A színek és amit kifejeznek

Posted by Szexvital.hu 2022-07-06 1 Hozzászólás

Vajon milyen hatása van ránk nézve a színeknek és mit mond el rólunk a kedvenc színünk?

A színek vonzásában

A színeknek fontos szerepe van az életünkben. Nem véletlen, hogy ha nincs jó kedvünk, valószínűleg nem a legszínesebb ruhánkat fogjuk magunkra kapni. A színek ugyanis befolyásolják a hangulatunkat, de ez fordítva is igaz, hiszen a hangulatunk is nagyban befolyásolja, hogy éppen milyen színt választunk.

Akár a ruházatunkon viselt, akár az otthonunkban lévő színek igen sokat mondanak el rólunk. Az is, hogy mennyi színt viselünk egyszerre, illetve mennyire színes az otthonunk.

A színek pszichológiája a mentális és az érzelmi hatásokon alapul. Mindenhol színek vesznek körül minket, az otthonunkban, az utcán, a munkahelyünkön. Sokszor érezzük például azt, hogy egy adott helyiségben nem érezzük jól magunkat, és csak később jövünk rá, hogy a baj esetleg a falak színével volt. Ugyanakkor az ellenkezője is gyakran előfordul, amikor egy szín megnyugtat bennünket. Ilyenkor a színek hatnak a tudatalattinkra.

A színpszichológiával foglalkozó szakemberek kísérletekkel igazolták, hogy egy szín képes befolyásolni az ember szellemi, vagy fizikai állapotát. A körülöttünk lévő színek hatással vannak a testi és a lelki állapotunkra, a döntéseinkre, a hangulatunkra. [1]  

Erre már az ókorban is rájöttek, és szívesen használták a színterápiát a gyógyászatban is

  • a vörös színt a test stimulálására, a vérkeringés fokozására használják,
  • a sárga szín megnyugtatja az idegeket,
  • narancssárgával lehet növelni az energiaszintet,
  • kékkel fájdalmat tudnak csökkenteni, és meg tudnak nyugtatni bennünket.

A meleg színek általában pozitív irányba befolyásolnak minket, míg a hidegek inkább negatív irányba. Míg a meleg színek javítják a hangulatunkat, addig a hidegek közül van olyan szín, amelyik képes akár még szorongást is előidézni. Éppen ezért nagyon nem mindegy, milyen színt viselünk, és milyen színekkel vesszük körbe magunkat.

 

 

De mit is jelentenek a színek?

A színek különféle jelentést hordoznak, és különböző hatásokat válthatnak ki belőlünk. [2] Így hát sokat árul el rólunk, hogy milyen színeket viselünk gyakran, és melyik a kedvenc színünk.

1. Piros
A piros szín mellett nem lehet csak úgy elmenni. Az biztos, hogy ha pirosat viselünk, azzal magunkra fogjuk irányítani a figyelmet. Nem véletlen, hogy az esküvőn tiltott szín, hiszen elvonja a figyelmet a menyasszonyról. Kivéve a menyasszony számára, hiszen ő általában piros menyecskeruhát fog viselni, amelyben egészen biztosan minden szem rá fog szegeződni.
A piros nagyon dinamikus, érzelmekkel teli szín, nem véletlenül szimbolizálja a szenvedélyt, a szerelmet. Emellett nagyon erős stimuláló hatása is van. Növeli a lelkesedést és a vérnyomást is. Szaporábban vesszük a levegőt a hatására, és a szívverésünk is felgyorsul. Éppen ezért, ha relaxálni szeretnénk, semmi esetre se fessük pirosra a szobánk falát. 
 
2. Zöld
A zöldnek kifejezetten nyugtató hatása van. Képes enyhíteni a szorongást, és a depresszió tüneteit is. Nem véletlen, hogy a legtöbb kórházban és rendelőben zöldre vannak festve a falak, hiszen a cél a megnyugtatás. 
Az egészség és a nyugalom szimbóluma, ami egyben a természet színe is, hiszen a fű, a falevél és még megannyi növény színe. 
 
3. Kék
A kék az óceánok, a tengerek, a tavak és természetesen az ég színe, így hát akármerre nézünk, jelen van az életünkben. Ha a szabadban vagyunk, egészen biztosan körülvesz minket, ha felnézünk az égboltra. Éppen ezért hozzá is szokunk, és sokan kedveljük is. A béke és a nyugalom színe, és ezért képes megnyugtató érzéseket kelteni bennünk. De emellett serkenti a kreativitást és a munka hatékonyságát is növeli.
Megbízhatóságot, elkötelezettséget, intelligenciát sugall, ezért gyakran olvashatjuk, hogy érdemes egy fontos tárgyaláson is kéket viselni. Nem köthető nemekhez, így akár a nők, akár a férfiak is bátran viselhetik. A legtöbb fogkrémben is találkozhatunk vele. Mivel biztonságot sugall, sok cég használja arculati elemként.
 
