Ez történik, ha az agyad még mindig nyaral

Posted by Szexvital.hu 2019-08-29 0 Hozzászólás

Észrevetted már, hogy így a nyár vége felé, illetve az ősz elején mintha kicsit mindenki küszködne azzal, hogy visszatérjen a rendes kerékvágásba? Nem véletlenül van ez így: az agyadnak is szüksége van arra, hogy hazatérjen a nyári üzemmódból. 

Biztosan te is megfigyelted már magadon a jeleket: miután kellően kiélvezted a nyári napfény, a strandolás és a végtelennek tűnő sajtos-tejfölös lángos áldásos hatásait, és számodra kedves dolgokkal töltötted el a szabadidőd, távol a mindennapos munkahelyi stressztől, mégsem kipihenten, energikusan, tettre készen tértél vissza.

Hiába volt ugyanis minden adott a pihenésedhez, a munka mókuskerekébe visszatérve mégis azt tapasztalod, hogy lassabban forognak a fogaskerekek, alig fogod fel az olvasott szavak értelmét, és a döntéseidet is nehezebben hozod meg a szokásosnál.

Ráadásul ezek a kellemetlenségek nemcsak egy-egy hosszabb nyaralás után, hanem akár pár napnos, intenzív kikapcsolódást követően is megjelennek. Ilyenkor olybá tűnik, mintha leengedték volna a függönyt, és nyilvánvalóvá válik, hogy fejben még tértél vissza a nyaralásból. És ez nem véletlen.

Kell egy kis idő, amíg az agyad újra formába jön

A nyári időszak már önmagában véve is rossz hatással van az emberi szervezetre, és a munkahelyi produktivitásra. Főleg a meleg, és az a tudat, hogy a munka helyett a szabadban annyi mindent csinálhatnál! 

De gondolj csak bele egy kicsit: a szervezeted mindenképpen igyekszik egy normálisnak mondható szinten tartani a testhőmérsékletedet. Ez általában 36,7 fok körül alakul, azonban ha a levegő hőmérséklete is felzárkózik testhődhöz, esetleg meg is haladja azt, akkor kezdődnek a gondok.

Nem véletlen ugyanis ez az átlagos testhőmérséklet: a szervezetünk ezen a hőfokon képes a leghatékonyabb működésre, ekkor érhetjük el a legjobb eredményeket, ezen a hőmérsékleten nyújthatjuk fizikai és szellemi teljesítőképességünk legjavát.

Éppen ezért van az, hogy a tévhittel ellentétben a rosszabb időjárás idején sokkal termelékenyebbek vagyunk. Egyrészt nem kívánkozunk el egy tópartra fürödni, hogy egy koktél és némi hűvös víz társaságában hűtsük le magunkat, másrészt a hőmérsékleti adottságok sem befolyásolják a teljesítőképességünket.

Úgy tűnik, hogy jobban teljesítünk, ha rosszabb az idő

Pont erről szól Jooa Julia Lee, Francesca Gino és Bradley R. Staats közös tanulmánya [1] is. Mert ha rosszabb az idő, nem koncentrálunk olyan tevékenységekre, amiket odakint végezhetnénk, nem vágyakozunk annyit a szabadba – jobban mondva bárhova, csak a munkahelyre nem. 

Emellett ősszel és télen a hőérzet sem zavarja meg a munkavégzést: a kutatók úgy találták, hogy a levegő hőmérséklete, páratartalma, a légmozgás, de még a számítógépek és más okos eszközök által kibocsátott hő is negatív irányba befolyásolhatja a teljesítményünket.

Ekkor alakul ki az úgynevezett hőstressz, ami a Scientific Americanben megjelent cikk [2] szerint megnehezíti az egyértelmű gondolkodást, és a döntési folyamatokat egyaránt. 

Mindez azért van így, mert az agy a nagy melegben egyszerűen lelassul: a zavaró körülmények miatt nehezebben dolgozza fel az információkat, lassabban reagál rájuk, és nem tárja eléd azokat a megoldási lehetőségeket, amiket egyébként egy hűvösebb napon megkapnál. Míg egy téli munkanapon akár 5-6 megoldási lehetőség jutna eszedbe az adott kérdéssel kapcsolatban, addig nyáron mindössze 2-3. 

És akkor a nyaralás utáni depresszióról még nem is beszéltünk

Ebben a témában Jeroen Nawijn holland turizmuskutató összegezte kutatásai eredményeit , és megalkotta a nyaralási hangulatgörbét. A szakember úgy találta, hogy a nyaralás  utolsó 1-2 napján meredeken esni kezd a kedélyállapotunk.

