Bakancslista – magamutogatás, vagy út a teljesség felé?

Posted by Szexvital.hu 2022-04-19 0 Hozzászólás

Neked van bakancslistád? Még ha esetleg leírva nincs is, mindannyiunk fejében létezik ilyesmi, amire gyerekkorunk óta véssük fel a vágyainkat, még ha nem is kézzel fogható. De vajon miért gyűjtögetjük az álmokat?

Mi a bakancslista?

A bakancslistán olyan dolgok szerepelnek, amelyeket még halálunk előtt szeretnénk megtenni, átélni, birtokolni. A neve valószínűleg onnan ered, hogy amikor valaki meghal, azt szokták mondani, hogy „feldobta a bakancsot”. Ez a lista azonban inkább szól az életről, mint a halálról. Hiszen nem akarunk addig elmenni, amíg ezeket a számunkra nagyon is fontos pillanatokat át nem éltük.

És mivel az utolsó esélyről szól, ezt a listát érdemes teljesen őszintén összeállítani. Itt már nem kell senkinek és semminek megfelelni, és más véleményét kikérni, vagy követni. Mert ez a végső lista. Ezután már valóban nincs tovább. Vagy mégis?

Vajon mikor állítunk össze egy bakancslistát? Életünk teljében, vagy akkor, amikor megtudjuk, hogy valamilyen visszafordíthatatlan dolog miatt nem sok időnk van már hátra? Mindkettő elő szokott fordulni, de jobb, ha még akkor állítjuk össze, amikor valóban van rá esélyünk, hogy átélhessük az azon szereplő tételeket.

A bakancslista megírásához számot kell vetni azzal, mi is igazán lényeges számunkra az életben, és mi az, amiről semmi esetre sem szeretnénk lemaradni. Akár több listánk is lehet, hiszen készíthetünk egyet saját magunk részére, azokkal a vágyakkal, amelyeket egyedül szeretnénk beteljesíteni, de készülhet egy, vagy több, a szeretteinkkel együtt vágyott dolgokról is.

 

 

Titkos, vagy nyilvános?

A másik fontos kérdés, hogy vajon magunknak készítjük, vagy egy kis magamutogatás is áll a hátterében, és megosztjuk a családunkkal, barátainkkal, esetleg a közösségi portálokon? Mert amíg csak mi vezetjük életünk titkos vágyainak listáját, addig bármi rákerülhet. Senkinek sem kell megmagyarázni, és elszámolni vele, miért is vágyunk erre.

De onnan kezdve, hogy nyilvánosságra kerül, egészen új értelmet nyerhet. Akkor már hasonlít egy kicsit egy esküvő előtti kívánságlistára, amin a kívánatos nászajándékok szerepelnek. Különösen, ha valóban csak egy limitált idő áll a bakancslista tulajdonosának rendelkezésére.

Mert hát a búcsú amúgy is nehéz, de ha látjuk, hogy még mi mindenre vágyik a másik, önkéntelenül is megmozdulunk, hogy segítségünkkel minden vágya valóra tudjon válni. Már ha elég hozzá az igyekezetünk. Mert a vágyak többsége sajnos pénzbe kerül, nem is kevésbe.  Így válhat valaki más bakancslistája a mi vágyaink tárgyává. Még ha nem is a mi álmainkat kívánjuk rajta keresztül valóra váltani, hanem valakiét, aki fontos nekünk.

De kifejezhetjük vele azt is, hogy kilógunk a sorból, különlegesek vagyunk, hiszen mindenki láthatja, mennyi mindenre vágyunk, és mennyi mindent fogunk még megvalósítani az életünk során. Ezek a listák kerülnek ki általában az irodák falára, vagy a közösségi oldalakra. Ezzel sincs semmi baj, hiszen nem vagyunk egyformák. Ha valakinek ez kell ahhoz, hogy igazán motivált lehessen, és nőjön egy kicsit az önbecsülése, hát mutassa meg az egész világnak, mire vágyik. Csak nehéz elkerülni az ezzel járó csapdákat, és megmaradni azoknál a tételeknél, amelyeket saját magunk miatt tartunk fontosnak, és nem azért, amit mások gondolnak róluk.

Ráadásul ellenkezőjére is fordulhat a lista motiváló ereje, hiszen, ha hosszú ideje egyetlen egy tételt sem tudtunk kipipálni rajta, azzal nem csak saját magunk felé, hanem mindenki más felé is el kell tudnunk számolni, aki a listánkat láthatta. Pedig az a bakancslista is tökéletes, amelyről egyetlen tételt sem pipáltunk ki, ha úgy érezzük, átgondoltuk, és azok nélkül a dolgok nélkül is teljes tud lenni az életünk. A ceruza és a radír csakis a mi kezünkben van.

