Hello TikTok, mi a titkod?

Posted by Szexvital.hu 2021-06-17 0 Hozzászólás

A TikTok egy kínai videómegosztó szolgáltatás, amelyet 2012-ben alapítottak Pekingben. Az alkalmazást Kínán kívül csupán 2017-ben indították el, az azóta eltelt 4 év alatt mégis képes volt behálózni az egész világot. De hogy vajon mi is a hihetetlenül gyors népszerűségének az oka? Ezt próbálom meg kideríteni.

Mi az a TikTok?

Egy videómegosztó közösségi portál, amelyet bárki használhat, előfizetés nélkül. De valószínűleg, ha a használata előfizetéshez lenne kötve, az sem csökkentené a népszerűségét. Korábban elképzelhetetlen lett volna, hogy a csupán pár másodperces videós tartalmak ennyire közkedveltté váljanak, de a mai, rohanó világban az emberek többségének tökéletesen kielégítő, hogy csupán néhány pillanatot szánjon egy tartalomra.

A felhasználók készíthetnek rövid zenei és szinkronizáló videókat, vagy ismétlődő videókat, amelyek 3-60 másodperc hosszúságúak lehetnek. Több országban is betiltották már, többek között azért is, mert a felhasználók nagy része kiskorú, és ezért féltek, hogy a gyerekek szexuális zaklatásnak lehetnek kitéve.

2019. áprilisában a Google és az Apple is eltávolította a kínálatából az alkalmazást, mire a TikTok üzemeltetője közel 6 millió olyan videót törölt, amely sértheti a közízlést és a törvényi szabályozásokat, így nem sokkal a tiltás után ismét folytathatta térhódítását. Az Egyesült Államok tavaly szeptember óta tiltotta meg a TikTok frissítéseinek letöltését, de az alkalmazás hozzáférhető maradt.

A TikTok titka

A manapság dúló virtuális függőség sokak számára teljesen normális. Pedig egyáltalán nem az. Annak beismerése, hogy ez valóban betegség is lehet, nagyon nehéz, hiszen önmagában annak, hogy gyakran nézünk rá a mobilunkra, különösebb káros egészségügyi hatásai nincsenek ránk nézve. Persze már születtek tanulmányok arról, hogy mennyire káros ez az alvási ciklusra, a szemünkre, a nyaktartásunkra, de a többség szemében ez mégsem fogható az alkoholizmushoz, vagy a drog okozta függőséghez.

Az internet és a TikTok is lehetőséget ad arra, hogy az ottani életünk és a valóság között óriási szakadék alakuljon ki. Ha pedig úgy érezzük, hogy a valóság szomorú és szürke, akkor alkothatunk magunknak egy egészen más virtuális személyiséget. A kettő pedig előbb-utóbb el fog kezdeni versengeni egymással. Ha pedig valamilyen oknál fogva nem tud hozzáférni valaki ahhoz a csatornához, amelyen keresztül megjelenítheti ezt a színesebb, más énjét, akkor annak nagyon súlyos elvonási tünetek lehetnek a következményei. [1] 

 

 

A TikTok függőség okai és következményei

Azzal természetesen semmi baj nincs, ha néha feltévedünk az oldalra, és megnézünk pár videót. Ha úgy érezzük, mi is szeretnénk kipróbálni a gyors és egyszerű videóklipkészítést, az is simán belefér. Azonban, ha már a mindennapi életünk menetét zavarja meg az, hogy mennyi időt és energiát fordítunk rá, akkor már át kell gondolni, hogy mi lehet ennek az oka.

Az emberi természetből fakad, hogy kíváncsiak vagyunk. Mindenre és mindenkire. Különösen olyan dolgokra, amelyekről mindenki beszél, amit közismert emberek készítenek és osztanak meg. A többség véleményét pedig hajlamosak vagyunk elfogadni. Így, ha folyton azt látjuk, hogy egyéb közösségi portálokon is TikTok videókat osztanak meg, egy idő után fel fogunk menni az oldalra és körülnézünk.

Ha pedig ez megtörténik, akkor kell igazán észnél lenni. Ugyanis a TokTok figyeli a videómegtekintési szokásainkat és folyamatosan bombázni fog minket a korábban megtekintett videóinkhoz hasonló tartalmakkal. Ha pedig sokszor látunk hasonló tartalmakat, azokat hajlamosak vagyunk teljesen elfogadottnak tekinteni.

