Hátrányból valami más: így fordítsd előnyödre a diszlexiát!

Posted by Szexvital.hu 2019-07-26 1 Hozzászólás

Gondoltad volna, hogy minden hátráltató tényező ellenére, a diszlexiából akár még előnyt is kovácsolhatsz? Nem? Pedig így van: bár bizonyos szemszögből nézve valóban némi hendikeppel indulsz, más képességeid megerősödéséből még profitálhatsz is. 

Tartalomjegyzék:

Sajnos a diszlexia egyike azon képességzavaroknak, amiket még mindig rengeteg előítélet és tévhit övez. Hiszen valljuk be, eléggé ítélkezőek vagyunk: nagyon könnyű rámondani valakire azt, hogy buta, ha esetleg nem tud rendesen megtanulni egy verset, vagy felolvasni egy szöveget, nem igaz? Mintha ehhez az intelligenciának bármi köze lenne!

Előtted is ott van a kép, amikor a lelkes, középső csoportos óvodás próbálja megtanulni az anyák napi verset, és mégsem sikerül neki? A hosszas próbálkozás után pedig könnyek peregnek le az arcán csalódottságában, amiért a társai kinevetik, és még az óvónő is türelmét vesztve szól hozzá. 

Vagy amikor az általános iskola első osztályában tanulják az ABC-t, és mindig van néhány olyan gyerkőc, akik egyszerűen mindig belegabalyodnak betűkbe, illetve a szövegbe? A csúfolódás, a bullying sajnos itt sem maradhat el: sokszor a gyerekek tudnak a legkegyetlenebbek lenni egymással. 

igy-forditsd-elonyodre-a-diszlexiat-1

Esetleg az a kollégád jelent meg lelki szemeid előtt, aki inkább hazaviszi a vaskos paksamétát, hogy otthon fussa át az anyagot? Mindezt azért, hogy legalább ne a munkatársak előtt kelljen elszenvednie a megaláztatást.

És mi a te történeted? (Nyugodtan írj az oldal alján hozzászólást! :))

Mert a diszlexia nem olyan ritka, mint gondolnád

A diszlexia ugyanis olyan, a népesség 5-10%-át érintő részképességzavar, ami az olvasási képességet, valamint az olvasás elsajátításának képességét sújtja. Érthető módon, ez rendkívül megnehezíti a tanulást. Alapvetően kétféle változatáról beszélhetünk: fejlődési és szerzett diszlexiáról. 

Előbbi esetben a születés során szerzett károsodások, idegrendszeri problémák, rejtett kancsalság, valamilyen baleset, vagy esetleg örökletes okok állnak a diszlexia hátterében. Amennyiben ezek kizárhatóak, akkor másodlagos, vagyis szerzett diszlexiáról van szó: biológiai ok híján kialakulhat a balkézről való átszoktatás, az olvasástanítás során elkövetett módszertani hibák, hátrányos szociális helyzet, vagy esetleg lelki problémák miatt.

A diszlexia tünetei:

  • betűtévesztés,
  • rövidtávú emlékezetzavar,
  • dátumtévesztés,
  • fejletlen mozgáskoordináció és ritmusérzék,
  • szövegértési nehézség,
  • nehézkes szöveg-visszaidézés, 
  • folyamatos olvasásra való képtelenség,
  • rossz helyesírás,
  • nyelvtanulási nehézségek,
  • esetenként diszgráfia és diszkalkulia is kialakulhat.

A tünetek alapján nem nehéz belátni, hogy a diszlexia mennyire tudja hátráltatni nemcsak a gyerekek, hanem a felnőttek fejlődését is. Mindazonáltal azt fontos leszögeznünk, hogy a diszlexia független az intelligenciától: ez a képességzavar normális vagy magas intelligencia-hányados mellett is kialakulhat. Azonban a kutatások azt bizonyítják, hogy a diszlexiások olyan megküzdési stratégiákat fejlesztettek ki, amik miatt az élet számos területén kifejezetten sikeresek lehetnek.

Hiszen Tom Cruise, Jamie Oliver és Richard Branson is diszlexiás [1]

Róluk pedig senki nem mondaná azt, hogy nem alkottak kiválót, ugye? Tom Cruise színészi pályafutása mellett – szövegtanulás hello! – lenyűgöző produceri karriert is magáénak tudhat, és több vállalkozása is van még. Jamie Oliver esetében sem más a helyzet: a kezdeti nehézségek ellenére, ma már több étterem illetve étteremhálózat tulajdonosa, könyveit viszik, mint a cukrot, és főző műsorai is a legnépszerűbbek közé tartoznak.

Richard Branson pedig egy igazi milliárdos filantróp: foglalkozott többek között újságírással, kiépítette a Virgin Records lemezbolt-hálózatot, megalapította a Virgin Airlines légitársaságot, megjárta saját csapatával a Forma-1-et, de még az írásba és a filmproducerkedésbe is belekóstolt. Többek között.

