Új év, új célok, új fogadalmak – így valósítsd meg őket lépésről lépésre!

Posted by Szexvital.hu 2020-01-09 0 Hozzászólás

Az óév utolsó és az új esztendő első napjai általában a számadás, valamint a tiszta lap, a friss tervek készítése jegyében telnek. Ilyenkor a legtöbben bizakodunk, tele vagyunk új ötletekkel, amiket aztán ahogy újra bedarálnak a szürke hétköznapok, elkezdünk háttérbe szorítani. Kivéve persze akkor, ha néhány egyszerű tipp betartásával haladsz egyre tovább a megvalósítás rögös útján. Segítünk, hogy hogyan csináld!

Legyünk őszinték: az újévi fogadalmakat vagy gyűlölik, vagy imádják az emberek. Esetleg egy felesleges, eleve betarthatatlan ígéretnek tartják, ami csak arra jó, hogy az önbizalmunkat ássa egyre mélyebbre, amiért a megvalósításuk időközben valamilyen akadályba ütközött.

Pedig akkor, ha okosan és kellő megfontoltsággal állunk hozzá az újévi célok végrehajtásához, akár még sikerélményünk is származhat belőle. Persze ehhez mindenképpen szükség van arra, hogy tisztában legyünk önmagunkkal, a képességeinkkel, illetve a lehetőségeinkkel.

Ugyanilyen fontos természetesen arra is, hogy reális, okos, megvalósítható célokat tűzzünk ki magunk elé. Például ne rögtön egy Porschéra próbáljuk cserélni a hatéves Suzukit, vagy ne egyik pillanatról a másikra akard megtriplázni az árbevételedet.

Az egyik jelszavad legyen az önismeret…

Az új év első heteiben szánj arra néhány percet, hogy elgondolkodsz azon, miben fejlődtél tavaly a legtöbbet, és milyen területeken szeretnél idén újabb ismeretekre szert tenni, mely képességeidet szeretnéd fejleszteni.

Mindez azért fontos, mert ha kitűzöl magad elé egy célt, akkor azokat olyan eszközökkel tudod elérni, amik már a rendelkezésedre állnak. Példának okáért, ha elmennél fél évre világot látni, akkor ehhez nemcsak az útiköltséghez, a szálláshoz, az ellátáshoz szükséges anyagi erőforrásokat kell előteremtened, hanem a nyelvtudásodat is megfelelő szintre kell hoznod.

És nem árt az sem, ha megtanulsz térképet olvasni – igen, még a GPS korában is szükséged lehet rá –, illetve alaposan utána nézel az adott ország vagy országok kulturális szokásainak. És hát baj esetén az is jól tud jönni, ha tisztában vagy a jogorvoslati lehetőségeiddel, vagyis már egy ilyen kaland is kicsit több tervezést és rákészülést igényel.

Ugyanígy, ha a szakmádban szeretnél fejlődni és tovább építenéd a karrieredet, csak te tudhatod, hogy milyen szakmai kompetenciákkal rendelkezel jelenleg, és milyen tudást kell még a továbblépéshez elsajátítanod. Mérd fel a képességeidet és ennek tudatában keress magadnak olyan képzéseket, tréningeket, tanfolyamokat, amiknek a segítségével előrébb léphetsz egyet-kettőt a munkahelyi ranglétrán.

Amennyiben viszont az a célod, hogy 2020 végére leadj 25 kg-ot, megint csak más típusú odafigyelésre van szükséged. Jó eséllyel egy teljes életmódváltással kell kalkulálnod, de a fokozatosság elvét követve jobban jársz, ha nem egy hirtelen, drasztikus váltással nyitod az új évet, hanem egy teljeskörű egészségügyi felméréssel és az eredmények birtokában kikéred olyan szakemberek tanácsait, mint például egy dietetikus és egy személyi edző.

A lényeg az, hogy:

1.     lásd a céljaidat,

2.     tudatosítsd őket magadban,

3.     mérd fel a lehetőségeidet,

4.     készíts tervet és stratégiát,

5.     majd lépésről lépésre hajtsd végre a Nagy Tervet, aminek segítségével valóra váltod az álmaidat.

Az egyik legfontosabb dolog, hogy légy tisztában önmagaddal, lásd reálisan a helyzetedet, mert így olyan rövid és hosszú távú célokat fogsz tudni kitűzni magad elé, amit meg is tudsz valósítani. Így elkerülheted a kudarc érzését, ami a legtöbb tervnek kerékkötője.

… a másik pedig a tervezés

Régóta tartja magát a mondás, hogy a szó elszáll, az írás megmarad. Amennyiben az év elején még te is tele vagy tervekkel, de ezeket nem tudatosítod magadban, akkor olyan könnyen szállnak majd el, mint egy kósza gondolat.

Éppen ezért az egyik legjobb tanács, amit adhatunk az, hogy rögzítsd írásban is a terveidet: mindegy, hogy a céljaidat egy darab papírra, a határidőnaplódba, egy Word doksiba, vagy az okostelód jegyzetébe rögzíted, a lényeg, hogy ne legyen pusztába kiáltott szó.

Ahhoz, hogy teljes legyen a kép, válaszd szét az életed különböző területeire vonatkozó célkitűzéseidet. Hogy mire is gondolunk? Például külön-külön írd le azokat, amik:

·       a személyes kapcsolati céljaidra (barátok, párkapcsolat, család),

·       a munkahelyi és karrier céljaidra,

·       a pénzügyi terveidre,

·       az egészségügyi céljaidra,

·       a mozgással – sporttal kapcsolatos célkitűzéseidre,

·       a személyes fejlődésedre vonatkoznak,

·       de persze a kikapcsolódással, hobbikkal, nyaralásokkal kapcsolatos kívánságokat is jegyezd fel.

Jobban jársz, ha így tematizálva rögzíted az összes tervedet és megjelölöd még azt is, hogy melyek a rövid, és melyek a közép- illetve hosszú távon megvalósíthatók közülük. Készíts mindegyikhez egy hozzávetőleges költségvetést és néhány lépésben fogalmazd meg azt is, hogy a pénzgyűjtésen kívül milyen lépésekre van még szükséged ahhoz, hogy elérd őket.

Adj magadnak időt a végrehajtáshoz

Ha elfogadsz tőlünk még egy tanácsot: ne csak a céljaidhoz, hanem az egyes részfeladatokhoz is társíts határidőt.  A határidő ugyanis egy olyan trigger lesz számodra, ami arra fog ösztönözni, hogy mielőbb végre is hajtsd a terveidet

Gondolj csak bele a dolog pszichológiájába: ha látod leírva magad előtt a céljaidat és az elérésükhöz vezető lépcsőfokokat, mindezt némi határidővel párosítva, akkor jó eséllyel átbillensz azon a mentális holtponton, ami eddig meggátolt abban, hogy valóra válthasd az újévi fogadalmaidat.

Egy jól felépített, reális és mérhető tervnek köszönhetően lépésről lépésre haladhatsz a kitűzött céljaid elérése felé. De persze ehhez szükséged lesz arra is, hogy kellően kitartó legyél, jól tudj a munkádra és a tanulásra koncentrálni, mindeközben pedig még eleget pihenj és aludj.

Éppen ezért, ha szeretnél egy kis extra segítséget az újévi fogadalmak valóra váltásához, akkor próbáld ki az Agyserkentő prémium csomagunkat, vagy a minőségi pihenést elősegítő Jobb alvás csomagunkat, aztán a többi már csak rajtad áll… Ne feledd: a korlátok csak a fejedben léteznek!

 

Hozzászólás