Gyógynövénykalauz kezdőknek: mit kell tudni az orbáncfűről?

Posted by Szexvital.hu 2020-02-06 0 Hozzászólás

Az orbáncfű az egyik legelterjedtebb gyógynövény a világon, amit egyébként már az ókorban és a középkorban is előszeretettel alkalmaztak kisebb-nagyobb egészségügyi problémákra. Most azonban mégiscsak itt az ideje az összegzésnek, hiszen sokan még mindig nincsenek tisztában e remek növény előnyeivel és esetleges mellékhatásaival. Ezt a hiányosságot fogjuk most orvosolni!

Bár az orbáncfű felhasználása igen széles körben elterjedt, egyre többet olvasni olyan cikkeket, amelyek a növény veszélyeire és káros mellékhatásaira hívja fel a figyelmet. Nem ritka az sem, ha olyan tulajdonságokat társítanak hozzá, amelyekkel ez a gyógynövény nem rendelkezik, viszont ezzel újabb alapot szolgáltatnak az orbáncfüvet övező pletykákhoz. Úgyhogy itt az ideje kicsit rendbe tenni, mi is az igazság orbáncfűfronton.

Az orbáncfű históriája

Azt igazán nem állíthatjuk, hogy az orbáncfüvet övező „hype” újkeletű dolog lenne: egyes források szerint[1] már az ókori Görögországban is ismerték és előszeretettel használták ezt a növényt. Az egyik legelső írásos emlék róla i.e. 288-ból származik, ugyanis ekkor vetette először pergamenre Euryphon, egy görög származású orvos az orbáncfű áldásos hatásait.

Akkoriban főleg a hangulatingadozások és más neurológiai eredetű betegségek kezelésére alkalmazták, míg a középkorban a keresztes lovagok például már külsőleg is felhasználták. Észrevették ugyanis, hogy az orbáncfűből készített főzetek és kenőcsök sikeresen fertőtlenítik és gyógyítják a sebeket, valamint a seb környéki területeket, ráadásként pedig még gyulladáscsökkentő hatással is bírnak.

Nem mehettek el szó nélkül a bőrt regeneráló hatása mellett sem, így a középkorban az egyik legnépszerűbb alapanyaga lett azoknak a kenőcsöknek, amelyek a különféle bőrbetegségeket voltak hivatottak orvosolni.

Emellett egyébként a spirituális szertartásokban is szerepet kapott az orbáncfű, kezdetben főleg a sámánok és más törzsi varázslók használták fel bódító hatása miatt – amit egyébként más növényekkel és alkohollal kombinálva értek el. De a keresztény kultúrában a virág sárga színe és a piros pöttyök miatt a naphoz, a fényhez társították a növényt.

Így fordulhatott elő az, hogy 1696-ban Angliában például egy kopogószellem elűzéséhez is felhasználták az orbáncfüvet, illetve olyan talizmánokba is belekerült, amelyek a gonosz szellemeket hivatottak távol tartani a háztól. Angolszász körökben elterjedt neve (St. John’s wort) is keresztény gyökerekre utal, hiszen a legenda szerint a növény Keresztelő Szent János születésnapján virágzik.

 

 

Így hat az egészségedre az orbáncfű

Igaz, hogy ennek a sárga virágú gyógynövénynek világszerte több mint 400 fajtáját különböztethetjük meg egymástól, de ettől azért a különböző típusokban lévő hatóanyag-összetételek többnyire hasonlóak.

Az orbáncfűben ugyanis olyan hatóanyagok találhatók, mint például a hypericin, a rutin, a quericin, kaempferol és nem utolsó sorban a hyperforin. Ezek olyan nem elhanyagolható rendszerekre vannak hatással, mint a hormonháztartás, az immunrendszer, valamint a szervezetünk regenerációs képessége.

Mindenképpen szót érdemel még az orbáncfű, immunerősítő, antibakteriális és gyulladáscsökkentő hatása is, hiszen számos sebfertőtlenítő készítmény összetevői között megtalálható. Enyhe nyugtató és hangulatjavító hatása mellett, még a jobb, mélyebb alvásban is segítséget nyújthat.

