Kedves Naplóm: tudtad? Ezért hat ránk pozitívan a naplóírás!

Posted by Szexvital.hu 2020-05-08 0 Hozzászólás

Talán kissé old school szokásnak tűnhet a naplóírás, főleg az a hagyományos, papírral és tollal végzett fajta, hiszen ilyenkor esetleg még egy-két sanda pillantást is begyűjthetsz a környezetedtől. Azonban ez ne szegje kedvedet, mert mint kiderült, a naplóírásnak számos pozitív pszichológiai hatása van. Amellett ugyanis, hogy minden egyes papírra vetett szó remek korrajz lesz néhány év-évtized múlva, még a stressz, a szorongás és a depresszió legyőzésében is segít a naplóírónak. Más egyéb előnyeiről nem is szólva…

Ha egészen őszinték szeretnénk lenni, akkor azt mondhatnánk, hogy a naplóírásnak legalább annyi rétege van, mint egy nagy fej vöröshagymának. Végül is, ahogy a bevezetőben is említettük, a napló lehet kor- és társadalomrajz, gyógyír valamilyen lelki vagy mentális eredetű problémára, unaloműző és gondolatokat rendszerező tevékenység, illetve értékkel bíró irodalmi munka is.

Ahogy a státusz, úgy a témakör is rendkívül változatos képeket mutathat, hiszen a szerelemtől, dühtől, vágytól kezdve, a napi történéseken át, egészen az elmélkedésekig és komoly gyónásokig bezárólag minden elfér a papíron. Legfeljebb utólag kisatírozzuk a később már nem kívánatosnak minősített részeket.

 

 

Ugyanakkor arról méltatlanul kevés szó esik, hogy a naplóírás gyógyít is

Persze ez nem is csoda, hiszen a naplóírás kapcsán a legtöbb embernek még mindig egy félénk, ágyán fekvő tinédzserlány képe jelenik meg a lelki szemei előtt, aki könnymaszatos arccal írja le a legújabb szerelmi csalódását. Azonban a naplóírás korántsem csak a fiatalok és nem csak a lányok kiváltsága. Hiszen írni bárki tud, ráadásul ez az önkifejezés egyik legőszintébb formája, ahol akár keresetlen szavakkal is leírhatod azt, ami éppen nyomja a lelked.

Gondolj csak bele: a naplód végeredményben az a hely, ahol teljesen őszinte lehetsz magaddal, nem kell ügyelned a szavaidra és ahol te irányítod a beszélgetést. Bevallhatod a vágyaidat, a félelmeidet, a kétségeidet, a kisebb-nagyobb „bűneidet”. Azzal pedig, hogy a gondolatban téged marcangoló érzéseket papírra vetetted, máris enyhült rajtad a nyomás és elöntött a megkönnyebbülés.

Éppen ezért, a naplóírás felszabadító hatása jó hatással van a mentális egészségünkre is, mivel ez az érzelmek kezelésének egyik legjobb módja. A rendszeres naplóírás által ugyanis:

 • csökkentjük a stresszt,
 • enyhül a szorongás,
 • leküzdjük a depressziót,
 • javítjuk a hangulatunkat,
 • fokozzuk a jó közérzetet,
 • és növeljük a munkamorált is.

Mindennek az az oka, hogy a naplóírásban az agy analitikus, bal féltekéjének jut nagyobb szerep, ezt vesszük igénybe a folyamat során. Éppen ennek köszönhető az, hogy eközben a kreativitásért, érzelmekért és érzékelésért felelős jobb félteke szabadon szárnyalhat, így a naplóírás alatt és után, sokkal ötletesebbnek, motiváltabbnak érezzük magunkat. Ezen kívül még a hangulatunk-közérzetünk is jobb lesz ezáltal.

Így gyógyít még a naplóírás

Ha arra lennél kíváncsi, hogy néhány papírra vésett szó hogyan gyógyítja a fenti betegségeket, akkor azt kell mondanunk, hogy a naplózás egyszerűen segít a tünetek rendszerezésében, az okok feltárásában és azok kezelésében. Vagyis:

 • segít rangsorolni a téged emésztő problémákat, félelmeket, aggodalmakat,
 • a naplóírás rendszert teremt a minket körülvevő káoszban, ezáltal sokkal koncentráltabbak és tudatosabbak leszünk,
 • az írás segít szembenézni a korábban titkolt, magunkba fojtott érzelmekkel, amik a szorongásaink nagy részét okozzák, ezáltal például a poszttraumás-stressz szindróma legyőzésében is segíthet,
 • emellett az egyes tünetek napi szintű nyomon követésével felderítheted az azokat kiváltó okokat, így könnyebben tudod kiiktatni őket az életedből,
 • megtanulod felismerni és ellenőrzésed alatt tartani a számodra káros folyamatokat,
 • a naplóírás ráadásul nemcsak a stresszorok felkutatásában fog segíteni, hanem a stressz kezelésére vonatkozó tervek kidolgozásában is.

