A dadogás nem válogat

Posted by Szexvital.hu 2021-01-12 0 Hozzászólás

Gondolom Veled is előfordult már, hogy egyszerűen képtelen voltál kimondani egy szót, amit előtte már ezerszer sikerült. Ez okozhat vicces, de nagyon kellemetlen helyzeteket is. Azonban van, akit egész életén át végigkísér a dadogás. De vajon mi az oka és milyen hírességek szenvedtek tőle?

Mi a dadogás?

A dadogás a beszédzavarok egyik leggyakoribb formája. Az orvostudomány az idegrendszert teszi érte felelőssé, míg a pszichológusok álláspontja szerint lelki probléma megnyilvánulása. A logopédusok szerint egy kommunikációs probléma, melyet komplex módon kell kezelni. Valószínűleg mindegyik területnek igaza van.

 

 

Jellemzője egyes szótagok, vagy akár egész szavak akaratlan ismétlése, vagy elnyújtása. [1] Okozhatja még a beszéd folyamatosságának hirtelen megszakadását is. Gyermekkorban gyakran előfordul, de az esetek többségében logopédus segítségével le lehet győzni. Azonban nem mindig.

Általában már gyerekkorban megjelenik. Nagyon ritka az az eset, amikor felnőttkorban kezdődik el. Ilyen esetben általában valamilyen hirtelen, nagyfokú érzelmi stressz képes kiváltani. Azonban leggyakrabban gyerekkora óta elkíséri a benne szenvedőket. A dadogó felnőttek körében ötször több a férfi, mint a nő.

A legtöbb esetben nem minden megszólalást kísér dadogás. Leginkább az izgalommal, stresszel járó helyzetekben jelenik meg, mint amilyen a telefonálás, vagy a nyilvánosság előtti szereplés.

Ne nevesd ki!

Ha valaki dadog, annak ez óriási megterhelést jelenthet. Éppen ezért, még ha néha vicces helyzeteket is tud előidézni, óvakodni kell attól, hogy kinevessék a dadogó személyt. A betegek szégyellik ezt, éppen emiatt nagyon nehezen veszik rá magukat, hogy mások előtt megszólaljanak. Emiatt nagyon sokan eltávolodnak a többi embertől, kerülik a találkozásokat, és ha társaságban vannak, akkor sem szívesen szólalnak meg.

Ez sajnos jelentősen rányomja a bélyegét az egész életükre. Nagyon sok esetben nem teljesítenek jól az iskolában sem, így a megélhetésüket is veszélybe sodorja a beszédhibájuk. Azonban ebből a reménytelennek hitt helyzetből is van kiút.

Mit tehetsz a dadogás ellen?

Minél előbb keresi fel a beteg a logopédust, annál gyorsabb és hatékonyabb eredményeket lehet elérni betegsége kezelésében. Kezeletlenül egészen biztos, hogy nem fog megoldódni ez a probléma. Sőt, sokkal reménytelenebbnek tűnik a helyzet, mint amilyen valójában. Így hát mindenképpen fel kell keresni szakértőt.

Felnőtt korban a dadogást sajnos sokkal nehezebb kezelni, mint gyerekkorban. Az egyik sikeres módszer, amikor a beteg és a logopédus rövid szavak kiejtését kezdi el gyakorolni, és miután ezeknek már sikeresen lelassult a tempója, tőmondatokkal próbálják csökkenteni a hangismétléseket. Majd amikor már ezek is egyre jobban mennek, elkezdik növelni a szavak és mondatok hosszúságát.

Majd gyorsítják a beszéd tempóját, és megtanítják nekik a helyes légzéstechnikát is.  A beszéd javítása mellett nagyon fontos, hogy a logopédus lelkileg is támogassa betegét, és próbálja a lehető legkisebbre csökkenteni a benne keletkező szorongás mértékét.

 

 

Híres dadogók

Mint ahogy ez minden betegségre igaz, a dadogás sem válogat. Így nagyon sok híresség életét keserítette már meg. Az egyik legérdekesebb erről készített film A király beszéde, mely VI. György brit király, II. Erzsébet királynő édesapjának küzdelmét mutatja be a beszédhibával. A király már feladná, hogy képes lesz beszédeket mondani, azonban felesége unszolására esélyt ad egy különc beszédterapeutának, aki nem szokványos módszereivel óriási eredményeket ér el nála.

Az egyik leghatásosabb eszköz, amikor fejhallgatón keresztül teljes hangerőn hallgattatja a királlyal a Figaro házasságát, miközben VI. György, önmagát nem hallva, hibátlanul olvassa fel a Hamlet nagymonológját.

