Tovább akarsz élni? Íme, a megoldás! I. rész

Posted by Gr3nT 2018-06-15 0 Hozzászólás

Az olaszországi Szardínia szigetén tízszer annyi századik életévét betöltött ember él, mint Észak-Amerikában. Susan Pinker pszichológus szerint a szigetlakók az egészségüket nem az alacsony zsírtartalmú, vagy gluténmentes diétának, hanem a a szoros személyes kapcsolatoknak köszönhetik. Nézzük, hogyan követheted te is a példájukat, hogyan élhetsz 100 évig, vagy még azon is túl. 

Az, hogy kapcsolatban legyünk másokkal nem csak az emberi boldogsághoz szükséges, hanem úgy tűnik, hogy az egészséges éss hosszú élet titka is.

A férfiak szempontjából nem túl rózsás a helyzet: a fejlett országokban a nők 6-8 évvel élnek tovább, mint ők. Ez azért eléggé nagy különbség.
 

tovább akarsz élni 1.
 


Már eddig is számtalan tipp született arról, hogy mi a hosszú élet titka:

diéták (Atkins Diet, USDA ételpiramis, South Beach Diet)

A növény alapú étrend mellett nagyon sok érv szól: ha nem eszel húst, és cserébe van sok sárga, piros és zöld zöldség azt asztalodon, akkor máris sokat tettél magadért. 

Tudtad, hogy fél óráig tart, míg a teltségérzés elér a hastól az agyig? Éppen ezért ajánlatos megállni 80%-nál, és biztosan nem eszed magad túl.

sport (jóga, futás, testépítés)

Igazából nem a komoly sport számít, hanem az, hogy sétálj, lépcsőzz, végezz fizikai tevékenységeket, és legyél mozgásban. Így sok kalóriát égetsz el, és egyben megőrzöd a tiszta elmédet is. 

egészséges étkezés (táplálékkiegészítők, tofu, növényi eredetű étrend, bioételek)

lelki élet (spiritualitás, társasági élet)

Tudtad, hogy az ima bizonyítottan képes csökkenteni a stresszt, és ezáltal a szív és érrendszeri megbetegedések, az Alzheimer kór, és bizonyos gyulladások kialakulását? Nem muszáj imádkoznod, de időről-időre ki kell szállnod a mókuskerékből ahhoz, hogy csökkentsd a rád nehezedő nyomást.

Bónusztipp: legyen egy célod, és élj ezért. Évekkel tovább élhetsz így.


A szomorú helyzet az, hogy nem a hosszú életre vagyunk programozva. 

Akárhogyan is törekszünk rá, iszonyúan nehéz elérni a 100 éves kort.

Ahhoz, hogy megérjük ezt, meg kell nyernünk a genetikai lottót. S hogy miért mondjuk ezt? Azért, mert az emberek azután, hogy megérik, hogy a saját gyermekeiknek is gyermekei születnek, csupán már néhány évet élnek. Ebben pedig nem számít, hogy mennyire igyekeznek jó életmódot követni. Az artériáknak így is megvan rá az esélyük, hogy eltömődjenek, a porc el tud kopni, az agy elmeszesedhet, stb. 

Mi a helyzet azzal, hogy a sejtjeink anyagai 8 évente kicserélődnek?

Ugyan mind a 35 ezer milliárd sejt anyaga kicserélődik időközönként, de ekkor exponenciálisan halmozódó kár is keletkezik. Ezért van az, hogy minél idősebbek vagyunk, annál hamarabb látszik rajtunk a kor. Egy 70 éves már nem úgy öregszik, mint egy hat éves.

 

A jó hír: éveket nyerhetünk

Az emberi test optimális esetben 90 évig képes élni, ám a többségünk ettől jóval hamarabb meghal. Viszont megpróbálhatjuk ezeket az éveket visszanyerni. 

Ehhez az szükséges, hogy ne legyenek krónikus betegségeink, szívbetegségünk, rákunk, vagy épp cukorbetegségünk.


A titokzatos kék zónák

Van egy hely, egy mediterrán olasz sziget Korzika és Tunézia között, ahol nem csak ugyanannyit élnek a férfiak, mint a nők, hanem rengetegen meg is élik a 100. életévüket.

Ez a szardíniai kék zóna. Mivel a gének körülbelül csak 25%-ban felelősek a hosszú életért (a Dán Iker Tanulmány szerint csupán 10), a miérteket a helyiek életstílusában kell keresni.

Szardínia szigetén legtovább az 1.4 millió fős Nuoro tartományban élnek az emberek. Itt nem csak eléldegélnek az emberek idősen, hanem életerősek is. Dolgoznak, bicikliznek, és igen tevékeny életmódot folytatnak.

Ugyan a pásztorkodás megadja számukra a napi aktivitást, élesztő nélküli teljes kiőrlésű, durumlisztből készült búzakenyerük van  (notamusica), és boruk (Cannonauna) rengeteg polifenolt tartalmaz, mégsem ezek között keresendő a legnagyobb titkuk.

Szardínián még tisztelik az időseket, és bölcsnek, értékesnek tartják őket. 

Ha jobban megnézzük az itteni falvakat, akkor azt látjuk, hogy a helyiek igen közel laknak egymáshoz, és sikátoraik is igen szűkek. Természetesen piacterük és katedrálisuk is van, ahol rendszeresen össze tudnak gyűlni. (Villagrande)

A jó társas kapcsolatok mellé jól jöhetnek a stressz-ellenes, a nyugalom felelős, és az energizáló, gyógynövény tartalmú étrend-kiegészítőink.

A cikket hamarosan folytatjuk!

Hozzászólás