Így pihenj aktívan, még az ünnepek után, és az év elején is!

Posted by Szexvital.hu 2020-01-02 0 Hozzászólás

Bár az év végi hajtásban mindannyian alaposan kifáradunk, de szerencsére december vége felé és január elején lesz időnk egy kis testi és szellemi feltöltődésre az ünnepek alatt. Most ahhoz adunk néhány tippet, hogyan tudod aktívan kipihenni az egész éves fáradalmakat – persze csak azután, hogy végre alaposan kialudtad magad. Mert az aktív pihenésre az agyadnak is szüksége van!

Mivel – szerencsére – nem vagyunk robotok, nincs apelláta: egy idő után mindenki belefárad a munka, a háztartás és a problémák folyton ismétlődő monotonitásába. Még akkor is, ha egyébként változatos, kreatív munkát végzünk, egyszer csak azt vesszük észre, hogy dacára a különféle projekteknek, gyakorlatilag ugyanazokat a feladatokat végezzük el nap nap után.

Ebben a mókuskerékben viszont nemcsak szellemileg merülünk ki, de a testünk is belefárad. Ahogy sűrűsödnek ugyanis a tennivalóink, úgy lesz egyre kevesebb időnk a legfontosabbra: magunkra. Annak érdekében, hogy elkerüljük a kiégést és más fizikai szinten is realizálódó betegségeket, illetve a mentális problémákat, időnként be kell iktatnunk egy kis pihenést.

Amennyiben nem figyelünk oda magunkra, akkor nemcsak a depresszió, a szorongás, az álmatlanság vesz majd le minket a lábunkról, hanem a szívinfarktus, az agyvérzés, az idegösszeomlás, gyomorproblémák sem kerülnek majd el minket. Többek között – a kellemetlen lehetőségek tárháza ugyanis végtelen.

Úgyhogy nincs mese: a pihenésre neked is szükséged van!

Mert a pihenés az a tevékenységi forma, ami végre valahára kiszakít téged is, engem is és mindenkit a mindennapi rutinból. Ami egy kicsit a feje tetejére állítja a mókuskereket és szabadjára engedi a benne szenvedőket, olyan lehetőségeket biztosítva számukra, amikből hosszú hónapokra, de legalábbis hetekre fel tudnak töltekezni.

Ez az az időszak, amikor van időd a kedvenc hobbijaidra, amikor előtérbe kerül az énidő és véghez is viszed, amit elterveztél: elmész túrázni a hegyekbe, végre kiolvasod az év közben megvásárolt, de időhiányban csak a polcodon porosodó könyveket, veszel néhány táncleckét, vagy csak lemész a sarki edzőterembe egy jó kis TRX edzésre.

Már a felsorolásból is láthatod, hogy ahogy szinte mindennek, a pihenésnek is több formája van. A két leggyakoribb, amit megkülönböztetünk egymástól, az az aktív, valamint a passzív pihenés. És mindkettőre szükségünk van.

Az aktív pihenés margójára…

Aktív pihenésnek tartjuk a fizikai aktivitással járó elfoglaltságokat, amiket örömmel végzünk és amitől jóleső kimerültség lesz úrrá rajtunk. Persze ezek a tevékenységen nem csupán lelkileg töltenek fel minket, de egyelőre úgy fest a tudományos helyzet, hogy az agyunknak is jót tesz, ha kicsit többet mozgunk a szokásosnál.[1]

Azt ugyanis már a tudósok is kimutatták, hogy Agatha Christie legendás Poirot-ját idézve, a kis szürkeállománynak igencsak hasznára válik a testmozgás: a fizikai aktivitás során ugyanis a pulzusszám emelkedésével fokozódik a vérkeringés is, így több tápanyag és oxigén jut az agyba, illetve számos jótékony fehérje szabadul fel, amit a testünk irányítóközpontja több fronton is hasznosítani tud.

Példának okáért ezzel őrizheted meg az agyadban lévő neuronok, vagyis idegsejtek egészség is, ami az időskori mentális egészség és frissesség egyik kulcsfontosságú tényezője. Emellett a mozgás segít abban is, hogy az agyunk sikeresen megszabaduljon az olyan „mérgező” vegyületektől, amik például a fentebb már említett depresszió kialakulásához vezethetnek.

Persze a testmozgás pozitív hatásai nem jelentenek újdonságot egyikünk számára sem, hiszen az egészséges életmód szerves részét kellene, hogy képezze. Rendkívül jó hatással van az immunrendszerünkre, az erőnlétünkre, de az, hogy az agyunkra is milyen jó hatást gyakorol, talán kicsit elhanyagolt téma volt.

 

Úgyhogy álljanak itt az aktív pihenés előnyei – az agy szemszögéből nézve:

  • növeli a memóriakapacitást, méghozzá hosszú és rövid távon is,
  • javítja a koncentrációs képességeidet,
  • rengeteget tesz a mentális egészséged megőrzéséért,
  • csökkenti a stresszt és a depresszió kialakulásának kockázatát,
  • fokozza a kreativitásodat,
  • segít késleltetni a kognitív hanyatlást, illetve a demencia kialakulását,
  • ráadásul az endorfintermelésnek köszönhetően, még a hangulatod is remek lesz.

Hogyan pihenj aktívan?

Nem törvényszerű, de általánosságban véve elmondható, hogy a legtöbben a karácsonyi-újévi időszakra tartogatjuk a legtöbb szabadságunkat. Éppen ezért az ünnepi készülődés során és az ünnepek alatt talán kicsit több időnk jut az aktív pihenésre és a régen halogatott dolgok megkezdésére is.

Ne aggódj: ha esetleg nem érzed úgy, hogy a bejgli tészta dagasztása vagy a fenyőfa felcipelése lift nélkül a 4. emeletre komolyabban lefárasztott volna, télen is számos aktív pihenési lehetőség áll előtted.

Tegyél például egy hosszú sétát a természetben, igaz nem biztos, hogy ropogni fog a hó a lábad alatt, de a nyugalom, a friss levegő és a kopár táj megkapó szépsége testet-lelket feltöltő energiával lát el. De akár a korcsolyád is magadra öltheteted, hogy a jégen csúszkálva pezsdüljön fel a véred – ráadásul utána egy-két bögre forralt bor is remekül fog esni.

Ha van rá lehetőséged, akkor olyan hegyvidéki tájakra is elutazhatsz, ahol nyugodtan hódolhatsz a téli sportoknak, például a sízésnek vagy épp a snowboardozásnak. De akkor sem kell rosszul érezned magad, ha csak annyi időd van, hogy a kedvenc edzőtermedig jutsz el.

Sőt! Hívd el magaddal valamelyik rég nem látott barátodat vagy valamelyik családtagodat, hiszen az ünnepi finomságokat nem árt, ha időben elkezditek ledolgozni. És így közös erővel akár egy új szokást is kialakíthattok, amit a 2020-as esztendőben is folytathattok.

Ne a halogatás művészetében alkossatok kiválót, inkább lépjetek a tettek mezejére. Kezdd a töltekezést bármivel, ami jót tesz neked: akár egy könyv elolvasásával, vagy egy rég látott film újra nézésével, esetleg egy hatalmas alvással. A lényeg az, hogy ne állj meg a keresztrejtvény fejtésnél: testileg is fáraszd le magad, hogy az agyad is élvezze a rászakadt szabadságot.

 

Legyen stresszmentes és nyugodt a 2020-as éved!

Hozzászólás