Hogyan szól bele az evolúcióba a technika?

Posted by Szexvital.hu 2022-10-11 1 Hozzászólás

Szerinted hogy fogunk kinézni 10000 év múlva? Mennyiben változik meg az emberek kinézete és viselkedése a technológiai fejlődés hatására? Vajon magunkra és egymásra se ismernénk, ha 10000 év múlva találkoznánk?

Mi is az az evolúció?

Az evolúció az a folyamat, amelyben a biológiai populációk örökölhető tulajdonságai megváltoznak az egymást követő generációk során. [1] Az evolúció következtében az élővilág összetétele folyamatosan változik, a fajok folyamatosan átalakulnak, új fajok keletkeznek és halnak ki. Egyes fajok például természeti katasztrófák miatt tűnnek el, míg közben fajok sokasága keletkezhet egy élőhely újbóli benépesítésekor.

Minden populáció egyedei eltérőek, egyéniek, és ezeknek az egyéni tulajdonságok az előnyös vagy éppen előnytelen volta biztosítja a fennmaradást. Azonban megfigyelhető, hogy a túlélési és szaporodási esélyt növelő mutánsok gyakorisága egyre nő nemzedékről-nemzedékre. Azok a változatok pedig, amelyek csökkentik a túlélési vagy szaporodási esélyeket, ritkábbá válnak a populációban. Ez a természetes szelekciónak nevezett folyamat, melynek eredményeképpen az adott környezetnek legjobban megfelelő öröklődő változat terjed el egy-egy populációban. Vagyis a szelekció a környezethez való alkalmazkodáshoz, adaptációhoz vezet.

De vajon mennyiben változtatja meg az evolúciót a technika fejlődése? Milyen hatással lesz ránk, emberekre nézve a felgyorsult technikai fejlődés 10000 év múlva? A választ természetesen nem tudhatjuk előre, de a tendenciák alapján meg tudjuk jósolni, hogy mi várható.

 

 

A világ változik, és vele mi is

A világ folyamatos változásban van. Ez nem újdonság, hiszen mindig is így volt. Ennek köszönhetjük a folyamatos fejlődést is, ezért élhetünk tovább, mint őseink, és ezért vált az életünk jóval kényelmesebbé, mint pár száz évvel ezelőtt. De akár már azok is igencsak meglepődnének, akik 100 évvel ezelőtt éltek, annyi a változás. Ezekhez a változásokhoz pedig alkalmazkodni kell, különben lemaradunk. A lemaradás pedig már Darwin idejében sem volt szerencsés.

Az emberek számára kinyílt a világ. Míg 100 éve, ha egyedül ültünk egy szobában, akkor nagyon magányosnak érezhettük magunkat, addig manapság már lehet, hogy habár egyedül ülünk az otthonunkban, a világ másik felén élők tömegével kommunikálunk. A világ ugyanis nem csak felgyorsult, de meg is nőtt az emberek számára. Már nem csupán a szűk közösségünk számára vagyunk elérhetőek, hanem szó szerint bárki számára, ha használjuk az internetet.

A világ tehát kitágult, és vele a szokásaink is megváltoztak. Állhatunk a fejlődés útjában, de akkor sajnos nem fogunk boldogulni, így vagy kisebb, vagy nagyobb mértékben, de fel kell vennünk a ritmust. Ezáltal megváltozunk mi is. Olyan dolgok és emberek lehetnek ránk hatással, akik lehet, hogy többezer kilométerre vannak tőlünk.

Ahogy fejlődtünk, összezsugorodott a bolygó, és a kis, pár száz fős közösségek helyett az egész földgolyóban kell gondolkodnunk. [2]  Olyan emberek is befolyásolni tudják az életünket a technikai fejlődésnek köszönhetően, akikkel soha nem találkoztunk, és valószínűleg soha nem is fogunk. Ehhez pedig szükséges volt, hogy a technika olyan szintre lépjen, hogy megalkossa az ehhez szükséges eszközöket.

Ahhoz, hogy összekapcsolódjunk és együttműködhessünk egymással, nem szükséges, hogy találkozzunk, de már az sem kell, hogy egyáltalán ismerjük egymást. Sőt, a virtuális világ fejlődésének köszönhetően már olyan helyzeteket tudunk megélni úgy, hogy ki sem lépünk az otthonunkból, amelyekre korábban esélyünk sem volt.

A virtuális tér varázsa vajon jó, vagy rossz varázslat?

Elutazhatunk az űrbe, elmehetünk egy koncertre anélkül, hogy ki kellene mozdulunk otthonról. Sőt, élhetünk párkapcsolatban egy általunk kitalált, nem létező személlyel úgy, hogy az számunkra teljesen valóságosnak fog tűnni. A számítógépes játékok világa lassan akár már valósággá is válhat. És hogy mit eredményez ez?

Aki a valós életben nem találja meg a számításait, az alkothat magának egy számára tökéles ént, és egy tökéletesnek tűnő világot. Már nem lesz szükség rá, hogy edzőteremben edzünk órákat, hiszen az „avatárunk” úgy fog kinézni, amilyenek mi soha nem lehetnénk.

Tehát, ha 10000 év múlva körülnézünk, egyáltalán nem biztos, hogy sokkal izmosabb, egészségesebb, szebb embereket fogunk látni, mint ma, mivel nem lesz rá szükségük, hogy fizikailag edzettek, kívánatosak legyenek. Persze lehet, hogy ez nem így lesz, ez csak egy alternatíva, de ha a jövőben még a mainál is jobban előtérbe kerül a virtuális valóság, könnyen meglehet, hogy nem lesz szükségünk erős izmokra, vagy szép külsőre.

