Út a hatékony tanuláshoz

Posted by Szexvital.hu 2018-09-11 0 Hozzászólás

Ahhoz, hogy a maximális teljesítményt nyújthasd, folyamatosan ellenőrizned, és fejlesztened kell a tanulási stílusodat. Mivel csak te tudod, hogyan tudsz hatékonyan tanulni, a saját kezedbe kell venned a dolgokat, és személyre kell szabnod a tanulási stílusodat. Bye-bye tanulási nehézségek!
 

A tanulás is egy tanult viselkedés, így a jó hír az, hogy mindig van lehetőséged levetni a régi rossz szokásokat, és eredményeket hozó újakat felvenni.

Tanulási tippek a hatékonyság növeléséhez

1. Ne menj át agyhalottba

Emlékszel rá, amikor általános iskolában azt javasolta a tanár, hogy olvasd el sokszor az anyagot, és biztosabban megmarad? A helyzet az, hogy az újraolvasás passzívvá tesz. Próbáld meg inkább felidézni a hallottakat úgy hogy megkérdezed magadat az anyagról.

2. Ne erőltesd!

Az sem biztos, hogy jobban jársz, ha addig nyúzol egy anyagot, amíg betéve nem tudod. Ha már tanultad egy ideig, és nem áll össze, térj át egy másik tárgyra, és csak később vedd elő újra azt, ami nehezebben megy. Így pihen az agyad is, és sikerélmény után könnyebben megbirkózol a nehezebb részekkel is.

3. Az első megérzés a jó válasz?

Sokan arra esküsznek, hogy tesztfelmérés során az a választ karikázzák be, amely első blikkre jónak tűnik, de nem gondolják át alaposan. Pedig a tesztválaszok igencsak ravaszak, ezért jobban teszed, ha előbb alaposan megérted a kérdést, és a válaszok figyelmes átolvasása és átgondolása után döntesz csak.

4. Minőség, vagy mennyiség?

Tényleg a könyvek felett átgörnyedt órák száma nyomná a legnagyobbat a latba az eredményességed tekintetében? Valójában mindannyian tudjuk a lelkünk mélyén, hogy inkább a minőség számít. Hiába szenvedsz ugyanis a tanulnivalóval, ha atom fáradt vagy, és alig tudsz á koncentrálni. 

5. Tegyél rá magasról, milyen a tanulási stílusod

Ha eddig azt hitted, hogy ismerned kell a tanulási stílusodat, akkor ezt megcáfolnánk, hiszen Boser szerint a "vizuális tanulók", "auditív tanulók" és "kinesztetikus tanulók" fogalma nem állja meg a helyét. Ehelyett az általad tanult anyag határozza meg a módot. Zenetanulás során tehát nincs mese, hallgatnod kell zenét.
 

Az értékelések mezsgyéjén

Amennyiben diák vagy valahol, a teljesítményed a félév, vagy az év végén mérve lesz feladatokon, teszteken, záróvizsgákon keresztül, és osztályzatokat, valamint pontokat is kapsz. Az ideális az volna, ha folyamatosan tudnád tanulás közben, hogy jó úton jársz, és nem csak az osztályzatok mutatnák meg a számodra. A fenti összegző értékelések sohasem elégségesek a tanulás maximalizálásához.
 

A diagosztikai felmérés egyfajta előzetes értékelés, készségellenőrzés, amelyet a tanárok általában azért adnak a diákoknak, hogy láthassák, hol, milyen képzettségi szinten tartanak egy adott tárgyban, milyen biztos ismereteik vannak belőle. Ez nem csak a tanuló szintjének a meghatározásához jó, hanem ahhoz is, hogy eloszlassa a téveszméiket.
 

A formatív felmérések folyamatos értékelési lehetőséget adnak a tanároknak, és a diákok is láthatják a fejlődésüket. Van miben válogatni, hiszen nem csak a formális értékelési lehetőségek állnak rendelkezésre, hanem az informálisak is, úgymint a vetélkedők, tanári megfigyelések, fogalmi térképek, tanulási naplók, a portfólió átnézése, és a szóbeli meghallgatások.
 

Ami biztos: csak a folyamatos értékelés ad lehetőséget arra, hogy a tanulás menete irányítható legyen.

Nézzük, mi teszi motiválttá a tanulókat!

A diákok nagyobb valószínűséggel teszik meg a szükséges erőfeszítéseket, ha 

  • A feladat egyértelmű: ugye neked is jobban megy tanulás, ha megérted, mit kell megtanulnod?
     
  • Az anyag értelmes: ehhez csak annyit fűznénk hozzá, hogy mindenki jobban szeret okosodni akkor, ha látja is értelmét, és úgy gondolja, hogy fogja tudni majd hasznosítani a jövőben.
     
  • Tudják, hogy sikerül majd elsajátítaniuk az új ismereteket: az, amikor már a tanulás megkezdése előtt látják maguk előtt a sikert, és azt, hogy meg tudnak felelni majd az értékelésen, hatalmas motiváció.

Így fejlesztheted a tanulási képességeidet!

