Agykontroll? Az meg mi???

Posted by Szexvital.hu 2020-11-13 0 Hozzászólás

Sokszor halljuk, hogy az agyunknak csupán a 10%-át használjuk. De vajon mi történik azzal a maradék 90%-kal? Elvagyunk ezzel a 10-zel, és ne bolygassuk a továbbiakat? Vagy óriási dolgokat tudnák létrehozni, ha hozzádobnánk még pár százalékot? Amikor megjelent az Agykontroll, új távlatok nyíltak meg az agyi kapacitásunk növelésében. De hogy mi is ez az egész pontosan, annak jártam utána.

Mi az az Agykontroll?

Az Agykontroll 1966-ban született meg, és azóta bejárta az egész világot. [1]  A nemzetközi szervezetet az amerikai The Silva Method fogja össze. A módszert José Silva fejlesztette ki Mexikóban. 1944-ben kezdett el azzal foglalkozni, hogy milyen módon lehetne kiaknázni az elme kihasználatlan területeiben rejlő lehetőségeket.  Bár eredeti célja az volt, hogy a tíz gyermeke számára könnyebbé tegye a tanulás folyamatát, a kutatások közben rájött, hogy ennél sokkal többet is el lehet érni.

 

 

José elektroműszerész volt, és ez alapján kezdte el vizsgálni az agyat is. Saját készítésű EEG-vel figyelte gyermekei agyhullámait. Mivel az alvás és az ébrenlét határán mérhető a legmagasabb elektromos agyi tevékenység, úgy vélekedett, hogy ebben az időszakban lenne a leghasznosabb, tanulásra bírni a gyermekeit. Számos mentális technikát dolgozott ki, amelyekről sorra kiderült, hogy nagyon jól taníthatók. Ezzel kezdődött a Silva módszer térhódítása. Ma már a világ számos pontján lehet elvégezni a négynapos tanfolyamot, mely egyszerűsége ellenére a leghatásosabb, és legkönnyebben elsajátítható önsegítő módszernek bizonyult.

Nemsokára több módszer is kinőtte magát az Agykontrollból, mint például az öngyógyító Simonton technika. Az Agykontroll volt az alapja az egyre nagyobb teret hódító pszichoneuro-immunológia kialakulásának is. Azt, hogy a módszer nem csak hatékony, de tudományos körökben is elfogadott, mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a Harvard Egyetemen is oktatják Silva módszereinek kulcsfontosságú elemeit.

Mit rejt az elménk?

Talán jobb, ha nem vagyunk tökéletesen tisztában azzal, mire is képes az emberi elme. A történelem során nagyon sokszor láthattuk, hogy egy kellően elszánt és kellően őrült elme milliókat tud átvinni a sötét oldalra. Persze ehhez nem elég az agy kapacitásának minél nagyobb mértékű kihasználása. Szükség van még nagyon sok egyébre is.

De ha csupa jó dologra szeretnénk használni az agykapacitásunkat, megvannak a megfelelő technikák, amelyekkel ki lehet tágítani az elme határait. Az eredmény nem csupán a könnyebb tanulás lesz. Az Agykontroll segítségével képesek lehetünk az öngyógyításra, de akár még paranormális képességeket is ki tudunk fejleszteni magunkban.

Az Agykontroll eszközei

A módszer egyik fontos eszköze a relaxáció. Ez abból a szempontból is hasznos, hogy segít a betegségeket okozó stressz legyőzésében is.

Silva szerint az ember bal agyféltekéjét használja gyakrabban és nagyobb mértékben. Az Agykontroll elmélete az alfa állapotnak nevezett agyi tevékenységre, és a jobb agyféltekére épít. Szerinte minden, ami földhözragadt, ami korlátokat szab, azt a bal agyféltekében találjuk. Ellenben minden, ami spirituális, ami felszabadít, ami túllép az öt érzékszervünkön, azt a jobb agyféltekében kell keresni.

 

 

Jobb a bal, mint a jobb?

Ez a gondolatmenet régóta ismert. Míg a bal agyfélteke felelős a logikus, racionális és analitikus gondolkodásért, addig a jobb agyféltekének köszönhetjük a kreatív, képzelőerőt igénylő, holisztikus gondolkodásmódot.

A bal agyféltekénkkel beszélünk, írunk, számolunk, olvasunk, érvelünk és elemzünk, a jobbal hallgatjuk és élvezzük a zenét, élünk át érzelmeket, rajzolunk, látjuk meg az összefüggéseket és használjuk az intuícióinkat. Állítólag éppen ezért használják a nők inkább a jobb, míg a férfiak inkább a bal agyféltekéjüket.