10000 év múlva olyan képességeink lehetnek, amelyekre idáig egyáltalán nem volt szükségünk. Hiszen, ha a technológia olyan mértékben fejlődik, hogy a virtuális térben kell léteznünk és úgymond eladnunk magunkat, akkor mindannyiunknak ügyes programozónak kell lennünk, aki a semmiből is látványosat, értékeset képes teremteni. Persze nem a két kezével, hanem a tudatával. Így a fizikai erő valószínűleg háttérbe fog szorulni a kreativitással szemben.

Akinek régen még a TV távirányítóján történő eligazodás is nagy kihívást jelentett, annak pillanatok alatt kell megtanulnia, hogy működik egy okostelefon. És az agyunk rááll a működésére. Ez is egy evolúciós folyamat, mint ahogyan az is, hogy képtelenek vagyunk hosszabb ideig meglenni anélkül, hogy részt vennénk az információáramlásban.

Nem is csoda, hiszen egy professzionális iparág dolgozik azon, hogy egy pillanatra se kapcsolhassunk ki, és folyamatosan igényünk nyíljon rá, hogy lekössék a figyelmünket.

Az alkotóból így válhatunk fogyasztóvá. A technológiai evolúció része a 3D nyomtatás is. Ha ez mindennapossá válik, ki sem kell mozdulnunk otthonról és szó szerint mindent meg tudunk teremteni magunknak, amire csak szükségünk van. Így hát ismét egy pont szól amellett, hogy az evolúció során már egyáltalán nem biztos, hogy az kerül előre a sorban, aki egészséges, aki fizikai erő birtokában van, hiszen bármi pótolhatóvá válhat pillanatok alatt.

Környezettudatos élet vagy virtuális valóság?

Természetesen közel sem biztos, hogy ez az út vár ránk 10000 év múlva. Az is lehet, hogy egy másik, most erőre kapó mozgalom éllovasai vágtatnak majd előttünk, akik egy élhetőbb életet szeretnének. Ami tulajdonképpen már létezett, de a technológiai evolúciónak hála, vagy éppen nem hála, kezdjük elveszíteni azt. Ami régen érték volt, hogy a saját munkánkkal termeljük meg az élelmiszert, hogy a saját kezünk munkájával állítsunk elő használati tárgyakat, kezd kikopni. Azonban, ha egy idő után fellázadunk a túl sok virtualitás, és a kevés természetesség hatására, még az is előfordulhat, hogy újraprogramozzuk az életünket, és létrehozzuk a tökéletesen fenntartható társadalmat, ahol mindenki megpróbál a legnagyobb mértékben önellátó lenni, óvja a környezetét és így nem tud még nagyobb teret kapni a fogyasztói társadalom.

Azonban ezek a technológiák nem csak a fiatalok életét változtatják meg. Az idősekre is nagy hatással vannak. Ráadásul pozitív hatással. Ha képesek és hajlandók elfogadni a változásokat, azzal könnyebbé válhat az életük. Nem lesznek olyan magányosak, és könnyebben el tudnak végezni olyan feladatokat, amelyekhez korábban segítségre volt szükségük.

És most ne csak a virtuális világban gondolkodjunk. A technológia fejlődésének köszönhetően ma már egyáltalán nem elképzelhetetlen, hogy ha egy idős ember elesik az otthonában, egy szerkezet azt érzékelje, és segítséget tudjon hívni a számára. Ezek az eszközök pedig már arra is képesek, hogy a karjukon viselve pontos képet adjanak az egészségügyi állapotukról, felhívva a figyelmet a közelgő veszélyekre, így időben megakadályozva azokat. Ha tehát a technika még jobban fog fejlődni, márpedig a tendencia ezt mutatja, 10000 év múlva lehetséges, hogy matuzsálemi kort megélt emberek élik életüket a maguk alkotta virtuális valóságban, együtt, de mégis távol egymástól.

Az ES 7 Agyserkentő tabletta segítségével neked is nagyobb esélyed lesz, hogy megalkosd a magad virtuális valóságát.


[1] https://hu.wikipedia.org/wiki/Evol%C3%BAci%C3%B3_(biol%C3%B3gia)

[2] https://www.innoteka.hu/cikk/a_technologiai_evolucio_hatasa_az_emberre.2261.html

1 Hozzászólás

Kosák József:
2022-10-18, 12:12:22, József
Válasz

Igen, sok minden lehetséges, de, mert mindig van egy de. Ugyan az állat világtól eredünk, van egy nagy különbség. Az álatok csak szükségből ölnek, pontosabban esznek. Egy gazella csorda nyugodtan legelészik oroszlánok közelében, mert tudják, nem éhesek. Ha pedig igen, akkor menekülnek, s az oroszlán, pedig azt kapja el, amelyik lemarad, mert öreg, beteg, gyenge. Azt is mondhatjuk szelektál. A legritkább esetben eszi meg a saját fajtáját. Mondhatjuk, a természetben mindennek van értelme. De nincs fejlődés. Az evolúció csak a körülmények változása miatt jöhet létre. Azt is tudjuk, hogy már előttünk több civilizációk is voltak. Hogy miért mentek tönkre, miért haltak ki erről nem sokat tudunk, kivétel az Inkák pusztulása a spanyolok miatt. Ma, és mink? Közel vagyunk a magunk kiirtásához. A következő nemzedék, amikor eléri azt a szintet. Talán nem is olyanok amilyenek mink vagyunk A jövőről kár elmélkedni, mert lehet, hogy már a jövő évet sem érjük meg.

Hozzászólás