Mindenesetre mindhármuk életében van egy közös pont: mégpedig a diszlexia. Az ezzel járó nehezítő körülmények ellenére mindhárman a saját maguk erejéből váltak sikeressé. De miért is alakulhatott ez így?

Amiért előnyt kovácsolhatsz a diszlexiából

Mivel a diszlexiásoknak minden jó eredményért keményebben kell megküzdeniük, a kitartás és a szorgalom szinte természetessé válik számukra. Emellett remekül fejlődnek a kreatív képességeik: a Scientific Americanben megjelent cikk [2] több, a diszlexiával kapcsolatos kutatást összegzett. Ezek egyike volt Stanislav Dehaene kognitív neurológus kísérlete is, amelyben a betűt a saját tükörképével kellett összepárosítani. 

Érdekes módon, ez a sokat olvasók számára bizonyult nehezebb feladatnak, a diszlexiások hamarabb teljesítették a kihívást. Dehaene ebből azt a következtést vonta le, hogy az olvasás megtanulásával egyes vizuális percepciós útvonalak megerősödnek, míg mások elsorvadnak. Ha valakik jól és sokat olvasnak, egyszerűen elvész az a képességük, hogy a környezetre is figyeljenek, míg a diszlexiások inkább az összképet látják.

igy-forditsd-elonyodre-a-diszlexiat-2

Érdemes elolvasni a témában Brock L. Eide és Fernette Eide – A diszlexia előnyei című könyvét. Ebben 4 területben összegezve mutatták be a diszlexia előnyeit. Ezek az alábbiak lennének:

1. Trendek: 

A diszlexiások közül sokan nem folytatják a tanulmányaikat felsőbb szinteken, hanem már viszonylag fiatalon a vállalkozásuk beindítására koncentrálnak. Kifejezetten jó érzékük van ahhoz, hogy előre lássák az újabb és újabb trendeket, míg a múlt történései alapján levont következtetések miatt, a jövő modellezésére is képesek. Richard Branson mellett például Steve Jobs is ebbe a táborba tartozott.

2. Távoli kapcsolatok:

Vannak olyan diszlexiások, akik egymástól teljesen különböző, és nagyon távol lévő eszmék, nézetek, tudományterületek, trendek között képesek meglátni az összefüggéseket. Emellett könnyedén átlátják a rendszert, a különböző struktúrákat. Azért az elég menő, ha valaki olyan közösségbe kerül a diszlexiája miatt, mint Jamie Oliver, Albert Einstein vagy épp Thomas Edison, nem igaz?

3. Tárgyak és térlátás:

Olvasási nehézségeik dacára, a diszlexiások egy csoportja kifejezetten jó vizuális és navigációs képességekkel, térbeli tájékozódó képességgel rendelkezik. Ennek remek képzőművészeket, építészeket, rendezőket köszönhet a világ: példának okáért rögtön itt van mondjuk Steven Spielberg, Pablo Picasso vagy épp Antonio Gaudi.

4. Történetekben gondolkodás:

A diszlexiások között is akadnak szép számmal olyanok, akik történetekben gondolkodnak, és nagyszerű mesélők, illetve kommunikátorok. Rengeteg kiemelkedő író, színész, politikus vagy épp pszichológus került ki közülük, például Winston Churchill, Tom Cruise, vagy Agatha Christie.

Azért ez egy egész illusztris társaság, nem igaz?

Források:

[1] Brainblogger.com: Are dyslexic more entrepreneurial?

[2] Scientific American, Matthew H. Schneps: Dyslexia can deliver benefits

Amennyiben te is kiaknáznád a kreatív képességeidet, vagy gyorsabban szeretnéd megtanulni a tananyagot, kattints IDE és IDE!

1 Hozzászólás

Barta Anett:
2019-08-01, 20:57:35
Válasz

Nekem inkább memóriaproblémáim vannak :/ Nem nagyon emlékszem arra amit olvastam-de miközben olvasom érte, nagyon is,de utána mintha kitörlődött volna.De a napokkal is így vagyok..nem nagyon emlékszem mikor mit csináltam, összefolynak a dolgok.Kétszer volt idegösszeomlás-szerűségem és hospitalizálva voltam is 2x egy hónapot miatta.Nagyon sajnálom mert tanári pályára készültem-viszont így váltanom kell.Csak ugye elég sok munkahelyen előnyt jelent a jó memória..most verseket próbálok tanulni meg jegyzeteket készítek és azokat olvasgatom vissza.Hiszem hogy minden kihívás az életünkben erősebbé tesz minket-a legrosszabb eshetőség az, ha feladod a harcot.Mindenen lehet segíteni.És egyébként sem mindig a "legokosabb" emberek (tudálékosak,száraz, csupán intelligencával-érzelmivel nem-rendelkező emberek) lesznek végül a legsikeresebbek/boldogabbak..

Hozzászólás