A két agyfélteke közötti különbségek akkor kerültek a figyelem középpontjába, amikor a 60-as években úgy gyógyítottak epilepsziás betegeket, hogy elválasztották egymástól a két agyféltekéjüket. [2] Ezeken a betegeken ezután kísérleteket végeztek el, és így derült fény rá, hogy a bal agyfélteke felelős a beszéd, az írás-olvasás, az emlékezés és az időérzékelés működéséért, míg a jobb agyfélteke felelős a térbeli képességekért, az arcfelismerésért, a színek és alakok felismeréséért és a non-verbális képességeinkért.

Mit ígér az Agykontroll módszer?

A tanfolyam elvégzésével és a módszer elsajátításával a következőket érhetjük el:

 • növelni tudjuk önbizalmunkat
 • tanulásunk gyorsasága és hatékonysága megsokszorozódik
 • memóriánk javul
 • megtanulhatjuk az öngyógyítás módszerét
 • kreatívabbak lehetünk
 • fejleszthetjük a hatodik érzékünket

A magyar Agykontroll-alapítvány felmérése alapján 1008 olyan ember írta le a tapasztalatait, akik minimum két és fél éve végezték el a négynapos tanfolyamot. A válaszaik alapján kiderült, hogy átlagosan 55%-kal kevesebbet jártak orvoshoz, energiaszintjük nőtt, egészségi állapotuk javult.

A legtöbbjük szerint a korábbiak mellett a módszer segítségével képessé váltak ébresztőóra nélküli időzített ébredésre, sokkal jobban tudták kezelni a stresszt, és a fejfájásaik nagy részét is képesek voltak gyógyszer nélkül elmulasztani. Sokkal könnyebben hozták meg a döntéseiket, melyek sokkal inkább bizonyultak jónak, mint korábban.

De nem csupán kézzel fogható eredményeket értek el. Képessé váltak szavak nélkül is segíteni szeretteiknek, fokozni tudták megérzőképességüket, és kínlódás és akaraterő nélkül képesek voltak abbahagyni rossz szokásaikat, mint amilyen a dohányzás, az alkohol fogyasztás, a túl sok evés.

 

 

Az ötlépéses módszer

Az Agykontroll módszer szerint a siker elérése öt lépésből áll. Ezek a következők:

 1. Döntsd el, hogy mit szeretnél elérni, és írd le azt.
 2. Úgy fogalmazd meg a célod, hogy az minden kétségtől mentesen szerepeljen és egyértelmű legyen.
 3. Legyél biztos benne, hogy valóban arra vágysz, amit leírtál és hogy el is hiszed, hogy képes vagy megvalósítani, elérni azt.
 4. Hidd el, hogy megérdemled azt, amire vágysz. Mindegy, hogy ez egy tárgy, egy érzés, vagy bármi egyéb. Amíg nem hiszed el, hogy megérdemled, nem fogod tudni elérni.
 5. Naponta több alkalommal is relaxálj pár percig. Ilyenkor képzeld el, hogy elérted a célod. Előbb-utóbb biztosan el fogod tudni érni.

A három törvény

Az Agykontroll három törvénye a következő:

 1. Nincs fehér vagy fekete Agykontroll. Egyféle létezik, melynek alapja minden esetben az őszinteség és a szeretet. A lényeg, hogy az történjen, ami mindenki számára a legjobb.
 2. Soha ne akarjunk beleszólni más akaratába, még akkor sem, ha úgy ítéljük meg, úgy jobb lenne neki. Szerencsére ez nem is működőképes. Így ahelyett, hogy ezt szeretnénk elérni, inkább saját magunkkal foglalkozzunk.
 3. A harmadik törvény betartása nélkül vagy hibásan működik, vagy egyáltalán nem működőik az Agykontroll. A külső énünk vágyait minden esetben össze kell hangolnunk belső énünk akaratával. Nagyon fontos megtalálni a harmóniát a külső és a belső akaratunk között és ezután megfogalmazni a céljainkat.

 

Az agyunk kapacitása tehát folyamatosan növelhető, ezáltal képessé válunk arra, hogy kitágítsuk lehetőségeinket is.

 

Tágítsd ki agyad lehetőségeit és döntsd le a korlátokat a B-vitamin komplex tablettákkal.

 

[1]http://agykontroll.hu/

[2] https://mentaltraining.blog.hu/2017/02/22/a_jobb_es_bal_agyfelteke_titkai

Hozzászólás