Bár a Churchill központ tagadja, rengeteg írásos anyag említi, hogy Winston Churchill bizony dadogott. Jellemének szilárdságát az is bizonyítja, hogy beszédhibája ellenére a világ egyik legjobb szónokává vált. Beszédei a háború idején óriási hatással voltak a brit népre, és erőt adtak nekik a mindennapi borzalmak túléléséhez. Ha nem hitt volna magában, rengeteg embert fosztott volna meg a szavai által nyert lelki békétől.

Bár nem gondolnánk, de nagy színészek is szenvedtek beszédhibáktól. Sir Anthony Hopkins diszlexiája miatt nem volt túl sikeres az iskolában. Így hát a tanulás helyett inkább a művészetek felé fordult. 15 évesen, Richard Burton által inspirálva, elhatározta, hogy színész lesz. Mindezt úgy, hogy dadogott, selypített és saját szavait idézve, „hebegett és habogott”. Azonban ennek nyomát sem látni a filmvásznon. És nem trükkökkel tüntették el.

De mielőtt azt gondolnánk, hogy a dadogás leginkább a briteket sújtja, meg kell említeni Bruce Willist is. Amikor szülei elváltak, az olyan nagyon megviselte az akkor kamasz korban lévő fiút, hogy dadogni kezdett. Emiatt sokat csúfolták iskolatársai. Azonban ő rájött, hogy a színpad az a terep, ahol igazán ki tudja fejezni magát. Iskolai színdarabokban kezdett el szerepelni, mely meghozta számára társai elismerését, így hamarosan teljesen eltűnt a dadogása.

Tudod ki James Earl Jones? Na és azt, hogy ki Darth Vader? A kettő tulajdonképpen majdnem ugyanaz, hiszen ő volt Darth Vader hangja. Kisgyermekként annyira dadogott, hogy nem mert megszólalni. De nincs lehetetlen, és betegségét leküzdve egészen a csillagokig, illetve a Csillagok háborújáig jutott.

Kevesen tudják, hogy Marilyn Monroe is beszédhibával küzdött. Állítólag gyermekkori dadogásának volt köszönhető lihegő hangja is. Beszédterapeuta segítségével sikerült túljutnia a betegségen, azonban az többször is visszatért hozzá, néhány különösen megterhelő időszakában. De ahogyan a többi, korábban említett színészóriásnak, neki is rengeteget segített a színpad.

Azonban sokan bevallottan a dadogásuknak köszönhetik, hogy sikeresek lettek. Az egyik ilyen híresség Ed Sheeran. Állítása szerint a beszédhibája nélkül semmire sem vitte volna. Sokan ugyanis éppen emiatt tartották őt különcnek, és ezért figyeltek fel rá. A terápiája pedig, amely meghozta számára a dadogástól való szabadulást, egyáltalán nem mondható hétköznapinak. Megtanulta Eminem első, teljes albumát, így a rap hatására gyógyult ki a dadogásból.

Julia Roberts is folyamatosan dadogással küzdött gyerekkorában. Emiatt rendszeresen csúfolták és kinevették társai. Sok színésztársához hasonlóan, ő is a művészetbe menekült a betegsége elől, és óriási erőfeszítések árán világhírű színésznő vált belőle.

Chris Martin énekes is gyerekkora óta próbál megszabadulni dadogásától, de az néha még mindig visszatér hozzá. Azonban még ez sem akadályozhatja meg abban, hogy színpadra állva milliókat szórakoztasson dalaival. De nem ő az egyetlen dadogó énekes, hiszen Kylie Minogue gyerekkorát is beárnyékolta a dadogás. Azonban amint énekelni kezdett, a dadogás eltűnt.

Nicole Kidman szerencsés volt, hiszen egyszerűen kinőtte beszédhibáját. Azonban félénksége azóta is megmaradt, és éppen emiatt nem szívesen jár el egyedül társaságba.

És hogy miért is soroltam fel ennyi dadogó hírességet? Hogy ha Te is ezzel a betegséggel harcolsz, ne add fel! Hidd el, a dadogás nem ok arra, hogy megfossz másokat a társaságodtól. Hiszen mindenkinek van valamije, amit legszívesebben elrejtene a többiek szeme elől. Ha pedig nem hagyod, hogy bármilyen betegség átvegye feletted a hatalmat, egy új világ fog kinyílni előtted!

 

Koncentrálj és győzz le minden rosszat! Ebben segít Neked az ES 7Agyserkentő Tabletta.

 

[1]https://www.webbeteg.hu/cikkek/psziches/15031/dadogas-felnottkorban-okok-kezelesi-lehetosegek

Hozzászólás