Energiaital nélkül is lehetsz aktív!

Posted by Szexvital.hu 2021-10-27 0 Hozzászólás

Az energiaital gyors segítséget nyújt, amikor úgy érzed, nem bírod már tovább. Azonban a pillanatnyi előnyök hosszú távon hátrányokkal is járhatnak. Érdemes átgondolnod, hogy megéri-e, vagy esetleg adsz esélyt a kevésbé ártalmas, de ugyanilyen hatásos módszereknek

Neked honnan van energiád?

Mindenkinek az életében vannak nehezebb időszakok, amikor annyi a teendő, hogy nem elég a nap 24 órája és nincs idő lassítani, megállni pedig egyenesen lehetetlen. Mindig van egy vizsgaidőszak, egy új munkahely, egy költözködés, egy határidős projekt, és még sorolhatnánk. Ha pedig a határidő szabja meg az időbeosztásunkat, hajlamosak vagyunk a végletekig sanyargatni a testünket. Keressük a megoldást, hogy nyújtsuk meg a napot, és természetesen a legegyszerűbb, ha kitoljuk a nappalokat, és áttanuljuk, átdolgozzuk az éjszakákat.

Egy ideig segíthet egy tea, egy kávé, de idővel ezek már kevésnek bizonyulnak, és keresünk újabb, még gyorsabb, még hatékonyabb megoldásokat arra, hogy legyőzzük a testünk teljesen normális és természetes vágyát a pihenés iránt. Ekkor szoktunk rátalálni az energiaitalokra.

A legnagyobb baj pedig az, amikor már üdítőként fogyasztjuk, és sokszorosára növeljük az elfogyasztott mennyiséget az ajánlottnak. Ráadásul ezek az italok már egyre finomabbak, egyre színesebbek és az illatuk is nagyon kellemes, így sok esetben akkor is fogyasztjuk őket, amikor elsősorban nem az energetizáló hatásukra van szükségünk.

Fogyasztásuk pedig nincs korhoz kötve, így sok esetben a gyerekek között is fogyasztókra találnak a különféle energiaitalok. A színes, jól kinéző dobozok és az általuk diktált életérzés menő dolog a fiatalok között, így sok esetben kisgyerekek is bőségesen fogyasztanak belőle, amelynek akár koffeinmérgezés is lehet a következménye.

 

 

Mit csinál veled az energiaital?

A legfontosabb kulcsszó az energiaital fogyasztás során a mértékletesség. Ha úgy hozza az élet, és szükség van egy kis energiatöbbletre, egy energiaital elfogyasztása egy egészséges, felnőtt ember számára nem okoz egészségkárosodást. Azonban a rendszeres, naponta több alkalommal történő energiaital fogyasztással már egészen más a helyzet.

Az energiaitalokban rengeteg koffein van. Ez már önmagában is veszélyes, a túlzott fogyasztása ugyanis hosszú távon ártalmas a szív- és érrendszerre. [1] Ennek az az oka, hogy a koffein miatt nagyon gyorsan megemelkedik a pulzusszám és a vérnyomás. Ha pedig napi szinten fogyasztjuk ezeket az energiaitalokat, ez az emelkedett állapot, vagyis a megemelkedett pulzusszám és vérnyomás állandósulni fog, és ez lesz a normális a szervezetünk számára, amelyet már nem, vagy csak nagyon nehezen lehet újra a normális szintre hozni.

A koffein hatására ezen kívül a hasi erek is összeszűkülnek, viszont az agy jóval több vért kap. A koffein lerövidíti a reakcióidőt, megemeli az adrenalin szintet és lehetővé teszi a nagyobb fizikai igénybevételt. Ezen kívül a veseműködést is növeli, ezért érezzük úgy az ital elfogyasztása után, hogy gyakrabban kell meglátogatnunk a mosdót. Így, aki szív-és érrendszeri, illetve vesebetegséggel küzd, nem fogyaszthatna huzamosabb ideig energiaitalokat.

Mi van az energiaitalokban?

Ne tévesszenek meg minket a palackon lévő számok. Amíg a kávé milliliterenként 1 mg koffeint tartalmaz, addig az energiaitalnál ez az érték csupán 0,3 mg. Azonban kávéból nem szoktunk hirtelen 250 ml-t meginni, vagy akár 450 ml-t is, hiszen némelyik energiaital ilyen kiszerelésben kapható. Ekkora adag koffeint egyetlen egy szervezet sem tud egykönnyen kiheverni.