 

 

Hogyan veheted rá magad a rendszeres naplóírásra?

Nos igen, az egyik legnehezebb dolog a naplóírásban az, hogy minden nap vagy viszonylagos rendszerességgel találjunk magunknak néhány percet, egy lopott fél órát, amit a legjobb, bár igencsak hallgatag barátunkra áldozhatunk. Persze azért vannak olyan módszerek, amikkel könnyebben ösztönözhetjük magunkat az írásra.

Tippek naplóíráshoz:

 • Kísérletezd ki, hogy hozzád milyen típusú naplóvezetés áll közelebb: egy nap többször szeretsz keveset írni, vagy inkább egyszer ülnél le a füzeted elé, de akkor hosszabban írnál?
 • Ehhez mérten jelölj ki magadnak időt az írásra: legyen egy olyan időintervallum a napirendedben, amit kifejezetten a naplóírásnak szánsz.
 • Könnyítsd meg magadnak az írást: tarts mindig magadnál papírt-jegyzetfüzetet és tollat. Ha nincs is mindig lehetőséged előkapni a naplódat, az oda szánt gondolatokat így is megőrizheted és a legközelebbi naplóírásnál ott is megörökítheted.
 • Ne legyen lelkiismeretfurdalásod, ha nem írsz minden nap: a naplóírás lényege ugyanis az, hogy csökkentse a ránk nehezedő nyomást, nem pedig az, hogy fokozza azt. Éppen ezért ne tegyél magadnak szemrehányást, ha a napi mókuskerék mellett nincs időd minden nap naplózni. Senki nem fog megszidni érte, ha esetleg csak hetente vagy kéthetente 1-2 alkalommal veszed elő a naplód.
 • A naplóírás ideje legyen a jutalomé is: ösztönözd magad a naplóírásra azzal, hogy apró, kellemes szokásokat vezetsz be mellé. Például egy csésze tea vagy forró csoki képében, esetleg egy bűnösen finom csokival, vagy a kedvenc gyümölcsöddel.

Ugyanakkor itt van nekünk még a WRITE módszer is, ami az amerikai Center of Journal Therapy tett közkinccsé néhány évvel ezelőtt. Már maga a módszer neve is azt sugallja, hogy ÍRJ, úgyhogy lássuk a szakszerű tippeket:

 • W- WHAT: gondold át, hogy mi történik az életedben, hogy mit és miről is szeretnél írni, milyen problémákra keresel megoldást, milyen gondolatokkal küzdesz. Adj nekik nevet és írd le őket.
 • R- REVIEW: nyugodtan vedd át, ismételd el magadban, rendszerezd, hogy mit és hogyan akarsz leírni. Szánj pár percet arra, hogy megnyugodj és tiszta fejjel vedd a kezedbe a tollat. A lényeg az összpontosítás.
 • I INVESTIGATE: vizsgáld meg az írásoddal kapcsolatos érzéseidet és gondolataidat. Ha úgy érzed, hogy kifogytál a témákból, inspirálódj, olvasd át újra, amit eddig papírra vetettél és folytasd tovább.
 • T TIME: vagyis adj magadnak időt, legalább 5 egész percet a tényleges írásra, hogy a fent említett kreatív energiák is felszabaduljanak.
 • E EXIT: mindig önellenőrzéssel fejezd be az írást. Itt persze nem arra gondolnak, hogy a helyesírási hibákat kutatod végig a szövegben, sokkal inkább az érzelmek és a gondolatok vizsgálatát jelenti, ami lezárja a naplóírási folyamatot. Olvasd el, hogy mit vetettél papírra és szánj pár percet arra, hogy elgondolkozol rajta.

A naplóírás jótékony hatásai mellett annyit azért mindenképpen megjegyeznénk még, hogy a depresszió, a PTSD és a szorongás tüneteinek enyhítésében valóban segít, de a szakemberrel való konzultációt még a naplóírás sem helyettesítheti. Az írás inkább kiegészítő terápiája a szakszerű kezelésnek.

Ugyanúgy, ahogy például az olyan szorongást és a depressziót oldó, valamint a stresszt csökkentő étrendkiegészítők fogyasztása is, mint a kurkumin, az ashwagandha és a süngomba. Ne félj segítséget kérni, de te is tegyél meg mindent a saját mentális egészségedért!

 

Hozzászólás