Te tudod, mi az a borderline személyiségzavar?

Posted by Szexvital.hu 2022-10-12 1 Hozzászólás

A borderline személyiségzavarban szenvedők viselkedése gyakran szélsőséges. Az egyik percben kötődnek, a másik percben taszítanak. Mindeközben óriási harcot vívnak önmagukkal, mely harcban nagyon nagy szükségük van a stabil, családi háttérre. Azonban a család ugyanúgy megszenvedi a borderline személyiségzavart, mint a beteg. De feladni nem szabad, hiszen megfelelő módszerekkel le lehet győzni.

Mi az a borderline személyiségzavar?

A borderline személyiségzavarban szenvedők viselkedése szélsőséges és kiszámíthatatlan. [1] A borderline személyiségzavarnak már a neve is beszédes, hiszen azt jelenti, határeseti. Ez a kifejezés arra utal, hogy a benne szenvedők mindig az ép és a zavart viselkedés határán járnak. Ez a határ pedig néha percek alatt átléphető. A hangulatuk nagyon változékony, és igazán szélsőségessé tud válni, pillanatok alatt, így nem csak ők, de a környezetük is állandó feszültségben él.

Habár törődésre vágynak, amikor megkapják, azt általában hamar el is utasítják, és ezután még nagyobb elhagyatottságérzés lesz úrrá rajtuk, melyet gyakran szeparálódás követ. Sajnos emiatt ez az állapot szörnyen megviseli mind a benne szenvedőket, mind a környezetüket. Habár a borderline személyiségzavar diagnózisát csupán 18 éves kor felett állapíthatják meg, nagyon sok jel utal rá, amelyeket már gyermekkorban meg lehet figyelni.

Mivel nem betegségről, hanem egy személyiségzavaros állapotról beszélünk, ne gondoljuk, hogy pár gyógyszerrel meg lehet oldani. Sajnos csak egy hosszú, éveken át tartó pszichoterápiás kezeléssel lehet befolyásolni, és akkor is csak nagyon nehezen.

A borderline személyiségzavar esetén olyan szélsőséges személyiségjegyek jelennek meg és kerülnek előtérbe, amelyek nagymértékben megnehezítik az egyén beilleszkedését a társadalomba, alkalmazkodását a környezethez. Emiatt nem csak a benne szenvedő éli meg nehezen, hanem mindenki, aki a szűkebb, vagy tágabb környezetében van.

 

 

A borderline személyiségzavar tünetei

A borderline személyiségzavar esetében a felsoroltak közül legalább 5 jellemzi az abban szenvedőket: [2]

  1. kétségbeesett erőfeszítés a valós vagy képzelt elhagyatás elkerülésére
  2. instabil és intenzív interperszonális kapcsolatok, melyekre az idealizálás és lebecsülés szélsőséges váltakozása jellemző
  3. identitászavar, instabil önkép vagy önérték
  4. impulzivitás, legalább két potenciálisan önkárosító vagy önveszélyeztető területen, mint például a költekezés, szex, falás
  5. ismétlődő szuicid viselkedés
  6. jelentős hangulati ingadozások
  7. krónikus üresség érzés
  8. intenzív harag vagy a harag kontrollálásának nehézsége, gyakori dühkitörések, állandó harag
  9. átmeneti, stresszhez kapcsolódó paranoid gondolatok vagy súlyos disszociatív tünetek.

A borderline személyiségzavar sajnos nagyon gyakran társul egyéb pszichiátriai betegségekkel, továbbá alkohol-, drog- és gyógyszerfüggőséggel. A borderline személyiségzavarban szenvedők nagyon nehezen képesek kezelni az érzelmeiket és az indulataikat. Éppen ezért nagyon gyakoriak az esetükben a szélsőséges érzelmi megnyilvánulások. Nagyon képesek szeretni, de gyűlölni is valakit. A szorongás szinte állandó az életükben, azonban a gyógyszeres szorongásoldókhoz hamar hozzászoknak, így kezelésük nagyon nehézkes.

A kapcsolataik is folyamatosan a két véglet között mozognak, rövid időn belül is. Vagy nagyon rajonganak valakiért, akivel erős kötődést alakítanak ki, vagy éppen ellenkezőleg, megpróbálják magukat mindenkitől minél távolabb tartani, hogy így bizonyítsák, senkire sincs szükségük, teljesen önállóak. Pedig ez sajnos nem így van, hiszen nagyon is irányításra és támogatásra szorulnak, de amint észreveszik, hogy valaki törődik velük, azt szinte azonnal elutasítják.

Mivel nagyon nehezen kontrollálják magukat, indulataikat is nehezen képesek megfékezni, így nagyon gyakoriak a tettlegességig fajuló viták és az agresszív megnyilvánulások. Soha nem lehet tudni, hogy az adott pillanatban mire lehet számítani velük kapcsolatban, hiszen viselkedésük teljességgel kiszámíthatatlan. Gyakran próbálnak meg másokat manipulálni, így a jelenetek rendezése sem áll távol tőlük. Ám nem minden esetben szeretnek a középpontban lenni, hiszen sokszor kifejezetten visszahúzódóak.

