Hosszú távú& rövid távú memória, a két jó testvér. Ismerd meg őket!

Posted by Szexvital.hu 2019-01-30 0 Hozzászólás

"A tehetséges ember jellemző természeti adománya: könnyű felfogás, kiváló memória, nyelvkészség." Johann Wolfang von Goethe

Az agyad minden egyes nap tények, gondolatok és tapasztalatok ezreit fogadja be, és dolgozza fel. Ezek közül néhány csupán pár másodpercig vagy percig tárolódik az agyban, majd elfelejtődik, mások néhány napig ott maradnak, míg a többiek évekig, vagy akár egy életre is kibérelhetik a helyet. Nos, ezek a gondolatok felidézhetőek a rövid, és a hosszú távú memóriából.

Rövid távú vs. hosszú távú memóriaveszteség: Mi a különbség?

Az emlékek a rövidtávú, vagy a hosszú távú memóriában tárolódnak. Fontos tudnunk a kettő közötti különbséget már csak azért is, hogy megértsük a demencia tüneteit. 

Mi a rövid távú memória?

Emlékezni arra, amit ma reggel ettél, a műsorra, amit tegnap este néztél, nos, ezzel a rövid távú memóriád dolgoztatod meg. Jól látod, az érzékszervekből érkező információkat dolgozza fel. Szokás elsődleges vagy aktív memóriának is nevezni. Kapacitása időben és mennyiségben is korlátozott.

A legtöbb esetben ezek a rövid távú emlékek 20 másodperc és több nap közötti időintervallumban tanyáznak az agyadban. Igazából nem sokat veszítesz velük, hiszen ki akar emlékezni az elmúlt tíz év minden egyes reggelijére. Amikor eltűnnek, helyet adnak az új tények, és emlékek számára. 

Néhány dolog azonban marad, különösen, ha tudatosan törekszünk arra, hogy emlékezzünk rájuk. Azaz, azt is mondhatjuk, hogy az információk ismétlés segítségével kerülhetnek át ebből a tárból a a frontális lebenybe, a hosszú távú memória székhelyébe. 

hosszu-tavu-es-rovid-tavu-memoria-1

Mi a hosszú távú memória?

Hosszú távú emlékezés olyan eseményekre, tényekre vagy tapasztalatokra, amelyeket hetek, hónapok vagy akár évekkel ezelőtt éltél át.

Az agyad minden egyes nap több millió döntést hoz arról, hogy az emlékeid a rövid, vagy a hosszú távú memóriában tárolódjanak-e inkább. Ha eldöntöd, hogy márpedig te egy dologra emlékezni akarsz – például egy tantárgy tanulásakor- akkor az agyad kapcsolatokat létesít a sejtek között, amik megváltoztatják a szerkezetüket, és ez lehetővé teszi, hogy megőrizhesd az emlékeket.

Sajnos gyakran olyan dolgok is tárolódnak a hosszú távú memóriában, amelyekre egyáltalán nem szeretnél emlékezni. Ilyen például egy gyermekkori baleset, vagy a szeretett kisállatod halála. Az ok, amiért mégis emlékszel ezekre, az, hogy ezek sz élmények nagyon erősen kapcsolódnak egy érzelemhez, vagy érzékszervi élményhez. Emlékszel a balesetre, mert nagyon féltél, és arra is, amikor meghalt a cicád, mert tényleg szomorú voltál.

"Új, hosszú távú emlékek tárolásakor nem korlátozzuk szellemi képességeinket, inkább megerősítjük őket. Memóriánk minden egyes bővítésével együtt jár intelligenciánk növekedése." Nicolas Carr

Egy tény, amit érdemes tudni

A hosszú távú memória két típusra osztható:

1. deklaratív (explicit, azaz verbálisan leírható memória): tények (szavak jelentése, dátumok, számok, adatok), információk, életed személyes epizódjai tartoznak ide.

2. nem deklaratív (implicit, verbálisan nem leírható memória): érzelmi és procedurális emlékek tárolóhelye. A segítségével tanulsz meg autót vezetni, cipőt bekötni, vagy épp bicajozni.

hosszu-tavu-es-rovid-tavu-memoria-2

Mit jelent mindez a demenciában szenvedő valaki számára?

A demenciában élő emberek gyakran emlékeznek olyan eseményekre, amelyek akkor történtek, amikor nagyon fiatalok voltak – ezek az emlékek a hosszú távú memóriájukban tárolódtak -, de küzdenek, hogy emlékezzenek arra, amit tegnap vagy múlt héten tettek.

Ez azért van, mert az agyban bekövetkező változások, mint az Alzheimer-kór és az érrendszeri demencia először a rövid távú memóriát érintik. 

Jó tudni

Ha felismered, hogy problémáid vannak a rövid távú memóriáddal, látogasd meg a háziorvosod, hogy felállíthassa a diagnózist, és megállapíthassa, hogy mennyire komoly memóriaveszteséggel kell szembenézned.

A memóriád fejlesztheted gyógynövényekkel és étrend-kiegészítőkkel is, amelyek segítségével csökkenhet a feledékenységed is.

A lista egészen hosszú: Ginkgo Biloba, Gotu Kola, Süngomba (Lions Mane), Ashwagandha, Kurkumin, Kreatin Monohidrát. Ha pedig komplex készítményt szeretnél, ami tartalmazza a legfőbb agyserkentő gyógynövényeket, akkor az ES 7 Agyserkentő Kapszulást javasoljuk.

Te hogyan fejleszted a memóriád? Írd meg a tapasztalataidad hozzászólásban a többi olvasónak! :)

Hozzászólás