Különösen nem gyerekkorban, amikor a 15 mg/testsúly mértékű koffein fogyasztása már mérgezőnek minősül. A koffeinmérgezéssel járó tünetek pedig már 3 mg/kg-tól jelentkeznek. A szapora szívverés, az izzadás, az izgatottság mind a túlzott koffein fogyasztás tünetei.

És idáig az energiaitaloknál csak a koffein tartalomról beszéltünk. Azonban az energiaitalokban a koffein mellett elég sok egyéb összetevő is van. Van bennük például taurin. Ez egy aminosav, amely befolyásolja a szervezet anyagcseréjét és az energiaháztartását, ezáltal energetizáló hatása van. Mivel cukrot juttat a sejtekbe, növeli a fizikai erőnlétet és a teljesítőképességet. A hiba akkor kezdődik, amikor nagy mennyiségű koffeinnel fogyasztjuk együtt, hiszen ekkor még jobban felerősítik egymás amúgy sem gyenge hatását.

Sok energiaitalban van ginzeng is, melynek szintén élénkítő hatása van és guarana, mely az élénkítés mellett a memóriát is javítja. Ezekkel az összetevőkkel nincs semmi baj, csupán azzal, hogy egy italban ennyiféle energetizáló szer és koffein van összezárva.

Haverok, buli, energiaital

A legnagyobb baj pedig akkor van, amikor az energiaitalokat alkohollal keverjük. A legtöbb buliban a felfokozott hangulat velejárója az alkoholfogyasztás. Ha azonban ezt is túlzásba visszük és kiegészítjük még energiaital fogyasztással is, az súlyos rosszullétet tud okozni.

 

 

A felfokozott izgalmi állapot során a szervezet rengeteg cukrot éget el, emellé pedig a nagy mennyiségben fogyasztott alkohol szintén csökkenti a vércukorszintet. Ez akár súlyos, eszméletvesztéses állapotot is elő tud idézni.

A gyerekek és a fiatalok nagy többsége ráadásul nincs hozzászokva az ilyen nagy mennyiségű koffeinhez, hiszen nem fogyasztanak napi szinten kávét és teát, így a hirtelen megterhelés még súlyosabb helyzetbe sodorja szervezetüket.

Az energiaitalok fogyasztása néha megengedett, ha felnőttek és egészségesek vagyunk. Azonban mindenképpen gondolkodjunk el azon, hogy milyen, jóval egészségesebb dolgokkal tudjuk helyettesíteni, ha naponta akár több alkalommal is fogyasztunk belőlük, mert az nagyon komoly egészségkárosító hatással lehet szervezetünkre,

Van alternatíva!

Rengeteg egészséges energetizáló étel és ital áll rendelkezésünkre, ha egy kis plusz energiára van szükségünk.

  • A fekete tea kiváló energetizáló. Ezen kívül sok antioxidánst is tartalmaz, így igazán egészséges. A zöld teában nagyon minimális a koffein tartalom, azonban bőségesen található benne antioxidáns és flavonoid.
  • A gyógyteák közül az édesgyökér tea igazi energiabomba. Megemeli a vérnyomást, görcsoldó és köhögéscsillapító, és a gyulladások ellen is kiváló.
  • A gyömbértea fokozza a szellemi teljesítőképességünket. Ezen kívül kitűnő hatással van az emésztésre, és nátha esetén is sokat segíthet.
  • A búzafűlé igazi energiabomba. Rengeteg tápanyag van benne, melyek által a szervezetünk igazán energikussá és élénkké válik. Ráadásul még az immunrendszert is támogatja, és kitűnő méregtelenítő.
  • Nem csupán italokkal, de ételekkel is felfrissíthetjük magunkat. Minél kevesebb nehéz ételt fogyasztunk, annál kevésbé leszünk fáradtak. Az egészséges étkezés és a napi szintű testmozgás igazi energiabombákká tesznek bennünket.
  • A saláta magas víz-, vitamin- és antioxidáns tartalma miatt nagyon egészséges a szervezetünk számára, könnyen emészthető, és igazán sok energiát képes adni.

Próbálj meg minél egészségesebben táplálkozni, fogyassz egészséges italokat, mozogj rendszeresen, legyél sokat a szabad levegőn és tölts minél több időt a szeretteid társaságában, illetve olyan tevékenységekkel, amelyek örömet okoznak neked. Ezek a legegészségesebb hozzávalói egy igazán energetikus és egészséges életnek.

Ahhoz, hogy soha ne veszíts az energiáidból, próbáld ki az Agyserkentő extra csomagot!

 
 

[1] https://www.webbeteg.hu/cikkek/egeszseges/14091/sulyos-egeszsegkarosodast-okoznak-az-energiaitalok

 

Hozzászólás