Ki is az a passzív agresszív?

Posted by Szexvital.hu 2021-01-20 0 Hozzászólás

Nehéz felismerni, hiszen az ilyen személyek nem nyíltan vállalják fel ellenérzéseiket és agressziójukat. Gyakran kétségek között találod magad miattuk, hiszen nem tudod eldönteni, hogyan is állsz velük. Egy biztos, a hatásuk Rád nézve nagyon is romboló tud lenni, ha hagyod. Mert a döntés mindig a Te kezedben van.

Mi az a passzív agresszív viselkedés?

Szereted az agresszív kismalacos vicceket? Nekem az az egyik kedvencem, amikor beszorul a kocsijával a híd alá. Megkérdezik tőle, hogy beszorult-e a híd alá, mire közli, hogy nem, hidat szállít. Az ő viselkedése teljes mértékben agresszív, és bár ez egy igen negatív tulajdonság, van ennél sokkal rosszabb is. Amikor valaki sunyi módon agresszív. Szebben kifejezve, passzív agresszív.

 

 

A passzív agresszió az ellenségeskedés nem nyílt kifejezése. Jele lehet a halogatás, makacsság, barátságtalan viselkedés. Ez az, amikor valaki nem nyilvánítja ki nyíltan valamivel szemben az ellenérzését, dühét, hanem megpróbálja leplezni azt. Azonban ezt hosszú távon nem lehet elrejteni, így az felszínre fog kerülni. Vannak olyan tipikus mondatok, amelyek könnyedén képesek leleplezni ezeket az érzéseket. A Psychology Today kutatása során több ilyen jellegzetes mondatot is talált.[1]

Ha valaki például azt hangoztatja, hogy nem dühös, azzal pontosan ennek ellenkezőjét bizonyítja. A düh és a harag tagadása az egyik legfőbb jellemző. Ahelyett, hogy nyíltan konfrontálódna, inkább úgy tesz, mintha nem lenne mérges, miközben majd szétveti az idegesség.

Szintén gyanút kelthet, ha sokszor hangzik el, hogy rendben van, vagy hogy neki mindegy. A passzív agresszív ember ugyanis úgy érzi, ha kimutatja érzelmeit, azzal csak ront az adott helyzeten. Így hát inkább duzzogva visszavonulót fúj.

Sok esetben az elkerülés halogatással társul. Elsőre mindent megígérnek, majd kihátrálnak belőle. Ha ez nem lehetséges, akkor elvégzik a rájuk bízott feladatot, de olyan módon, hogy abban általában nem sok köszönet van. Így nem mondhatják, hogy nem tettek meg mindent, pedig valójában sokkal rosszabbat tesznek, mintha hozzá sem fogtak volna.

Ja, csak vicceltem!

De nem csak halogatni tudnak, hanem ölni is. Mert bizony azért annyira nem gyávák, hogy egy félmondattal ne próbálnák meg áldozatukat mindent tartásától és önbizalmától megfosztani. Amikor aztán hirtelen úgy tűnik, hogy túllőttek a célon, és a másik számon kéri őket, akkor szoktak azzal védekezni, hogy csak vicceltek.

Azzal is borzasztóan nehéz mit kezdeni, amikor valakitől szívességet kérünk, a legnagyobb kedvességgel mond rá igent, majd soha nem fogja megtenni, amit megígért. Ezek az emberek ugyanis szemtől szemben nem fognak nemet mondani. Mindig a legjobb színben akarnak feltűnni, és odáig már nem jutnak el, hogy beváltsák igéretüket így kiderül, hogy hazudtak.

Kitűnően alkalmasak arra, hogy még a dicséretük is sértő tudjon lenni. A szarkazmus nagymesterei.

Mit tehetünk?

A legtöbb ilyen személy pontosan tisztában van a viselkedésével, így hát azzal, hogy szembesítjük vele, nem érünk el semmit. Lehet, hogy mi egy kicsit jobban fogjuk érezni magunkat, mert nem tud többet játszadozni velünk, de ő marad, amilyen volt.

