Hogyan hekkeld meg a boldogságod?

Posted by Szexvital.hu 2021-04-28 0 Hozzászólás

A boldogság sajnos mindig csak pillanatnyi állapot. De tehetünk érte, hogy ez a pillanat minél gyakrabban jöjjön el, és minél hosszabb ideig tartson. Ehhez persze külső és belső tényezőkre is szükségünk van. Vegyük hát sorra ezeket.

Mi az 5-HTP?

Az 5-hidroxi-triptofán természetes módon található meg szervezetünkben. Nem más, mint az egyik boldogsághormonunk ingerület átvivő anyaga. A triptofán nevű aminosavból jön létre, annak szerotoninná alakulása közben.

Az 5-HTP az agyban és a központi idegrendszerben működik, mivel megnöveli a szerotonin termelés mértékét.

Edd magad boldoggá!

Vannak úgynevezett boldogságot fokozó élelmiszerek. [1] Bizonyos ételek ugyanis egyértelműen befolyásolják a hangulatunkat, hiszen a bennük lévő aminosavakból az emésztés során agyi és idegi ingerület átvivő anyagok keletkeznek. Ilyen aminosav például a triptofán, ami megtalálható a szójában, a tojásban, a húsokban és a tejben is. Azonban ahhoz, hogy ezek az élelmiszerek elérjék ezt a nagyon is kívánt hatásukat, szükség van rá, hogy cinket is fogyasszunk melléjük.

Ha ezt is élelmiszerekből szeretnénk beszerezni, akkor érdemes sok rákot, bárányhúst, hüvelyeseket és olajos magvakat fogyasztanunk.

 

 

A szerotonin szint emelkedéséért felel még a cukor és a keményítőben gazdag ételek, mint amilyen a burgonya és a tésztafélék. A boldogsághormon termelődéséhez B6 vitaminra is szükség van, így, ha sok banánt, zabpelyhet, májat, halat és teljeskiőrlésű gabonát fogyasztasz, nagyon sokat tettél jókedvedért. Nem csalás és ámítás az sem, hogy a csokifogyasztás is növeli a szerotonin szintet, azonban leginkább az étcsokira számíthatunk, hiszen ez tartalmaz fenil-etilamint.

Ha sok volt a jóból

A szerotonin azonban akkor is segít, ha kicsit túl boldoggá tetted magad az ételek által, és szeretnél leadni pár kilót. Az 5-HTP ugyanis fokozza a teltségérzetet, csökkenti az étvágyat és elősegíti a fogyást.

A szerotoninhiány felelős a farkaséhség kialakulásáért is. A nagyobb mennyiségű szénhidrátot tartalmazó élelmiszerek elfogyasztásának hatására megnövekedik az inzulin szint, aminek hatására fokozódik az izmokban az aminosavak felvétele. Ez alól a triptofán kivétel, hiszen mivel ez a vérben a szállító fehérjékhez kötődik, így ott megnő a mennyisége, és az agy több szerotonint képes előállítani.

A rosszkedv ellen

A szerotonin hormon hiánya felelős a depresszió kialakulásáért is. Segítségével csökken a rosszkedv és a félelmek, és sokkal jobban tudunk reagálni a külvilágból felénk áradó negatív ingerekre is. A depresszió elleni tabletták pontosan emiatt növelik meg a szerotonin szintet. Aki ilyen tablettákat szed, semmi esetre se egészítse ki a kezelését az orvosa tudomása nélkül szerotoninszintet növelő szerrel, mert az életveszélyes állapotot idézhet elő!

Azonban nem csupán a tabletták és az ételek képesek jobbkedvre deríteni minket. Ha süt a Nap, biztosan a te kedved is sokkal jobb. És ez egyáltalán nem véletlen.

A köztiagyban elhelyezkedő tobozmirigyben keletkezik a szerotonin és a melatonin, amely az alvásért felelős hormon. Ők ketten tudják szabályozni az alvás-ébrenlét ciklusunkat. Míg a sötét serkenti a melotonin termelődést, addig a világos fény pedig fokozza a szerotonin termelődését. Ennek köszönhető, hogy a napfényben mi is sokkal derűsebben látjuk a világot.

Fontos azonban, hogy ne stimuláljuk magunkat mesterséges fénnyel, mert szervezetünknek szüksége van rá, hogy kipihenje magát.