Emellett azonban számos kutatás bizonyította be azt is, hogy jelentősen enyhíti, de akár teljesen meg is szünteti a premenstruációs szindróma és a menopauza tüneteit, kellemetlen mellékhatásait.[2]

Ugyanakkor a legintenzívebb hatását mégiscsak az agyban fejti ki

Az orbáncfű egyik legnépszerűbb felhasználási területe ugyanis a depresszió és a szorongás tüneteinek kezelése, mivel a növény hatóanyagai képesek szabályozni az agyban termelődő boldogsághormonok, vagyis a szerotonin, a norepinefrin és a dopamin mennyiségét. Sőt, a szerotonin termelését még serkenti is, emiatt figyelhető meg az orbáncfű hangulatjavító hatása is.[3]

Elmondhatjuk tehát, hogy az orbáncfű csökkenti az enyhe és a közepesen súlyos depresszió és szorongás tüneteit. Mindazonáltal roppant körültekintően kell eljárni az alkalmazása során és mindenképpen egyeztess az orvosoddal, mielőtt az orbáncfűhöz fordulsz segítségért. A kezelőorvosod bevonására azért van szükség, mert a szedett gyógyszereid összetételétől függően az orbáncfű befolyásolhatja azok működését.

Például a fogamzásgátlók esetében felgyorsítja azok felszívódását, így viszont akár a tabletta szedése mellett is lehetségessé válik a teherbe esés. Hasonló hatáscsökkentő mechanizmus mehet végbe mondjuk más antidepresszánsoknál is, így az orbáncfű hosszú távú alkalmazása, valamint antidepresszánsokkal való párosítása nem ajánlott.

Ne szedj orbáncfüvet akkor, ha[4]:

  • gyermeket vársz,
  • szoptatsz,
  • antidepresszánst szedsz,
  • vagy alkoholt, esetleg valamilyen tudatmódosító szert, drogot fogyasztottál.

És mindenképpen egyeztess az orvosoddal akkor is, ha:

  • fogamzásgátlót,
  • rákgyógyszert,
  • HIV gyógyszert,
  • vagy éppen véralvadásgátlót szedsz.

Ahogy azt fentebb is említettük, erre azért van szükség, mert bizonyos esetekben és a szedett gyógyszer hatóanyagaitól, illetve összetevőitől függően, az orbáncfű módosíthatja ezeknek a gyógyszereknek a hatását: előfordulhat, hogy felgyorsítja a felszívódásukat, vagy épp csökkenti a hatásfokukat.

Mellékhatások, amikről tudnod kell

Bár az orbáncfű igazi természetes gyógynövény, ami remekül alkalmazható a fentebb említett betegségek tüneteinek enyhítésére, azért akadnak olyan mellékhatásai, amik arra utalnak, hogy telítődött vele a szervezeted. Ilyen tünet lehet többek között a fejfájás, a fényérzékenység, a szájszárazság, a szédülés, a koncentrációs zavar és a fáradékonyság is.

Éppen ezért javasoljuk azt, hogy körültekintően vágj bele az orbáncfűből készült étrendkiegészítők fogyasztásába. Mielőtt elkezded szedni, mindenképpen konzultálj az orvosoddal, mert szakemberként ő fogja tudni megmondani, hogy a szedett gyógyszereid és az orbáncfű hatóanyagai között vannak-e olyanok, amelyek kölcsönhatásba léphetnek egymással.

 

Ha ezzel megvagy, utána viszont semmi ne tartson vissza: élvezd ki az Orbáncfű nyugtató, hangulatjavító, valamint stressz- és szorongásoldó hatásait, és engedd, hogy segítsen neked jobban aludni!

 

 

[1] christopherhobbs.com; Christopher Hobbs Phd.: St. John’s Wort: Ancient Herbal Protector - https://www.christopherhobbs.com/library/articles-on-herbs-and-health/st-johns-wort-ancient-herbal-protector/

[2] US National Library of Medicine, National Institutes of Healt; St. John's Wort extract: efficacy for menopausal symptoms of psychological origin. -  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10623319

[3] US National Library of Medicine, National Institutes of Health; Butterwick V.: Mechanism of action of St John's wort in depression : what is known? https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12775192

[4] National Center for Complementary and Integrative Health; St. John's Wort and Depression: In Depth - https://nccih.nih.gov/health/stjohnswort/sjw-and-depression.htm

 

Hozzászólás