Azt pedig senkinek sem kell magyarázni, hogy változik az egy percre megnézem az üzeneteimet, a három órája mókás videókat nézek állapottá. Különösen veszélyes ez, hiszen a felhasználók nagy része fiatalkorú. Egyrészt az egész napjukat a mobiljuk nyomkodásával töltik, másrészt olyan világot hisznek valódinak, ami egy cseppet sem az.

Csak a tökéletes az elfogadott

Természetesen a TikTok, és egyéb portálok is szolgálhatnak, és szolgálnak is értékes tartalommal. Csakhogy nagyon nehéz eldönteni, különösen gyerek fejjel, hogy melyek is ezek. A TikTok moderátorai előszeretettel sorolnak előre az ajánlati listában előnyösebb kinézetű szereplőket, és hátra kevésbé előnyös megjelenésű felhasználók által készített videókat. Az elsődleges cél, hogy esztétikus látvány fogadja azt, aki megnézi az adott videót.

Persze senki sem vágyik arra, hogy ronda dolgokat nézegessen, de azért ez megint csak egy nagy csapda, hiszen a világ nem csupán gyönyörűen berendezett házakból és tökéletes emberekből áll. Ráadásul könnyen juthatunk arra a következtetésre az agyonfilterezett tartalmakat látva, hogy mindenki más tökéletes, csak mi nem vagyunk azok.

Rossz a rosszal, de rossz a rossz nélkül

És ennek ellenére, mégis nézzük a videókat. De hogy miért? Mert a videófigyelési szokásainkat nagyon fejlett algoritmusok figyelik. Így tökéletesen ránk fognak állni, és mivel megismerték az ízlésünket, a szokásainkat, a vágyainkat, teljesen testre szabott tartalmakat kínálnak megtekintésre.

Úgy viselkednek, mint egy jó barát, vagy barátnő, aki felhív, hogy nézd meg ezt és ezt a műsort a TV-ben, mert egészen biztosan tetszeni fog. Ez a fajta jutalmazás önmagában nem rossz, hiszen egy általunk kedvelt személlyel valószínűleg azonos az ízlésünk, és mivel ismer minket, olyasmit fog ajánlani, ami biztosan tetszeni fog. Azonban a TikTok nem a jóbarátunk, hanem egy jól megtervezett alkalmazás, aminek a célja, hogy minél tovább rabolja az időnket. Persze nem minden esetben érezzük ezt időrablásnak, sőt, egyes esetekben a hasznunkra is válhat.

Ha például valaki rosszkedvű, egészen biztosan jó hatással lesz rá néhány vicces videó. Azonban a folyamatos jutalmazás egy idő után már kényszeressé tehet minket. Folyamatosan visszavágyunk abba a védett világba, amit ott találunk, vagy amit ott építettünk fel magunkról. Mert sokan nem csak nézegetik a videókat, hanem el is készítik magukról azokat.

A feltöltött anyagoknál pedig fontos, hogy képben legyünk azzal, hogy ezt mások is látni fogják. Ami pedig elsőre jó ötletnek tűnik, az okozhat jó pár álmatlan éjszakát a közeljövőben. Mivel a felhasználók nagy része fiatal, ezért sem árt szülői kontrollal engedni a feltöltéseket.

Hasonló a helyzet a különböző kihívásokkal. Ezek között vannak nagyon mókásak és ártalmatlanok, de vannak nagyon veszélyesek is. A közösséghez való tartozás érzése sokszor felülírja a józan észt, így nem árt átgondolni, hogy mennyit nyerünk és mennyit veszíthetünk ezekkel.

Önmagában tehát érthető, hogy sokakat vonz a TikTok érdekes és humoros világa, és rengeteg kreatív ember tudja megosztani az értékes gondolatait másokkal. A hangsúly mindig azon van, hogy lássuk, érezzük, amikor manipulálni akarnak bennünket és tudjuk, hogy mi a különbség a valóság és a képzelet között. Ha pedig a gyerekeinket is biztonságban szeretnénk tudni, érdemes a tartalmakat együtt nézni, mert úgy el tudjuk mondani nekik, mi is az, amit látnak.

Hogy videók nélkül is jó legyen a hangulatod, próbáld ki az ES 7 Agyserkentő tablettát!


[1]https://www.webbeteg.hu/cikkek/szenvedelybetegseg/1349/jatekszenvedely-es-internetfuggoseg

Hozzászólás