Amivel még sokat tehetünk a jókedvünkért, az a testmozgás. Ha pedig a kellemest és a hasznosat szeretnénk ötvözni, akkor mindezt a napfényben tegyük, mert akkor dupla mértékben tudjuk megnövelni a szerotonin szintünket. A napi szintű testmozgás ugyanis szintén hozzájárul a jobb hangulathoz.

De még mindig tudjuk fokozni! Végezzünk testmozgást kint, a szabad levegőn, a napsütésben, de ne egyedül, hanem azokkal, akiket szeretünk. Legyen szó akár a családtagjainkról, a barátainkról, akik akár négylábúak is lehetnek. Mert ha a szeretteinkkel vagyunk, a szerotonin szintünk még magasabbra fog szökni.

A társaság szerepe ugyanis nagyon fontos, ha a lelki betegségekről beszélünk. Sokkal könnyebb úgy túllendülni a nehézségeken, ha nem vagyunk egyedül. Még akkor is, ha a gondjainkat nem szívesen osztjuk meg másokkal. Csupán az, hogy társaságban vagyunk, máris rengeteget segít. Eltereli a gondolatainkat, és jobb kedvűvé tesz minket.

Szintén nagyon jó hatással lehet ránk, ha háziállatunk van. Ők ugyanis mindig örömmel fogadnak minket és próbálnak a kedvünkre tenni. Ráadásul a simogatásuk hatására csökken a vérnyomásunk, és nő a szerotonin szintünk. Kutyusunk a mozgásban is sokat tehet értünk, személyi edzőként gondoskodik arról, hogy egy jót sétáljunk vagy fussunk. Ráadásul ezt valóban jókedvűen tehetjük meg, hiszen az állataink a társaságunkban a legritkább esetben szomorúak. Tanuljuk hát el tőlük, hogy minden jónak örülni lehet és kell. Hogy nem érdemes folyton a múlton és a jövőn töprengeni, mert akkor pont a jelent nem tudjuk megélni. Hogy egymásnak örülni soha nem lehet unalmas. Hogy nem a ruha, vagy a frizura határozza meg, hogy szeressenek minket. Hogy az sem számít, milyen autónk van, csak hogy együtt legyünk. És, hogy a harag nem jó tanácsadó így nem is érdemes rá túl sok időt pazarolni.

De tud még többet is a szerotonin!

  • Az 5-HTP ezen kívül segít a migrén leküzdésében is. Nem csupán az erősségét, de a gyakoriságát is le tudja csökkenteni.
  • Segít a klimax és a premenstruációs szindróma során is. Az ösztrogén csökkenése magával hozza a szerotonin csökkenését is, ez okozza a klimax és a menstruációt megelőző napok hangulatingadozását. A szervezet pedig úgy próbálja meg növelni a szerotonin szintet, hogy növeli bizonyos ételek iránt az étvágyunkat.
  • A szerelmeskedés során is szerotonin szabadul fel, fokozva ezzel az agyműködést, a vérkeringést, és meghozva a jó közérzetet.
  • De még a fájdalomérzet is csökken az 5-HTP hatására.
  • A B5 vitamin szerotonin fokozó hatása révén javítja a memóriát és a koncentrációs készséget, csökkenti a szorongást, a depressziót és a stressz okozta káros hatásokat.
  • A folsav hiánya is okozhat depressziót, hiszen ez a szerotonin szintézis egyik lépésének nélkülözhetetlen közreműködője.
  • A B6 vitamin hiánya is szerotonin csökkenéshez vezet. Ezt különösen azoknak érdemes pótolni, akik fogamzásgátló tablettát szednek, hiszen az csökkenti a B6 vitamin szintet.
  • A jóga és a meditáció hatására is emelkedik a szerotonin szintünk. Az agyhullámok ilyenkor képesek eljutni arra az alfa állapotra, amely segíti a gyógyulási folyamatok beindulását. Az itt gyakorolt légzéstechnika segít csökkenteni a stresszt, és még a pánikrohamokat is képes megállítani.

A szerotonin szint növelésével az életünk sokkal boldogabb, kiegyensúlyozottabb lesz, és ez kihatással lesz a családunkra is.

Vedd kezedbe az irányítást, és lépj a boldogság útjára az 5-HTP tablettával!


[1]https://semmelweis.hu/mediasarok/2015/06/03/hangulatjavito-es-fajdalomcsillapito-etelek/

 

Hozzászólás