Kialakult énképük sincs, így nagyon gyakran felmerülő kérdés, hogy vajon a borderline személyiségzavar mentesíthet valakit a felelősség alól, vagy sem. Mivel az ebben szenvedők esetében hiányoznak a hosszú távú célok, és önállóan nagy többségük nem képes élni, gyakran kerülnek összeütközésbe a törvénnyel.

Habár azt hihetnénk, hogy nem szívesen vannak mások társaságában, hiszen az folyamatos feszültséget generál bennük, ez nem így van. Nagyon is vágynak a törődésre, és a legtöbb cselekedetük mögött is ez áll. Akárhogy is, de megpróbálják felhívni magukra a figyelmet, hogy egy kis odafigyelést, törődést kaphassanak. Ennek tudható be az is, hogy igazán önpusztító életmódot élnek, és nagyon gyakoriak az öngyilkossági fenyegetések, kísérletek is az életükben, mellyel szintén arra hívják fel a figyelmet, hogy szükségük van a törődésre. Nagyon félnek attól, hogy egyedül a maradnak.

 

 

A borderline személyiségzavar okai

A borderline személyiségzavar kialakulásának hátterében általában bio-pszicho-szociális okok húzódnak meg, vagyis örökletes tényezők, a szocializáció és a környezeti hatások is közrejátszanak benne. [3] Általában a korai anya-gyerek kapcsolat is sérült, ezért képtelenek stabil kapcsolat kialakítására és fenntartására. Sajnos a zavar örökölhető, már csak azért is, mert a szülői minta során is be tud épülni a beteg tudatába.

Így lehet megelőzni a borderline személyiségzavart

Mivel a szülői példa nagyon fontos, ezért különösen akkor, ha volt érintettség a családban, oda kell rá figyelni, hogy a szülők a neveléskor erősítsék, megszilárdítsák gyermekük megküzdési képességét.

Ahogyan minden személyiségzavar esetében, a stabil családi háttér nagyon sokat segíthet abban, hogy a gyermek megfelelő önértékeléssel és kiegyensúlyozott családi kapcsolatokkal felvértezve találja szembe magát a családon kívüli világgal, és küzdhessen meg a védett környezeten kívüli konfliktusokkal.

A borderline személyiségzavar kezelése

A borderline személyiségzavart nagyon nehéz kezelni. Sajnos gyors és állandó siker sem szokta megkoronázni a kezelést. Azonban feladni semmi esetre sem szabad, és nem szabad önhatalmúlag abbahagyni a már megkezdett kezelést sem, mert az nagyon súlyos visszaeséssel járhat.

Habár gyógyszerekkel is lehet kezelni a borderline személyiségzavart, a gyógyszeres kezelés önmagában egészen biztosan nem vezet eredményre. Különösen azért nem, mert a kezelt nagyon könnyen és gyorsan gyógyszerfüggővé válhat.

A hosszú távú megoldás a pszichoterapeuta által vezetett pszichoterápiás kezelés lehet, de ez egészen biztosan nem lesz rövid. Nagyon sok esetben hosszú éveken át, vagy egy egész életen át tartó kezelésre van szükség ahhoz, hogy a beteg végre megtapasztalhassa, hogy milyen egy nyugodt, kiegyensúlyozott élet, és egy stabil, bizalomteli kapcsolatot. A támogatás a környezete részéről elengedhetetlen, de sok esetben a környezetének is terápiára és segítségre van szüksége, hiszen ez a személyiségzavar nem csak azt viseli meg, aki szenved benne. A környezete is szenved vele együtt. Azonban nagyon fontos, hogy ne hagyjuk magára, hanem támogassuk a beteget, hiszen egyedül egészen biztosan nem sikerül legyőznie ezt a számára is óriási terhet jelentő zavart.

Őrizd meg a nyugalmad a FOCUS GABA kapszula segítségével.


[2] DSM-5 referencia-kéziköny a DSM-5 diagnosztikai kritériumaihoz, Oriold és Társai Kiadó és Szolgáltató Kft., Budapest, 2013

[3] https://www.hazipatika.com/betegsegek_a_z/borderline_szemelyisegzavar

1 Hozzászólás

Kiegeszitoksport:
2022-10-22, 23:54:31, kiegeszitoksport.hu
Válasz

A cikk kellemes a szemnek és hasznos. Más oldalakon a szövegformázás néha bosszút kiált az égbe. Amikor meglátok egy szövegfalat, csak távozom. Itt a megfelelő térköz és tartalom. Mindenképpen gyakrabban fogok idenézni :)

Hozzászólás