A tetoválás erősíti az immunrendszert

Posted by Szexvital.hu 2021-11-04 0 Hozzászólás

Van tetkód? Bár korábban ritkán láttunk tetoválást, az utóbbi időben nagyon sokakon tűnik fel az önkifejezés ezen módja. Sokaknak áll nagyon jól, és ráadásul az is jó hír lehet, hogy még az immunrendszert is erősíti

Egy kis tetkó történelem

A tetoválás során az emberi bőr pigmentálását változtatják meg, a bőrrétegekbe vitt színezőanyagok segítségével. Ennek célja nagyon sokféle lehet. Manapság nagyon divatos, így sokakat csak ez vezérel, de mivel ezt egy életen át kell hordani, érdemes nagyon megfontolni, hogy mit és hová szeretnénk tetováltatni.

A legrégebbi ismert emberi tetoválást az 1990-es években az Alpokban talált férfimúmia, Ötzi viselte, és a tetoválás korát körülbelül 5000 évesre becsülik. Maga a tetoválás párhuzamos és keresztre emlékeztető rajzokból állt.

Egyiptomi agyagfigurákon is látható, hogy számukra sem volt ismeretlen a tetoválás művészete. Bár manapság sokan elítélik, és a bűnöző életmóddal azonosítják, korábban ez egyáltalán nem így volt, hiszen a görögöknél például a tetoválás az előkelőség jele volt. Az i.e. 6. századból származó leírás alapján a tetoválásra kijelölt területet először fertőtlenítő hatású növények levével lemosták, majd a kívánt formát egy tűvel bökdösték a bőrbe, ezután pedig alaposan bedörzsölték a tintát, amihez hagymalébe kevert egyiptomi fenyő kérgét, rozsdát, gubacsot és kénsavat használtak.

Korábban a katonák és a rabszolgák azonosítására is tetoválást alkalmaztak, de Japánban például éltek az arcon viselt vallási témájú tetoválások szokásával is. Míg korábban színes ruhát csak a királyi család viselhetett Japánban, addig az egyszerű emberek tetoválásokkal tették színessé kinézetüket.

Az angol tattoo szó a tahiti eredetű, tatu, azaz nyomot hagyni szóból ered. Míg a 20. század elején még tilos volt a tetoválás, addigra napjainkban már nagyon gyakori lett. Nem csupán a szó klasszikus értelmében, hanem a kozmetika által alkalmazott szemöldök vagy szájkontúr kiemelésére is alkalmazzák. Napjainkban már minden korú és társadalmi állású embernél találkozhatunk testdíszítéssel. Az első tetoválógépet 1891-ben Samuel O’Riley szabadalmaztatta, és manapság is folyamatosan fejlődnek mind a gépek, mind a különféle bőrbarát festékek.

Korábban, amíg még nem fektettek túl nagy hangsúlyt a fertőtlenítésre, és arra, hogy ne csak a tűt fertőtlenítsék, hanem a festékbe se nyúljanak vissza használt tűvel, a tetoválás nagyon veszélyes volt az egészségre, hiszen rengeteg, vérrel terjedő betegséget lehetett elkapni általa, így akár a HIV vírussal is meg lehetett fertőződni. Természetesen manapság is nagyon fontos, hogy körültekintően válasszuk meg, hol tetováltatunk, de a szalonok nagy többségében nagyon is ügyelnek rá, hogy semmiféle fertőzést ne kaphassanak el a vendégek.

 

 

A tetoválás segíti az immunrendszert

A tetoválás megítélése és a körülmények kulturálttá válása azt eredményezte, hogy egyre többen varratnak magukra valami számukra nagy jelnetőséggel bíró ábrát vagy feliratot. Bár vannak módszerek a tetoválás eltüntetésére, azért érdemes úgy hozzáállni, hogy az bizony életünk végéig a bőrünk részévé válik, és minden életszakaszunkon végig fog kísérni bennünket. Azonban nem csupán a bőrünkön hagy nyomot.

A legújabb kutatások szerint ugyanis a tetoválás nem hogy nem ártalmas, de még hasznos is lehet az immunrendszerünk részére.

A University of Alabama kutatói szerint [1] tetoválást felvarratni olyan, mint ha elmennék edzeni. Először a testet legyengíti az új stressz. Ez pontosan olyan, mint amikor az első edzés után nem érezzük jól magunkat és úgy érezzük, teljesen elgyengültek az izmaink. Hasonló történik a tetoválás után is, amikor azért érezhetjük magunkat különösen fáradtnak, mert a szervezetünk nem érti, miért is került egy számára ismeretlen és idegen anyag a bőrünk alá.

