Hogyan fókuszálj jobban

Posted by Szexvital.hu 2021-03-22 0 Hozzászólás

Azt is írhattam volna, hogy hogyan növeld meg a mentális energiádat, hiszen a koncentráció, a fókuszálás tulajdonképpen ennek a függvénye. Gondoltad volna, hogy a stressz erre például kifejezetten hasznos tud lenni? És még megannyi hasznos módszert mutatok meg neked, amelyek segítségével csúcsra járathatod az agyad.

Mi az a mentális energia?

Tudod melyik szerved használja fel a legtöbb energiát? Meg fogsz lepődni, de az agyad. Ahhoz ugyanis, hogy el tudja látni igen bonyolult és sokrétű feladatait, azaz a tested vezérlését, intenzív neuron aktivitásra van szüksége. Mivel azonban az agyunk nem képes hosszú távon elraktározni az energiákat, testünknek folyamatosan glükózzal kell ellátnia. És mivel ez létszükséglet a teljes szervezetünk szempontjából, az agy önző módon nyúlja le ezeket az energiákat, elvonva azokat a többi szervünktől.

A mentális energia nem más, mint a figyelem, a reakcióidő, a felfogókészség és a memória összessége.  Azok az emberek, akik hosszú távon képesek egy adott feladatra koncentrálni, magas szintű mentális energiával rendelkeznek. Nem elég tehát szimplán intelligenciával rendelkeznünk, fontos, hogy a mentális energiáink is magasak legyenek. Természetesen a mentális energia nem egy állandó tényező. Rengeteg minden befolyásolja, mint például az érzelmi, vagy a fizikai állapot. Egy testileg és lelkileg megviselt embernek egészen biztosan alacsony az energiaszintje. Természetesen tudatosan lehet segíteni ezen.

 

 

Hogyan óvhatod meg?

Elhatározás nélkül nem fogod tudni folyamatosan magas szinten tartani mentális energiáidat. Fontos, hogy minden külső, gátló tényező ellenére képes legyél felvenni a kesztyűt. Akármilyen nehéz helyzetbe is kerültél, ne add át magad az önsajnálatnak. A jelenlegi negatív állapot nem tart örökké, amennyiben tenni akarsz ellene. Így a probléma helyett koncentrálj minden esetben a megoldásra.

A változás nagyon sok esetben lendít át olyan nehézségeken, amelyek azokba süppedve legyőzhetetlennek tűnnek.[1]  Az, hogy a legtöbben nem akarunk változtatni, az a biztonság preferálása a változás bizonytalanságával szemben. Még ha rossz is, ami történik, biztosabb, mint a lehetséges változás okozta következmények, melyeket nem látunk előre. Hiába a félelem, ha valami nyomaszt, az azt jelzi, hogy nem jó irányba haladsz. Gondold végig, hogyan tudsz változtatni, mert hiába okoz először kellemetlen érzést, ha kilépsz a megszokottból, még ha az rossz is, csak a tudatos változtatásokkal leszel képes formálni a saját életed.

A másoknak való megfelelés szintén leszívja a mentális energiát. Ugyanígy, ha a saját hibáink belátása helyett folyton másokat próbálunk hibáztatni. Egy egészséges lélek mindig magas szintű mentális energiával bír. Ehhez elkerülhetetlen, hogy néha egymagunk legyünk, és ne nyomjuk el mindenféle zajjal, vagy pótcselekvéssel azt, hogy kettesben lehessünk a gondolatainkkal. Az ilyen alkalmak nem csupán önmagunk mélyebb megismeréséhez nyitnak utat, de felfedezhetünk korábban meg nem látott és meg nem értett problémákat is, és feltárhatjuk azok okait. Ezek után a megoldás már csak idő kérdése. És az idő szót sem véletlenül írtam le. Hiszen azt is tudni kell, hogy ezek a dolgok nem egyik pillanatról a másikra fognak megoldódni.

Idő kell hozzájuk, gyakran nem is kevés. Már magához a döntéshez is, de miután kiléptünk egy nehézségekkel teli helyzetből, ugyan a legnehezebb lépést megtettük, az életünk újbóli jó vágányra kerüléséhez és tökéletes helyreállításához még nagyon sok időre, munkára és türelemre van szükségünk. Mindehhez pedig rengeteg mentális energiára. Viszont ezek tökéletesen össze vannak hangolva. Miután rengeteg energiát fordítottunk arra, hogy felismerjünk egy vesztes élethelyzetet, megoldást találjunk rá és merjünk is tenni a változás érdekében, mentális energiáink mértéke az egekbe szökik. Majd, amikor végre úja nyugodt, kiegyensúlyozott életet élünk, már jóval kevesebb ráfordítás mellett tudjuk ezt szinten tartani.

