Éjjel valóban kreatívabbak vagyunk?

Posted by Szexvital.hu 2021-08-18 0 Hozzászólás

Igazi éjjeli bagoly vagy, vagy inkább pacsirtának tartod magad? Vannak, akik későn fekszenek, mert akkor a legkreatívabbak, mások inkább reggel teljesítenek jobban. Egyik sem jobb, vagy rosszabb a másiknál, de mi most az éjjeli baglyok szokásait vizsgáltuk meg közelebbről.

Te vajon éjjeli bagoly vagy?

Ezt bizony nagyon könnyen ki tudjuk deríteni. Reggelente alig bírsz kikelni az ágyból, és az első kávédig jobb, ha senki nem közelít hozzád? Ahogy pedig telnek az órák, úgy leszel egyre aktívabb, de az igazi csúcspontodat sötétedés után éred el? Akkor te igazi éjjeli bagoly vagy!

A cirkadián ritmus, vagyis az alvás és ébrenlét napi ritmusa egyénenként eltérő. Sőt, egy adott személynél sem állandó. Például egészen másképp működünk hétköznap, amikor munkába kell mennünk, mint hétvégén, amikor jobb esetben nagyobb lehetőségünk van a pihenésre. A pszichológusok két csoportot különböztetnek meg. az egyik a Nappal együtt ébredő, és már kora este nyugovóra térő pacsirták csoportja, míg a másik a későn kelő, de szívesen éjszakázó baglyok csoportja.

A két csoport közötti különbségek kihathatnak az adott személy egész életvitelére, napirendjére, sőt, az általa nyújtott teljesítményre is. A pszichológusok ráadásul még testi jelekben mérhető különbségeket is találtak a pacsirták és a baglyok között, amely a testhőmérsékletük és a hormonszintjük mértékében mutatkozott meg.

Míg a pacsirták testhőmérséklete kora délután a legmagasabb, addig a baglyoké csak körülbelül négy órával később. A korán kelők szervezetében reggelente a kortizol szint magasabb, míg a baglyokéban a melatonin hormon szintje. A kortizol a mellékvese által termelt, antistressz hormon, míg a melatonin az alvási ciklust irányító hormon.

Azt, hogy kinek milyen az alvási-ébrenléti ritmusa, több minden határozhatja meg. Az öröklött tulajdonságok, és a nevelkedés során elsajátított családi szokások alakítják, de hat rá természetesen az életmód, a környezet, az évszak és az életkor is. [1]

Az, aki az egész gyermekkorát úgy élte le, hogy korán kellett kelnie, és rögtön elvégzendő feladatokat is kapott, valószínűleg felnőtt élete során képtelen lesz éjjeli bagolyként élni.

A kutatások arra is kitértek, hogy már az is meghatározhatja bagoly, vagy pacsirta létünket, hogy melyik évszakban jöttünk a világra. Míg a tavasszal vagy nyáron születettek jellemzően éjjeli baglyok, addig a korán sötétedő évszakokban, azaz ősszel és télen születettek, leginkább pacsirták.

Az életkor is nagyban befolyásolja ezt, hiszen a legtöbb kisgyerek alapvetően pacsirta típus, a bagoly szülők nagy bánatára. Ugyanis kevés olyan gyereket ismerünk, aki ne kelne fel jóval korábban, mint ahogyan azt a szülei szeretnék. Azután, a kamaszkor körül általában ez megváltozik, és az addig hajnalban kelő gyerek eljár bulizni, aminek következtében késő éjszaka a legaktívabb, majd szinte végig képes aludni egy egész napot a buli után. Az igazi személyiség, hogy kiből lesz korán kelő, korán fekvő, vagy későn kelő, későn fekvő, általában 18 éves kor körül dől el. De még ez sem végleges, hiszen ahogy öregszünk, úgy változunk, ebben is. Így válnak idővel a legnagyobb éjjeli baglyok is szelíd pacsirtává.

 

 

Az igaz bagoly

A tipikus éjjeli baglyok általában nagyon utálják, amikor reggel megszólal az ébresztőóra. Enélkül, saját maguktól, ha tehetnék, biztosan sokkal később kelnének fel. Reggelente általában nincs étvágyuk, így a reggelit ki is hagyják, kivéve a kávét, ami nélkül általában sokkal nehezebben képesek csak magukhoz térni. Egy reggeli edzés náluk aztán szóba sem jöhet.

