Vásárolj 20.000 Ft felett és a rendelésedet ingyen kiszállítjuk 1-3 munkanapon belül!
Kérdése van? +36205571025
Egyes hitrendszerekkel ellentétben, a pajzsmirigy mellett, még számos olyan szervünk van, amelynek igencsak nagy a jódigénye, ilyenek a nõi mellek, a petefészkek, a herék, valamint az agy. Gyakori nyomelemhiány tünet lehet a fájdalmas ciszták/jóindulatú csomók megjelenése a mellekben, a petefészek ciszták, vagy a különbözõ kognitív funkciók romlása is. Várandósság során is kiemelt fontosságú a jód pótlása, hiszen a nem megfelelõ jódbevitel akár a születendõ gyermek IQ-ját is csökkentheti, de a növekedési súlyában is elmaradást okozhat.
Nem utolsósorban, a jód a pajzsmirigy által termelt hormonok egyik esszenciális alkotóeleme is. Hiányában csökkenhet a pajzsmirigy által termelt hormonok mennyisége, ami pajzsmirigy-alulmûködéshez, vagy golyva/strúma képzõdéshez vezethet.
Az elégtelen jódellátottság következtében könnyen felborulhat a szervezet egészének hormonális egyensúlya, amely különbözõ tünetekben manifesztálódhat (pl. nõgyógyászati betegségek, termékenységi problémák, inzulinrezisztencia, mellékvese kimerülés, anyagcserezavarok, hízás, fáradékonyság, stb.).
Fontos tudni, hogy Európa, s ezen belül Magyarország is jódhiányos területnek számít. A termõterület alacsony nyomelem-, illetve jódtartalma miatt az élelmiszerek jódtartalma is kicsi. Sajnos a magyarországi lakosság nagy része a jódban gazdag élelmiszerek (pl. hal és egyéb tengeri élõlények, algák) fogyasztásában sem jár az élen, amely legalább a jódbevitel egy részét biztosíthatná, így kiemelt fontosságú a jódtartalmú étrend-kiegészítõk használata.
Az étrend-kiegészítõk esetében fontos termékválasztási szempont a biológiai hasznosulás ismerete. A lehetõ legjobban -, körülbelül 90%-os hasznosulással - a szervetlen jód (jodid) képes felszívódni, de akármilyen jódformát alkalmazunk is, a szervezet jodiddá fogja azt redukálni mielõtt a vékonybél felsõ szakaszában megkezdõdne a felszívódás folyamata. Érdemes barnamoszatból kivont jódot választani, a barnamoszatok ugyanis kálium-jodid formában tartalmazzák a jódot, de mellette tartalmaznak aminosavakat, amelyek segítik a jód hasznosulását, valamint más ásványi anyagokat, nyomelemeket is, mint pl. a vas, amely a jódmetabolizációt támogatja. A jódmetabolizáció segítése érdekében érdemes figyelmet fordítani a szervezetünk megfelelõ C-vitamin és magnézium ellátottságára is!
A jód szervezeten belüli hasznosulása függ attól, hogy van-e jódhiány a szervezetben, mekkora a szervezet jódtelítettsége, illetve milyen növényi eredetû táplálékot fogyasztunk a jódpótlással egyidõben. Egyes növényekben (pl. retek, káposztafélék, brokkoli, karfiol, kelbimbó) megtalálható ún. goitrogén anyagok megakadályozhatják a jód felszívódását, gátolhatják a pajzsmirigy hormontermelését. Fontos tudni azonban, hogy hõ hatására eltûnik, vagy jelentõs mértékben csökken ez a fajta negatív tulajdonság, így az említett növényeket célszerû hõkezelést követõen fogyasztani.
A goitrogéneken túl, a cianokobalamin (B12-vitamin) tartalmú étrend-kiegészítõk, dúsított élelmiszerek, italok (gyümölcslevek, müzlik, növényi sajtok, növényi tejhelyettesítõ italok, stb.), a nitril funkciós csoport miatt szintén gátolhatják a jód hasznosulását. Érdemes a cianokobalamin tartalmú élelmiszereket és étrend-kiegészítõket emiatt is elkerülni.
FONTOS:
Autoimmun pajzsmirigy gyulladás esetén (Hashimoto), és göbös pajzsmirigy túlmûködés esetén is kiemelten fontos szakorvossal egyeztetni a jódpótlás részleteit.