A leghatásosabb módszer egyben a legnehezebb is. Hagyjuk figyelmen kívül. Ugyanis, ha nem kap kellő figyelmet, idővel fel fog hagyni a passzív agresszív viselkedéssel. Csak hogy ezt nem is olyan egyszerű megtenni. Mert hogy lehet, hogy valamiért hosszabb ideig össze vagyunk vele zárva, együtt kell vele dolgoznunk, vagy a legrosszabb esetben a családunk egyik tagja. Ráadásul a befogadó fél aktuális idegállapota is befolyásolja, hogy milyen mértékben képes túltenni magát a hallottakon. Egy nehezebb napon egészen biztosan sokkal nagyobb hatással vannak ránk a sértések, mint amikor süt a Nap és csicseregnek a madarak. És hát lássuk be, sokszor nagyon szívesen lennénk nagyon is nyíltan agresszívak az ilyen viselkedéssel szemben.

 

 

És ha én is az vagyok?

Bizony vannak olyan időszakok és helyzetek, amikor mi magunk is lehetünk passzívan agresszívak. De ha ezt felfedezzük magunkban, és harcolunk ellene, akkor nem kell megijednünk, nem fogja tudni átvenni az uralmat a személyiségünk felett.

Azonban amíg tisztában vagyunk vele, hogy ez rossz, addig tudunk küzdeni ellene. Mind a magunk viselkedésével kapcsolatban, mind akkor, ha a felénk ilyen módon irányuló viselkedése túlságosan is negatívan érint minket. Bizony igaz a mondás, hogy nem azt nézzük, amit mond, hanem azt, aki mondja.

Miért nehéz velük az élet?

Mert nem őszinték. Mert elbizonytalanodhatunk azokban az emberekben is, akik teljes mértékben jól közelednek felénk, csupán azért, mert félünk, hogy az ő szavukban sem hihetünk. Hogy az ő ígéreteik is csak szavak maradnak, tettek nélkül. Pedig ez nem így van. Nem minden ember viselkedik így.

Viszont, ha valaki nem őszinte velünk, ha mindent megígér és semmit sem teljesít, ha folyton megbánt minket, majd azt mondja, hogy túlreagáltuk, akkor egyértelmű, hogy kivel állunk szemben. Ilyenkor ne kínozzuk magunkat! Nem szabad mindent elhinni, amit mondanak nekünk.

Sajnos egy kapcsolat elején hajlamosak vagyunk könnyen figyelmen kívül hagyni az árulkodó jeleket. Legyen ez párkapcsolat, munkakapcsolat, vagy barátság. Azt gondoljuk, csak pillanatnyi rossz körülmények okozzák a problémát. Azonban, ha ezek nagyon gyakran fordulnak elő, akkor nem kérdés, hogy fel kell vennünk a kesztyűt.

Nem a mi feladatunk, hogy megváltoztassuk az ilyen embereket. Nem is tudnánk megtenni. A tetteik mögött általában szorongások állnak, melyeket nem tudnak leküzdeni, ezért próbálnak ezzel a viselkedéssel enyhíteni a szorongásukon és jól kijönni a szituációból.

Ha azonban folyton teret engedünk nekik, puszta sajnálatból, vagy azért, mert éppen nincs kedvünk harcolni magunkért, azzal csak megerősítjük ezt a viselkedési formát, hiszen siker társul hozzá. Elérte, amit akart. Így hát minden esetben szabjuk meg a határokat. Ezt annál könnyebb megtenni, minél hamarabb ismertük fel ezt a fajta viselkedést. Mindent könnyebb az elején kialakítani, később sokkal nehezebb új szabályokat, szokásokat bevezetni, bármilyen kapcsolatról is legyen szó.

Minden esetben meg kell tudni őrizni a magabiztosságunkat és a higgadtságunkat. Biztosan Te is voltál már úgy, hogy egy vita után pár perccel eszedbe jutott, mit is kellett volna mondani. Ez a stressz miatt van. Ott, az adott pillanatban nem tudunk teljes mértékben a megoldásra koncentrálni. Azonban idővel, ha tudjuk, hogy az adott személytől mi várható, fel tudunk készülni és még ott melegében meg tudjuk adni neki a megérdemelt válaszokat. A humor pedig nem csak a passzív agresszív emberek fegyvere. A kedves, jó humorral, és nem a gonoszkodással, tökéletesen fegyvertelenné tudunk tenni bárkit. És még azt is megmutathatjuk, hogy mennyivel menőbbek vagyunk, mint ő.

 

Ne hagyd legyőzni Magad, harcolj a stressz ellen az ES 7 Agyserkentő tablettával!

 

[1]https://www.hazipatika.com/eletmod/tudomanyos_erdekessegek/cikkek/ezek_a_mondatok_leplezik_le_a_passziv-agressziv_viselkedest/20150114123834

Hozzászólás