Mindez annak a számlájára írható, hogy az agyunk elkezd visszaemlékezni a mindennapos munkahelyi stresszre, amivel a szürke hétköznapok járnak. Önkéntelenül is elkezdjük stresszelni magunkat azon, hogy nemsokára ismét fel kell vennünk az igát. 

A kutatás egyébként arra is rámutatott, hogy bármilyen hosszú ideig is nyaraltunk, a kipihentség érzete mindössze pár napig tart, míg a nyaralás pozitív hozadékai már egy héttel a nyaralást követően elvesznek. 

A munkába visszatérve pedig szorongó, depressziós tüneteket tapasztalhatunk, amit még kiegészít a levertséget idéző lelkiállapot. Ez hát a nyaralás utáni depresszió, ami szintén nem tesz jót az agyműködésednek. Legalábbis a neuronok termelését mindenesetre csökkenti.

Hogyan veheted vissza az uralmat az agyad felett?

Annak érdekében, hogy végre az agyad is magához térjen a „haverok, buli, Fanta” illetve az azt követő sötét gondolatokból, szerencsére több dolgot is tehetsz és ehetsz. 

A tevékenységek közül az agyad számára ezek a leghasznosabbak:

  • Reggelizz: ahhoz, hogy formába hozd a munkavégzés idejére az agyadat, táplálékra van szüksége. A reggeli segít a koncentráció növelésében, és a rövid távú memóriának is jót tesz. 
  • Sport: a mozgás endorfint, vagyis boldogsághormont termel, ami a jó közérzet és az elégedettségérzetünk alapja, emellett az agyunkat is felspannolja. Nem mellesleg, még egészségessé is tesz.
  • Alvás: fontos, hogy elegendő időt fordíts a testi és szellemi regenerálódásra. Aludj legalább napi 6-8 órát, és ne feledkezz el arról, hogy pihenés szempontjából az éjfél előtti órák a legértékesebbek. Használd ki őket!
  • Olvasás: bár nyaralás után kicsit lassabban megy az olvasás, nem árt, ha gyakorlod. Ezzel ugyanis olyan mechanizmusokat indítasz el az agyadban, amik segítik és fokozzák a működését.
  • Zenehallgatás: talán ez nem igazi tevékenység, mégsem lehet elmenni mellette szó nélkül. Egyszerre nyugtat meg és serkenti az agyadat, a tudósok főként a komolyzenét ajánlják – de akkor se add fel, ha esetleg egy kis heavy metalra vágysz!
  • Agytorna: fejts keresztrejtvényt, oldj meg logikai feladatokat és teszteld különféle feladatokkal a memóriáddal. Ezekkel a játékos feladatokkal segítheted visszazökkenteni az agyad a normál kerékvágásba, egyszersmind karban tarthatod a neuronjaidat.

Agyserkentő gyógynövények – a lehetőségek tárháza végtelen:

  • Ginzeng: kínai csodanövény, amit embergyökérnek is hívnak, mivel annyi jótékony hatása van, hogy szinte felsorolni is képtelenség. Esetünkben segít koncentrálni, és a memóriaproblémákat is orvosolja, emellett remek energetizáló illetve kedélyjavító hatásáról is ismert. 
  • Rhodiola Rosea: avagy illatos rózsásvarjúháj. Ez egy Közép-Ázsiából származó gyógynövény, természetes nootropikum, ami a boldogsághormonok – szerotonin és dopamin – szintjét emeli. Antidepresszáns és hangulatjavító hatása van, emellett csökkenti a levertségérzetet, és javítja a koncentrációs képességet.
  • Gotu Kola: enyhíti a szorongást, nyugodttá tesz, ráadásul még a koncentrációdra is jó hatással lesz.
  • Macsakakarom: ez a gyógynövény fokozza az agy neurontermelését, ennek köszönhetően pedig javuló memória és kedélyállapot, illetve növekvő munkakedv várható

Amint láthatod, rengeteg lehetőség áll előtted, ha ismét 100%-osan szeretnéd használni az agyadat, és a nyaralás utáni depressziónak is búcsút intenél. Ne dugd hát homokba a fejed, a struccpolitika még senkinek sem vált be!

A még komplexebb hatás kedvéért válaszd Prémium Agyserkentő csomagunkat – hogy az agyad ősszel is a toppon legyen!

[1]: Harvard Business School, Jooa Julia Lee, Francesca Gino, Bradley R. Staats tanulmánya a rossz idő telesítményre gyakorolt hatásáról

[2]: Scientific American tanulmánya a hőség gondolkodásra gyakorolt hatásáról

[3]: US National Library of Medicine, National Institute of Health; Jeroen Nawijn tanulmánya a nyaralás utáni depresszióról

Hozzászólás