4. Sárga
A sárga igazán vidám szín. De ezen nem is kell meglepődni, hiszen sokkal vidámabbak vagyunk, amikor napsütésre ébredhetünk. Márpedig a Nap is sárga. Jókedvű, szeretetteljes, melegséget sugárzó szín. A sárga kitűnően stimulálja az idegrendszert és a mentális folyamatokat, emellett optimizmust és boldogságot áraszt. Ösztönzi a kommunikációt, erős inspirációt okoz, és segítségével sokkal kreatívabbak lehetünk. Még a memóriát is erősíti, és hatására könnyebben koncentrálunk. Az irigységet is kapcsolják hozzá.
 
5. Lila
A lila a luxust, a hatalmat szimbolizálja, ezért is volt mindig is a királyok által kedvelt szín. Emellett nőies színnek tartjuk, de mivel a természetben csak nagyon ritkán fordul elő, művinek hathat. A lila segít megnyugtatni az idegrendszert.
 
 
6. Rózsaszín
A rózsaszín nagyon nőies szín. A kislányok nagy kedvence, ezért is társítunk hozzá bájt és ártatlanságot. Vidám, izgalmas szín, amely megnöveli az energiaszintet. Szenvedélyes, de nem agresszív. Nagyon fiatalos, romantikus szín, mely magabiztosságot ad, de egyben nyugtat is. A mellrák elleni küzdelem színe. A rózsaszín szalag nemzetközi szimbólumává vált a reménynek és a tudatosságnak.
 
7. Narancssárga
A narancssárga melegséget, barátságosságot, megbízhatóságot sugall, ugyanakkor körültekintésre ösztönöz. Nagyon megosztó szín, hiszen senki sem közömbös iránta. Valaki vagy szereti, vagy utálja. A narancssárga szín jó hatással van az egészségünkre, hiszen erősíti az immunrendszerünket. Növeli az étvágyat, és segít a szocializálódásban.
 
8. Barna
A barna természetközeli szín. A Föld, a fák, és a természetesség színe. Stabilitást, megbízhatóságot, elérhetőséget sugároz, és egyben a termékenység és a gondoskodás színe is.
 
9. Fehér
A fehér semleges szín, hiszen minden egyéb szín kiválóan mutat mellette. Emellett a tisztaság, az erkölcs, a béke, a nyugalom és a tökéletesség színe. Nem véletlenül viselik a kozmetikai iparban és az egészségügyben is, hiszen a tökéletes tisztaságot sugallja. A menyasszonyi ruhák is fehérek, ezzel jelképezve, hogy a menyasszony tiszta, erkölcsös. Segít a szellemünket is megtisztítani. Tágítja a teret, és az újrakezdést szimbolizálja.
A fehér lap is azt jelenti, hogy új esélyt kapunk, elölről kezdhetünk valamit. Bár azt hinnénk, hogy minden fehér egyforma, ez a legtöbb árnyalattal rendelkező szín.
 
10. Szürke
A szürke az értelem, a tudás, a bölcsesség színe. Igazán kifinomult és előkelő, ugyanakkor a melankóliát és az unalmat is szimbolizálja. Méltóságteljes, konzervatív, tekintélyt parancsoló és mivel igen semleges szín, gyakran használják háttérként. Mivel a fekete és a fehér között helyezkedik el, a kompromisszumok színének is tartják.
 
11. Fekete
A fekete sok helyen a gyász színe. Nagyon erős szín, nem lehet észrevétlenül elmenni mellette. Erős érzelmeket gerjeszt, és nagyon nyomasztó tud lenni. Nem is gyakran látjuk például helyiségek falainak színeként. Nagyon klasszikus szín. Az öltözködésben pedig örök eleganciát sugároz, például a „kis fekete” is. Optikailag karcsúsít, ezért sokan viselik szívesen.
 

 

Legyen jó a kedved, hogy igazán színesben lásd a világot, amelyben segíthet neked a B-vitamin komplex!

 

[1] https://www.szupertudatos.hu/a-szinek-pszichologiaja-hogyan-befolyasolja-a-hangulatunkat/

[2] https://pszichozona.hu/szinpszichologia/

1 Hozzászólás

Feherje24:
2022-10-22, 23:56:20, feherje24.hu
Válasz

Érdekes, hogy mennyit lehet erről mondani. Azt hittem, hogy nem jutok el a végéig, de az érvelés megfelelően vezetett és kellemes, és gyorsan olvasható. Várok még több olyan bejegyzést, amelynek hasonló értéke van :)

Hozzászólás