróbáljuk ebben megakadályozni, az csak még jobban növeli a benne lévő feszültséget.

Ha a megszokott viselkedéssort végig tudja csinálni, a feszültség csökken, de csak egy időre. A kényszeresség mellett a viselkedés feletti kontroll elvesztése a fő tünet. A beteg túlzásba esik, de ezt ő nem veszi észre, ha pedig szembesítik vele, bűntudata lesz, de nem fogja tudni akkor sem abbahagyni. Még akkor sem, ha ez már láthatóan az egészsége rovására megy.

Sokáig képesek ezt titkolni, de egy idő után, amikor már teljes mértékben átveszi felettük a hatalmat, a környezetük számára is láthatóvá válnak a jelek.

A viselkedésfüggőség esetében betegségről csak akkor beszélünk, ha a viselkedés jelentősen zavarja az egyén mindennapi életvitelét.

Sok esetben egy trauma váltja ki, vagy erősíti fel a függőséget. Éppen ezért nagyon fontos, hogy ha valaki függőségben szenved, kérjen segítséget akkor is, amikor úgy érzi, kezd visszaesni. Az idő itt is kulcsfontosságú, és minél előbb jön a segítség, annál könnyebb lesz visszafojtani a folyamatot.

 

 

A viselkedési függőség is kezelhető

Bár azt gondolnánk, hogy a drogfüggőt a drog megvonásával, az alkoholfüggőt az alkohol megvonásával, így a viselkedésfüggőt a kóros viselkedés megakadályozásával lehet gyógyítani, ez sajnos nem ennyire egyszerű. Az ebben szenvedők általában tökéletesen tisztában vannak vele, hogy amit csinálnak, az nem jó. Csak egyedül nem képesek megbirkózni vele, és abbahagyni azt.

A gyógyuláshoz mindenképpen szükség van külső, orvosi segítségre és a család támogatására, megértésére. Sok esetben gyógyszeres kezelésre is szükség van, azonban nagyon fontos, hogy a kezelést mindenképpen pszichiáter végezze. A kezelés kiegészítéseként sokat segíthetnek a különféle terápiás módszerek, azonban azzal is tisztában kell lenni, hogy az út nem gyors, és nem egyenes. Nagyon sokszor történhetnek visszaesések, amelyeket türelemmel kell kezelni, és a betegnek minden szempontból együtt kell működnie. A kezelések hirtelen abbahagyása, a gyógyszeres terápia önhatalmú megszakítása óriási bajt okozhat.

A szövődmények

Sajnos a viselkedési függőségeknek fizikai velejárói is vannak. Képzeljük el, milyen károkat képes okozni az állandó szorongás, a folyamatos stressz. De azt se felejtsük el, hogy milyen fizikai kimerültséghez vezethet, ha valaki hosszú órákon át kényszeresen takarít, fürdik, vagy épp testedzést végez.

A folyamatos szorongás egyenes út a depresszióhoz, az pedig egy idő után komoly testi tüneteket is okozhat. Fáradtság, szédülés, légszomj, emésztési zavar, szívinfarktus, agyvérzés, és még sorolhatnánk. Sokszor külső jelei is vannak a függőségnek, hiszen a kényszeres kézmosás tönkreteszi a bőrt, a hajtépés megritkítja a hajat. Ezeket a tüneteket pedig a beteg is látja, a legtöbb esetben pedig nagyon is szégyelli, de mégsem tud tenni ellene.

Sajnos a frusztráció magányossághoz is vezet, és a beteg egy idő után már minden iránt elveszíti az érdeklődését, így az élet folyamatos küzdelem lesz számára, öröm nélkül.

Kémiai függőség

A kémiai függőség bizonyos anyagokkal szemben kialakuló pszichés és fizikai függőséget jelent. A beteg önmaga örömének kielégítése érdekében erős belső kényszert érez a vegyület, drog, gyógyszer, alkohol örömszerző hatásai miatt. A szer hiánya pedig olyan elvonási tünetekkel jár, amelyet fizikailag és pszichésen sem tudnak elviselni.

A pszichés függés a szerek megszerzésére kényszerítő vágyban, sóvárgásban fejeződik ki, majd a szer megszerzése után kényszert érez annak bevételére, használatára. Ekkor már semmi sem számít, sem önmaga, sem a környezete, családja, munkája. A szerből egyre több kell, mert egy idő után már hozzászokik a szervezet, és nem adja azt az örömet a korábbi mennyiség, mint addig.

A szer használatának abbahagyása következtében elvonási tünetek alakulnak ki. A szerfüggőség pszichiátriai betegség, amellyel a pszichiátria, azon belül az addiktológia foglalkozik.

Mikor beszélünk függőségről?

Sokunknak vannak olyan szokásai, amelyek bizonyos időközönként ismétlődnek. Sokan rohanunk vissza megnézni, hogy biztosan kihúztuk a vasalót, vagy becsuktuk az ablakot. A függőség ott kezdődik, amikor már nem mi uraljuk saját cselekedeteinket, hanem egy szorongó érzés alakul ki, amelyet csillapítanunk kell, akár többször is egymás után.

A szokások célszerű dolgok, amíg segítik a munkánkat, a hétköznapokat, és nincsenek a kárunkra. Éppen ezért nem szabad összekevernünk őket a függőséggel.

Van esély a gyógyulásra

Nagyon fontos, hogy jussunk el odáig, hogy segítséget kérünk. Ez az első lépés, amely igazi eredményt fog hozni. Emellett pedig a családi támogatás, a szabadidő élményekkel teli megélése, a kikapcsolódás, önmagunk jutalmazása is óriási lépéseket jelent a tartós gyógyulás útján.

 

Csökkentsd a stressz és élvezd az életet az ES 7 Agyserkentő tablettákkal!

 

[1] https://www.hazipatika.com/betegsegek_a_z/viselkedesi_fuggoseg

Hozzászólás