ADHD, négy betű, ami mindent megváltoztat

Posted by Szexvital.hu 2022-05-05 0 Hozzászólás

Te tudod, mi az az ADHD? Ismered, hogyan alakul ki és hogyan hat az agyra? Cikkünkben ennek jártunk utána.

Mi is az az ADHD?

Ez a négy betű, amely oly sok mindent képes megváltoztatni. De vajon mit is jelent? Az ADHD esetében gyakran hallani a láthatatlan betegség kifejezést. Nem véletlen, hogy a mai napig nagyon is félreértett és aluldiagnosztizált betegségről van szó.

Az ADHD, vagyis Attention deficit or/and hyperactivity disorder magyarra fordítva nem más, mint figyelemhiányos/hiperaktivitás zavar. [1] Nagyon sok gyerek szenved benne, leginkább a 6-18 éves korosztályban, de a betegség nem múlik el a gyerekkorral együtt, így sokak életét kíséri végig felnőtt korában is.

A becslések szerint hazánkban mintegy 70 ezer fiatal érintett a betegségben. Nemzetközi civil-, és orvos-szakmai szervezetek minden év októberében tartják az ADHD hónapját, amely alkalmával próbálnak minél több, a betegséggel kapcsolatos előadást tartani, ezáltal jobban megismertetni az emberekkel, mit is takar ez a négy, félelmetesen hangzó betű.

Hogy lehet felismerni?

Korábban, ha egy gyerek nem figyelt oda az órán, esetleg még meg is zavarta azt, vagy ha nem volt képes egyhelyben maradni, és folyton fel kellett állnia, egyszerűen azt mondták rá, hogy rossz vagy neveletlen. Nem gondoltak rá, hogy a gyerek esetleg beteg, és segítségre lenne szüksége.

A hiperaktív gyerekek nagyon nehezen illeszkednek be az iskolai közösségbe. Mivel viselkedésükkel zavarják az órákat, sem a pedagógusok, sem az osztálytársak nem igazán kezelik jól őket. Pedig a jelenség nem egyedi, hiszen átlagosan minden általános- és középiskolai osztályban lehet legalább egy figyelemzavarral küzdő tanuló. Minél később ismerik fel a betegség jeleit, annál később részesül a gyermek kezelésben, és annál többet szenved emiatt ő, és a környezete is.

A kezeletlen ADHD pedig nem múlik el magától, sőt, egyre összetettebb tüneteket fog okozni. Nem csupán a figyelem összpontosításának hiányával jár együtt, de az esetek nagy többségében komoly magatartási problémák is társulnak hozzá, melyek szakorvosi segítség nélkül egyre súlyosbodnak.

Holott, az ADHD betegség időbeni felismerésével és megfelelő szakorvosi segítséggel a gyerekek problémái nagy eséllyel javulnak, így jobban be tudnak illeszkedni a környezetükbe, javulnak tanulmányi eredményeik és így a jövőbeni továbbtanulási- és munkalehetőségeik esélye is jelentősen megnő. A kezelés segítségével esélyük lesz egy teljes életre, viszont enélkül folyamatosan falakba fognak ütközni.

 

 

Az ADHD neurobiológiai zavar

Az ADHD tüneteire már nagyon kicsi korban fel lehet figyelni. Az óvodában alkalmazott, különféle felmérések, koncentrációt igénylő feladatok mind visszajelzést adnak róla, ha a gyermek nem úgy fejlődik, mint ahogyan az a kora szerint elvárható lenne. Ha pedig felmerül a gyanú, mielőbb szakorvoshoz kell vinni a gyermeket, aki kellő kezelésben részesítheti.

A betegség neuorobiológiai zavar, amelynek hátterében az agyban található figyelemközpont működési zavara áll. Az ADHD nem örökletes, azonban gyakran már a születéskor kialakul, ha a magzat oxigénhiányos állapotba kerül. Tehát az ADHD nem a nevelés hiányával függ össze. Mivel a gyerek képtelen hosszabb ideig koncentrálni, a feladatra összpontosítani, ezért nehézséget fog számára okozni a tanulás. Jóval hamarabb fog elfáradni, mint egészséges társai, melyet sokszor túlzott aktivitással próbál meg kompenzálni. Sok esetben a gyerek nem hiperaktív viselkedéssel reagál, hanem teljes mértékben megszünteti a figyelmét az adott dologgal kapcsolatban.