 

 

Ezt vegyük figyelembe a bakancslista készítésekor

Ha a legjobb esetet vesszük, akkor úgy készítünk bakancslistát, hogy még sok-sok év áll előttünk. Christopher Peterson, a Psychology Today szerzője [1] szerint a bakancslista közelebb vihet a teljesség felé. Azonban ehhez nagyon fontos, hogy a lista őszinte legyen, és valóban rólunk, a mi vágyainkról szóljon.

Peterson szerint nagyon fontos, hogy meg tudjuk különböztetni, mi az, ami valóban fontos számunkra, és mi az, ami bár annak tűnik, valójában nem visz közelebb a boldogságunkhoz. Ha ezt meg tudjuk tenni, rá fogunk jönni, mire is vágyunk valójában, és ha ezeket a céljainkat elérjük, akkor valóban boldogok lehetünk tőlük. Ehhez Peterson szerint érdemes a következő kérdéseket feltenni magunknak, mielőtt nekikezdenénk a lista megírásának.

  1. Mit csinálnál ma, ha biztosan tudnád, hogy holnap meghalsz?
  2.  Mennyi beteljesítetlen álom maradna a listán, ha soha egy léleknek sem beszélhetnél arról, hogy a papírra vetett célokat véghezvitted?

Ha ezt a két kérdést őszintén megválaszoljuk, és ezek figyelembevételével állítjuk össze a listánkat, egészen biztosan tudhatjuk, hogy a listánknak semmi köze sincs a magamutogatáshoz, és senki máshoz, csakis a legbelső vágyainkhoz. Az álmaink megvalósítása által pedig igazán teljessé válhat az életünk, így a lista inkább szól az életről, mint a búcsúzásról és a halálról.

Dr. Gail Matthews, a kaliforniai Dominican Egyetem pszichológus professzora szintén jó ötletnek tartja a bakancslistát. Szerinte ez nem csak a vágyak felsorolásáról szól, hanem segít fontossági sorrendbe tenni azokat.

Ha a listát nem életünk utolsó szakaszára hagyjuk, azért is hasznos lehet, mert tisztán előttünk lesz, mi az, ami igazán érdekel és boldoggá tehet minket, így akár életünk egy korábbi szakaszában a helyes pályaválasztásban is segítségünkre lehet.

A lista szem előtt lesz még akkor is, amikor már egyes elemeiről megfeledkeznénk, így kiváló motiváló is egyben. Segítségével mélyebb tartalmat adhatunk az életünknek, hiszen lesz miért küzdenünk. A célok felé vezető úton pedig sokkal jobban meg fogjuk tudni ismerni önmagunkat is.

Ebben segíthet a bakancslista

  • orientációink közelebb vihetnek minket a helyes pályaválasztáshoz
  • segítségével jóval tartalmasabb lehet az életünk
  • fontossági sorrendbe tudjuk tenni céljainkat
  • fel tudunk állítani egy feladatlistát, hogy mit kell megtennünk azért, hogy vágyaink teljesülhessenek
  • sokkal mélyebben megismerhetjük önmagunkat, és a vágyainkat
  • motivál minket, még a legnehezebb időszakainkban is
  • büszkeséggel tölthet el minket, ha valamelyik célunkat képesek voltunk elérni és így kipipálhatjuk azt
  • rengeteg élményt, emléket szerezhetünk

Nem véletlen, hogy film is született erről, melynek mi más lehetne a címe, mint a Bakancslista. A filmben a két főhőst játszó Jack Nicholson és Morgan Freeman idős korukban ismerkednek meg egymással, miután mindkettőjüket halálos betegséggel diagnosztizálták, és így együtt valósítják meg bakancslistájukat. A filmet nagyon is érdemes megnézni, hiszen a legfontosabb dolgokkal szembesít bennünket. A szeretetről, életről, búcsúzásról szól, és kiváló útmutató, ha bakancslista készítés előtt állunk.

 

Ne stresszelj, amikor összeállítod a bakancslistád. Próbáld ki a FOCUS GABA kapszulát!

 

[1] https://www.psychologytoday.com/us/blog/the-good-life/201102/bucket-lists-and-positive-psychology

Hozzászólás