Az alkohol hatása az agyra

Posted by Szexvital.hu 2019-01-16 0 Hozzászólás

Te tudod, hogy mi történik a szervezetedben, amikor lehajtasz mondjuk két kupica pálinkát, vagy hogy honnan ered a másnaposság érzése? 

Az alkohol olyan kábítószer, amely már kis mértékben is hatással van a testre, ezért előnyös, ha tisztában vagy azzal, hogyan is teszi ezt.

Ilyen az agyad alkoholos befolyásoltság alatt 

Az nem titok, hogy az alkoholnak hatása van az agyunkra. Ezt még azok is alá tudják támasztani, akik csak keveset isznak, mondjuk alkalmanként -ergó nem alkoholisták-, hiszen az alkoholtól boldogabbnak, stressz mentesebbnek érzik magukat, és még barátságosabbak is. Micsoda előnyök, nemdebár?

A tudomány igazolta az alkoholfogyasztás előnyeit. PET-vizsgálatok szerint az alkohol felszabadítja az agyban lévő opiát receptorokhoz kötődő endorfinokat ("örömhormonokat"). Bár a túlzott ivás fokozza a demencia előfordulására való hajlam kockázatát, a tanulmányok azt is kimutatták, hogy a mérsékelt ivás – napi egy ital a nők, kettő a férfiak számára- még nem kockázatos ebből a szempontból. 

Mit jelent egy ital? Egy ital egyenértékű 1,5 uncia 80-as szeszes itallal (kb. 0,5 dl), 5 uncia borral (kb. 1,5 dl) vagy 12 uncia (kb. 3,5 dl) sörrel. 

Ám mielőtt megfogadnád, hogy mostantól naponta a pohár fenekére nézel majd, azt sajnos meg kell említenünk, hogy még a visszafogott italozás is zsugorítja az agy tanulásért és észlelésért felelős területeit. 

A hippocampus zsugorodásának mértéke a memóriával és az érveléssel kapcsolatos agyi területeken összefüggésben áll az emberek által fogyasztott alkoholmennyiséggel. (Az Oxfordi Egyetem kutatása alapján, melyet 424 férfi, és 103 nő részvételével végeztek.) 

 

Lelkiismeret furdalásod van, és nem tudod, abba kéne-e hagynod az ivást? Segítünk eldönteni: 

a mérsékelt ivás jó tesz a szíveddel. Több mint 100 vizsgálat során arra jutottak, hogy a mérsékelt ivás csökkenti a szívinfarktus, az iszkémiás (vérrög által okozott) stroke, a perifériás érbetegség, a hirtelen szívhalál és az összes kardiovaszkuláris betegség okozta halálozás előfordulási esélyét

sajnos azonban a mérsékelt ivás összefüggésbe hozható az epekövek és a cukorbetegség kockázatával is

a nők esetében a mérsékelt italozás növelheti az emlőrák kockázatát. Ha tehát átlagos rizikód van az emlőrákra, akkor az esélyed, hogy kialakul, 8,25% -ról 8,8%- ra nő

a mérsékelt alkoholfogyasztásnak társadalmi és pszichológiai előnyei is vannak. Gondolj csak arra, hogy egy-egy ünnep, vagy baráti találkozó alkalmával milyen jó inni a finom vacsora után egy pohár bort.

alkohol-hatasa-az-agyra-1

Az alkohol mentális árnyoldalai

Ugyan az alkohol már a társadalmi élet része (szinte el sem lehet képzelni nélküle az életet), az sosem jó, ha nem tartjuk ellenőrzés alatt az elfogyasztott mennyiséget. 

Olyan kognitív hatásai vannak, amelyeknek akár súlyos következményei is lehetnek. Ilyen a gátlások elvesztése, a zavaros, nem tiszta gondolkodás, és a rossz döntések sorozata.

Ilyen hatással van az alkohol az alkalmi és közepes alkoholfogyasztók életére

 • károsodik a memóriájuk
 • homályosan látnak
 • elmosódik a beszédük
 • csökken a koordinációs képességük
 • kevésbé felelősségteljes döntéseket hoznak
 • vakmerőbbek, bátrabbak lesznek
 • elveszítenek pillanatokat, amolyan "áramszünetük" lesz

Másnaposság esetén a következők is segíthetik a regenerálódást:

Az NAC (N-acetil-cisztein) egy cisztein aminosav, mely erős antioxidáns hatással rendelkezik, segít enyhíteni a depressziót, illetve hozzájárul a jó közérzethez.

A krónikus ivóknál már nagyobb problémák alakulnak ki a masszív alkoholizálása hatására

 • csökken az agyi szürkeállomány
 • nehézkessé, esetleg lehetetlenné válik a gondolkodás
 • emlékezetkiesés fordulhat elő
 • megtörténik a Visuospatialis képességek elvesztése

alkohol-hatasa-az-agyra-2

Ezekről a képességekről van szó: emlékezés, objektumok két- és háromdimenziós térben való elhelyezkedése.

 • az illető képtelen a koncentrációra
 • kialakulhat a Wernicke-Korsakoff szindróma 

A kutatások alátámasztják, hogy a krónikus alkoholfogyasztók 80% -ának van tiaminhiánya, ami egy komoly agyi rendellenességet okoz. A Wernicke-Korsakoff-szindróma (WKS) tünetei közé tartozik a zavartság, a szemidegek bénulása, az izmok összehangolására való képtelenség, valamint a memóriával és a tanulási képességgel kapcsolatos tartós problémák. A WKS az emlékezőképesség zavarainak (amnézia) egy formája. A betegnek komoly nehézséget jelent a frissen átélt események, illetve újonnan tanultak megjegyzése. 

Ne feledd: „Az alkohol elég sok problémát megold, az egyedüli gond, hogy csak rövid távon oldja meg őket.” James Blunt

Hozzászólás