Bár a munkanapjuk nehezen indul, ahogy telnek az órák, úgy kezd egyre jobban kinyílni a szemük, és megjönni az energiájuk. Éppen ezért nem okoz problémát nekik, ha túlórázni kell, sőt, kifejezetten élvezik hiszen lehet, hogy egész nap nem tudnak annyit teljesíteni, mint este néhány óra alatt. Éppen ezért nagyon jól bírják a délutáni, éjszakai műszakot is. De nem csak a munkahelyen. A magánéletben is igazi party arcok, akiknek az éjjel valóban soha nem érhet véget. Ők a buli középpontjai még akkor is, amikor a többiek már szinte alszanak.

Általában az éjjeli bagoly-típusú emberek éppen ezért kreatívabbak. A legtöbb művész is ebbe a csoportba tartozik. Nincs ebben semmi meglepő, hiszen az ő munkaidejük akkor kezdődik, amikor egy pacsirta nyugovóra tér. Viszont a pacsirták általában jobbak, ha a különböző tudományokról van szó, mint amilyen a matematika. Azonban azt is vizsgálták, hogy fordítva is befolyásoló lehet ez számukra,  hiszen az is előfordulhat, hogy nem azért lesz valaki kreatív, mert éjjeli bagoly típusú, hanem a művészek életmódja formálja őket bagollyá.

Sajnos azonban, a pacsirtáktól eltérő hormonális állapot okozhatja azt is, hogy az éjjeli baglyok között több a depresszióra hajlamos, míg a pacsirták inkább hajlamosabbak észrevenni és élvezni az élet napos oldalát.

Kutyából nem lesz szalonna

Ahogy bagolyból sem válhat pacsirta, fordítva sincs rá túl nagy esély. Ahogyan azt már korábban említettük, természetesen vannak olyan időszakok, amikor kénytelenek vagyunk változni. Ilyen lehet jobb esetben a hétvégi életmódunk, amikor nem kell kötelezően korán kelnünk, és nincs olyan feladatunk, amit még aznap, akár az éjszaka alatt kell elvégezni. De okot adhat erre egy nyári szünet, egy szabadságolás, vagy akár sajnos egy betegség is. Ilyenkor ideig-óráig változtatunk a napi bevált életmódunkon, de általában ez egy idő után kimerítő mindkét típus számára, és idővel vissza fog térni mindenki a régi kerékvágásba.

Hogyan lehet megtalálni az arany középutat?

Először is gondold át, hogy szükség van-e változásra. Ha neked és a környezetednek is tökéletesen megfelel az életmódod, akkor semmi okod aggodalomra. Ellenben, ha mégis úgy érzed, hogy sem bagolyként, sem pacsirtaként nem érzed boldognak magad, akkor vannak lehetőségeid, hogy változtass a helyzeteden.

  • Próbálj meg minden nap ugyanakkor lefeküdni, és ugyanakkor felkelni. Persze ez nem megy majd elsőre, hiszen hosszú évek bevett szokásain próbálsz meg változtatni. Így mindenképpen legyél türelmes. Ráadásul úgy próbáld meg belőni a lefekvés és a felkelés időpontját, hogy az mind a hétköznapokban, mind a szabadabb időszakokban megfelelő legyen.
  • Ha korán kell kelned, ne húzd be teljesen a függönyöket, mert a sötét nem fog segíteni az ébredésben. Ha viszont este korábban szeretnél elaludni, került a villódzó fényeket, ne mobilozz közvetlenül lefekvés előtt, és húzd be a sötétítőket, mert a fény hiánya segíteni fog az ellazulásban és a korai elalvásban is.
  • A tartós párkapcsolat egyik nagy titka, hogy a bagoly bagollyal, a pacsirta pacsirtával éljen együtt. Ha ez nem így van, az egészen biztos komoly fennakadásokat fog okozni a közös életükben, hiszen semmilyen programot nem fognak tudni kompromisszum nélkül megszervezni. Az egyikük ugyanis egészen biztosan mindig álmos és kedvetlen lesz.

Hogy akár korán, akár későn kell kelned, mindig jókedvvel tedd meg azt, válaszd a Jobb hangulat csomagot!


[1]https://hrdoktor.blog.hu/2017/08/07/bagoly_vagy_pacsirta_a_keson_vagy_a_koran_kelok_a_hatekonyabbak

Hozzászólás