Ajjaj, te is mobilozol órán tanulás helyett?

Posted by Szexvital.hu 2018-10-19 0 Hozzászólás

Ha igen, akkor csak magadnak ártasz vele. A mobil ugyanis figyelemrabló. Te azt mondod, hogy csak egy üzenetet nézel meg gyorsan, de közben ki tudja, milyen fontos infóról maradsz le az adott tárgyból. Ráadásul még a tanár is elkaphat.

Persze sok tanár már úgy van vele, hogy nem érdekli, ő leadja az anyagot, és kész. De azért gondolj bele, neked hogy esne, ha szíved-lelked beleadnád a felkészülésbe, aztán csak az okos mobilok villogását látnád mondjuk egy prezis előadásodon? No ugye.

Vajon van-e helye a mobiloknak az osztálytermekben?

Valójában a mobilod nem csak akkor vonja el a figyelmed az óráról, amikor épp kapsz egy üzenetet, és némított üzemmódban is elkezd világítani a képernyő, hanem akkor is, ha csak előtted van az asztalon. 

A mobil ugyanis a kommunikáció eszköze, egy kapcsolat az érdekes külvilággal, míg te épp egy unalmas előadást hallgatsz. Az egyik oldalon a tanárt látod, amint épp egy egyenletet vázol fel, a másik oldalon viszont a barátnőd van, akivel megbeszélheted az esti buli részleteit. Nem kérdés, hogy inkább a mobilod után nyúlsz, minthogy elkezdj jegyzetelni.

Ha pedig mégis megállod, hogy megérintsd, akkor végig ott lesz a kísértés, és egymillió dolgot felírsz majd képzeletben, hogy mit nézz meg a szünetben. Ez így igazi gondolatrablásnak minősül. Szóval szerintünk akkor jársz a legjobban, ha fogod magad, és berakod a táskádba, és miután jót jegyzeteltél az órán, a csengőszókor jutalomként belekukkanthatsz.

Egyébként az asztalon lévő mobilnak akkor is megvan a visszahúzó hatása, ha épp nem is gondolsz rá, hiszen a tudatalattidban elindulnak a káros folyamatok.

A kognitív funkciókat mérő tesztek azt mutatták, hogy az asztalon hagyott mobilok miatt csökkent a diákok úgynevezett munkamemória kapacitása. Azok viszont, akik eltették azt a táskájukba, sokkal jobb eredményeket értek el. Szóval ha jobb jegyeket akarsz, tudod, mit kell tenned.

Egyébként ez a hatás akkor is, ha számítógépen dolgozol, de a mobilod ott van a közeledben, vagy épp egy Excel táblát szerkesztesz, viszont a háttérben fut a Facebook.

Tanárként kérheted azt a diákoktól, hogy tegyék el a telefonjaikat, de így is szükség lesz az önuralmukra, és arra, hogy ne minden második gondolatuk forogjon körülötte.

Tanulást segítő alkalmazások

Persze, teljesen más a helyzet, ha te magad kéred, hogy a diákok telepítsenek egy alkalmazást (pl. mobiltelefonos szótár) a telefonjukra, amely segítségével aztán közelebb hozod hozzájuk a tárgyadat, és színesíted az órát. A diákoknak ekkor is szükségük lesz az önmérsékletre, hiszen a felbukkanó buboréküzenetek és értesítések csak a kattintásaikra várnak.

A házirend megoldás?

Mivel a mobilok elterjedése óta egyre gyakrabban fordult elő, hogy el kellett venni a diákoktól (puskázás, olvasás, játék, zenehallgatás, telefonálás! miatt) a készülékeket, sok helyen megért az az igazgatói rendelkezés, hogy az órák alatt csak kikapcsolt telefon lehet a diákoknál. Kemény retorziónak tűnhet, de valójában nem az: tanárt és diákot is segít.

Egyébként nem minden tanár veszi észre, ha sms-ezel óra közben, így nem biztos hogy rád szól. Ám ha még megúszod is, az nem jelenti azt, hogy nem esik ki számodra egy csomó fontos információ, amit amúgy szuper lett volna, ha megjegyzel.

Szerinted van létjogosultsága az órai mobilozásnak? Te használod órán? Válaszod kommentben várjuk!

Szeretnél egy kis segítséget a tanuláshoz, és a koncentrációhoz? Próbál ki az ES 7 Agyserkentő kapszulát, ami az agy természetes üzemanyagaként segíti a memóriád működését, így megkönnyíti az odafigyelést és a tanultak felidézését.

Hozzászólás