De ahogyan a rendszeres edzés után is elkezdenek erősödni az izmaink, és szervezetünk hozzászokik az új ingerekhez, úgy a tetoválás után is hasonló történik.  A vizsgálat alatt a kutatók megkérdezték a frissen tetováltaktól, hogy mennyi ideig tartott a tetoválás felvarrása, illetve hány tetoválás van rajtuk. Az adat birtokában elemezték a vérüket, azon belül is leginkább az immunglobulin A szintjét. Az immunglobulinok ellenanyagok, olyan fehérjemolekulák, amelyeket az immunrendszer termel, hogy felismerje és semlegesítse a szervezetbe került idegen testeket.

Megállapították, hogy az első tetoválás alkalmával leesik az IgA-szint, de a sokadik tetoválásnál már alig csökken. Erre alapozták azt a felismerésüket, hogy a tetoválások számának növekedésével a szervezet is erősebbé válik, az immunológiai válasz miatt. Ha a szervezetet ugyanis egy nagy stressz éri, utána idővel vissza fog térni a szervezet egyensúlyi állapota. Azonban, ha ez a stressz rendszeres, akkor már nem ugyanarra a szintre tér vissza a szervezet, hanem egy magasabb állapotba. Azt azonban meg kell említenünk, hogy bár a kutatás alapján logikus ez a gondolatmenet, a kísérletben összesen 24 nőt és 5 férfit vizsgáltak.

Mit gondolj át, amikor tetováltatsz

 • Mivel a tetoválás örök életre szól, ne dönts átgondolatlanul. Aludj rá ne csak egyet, hanem sokat.
 • Mindenképp olyan stúdiót válassz, amelyik régóta jelen van már a piacon. Figyelj rá, hogy mennyire van odabent tisztaság. Ha nem használnak gumikesztyűt a tetoválók, már keress is másik helyet. Mindenképp nézd meg, milyen tetkókat készít az adott mester, mielőtt a székébe ülsz.
 • Amikor kiválasztod a tetoválást, fontos, hogy az előzetes rajz alapján kerüljön a bőrödre, még azelőtt, hogy rátetoválnák azt. Így még egyszer meg tudod nézni, hogy mutat majd rajtad, és el tudod dönteni, hogy a mérete és kinézete valóban illik hozzád, vagy sem.
 • A tetoválás: a bőr felsértésével és egy idegen anyag bőrbe juttatásával jár. A művelet során a véred és szöveteid idegen tárgyakkal érintkeznek, ezért a nagyfokú sterilitás és higiéniás körülmények elengedhetetlenek.
 • Ne igyál alkoholt tetoválás előtt és alatt. Ne drogozz, amúgy sem, de tetoválás előtt semmiképp. Ne vegyél be fájdalomcsillapítót sem.
 • Ne tetováltass, ha beteg vagy. Ha lázas vagy, gyengének érzed magad, várd meg, amíg meggyógyulsz és utána menj csak vissza.
 • Győződj meg az eszközök és a helyiség steril mivoltáról. Figyelj rá, hogy a tűt előtted vegyék ki az eredeti csomagolásból és hogy a festék legyen kitéve, ne az üvegbe nyúlkáljanak vissza a tűvel, hiszen akkor ezt előtted is megtették, és a festék fertőzött lehet.
 • Nézz utána, milyen festékekkel dolgoznak, kérj információt az összetételről és a gyártóról, hiszen komoly allergiás rohamot válthat ki nálad.
 • Ha már megvan a tetoválásod, tarts be az utasításokat. Fontos, hogy azzal és úgy kezeld, amit a szalonban mondanak, hogy a hegesedés után is szép és tartós maradjon.
 • Némely embernél allergiás reakció következhet be a festékkel való érintkezéstől.
 • A tetoválások többnyire eltávolíthatóak. A színes tetoválások eltávolítása sokkal nehezebb, így, ha nem vagy biztos a dolgodban, inkább fekete festéket használjanak a tetkódhoz.
 • Az eltávolítás ellenére is előfordulhat, hogy ott maradnak a tetoválás nyomai a bőrödön
 • Manapság a lézeres eltávolítás a leggyakoribb. Soha ne akard házilag eltüntetni a tetkódat, minden esetben orvosi segítséget kell kérned. Még így is felléphet allergiás reakció, illetve hegesedés az eltávolítás során.

Nem csak tetoválással, hanem az Immun Forte tablettával is erősítheted az immunrendszered.

 

[1] https://index.hu/tudomany/2016/03/10/erositi_az_immunrendszert_a_tetovalas/

Hozzászólás