A legtöbb, mi adható

Ahhoz, hogy a mentális energiád mindig magas szinten lehessen, az alábbiakra kell odafigyelned:

  • Mindig aludd ki magad. Természetesen tudom, hogy vannak olyan élethelyzetek, amelyek nem kedveznek ennek, de a hosszú távú alvásmegvonás óriási mértékben csökkenti a testi és az agyi energiákat. Nincs jobb regeneráló módszer a kezünkben, mint az alvás. És nem csupán a regeneráláshoz van rá szükségünk, hanem immunrendszerünk helyes működéséhez is.

Ráadásul nagyon nem mindegy, hogy mikor és hogyan kerül sor az alvásra. Az éjfél előtti alvás mindig sokkal hatásosabb, mint ha hajnalban alszunk csak el. Próbáljuk meg az alvás előtti utolsó fél órában már nem babrálni a telefonunkat, és a TV-t is kapcsoljuk ki. Ha nem tudunk elaludni, vagy hallgassunk meditációs zenét, vagy olvassunk, de kerüljük a sugárzó eszközök használatát. Az alvás teljes csendben, fénytől és zajtól mentesen a leghatékonyabb. Hiába szánunk rengeteg időt a munkára, ha nem pihenünk, az vissza fogja vetni a teljesítményünket. Nem leszünk olyan kreatívak, így munkánk minősége sem lesz magas.

  • Táplálkozz egészségesen. Csak a megfelelő minőségű és mennyiségű tápanyag képes energiákat termelni. A feldolgozott ételek nagy része tele van cukorral, amely csak pillanatnyi energiákat ad.
  • Mozogj rendszeresen. Ez nem csak abból a szempontból jó, hogy adrenalint termel, de növeli a testünk és az agyunk oxigén ellátását is.
  • Stresszelj. A rövid ideig tartó, építő stressz, amikor valami fontos miatt izgulunk, növeli kreatív energiáinkat. Ennek oka, hogy az adott dolog, tevékenység nem közömbös számunkra, jók akarunk lenni benne, ezért mindent megteszünk, hogy ez sikerüljön. A hosszan tartó félelem keltette stressz azonban bénító, és káros.
  • Lazíts is. Hiába a sok munka, ha nem vagyunk képesek néha kikapcsolni és lazítani, az meg fogja ölni a mentális energiáinkat. Amikor elmerülünk a munkában, akkor is szakítsuk meg átlagosan másfél óránként a tevékenységünket. Ez a kis szünet ugyanis a testünket és a lelkünket is újult erővel látja el.
  • Növeljük meg az adrenalinszintünket. Ezt nem csupán mesterséges szerekkel tehetjük meg. Ebéd előtt például menjünk el futni, vagy kezdjük a napot egy kiadós edzéssel. Teljesen mindegy, milyen mozgásformát választunk, az meg fogja növelni energiaszintünket. Hiába érezzük magunkat fáradtnak utána, hosszú távon előnyünkre fog válni. A hirtelen, magas intenzitással járó edzések a leghatásosabb mentális energia növelők.
  • Ne csak a szabadságod alatt pihenj. A testünk és a lelkünk nem fogja tudni kivárni, hogy egy évben egyszer elmenjünk egy hétre kikapcsolódni. Rendszeresen feltöltődésre van szükségünk. Ha az öt munkanap alatt kikészítjük magunkat, és a kétnapos hétvégén akarjuk ezt jóvá tenni a szervezetünk számára, az bizony nem jó megoldás. Nem szabad kizsákmányolni a szervezetünket, mert az megbosszulja magát és a rosszat helyrehozni sokkal nehezebb, mint folyamatosan odafigyelni magunkra.

 

Koncentrálj és turbózd fel mentális energiáidat! Ebben segít Neked az ES 7Agyserkentő Tabletta.

 

[1] https://www.hazipatika.com/psziche/harmoniaban/cikkek/7_dolog_amit_nem_tesznek_a_mentalisan_eros_emberek/20150116110849

 

Hozzászólás