Ne tanulj mindig ugyanott

Ha kijelölsz egy állandó helyet a tanuláshoz, és ahhoz ragaszkodsz, csak kitolsz magaddal. Először is, nem leszel elég rugalmas, hogy bárhol tudj tanulni (tömegközlekedési eszközön, kávézóban, fogorvosi váróban), másrészt nehezebben fogsz emlékezni a tanultakra a vizsga helyszínén. 
 

Éppen ezért, ha teheted, alakítsd úgy a tanulási menetrended, hogy változatos helyeken is tudj tanulni. Hidd el, ez egy olyan képesség, amelyért nagyon hálás leszel egész életed során.

Muzsikaszót hallassz?

Az, hogy számodra segít-e a zenehallgatás, vagy sem, csak rajtad áll. Van, akit irtóra idegesít bármilyen zaj, de olyanok is akadnak, akik csak olyan hangos zene mellett tudnak okosodni, amely mellett még épp, hogy hallják a gondolataikat. Azért próbálkozz meg Bach, és Mozart zenéivel is, mert hát ki tudja. 

Tudtad? 

Nincsenek jobb és bal agyfélteke szerint tanuló emberek. Ugyan az igaz, hogy a nyelvi készségek általában a bal agyfélteke sajátjai, és a jobb a felelős a figyelemért, de az agy mégsem olyan dualisztikus, mint ahogyan a mítosz állítja. A helyzet az, hogy a kutatók nem találtak bizonyítékot arra, hogy az emberek erősebb bal- vagy jobboldali agyi hálózatokkal rendelkeznek.

Ne akarj multitaskingolni

Igen, mindenki azt hiszi, hogy a digitális bennszülöttek erre születtek, de ez nem igaz. Ezzel szemben az igazság az, hogy a feladatok közötti gyakori ugrálás negatívan befolyásolja a tanulást.

Felnőtt korban adod tanulásra a fejed?

Akkor gyakorolj türelmet magaddal szemben. Ugyan az igaz, hogy az idősebb agynak jobb a problémamegoldó képessége, és az információs szintézise, de mégis lassabban megy már ilyenkor a tanulás, mint egykor.

Mire emlékszel?

Nos, az biztos, hogy nem a hallottak 10%-ára, az olvasottak 20%-ára, és a látottak 30%-ára. Ez egy csúnya mítosz. A tanulási eredmények túl sok változótól függnek, hogy lehetővé tegyék az ilyen pontosságot. 
 

Itt jegyeznénk meg, hogy azt sem lehet pontosan megjósolni, hogy x idő után mennyit fogsz felejteni a tanultakból, hiszen egy csomó minden befolyásolja, többek között a tanulási módszer, a lecke tartalma, a közvetített információ típusa, a hallgató meglévő tudása és diák információhoz fűződő érzelmei. 

Felejtsd el a vizsga napja előtti vészhelyzeti tanulásokat

Ha nem fogsz neki időben a tanulásnak, csak magadra vethetsz. Majdnem biztos, hogy nem szerzel jeles osztályzatot, és az is, hogy amilyen gyorsan megtanultad, olyan gyors sebességgel el is felejted az anyagot.

Felejtsd el a kiemelőt

Ugyan egy ideig hasznos lehet, ha szövegkiemelőt használsz, de nem fogja folyamatosan növelni a teljesítményed, hiszen hozzászoksz. Helyette próbálj ki inkább más módszereket.

10 000 óra a szakértőiség ára

Sokan hallgatnak Malcolm Gladwellre, aki azt állítja a könyvben, hogy bármit is szeretnél elsajátítani, 10 000 óra alatt szakértővé válhatsz benne. Ám ez azért nem ilyen egyszerű, hiszen ha mondjuk rossz a teniszezési technikád, mindegy, meddig gyakorlod, nem fog javulni a játékod.
 

Ahhoz, hogy egy területen jó képességekkel rendelkezz, szakértőktől kell tanulnod, akik folyamatosan jelzik a gyengeségeidet, és segítenek fejleszteni azokat. 
 

Alkalmazd a mikrotanulás módszerét

Ha csak öt perced van tanulni, használd ki, de jó, ha tudod, hogy az új tudás csak úgy fog megragadni, ha a végén visszakérdezed magadtól, illetve elkezded alkalmazni azt.

A mentális egészség befolyásolja a tanulást, a memóriát és a koncentrációt 

A depresszió és a szorongásos zavarok károsítják az agyadat. Éppen ezért dolgoznod kell a hangulatodon, és az érzelmi életeden, hiszen befolyásolja az egész életedet, és kihatással van a tanulásodra is.

Táplálkozz egészségesen, és aludj eleget

Az, amit a tányérodba teszel, befolyásolhatja a koncentrációdat, és hozzájárul ahhoz, hogy napról napra intelligensebb legyél. Egyél sok okosító zöldséget, gyümölcsöt, és magvat. Ne hagyd ki a reggelit, és soha ne tanulj éhesen!
 

Az alvás fontosságát sem lehet elégszer kihangsúlyozni, hiszen fáradtan, szomorúan nem fogsz tudni figyelni.

Érd el az agyad naturális csúcsteljesítményét az ES 7 Agyserkentő Tablettával!

Hozzászólás