Éppen ezért, mivel a gyerek nem átlagosan viselkedik, nagyon gyakran sorolják az ADHD-ben szenvedő gyerekeket a neveletlen, kezelhetetlen kategóriába. Ez a címke pedig egy életen át el tudja kísérni a gyereket, ha nem tesznek ellene. Ezért nagyon fontos, hogy a pedagógus és szülő együttműködjenek egymással, és a tünetek felismerése után azonnal szakorvoshoz irányítsák a gyereket. Amennyiben valaki úgy véli, hogy gyermeke ADHD beteg, a területileg illetékes Nevelési Tanácsadóhoz vagy a gyermekorvoshoz kell fordulnia. Innen általában gyermekpszichiáterhez irányítják, hiszen, bár a betegséget lehet és kell is kezelni, az óriási szakértelmet igényel.

A szakember a diagnózist követően gyógypedagógiai, mozgás-, vagy komplex kezelést javasol, melynek része lehet pszichoedukáció, a viselkedés terápia, a szülőtréning, vagy akár a gyógyszeres terápia is. Ez a komplex kezelés segít abban, hogy a gyermek idővel akár teljesen tünetmentessé válhasson, és teljes életet élhessen. Ehhez azonban arra is szükség van, hogy a szülők nagy türelemmel legyenek irányában. Ha valaki ugyanis folyton azt hallja, hogy buta, hogy nem tud viselkedni, hogy szégyenkeznek miatta, az olyan mértékű lelki sérüléseket szerezhet, amelyekből semmiféle kezelés nem tudja kigyógyítani. Ráadásul ezek a sérülések a legérzékenyebb időszakában, a gyermekkorában érik, gyakran azoktól is, akik a legközelebb állnak hozzá, és akiktől védelmet és megértést remél.

Az ADHD agyi elváltozásai

Találtak arra bizonyítékot, hogy az ADHD összefüggésbe hozható az agy különböző régióiban található funkcionális, strukturális és neurotranszmitter rendszer elváltozásaival, mind a gyerekek, mind a felnőttek esetében. [2] Jelenleg hazánkban az ADHD-t nem fiziológiai méréssel diagnosztizálják, hanem pszichiáter, orvos vagy gyógypedagógiai szakértő állíthat ki diagnózist, egy speciális felmérés alapján. Külföldön azonban már van lehetőség az QEEG alapú diagnosztizálásra. A modern képalkotó vizsgálatok pedig rámutattak, hogy ADHD-nál bizonyos agyterületeknél rendellenes szerkezeti eltérés található. Az ADHD esetében például

  • csökkent a szürkeállomány sűrűsége
  • csökkent a teljes agyi térfogat és néhány agyi struktúrában agykérgi különbségek vannak
  • késleltetett agykérgi fejlődés jellemző rá
  • felnőttek esetében csökkent az agykéreg vastagsága

Az agyhullámok optimalizálásával az agyban strukturális és funkcionális átrendeződés következhet be, amely képes a tünetek csökkentésére, vagy akár teljes megszüntetésére. Ráadásul folyamatosan fejlődnek az agykutatás terén végzett kutatások, így remélhetőleg hamarosan még egyszerűbb lesz az ADHD gyógyítása.

Habár az ADHD gyermekkorban gyakoribb a fiúknál, mint a lányoknál, később, a felnőtt korban jelentkező ADHD esetében az arányok a nők és a férfiak esetében kiegyenlítődnek, hiszen ugyanolyan gyakorisággal fordulnak elő mindkét nem esetében. Felnőtt korban a tünetek mások, mint gyermekkorban, így leginkább a feledékenység, a koncentrációs problémák és a feladatszervezéssel kapcsolatos nehézségek lehetnek intő jelek arra, hogy az illető ADHD betegségben szenved. Erre felnőtt korban is nagyon oda kell figyelni, hiszen kezeletlenül a helyzet egyre romlik, és komoly beilleszkedési és megélhetési problémákat tud okozni, nem is beszélve a párkapcsolati zavarokról.

Az ADHD tünetei a kezelések hatására felnőtt korban is jelentősen csökkenhetnek, így nagyon fontos, hogy a korai diagnózist gyors kezelés kövesse. Sajnos a kezeletlen ADHD felnőtt korban gyakran vezet agresszív viselkedéshez, és gyakran jár együtt alkohol- vagy drogfogyasztással is. Nagyon nehéz bárkinek is azt mondani, hogy menjen el orvoshoz, mert felmerül az ADHD gyanúja. Éppen ezért lenne fontos, hogy minél több információs anyag jusson el az emberekhez, hogy akár saját magukon is felismerjék a jeleket, és minél előbb szakorvoshoz forduljanak.

Fejleszd a koncentrációd az ES7 Agyserkentő tablettával!

 

[1] https://www.webbeteg.hu/cikkek/gyermekgyogyaszat/16765/adhd-a-lathatatlan-betegseg

[2] https://www.tudatosagy.hu/mi-zajlik-a-hiperaktiv-gyerek-agyaban/

Hozzászólás